Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγουΓιώτας Καΐκα
Μνήμες και Εικόνες Περιδιάβαση στην Πάτρα από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπίαhttps://www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με ιστορικές αναφορές στην πόλη της Πάτρας παρουσιάζει μαζί με τις εκδόσεις GOTSISτο νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα-ΜαντανίκαΜΝΗΜΕΣ και ΕΙΚΟΝΕΣ / Περιδιάβαση στην Πάτρα από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα, την Τρίτη 30 Μαΐου στις 8μμ στο ξενοδοχείο Αστήρ.
Με αναφορά στις καταγραφές του βιβλίου θα αφηγηθούν προσωπικά τους βιώματα οι 1) Σεβαστή Σημαντήρη, φιλόλογος, https://sokatzou.blogspot.com 2) Περικλής Μπαλτάς, υπεύθυνος ιστορικού αρχείου Αχαΐα Κλάους 3) Τόνια Ράπτη, ξεναγός, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Αχάια Κλάους 4) Ελένη Τσερεμέγκλη, υπεύθυνη Χαμάμ 5) Αντώνης Γρίμας, μέλος της καθολικής ενορίας 6) Ντίνα Παπάκου, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου “Παναγία η Γηροκομίτισσα’’. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιόπουλος. Θα ακολουθήσει παρέμβαση από τη συγγραφέα και διάλογος με τους παραβρισκόμενους.
Την παρουσίαση του βιβλίου θα κλείσει με μελωδικά ακούσματα η χορωδία της Κοινο_Τοπίας υπό τη διεύθυνση της Λίνας Γερονίκου. Στο πιάνο θα συνοδεύσει η Ελένη Αθανασοπούλου.
Στο βιβλίο της η Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα μέσα από 4 θεματικές ενότητες (κεφάλαια) μας παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο μια ολιστική πολυεπίπεδη περιγραφή της εξελικτικής διαδικασίας του κοινωνικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Πάτρας το οποίο επέδρασε σε μεγάλο βαθμό στη μορφή της και τη σημερινή της ταυτότητα.
Στο πρώτο κεφάλαιο με τίτλο Πριν από την Επανάσταση-Περίοδος Τουρκοκρατίας αναφέρονται: Το κάστρο, Οι συνοικίες, H εμπορική κίνηση και τα οικήματα στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, Τα τζαμιά, Οι χριστιανικοί ναοί, ’’Εικόνες’’ από την πόλη της Πάτρας και τα περίχωρά της.
Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο Από την τουρκοκρατούμενη Πάτρα στην ελεύθερη (1828-1859) αναφέρονται: Η πόλη τον πρώτο καιρό μετά την απελευθέρωση, Τα παραπήγματα και η ζωή σε αυτά, Τα πρώτα καφενεία, Οι ‘‘ιέρειες’’ της Αφροδίτης, Οι διασκεδάσεις, Απόκριες του 1829, Οι συνοικίες, Το σχέδιο της πόλης των Πατρών, Η Πάτρα και ο Σταμάτης Βούλγαρης, Οι δρόμοι, Οι στοές, Οι πλατείες και η δημόσια αγορά, Τα δημόσια καταστήματα, Οι εκκλησίες, Έργα κοινής ωφέλειας, Οι εθνικές γαίες, Οι οικοδομικές εργασίες, Μια πόλη ‘‘ευρωπαϊκή’’ αρχίζει να χτίζεται, Το λιμάνι, Τα λοιμοκαθαρτήρια, Περιγραφή της Πάτρας από τους ξένους.
Στο τρίτο κεφάλαιο με τίτλο Η περίοδος της μεγάλης ακμής (1860-1900) αναφέρονται: Η πόλη βάζει τα θεμέλια της, Τα ‘‘ανάκτορα’’ της πόλης, Το θέατρο Απόλλων και άλλοι χώροι διασκέδασης, Ο καραγκιόζης, Η ύδρευση, Η υγιεινή, Τα λουτρά, Το χαμάμ, Η αποχέτευση, Οι πλατείες της κάτω πόλης, Η εκπαίδευση, Το ρωμαϊκό Ωδείο, Η εμπορική κίνηση, Η αγορά Αργύρη, Τα λιμενικά έργα, Οι σιδηρόδρομοι, Η ‘‘βιομηχανική ζώνη’’ τον 19ο αιώνα και τα προβλήματα, Ο φωτισμός, Η επίσκεψη του Παναγιώτη Χιώτη στην Πάτρα, Οι ξένες κοινότητες.
Στο τέταρτο κεφάλαιο με τίτλο Η Πάτρα στον 20οκαι στις αρχές του 21ουαιώνα (1901-2020) αναφέρονται: Ο ηλεκτροφωτισμός, Οι τροχιόδρομοι, Η μετανάστευση, Οι πρόσφυγες, Ο πόλεμος 1940-1944, Οι φυλακές Μαργαρίτη, Η Πάτρα μετά το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Η ίδρυση του Πανεπιστημίου, Η γέφυρα Ρίου-Αντιρίου.
Η Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση επί 22 έτη. Ασχολείται επί σειρά ετών με την κοινωνική ιστορία της Πάτρας.
Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.277171
Η ιστορικός-φιλόλογος Γιώτα Καΐκα-ΜαντανίκαΑχάια Κλάους (1861) το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο στην ΕλλάδαΟικία Φραγκόπουλου όπου φιλοξενήθηκε ο Β. Γεώργιος ο Α’Οροφογραφία οικίας Περιβολαρόπουλου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Αγίου ΝικολάουΤο δένδρο Banyan στην οικία Θ. Άμβουργερ
Ένα αφιέρωμα στη μνήμη της συμπληρωματικής θεραπεύτριας
Δήμητρας Τσατσούρη από την Κοινο_Τοπία
Μια συνάντηση πριν 30 χρόνια περίπου σε αναζητήσεις προσωπικής ανάπτυξηςέμελε να είναι μια από τις αφετηρίες για νέες φιλίες, δημιουργικές πρωτοβουλίες, δράσεις στο κοινωνικό πεδίο που συνδέονται αναπόσπαστα και με την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑhttps://www.koinotopia.gr
Άτομα με ανησυχίες και διάθεση διερεύνησης πτυχών της προσωπικότητάς τους συναντώνται με αφορμή πρωτοβουλίες της Wijngaards Marijke αλλά και μιας γενικότερης ενδοσκόπησης και αναζήτησης δυνατοτήτων μιας πιο ολοκληρωμένης συναισθηματικής ανάπτυξης. Η Δήμητρα Τσατσούρη είναι μέσα σε αυτά τα πρόσωπα. Τα χρόνια κυλούν και η Δήμητρα ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων αλλά με ουσιαστικό αποτύπωμα στο χώρο των συμπληρωματικών θεραπειών αφήνει έντονο το στίγμα της στην Πάτρα.
Πολύ πρόωρα όμως και σε ηλικία μόλις 58 ετών φεύγει από κοντά μας το Μάρτιο του 2022 αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό σε όσους τη γνώρισαν λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο. Η Κοινο_Τοπία της οποίας υπήρξε υποστηρικτής, συνεργάτης, συνοδοιπόρος και φίλη θέλοντας να τιμήσει την κοινωνική της προσφορά αλλά και να την αποχαιρετίσουν οι άνθρωποι που τη γνώρισαν, την εκτίμησαν και που τόσο τους κόστισε η απώλεια της οργανώνει την προσεχή Τετάρτη 24 Μαΐου 8.30μμ στον πολυχώρο της οργάνωσης Καραϊσκάκη 153, ισόγειο, ένα αφιέρωμα στη μνήμη της. Για την καλύτερη διαχείριση της εκδήλωσης θα ήταν σκόπιμο να ενημερώσετε για την παρουσία σας στο 2610.277171 ή στη γραμματεία της οργάνωσης 2610.622250 Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11-2μμ και Πέμπτη Παρασκευή 7-9μμ
Η Καλλιόπη Γαλάνη δασκάλα γιόγκα και αρωματοθεραπεύτρια θα προσπαθήσει μέσω μιας σύντομης παρουσίασης να προσεγγίσει την προσωπικότητα της Δήμητρας Τσατσούρη μέσα από τις κοινές αφετηρίες του δρόμου της ψυχοσωματικής ολοκλήρωσης. Οι συμμετέχοντες καλούνται να συμβάλλουν με βιώματα και εμπειρίες που μοιράστηκαν μαζί της και όλοι μαζί να φέρουν στη σκέψη τους ένα θετικό συναίσθημα σαν αυτά που τόσο και η ίδια προσπαθούσε με τα λόγια και τις πράξεις της να μεταδώσει στους γύρω της.
Η Συμπληρωματική θεραπεύτρια Δήμητρα Τσατσούρη μετά το πτυχίο ρεφλεξολογίας εκπαιδεύτηκε στη σχολή Natural Health Science στις ειδικότητες Ολιστική Μάλαξη, Ηλεκτροβελονισμό, Ταυλανδέζικο Μασάζ. Ολοκλήρωσε κύκλους σεμιναρίων Ινδικής Μάλαξης, Προσωπορεφλεξολογίας, On Site Massage, έλαβε το πτυχίο της εθελόντριας νοσηλεύτριας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ήταν εθελοντής στους Πολίτες Εν Δράσει και την τελευταία 15ετία συνέβαλε σε δράσεις της Κοινο_Τοπίας.
Και όπως έλεγε… ‘‘Η διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας είναι στάση ζωής. Είναι μια διαδικασία αυτοανάλυσης που οδηγεί στην αυτοβελτίωση με τελικό στόχο την ελευθερία.’’
Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.277171
Σε δάσος στα περίχωρα της ΒιέννηςΜια δράση από 4 οργανώσεις με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος (2017)Πόρτο Λάγος (2014)Πρακτική reflex με την Τσατσούρη (Κοινο_Τοπία 2018)Σ. Στεφανοπούλου, Δ. Φάκος, Δ. Τσατσούρη (Κεντρικό Ζαγόρι 2015)Σε μια από τις πολιτιστικές περιηγήσεις της Κοινο_Τοπίας (Βιέννη)Σε περπάτημα στο Γλαύκο (2020)Σπήλαια Διρού (2005)Στην Κοινο_Τοπία σεμινάριο για ενδυνάμωση την περίοδο του covidΣτην Ξάνθη με την Κοινο_Τοπία (2014)Υγεία με σωστή διατροφή. Σεμινάριο με την Β. Φακίδου στην Κοινο_Τοπία (2016)Α. Σπηλιώτης, Δ. Τσατσούρη, Δ. Φάκος (2015)Βιέννη (2017)Γ. Ξυδιά, Β. Νταλούκας, Δ. Τσατσούρη στη Μάνη (2005)Δ. Τσατσούρη, Β. Κοκκώνας (Νέστος 2014)Δ. Τσατσούρη, Θ. Γκέκα, Β. Μαρτίνη, Α. Σκιαδαρέση επί το έργω (2017)Δ. Φάκος, Δ. Τσατσούρη (Αυστρία 2017)Διαχείριση συναισθημάτων με τη Δ. Τσατσούρη (3ο γκρουπ)Εθελοντές στο δάσος της Στροφυλιάς που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar (2017)Εισαγωγικό σεμινάριο Διαχείριση συναισθημάτων με τη Δήμητρα Τσατσούρη (2020)Ενεργοποίηση και εξισορρόπηση της αυτοθεραπευτικής διαδικασίας στην πράξη (Κοινο_Τοπία 2018)Η Δήμητρα Τσατσούρη, συμπληρωματική θεραπεύτρια, ρεφλεξολόγος κατά την ομιλία της (Κοινο_Τοπία 2018)Καθαρισμός Στροφυλιάς (από αρ.) Τ. Κολοκοτσά, Β. Ορφανού, Δ. Τσατσούρη και Θ. Γκέκα (2017)Κεντρικό Ζαγόρι (2015)Με την Κοινο_Τοπία στη Μάνη (2005)Με την παρέα της Κοινο_Τοπίας (Βιέννη 2017)
Στις 15 Μαΐου λίγο πριν τις 5μμ ο συρμός που κατευθυνόταν προς Ρίο ακινητοποιήθηκε πριν τη στάση των Μποζαϊτίκων λόγω βλάβης σε μία πόρτα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν οι επιβάτες εντός του τραίνου αλλά και όσοι περίμεναν στις αποβάθρες. Χρειάστηκαν 2 ώρες για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία παρόλο που το μηχανοστάσιο με τον εφεδρικό συρμό στον Άγιο Διονύσιο είναι σε μικρή απόσταση από το σημείο που ακινητοποιήθηκε ο συρμός.
Το βασικό ερώτημα είναι τι έπραξε ή τι δεν έπραξετο προσωπικό της HellenicTrain; Ήταν εφικτή η επί τόπου αποκατάσταση της βλάβης; Υπήρχε προσωπικό εφεδρείας και μέσω άλλου οχήματος να οδηγήσει το συρμό στο μηχανοστάσιο και να αντικατασταθεί από άλλον; Μήπως το όλο περιστατικό ήταν ακόμα μία κακή διαχείριση από τα τόσα που έχουν συμβεί Πανελλαδικά; Τα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν γιατί βλάβες πάντα θα υπάρχουν και θα πρέπει να δίνονται άμεσα λύσεις.
Κατά το παρελθόν συρμός με βλάβη στην πόρτα συνέχισε το δρομολόγιο έως στην αφετηρία δηλαδή στον Άγιο Ανδρέα και έγινε αντικατάσταση από άλλον στο σταθμό της Πάτρας. Υπήρχαν καθυστερήσεις αλλά όχι διακοπή δρομολογίων. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις το προσωπικό του τραίνου αποκαθιστούσε τις βλάβες και σε άλλες όχι οπότε σε αυτή την περίπτωση ερχόταν ο συρμός βοηθείας όπως θα έπρεπε να είχε συμβεί και προχτές.
Καταλήγουμε λοιπόν ότι τα βασικά προβλήματα είναι η σωστή και γρήγορη διαχείριση των καταστάσεων και η ενημέρωση των επιβατώνστις στάσεις. Κρίνουμε λοιπόν απαραίτητη την εγκατάσταση της εφαρμογής telegram στα κινητά μας τηλέφωνα όπου μέσω του καναλιού της η Hellenic Train ενημερώνει τους επιβάτες για τυχόν καθυστερήσεις.
Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Βασίλης Γκλαβάς 6972.077884
Τα βασικά προβλήματα είναι η σωστή και γρήγορη διαχείριση των καταστάσεων2023-05-15.telegram
σας προωθούμε το Δ.Τ. απόηχο της ωραίας μουσικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο UPFM για τα 20χρονα της λειτουργίας του στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Π.Π. και η Κοινο_Τοπία ήταν υποστηρικτής της εκδήλωσης
για τα 20 χρόνια UPFM στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Π.Π.
Το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο (ΣΠΚ) του Πανεπιστημίου Πατρών η μεγάλη Μουσική εκδήλωση του UPFMστα πλαίσια του εορτασμού των 20 χρόνων δημιουργικής παρουσίας του τόσο στα FM όσο και στα επιστημονικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της Πάτρας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία σύντομη παρουσίαση της 20χρονης ιστορίας και της δράσης του UPFM, συνεχίστηκε με τη χορωδία του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό τη διεύθυνση της Ιωάννας Μιντιλογλίτη και τη συμμετοχή μελών της Πολυφωνικής της Πάτρας και ολοκληρώθηκε με τους τραγουδοποιούς Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη, Αργύρη Λούλατζη και Παντελή Κυραμαργιό όπου πλαισιωμένοι με εξαιρετικούς μουσικούς πλημμύρισαν το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο με υπέροχες μελωδίες έντεχνης και παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής. Πολλά τραγούδια τους χόρεψαν η φοιτητική ομάδα του Ελληνικού χορού του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου Πατρών, υπό την επιμέλεια του κ. Γρηγόρη Μικρώνη και ο σύλλογος Κρητών Πάτρας, υπό την επιμέλεια του κ. Στέλιου Τσιμπλοστεφανάκη.
Ευχαριστούμε όλες και όλους που μας τιμήσατε με την παρουσία σας σε αυτή την επετειακή μουσική εκδήλωση και γιορτάσαμε όλοι μαζί τα 20 χρόνια προσφοράς του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Πανεπιστημίου μας. Η αναγνώριση του έργου του UPFM και η αγάπη σας μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο τόσο τις ζωντανές εκπομπές του σταθμού όσο και τις παράλληλες δράσεις του με σκοπό ο UPFM να είναι ένας διαφορετικός Ραδιοφωνικός Σταθμός και η Πολιτιστική Ομάδα του υπερήφανη για το έργο της.
Ευχαριστούμε την Πρυτανική αρχή για τη βοήθεια της και για τη δωρεάν παραχώρηση του ΣΠΚ του Πανεπιστημίου μας καθώς και τους αγαπημένους μας τραγουδοποιούς με τους μουσικούς τους, τη χορωδία του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών, την Πολυφωνική Πάτρας, τη φοιτητική ομάδα Ελληνικού χορού του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου Πατρών, το σύλλογο Κρητών Πάτρας, το προσωπικό του ΣΠΚ για την άψογη συνεργασία μας και τέλος την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και ΠολιτισμούΚοινο_Τοπία https://www.koinotopia.grγια την πολύτιμη βοήθεια τηςώστε να κάνουμε τη βραδιά αυτή ακόμα πιο όμορφη.
Κώστας Παπαδάκης, συμπαρουσιαστής του απολογισμού των 20 χρόνων UPFM(από αρ) Ο. Σπανού, Β. Μαρτίνη, Ν. Αναστασόπουλος, Ι. Ρόδη, Χ. Μαυροπούλου από Κοινο_Τοπία…με τους τραγουδοποιούς Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη, Παντελή Κυραμαργιό και Αργύρη ΛούλατζηH χορωδία του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου ΠατρώνO σύλλογος Κρητών ΠάτραςYπό τη διεύθυνση της Ιωάννας Μιντιλογλίτη η χορωδία του Πειραματικού ΓυμνασίουΑλέκα Ράπτη, Ιωάννα Ρόδη, Χριστίνα ΜαυροπούλουΑνδρέας Φίλιας (Αντιπεριφερειάρχης) Σπύρος Παπαδάκης (Οργ. Συντονιστής ΠΕ.Κ.Ε.Σ Δ.Ελλάδας), Μαρία Μανιάτη, Στράτος ΜαρίνοςΒραδιά για τα 20 χρόνια του UPFMΑνδρέας Φίλιας (Αντιπεριφερειάρχης) Σπύρος Παπαδάκης (Οργ. Συντονιστής ΠΕ.Κ.Ε.Σ Δ.Ελλάδας), Μαρία Μανιάτη, Στράτος ΜαρίνοςΒραδιά για τα 20 χρόνια του UPFMΔιακρίνονται (από δεξιά Γιαννοπούλου Γιόλα, Τζανουδάκης Δημήτρης και Νένα, Στεφάτου Γωγώ και ΜάκηςΗ Μελιώ Κατσιφάρα, παρουσιάστρια της βραδιάςΗ μουσική και το τραγούδι είχαν την τιμητική τουςΗ Σόνια Μαλεφάκη έκανε τον απολογισμό των 20 χρόνων UPFMΗ φοιτητική ομάδα Ελληνικού χορού του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου ΠατρώνΜεγάλη η προσέλευση αρκετά πριν αρχίσει η εκδήλωσηΜια ποιοτική βραδιά που την απόλαυσαν εκατοντάδες συμπολίτεςΜουσική εκδήλωση από τον UPFM 6 Μαίου 2023 (flayer)Ο σύλλογος Κρητών Πάτρας, υπό την επιμέλεια του κ. Στέλιου ΤσιμπλοστεφανάκηΟι συντελεστές του UPFM με πρωτεργάτες τη Σόνια Μαλεφάκη και τον Κώστα ΠαπαδάκηΟι τραγουδοποιοί ενθουσίασαν τους συμμετέχοντεςΤο ΣΠΚ του Πανεπιστημίου φιλοξένησε τη βραδιά για τα 20 χρόνια UPFM
4μερη γνωριμία Θεσσαλονίκης με ημερήσια επίσκεψη Χαλκιδικής
(Αρναία, Ουρανούπολη, μονές Αγ.Όρους με σκάφος και πάρκο Αριστοτέλη)
2-5 Ιουνίου 2023
Στη φυσιολατρική–πολιτιστική-ψυχαγωγική
περιήγησή μας θα επιδιώξουμε να γνωρίσουμε
Στη νύμφη του Θερμαϊκού τη Θεσσαλονίκη, τη μητρόπολη της Μακεδονίας με το ένδοξο και πολυπολιτισμικό παρελθόν και με πολλά υποσχόμενο μέλλον, το Λευκό Πύργο, την πλ. Αριστοτέλους, τη Ροτόντα, την Αψίδα Γαλερίου, το ναό του Αγ. Δημητρίου με την κρύπτη, το Γενί Χαμάμ, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, την ΧΑΝΘ, την εκκλησία της Αγίας Σοφίας με τα ψηφιδωτά, την κατακόμβη του Αγ. Ιωάννη, το Παλαιό Τελωνείο, το Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ), την αγορά του Μοδιάνο, τα λαδάδικα, τη σύνθεση του Ζογγολόπουλου, το Μέγαρο Μουσικής, τον πύργο του ΟΤΕ, θα γευτούμε μπουγάτσες, τρίγωνα πανοράματος και μεζέδες σε παραδοσιακές ταβέρνες.
Αναχώρηση Παρασκευή 2 Ιουνίου 3μμ // Επιστροφή Δευτέρα 5 Ιουνίου 10μμ
Συμμετοχή: 190€, μέλη 185€ σε δίκλινο δωμάτιο (περιλαμβάνει τις μετακινήσεις με το λεωφορείο, την ημερήσια εκδρομή στη Χαλκιδική, 3 διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη (Βαρδάρης), με πρωινό μπουφέ, πληροφορίες και έντυπα για την περιοχή, ξεναγό και συνοδό εκδρομής). Προκαταβολή 80€, δεν επιστρέφεται
Κρατήσεις άμεσα και με σειρά προτεραιότητας στο 2610.277171, στο info@koinotopia.gr, και στο 2610.622250 ώρες γραμματείας Κοινο_Τοπίας Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11πμ-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ. Πολυχώρος Καραϊσκάκη 153, ισόγειο
Το πρόγραμμα συναρτάται από τις συνθήκες καιρού και πρωτοκόλλων covid19. Διακυμάνσεις μπορεί να επηρεάσουν το κόστος. Είναι επιδιωκόμενο να δούμε τα αναγραφέντα καθώς κ.α.
Ο Λευκός Πύργος (1536) έλεγχε την είσοδο του Θερμαικού κόλπουΗ εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, προστάτη της ΘεσσαλονίκηςΗ Ροτόντα, στη Θεσσαλονίκη, από τα χρόνια του Καίσαρα ΓαλέριουΛαδάδικα για όλες τις ώρες…Μονές Αγίου ΌρουςΝεόδμητο κτίριο στην Αρναία στα πρότυπα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικήςΟ Θουκυδίδης αναφέρει την αρχαία πόλη Άρνη…Ο Πύργος του Προσφορίου στην ΟυρανούποληΟδός και πλατεία Αριστοτέλους σε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ΕμπράρΠανοραμική εικόνα της Θεσσαλονίκης με την πλατεία ΑριστοτέλουςΤα κάστρα της Θεσσαλονίκης…Το Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα έχει εξοπλιστεί με διαδραστικά όργαναΤο Δημαρχείο στην Αρναία (1871) και το καμπαναριό του Αγ. Στεφάνου (1889)Το έργο τέχνης Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου δεσπόζει στην παραλία της ΘεσσαλονίκηςΧάρτης ΧαλκιδικήςΑπό το κάστρο με ορίζοντα την ΚαλαμαριάΗ ανακαινισμένη αγορά ΜοδιάνοΗ Αψίδα του Γαλερίου (297-307μ.Χ.)Η γραφική Αρναία στην Χαλκιδική
Συνεχίζονται οι περιηγήσεις – ξεναγήσεις της Κοινο_Τοπίας
στα ιστορικά αποτυπώματα της Πάτρας με αφηγήτρια τη Γιώτα Καΐκα
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπίαhttps://www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής της Παιδείας και του Πολιτισμού και της σύνδεσης με ιστορικές αναφορές στην πόλη της Πάτρας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη περιήγηση-ξενάγησημε την ιστορικό-φιλόλογο Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα στις 9 Απριλίου στην παλιά πόλη της Πάτρας. Ακολουθούν 2 επόμενες δίωρες διαφορετικές περιηγήσεις τις Κυριακές 7 και 28 Μαΐου στην πόλη.
Στις περιηγήσεις μπορούν να μετάσχουνάτομα από 12 ετών, δωρεάν, αλλά με κράτηση θέσης η οποία εξασφαλίζεται στο 2610.622250 ωράριο γραμματείας Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11πμ-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ, τις άλλες ώρες στο 2610.277171 καθώς και στο info@koinotopia.gr. Θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας.
Στην 2ηξενάγηση με αφετηρία την Πλατεία Όλγας προσεγγίζουμε την ιστορία της καθώς και των κτιρίων που βρίσκονται ή βρίσκονταν πέριξ αυτής, μιλάμε για το ανθρώπινο δυναμικό και την επικοινωνία τους με τους κατοίκους άλλων πόλεων, κάνουμε αναφορές στις εκκλησίες της περιοχής αλλά και σε διαφημίσεις της εποχής. Στη διασταύρωση Αγ. Νικολάου και Μαιζώνος αναφερόμαστε στην ιστορία των τεσσάρων γωνιακών κτιρίων & ακολούθως στην πλ. Β. Γεωργίου Α’ όπου μελετάμε το αποτύπωμα όσων διασώθηκαν αλλά και εκείνων που οι μνήμες και οι ιστορικές αναφορές μας καταγράφουν. Δημαρχιακό Μέγαρο, Δικαστικό Μέγαρο, πολεοδομικό τετράγωνο σχεδίου Βούλγαρη και ό,τι έχει απομείνει από τον αρχικό σχεδιασμό, χώροι διασκέδασης, καταστήματα του 19ου και 20ου αι. Ρήγα Φεραίου, Τριών Συμμάχων, μόλος Αγίου Νικολάου, Ιντεάλ, Λεσχίδιο και πολλά ακόμα συμπληρώνουν τη δεύτερη αυτή περιήγηση.
Στην 3η ξενάγηση με αφετηρία τον Άγιο Ανδρέα αναφερόμαστε στην ιστορία της εκκλησίας και την εικόνα της περιοχής τον 19ο αι. τα λοιμοκαθαρτήρια, την Τριών Ναυάρχων, το Τσιβδί, το αρχείο Μανιάκ, το φωταέριο, το τραμ, τα βιομηχανικά κτίρια της περιοχής, την Οικία Φραγκόπουλου -χορός και δολοφονία Φραγκόπουλου- τις αποθήκες Κόλλα. Στην Τριών Συμμάχων πώς είδαν οι ξένοι την πόλη, τα λύματα της εποχής, το Σιδηροδρομικό σταθμό, την οικία Μαγκλιβέρα, τις σταφιδαποθήκες και εργοστάσια σταφίδας, την τρίτη εξέδρα. Στο Deck (αρχή της Ηρώων Πολυτεχνείου) την ιστορία της περιοχής και της εκκλησίας Αγίου Διονυσίου, τη Γλυφάδα, τις βίλες της περιοχής, την 5Ε και Άμβουργερ, το Μάμο, τις βιομηχανικές μονάδες της εποχής του 19ου αι. τους χώρους αναψυχής τότε και τώρα και τα ιαματικά λουτρά Τερψιθέας.
Η Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση επί 22 έτη. Ασχολείται επί σειρά ετών με την ιστορία της Πάτρας.
Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.277171
Η ξενάγηση της Γιώτας Καίκα ενθουσίασε τους συμμετέχοντεςΗ ομάδα της Κοινο_Τοπίας με φόντο το Παλαιό ΝοσοκομείοΚυριακή 7 και 28 Μαΐου οι επόμενες περιηγήσεις στην πόληΛουτρά χαμάμ, μια στάση στο χρόνο…Μέλη και φίλοι της Κοινο_Τοπίας στην 1η περιήγησηΜια ακόμα στάση Παντοκράτορος και Β. ΡούφουΟδός Παπαδιαμαντοπούλου – οι περιηγητές στην παλαιά πόληΠεριήγηση-ξενάγηση με την ιστορικό-φιλόλογο Γιώτα Καΐκα-ΜαντανίκαΣτις περιηγήσεις μπορούν να μετάσχουν άτομα από 12 ετών, δωρεάν, αλλά με κράτηση θέσηςΣτοχευμένη και ουσιαστική η ξενάγηση από τη Γιώτα ΚαίκαΑμείωτο το ενδιαφέρον κατά το 2ωρο της ξενάγησης…Αν γνωρίσουμε την πόλη μας μπορεί και να την αγαπήσουμε περισσότεροΑντικρίζοντας τον Παντοκράτορα και τις μνήμες της πόληςΓια συμμετοχή καλέστε στο 2610.277171 καθώς και στο info@koinotopia.grΈνα κυριακάτικο πρωινό γνωριμίας με την πόλη μαςΈξω από το Δημοτικό βρεφοκομείο
σας προωθούμε και σας περιμένουμε το Σάββατο 6 Μαΐου 8.30μμ στην ενδιαφέρουσα μουσική βραδιά που διοργανώνει ο ραδιοφωνικός σταθμός UPFM 103,7 του Πανεπιστημίου της Πάτρας για τα 20 χρόνια του. Η Κοινο_Τοπία στηρίζει την παρακάτω μουσική εκδήλωση -εξάλλου τους τραγουδοποιούς Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη και Παντελή Κυραμαργιό είχε υποστηρίξει και παλιότερα σε εκδηλώσεις στην Πάτρα- αλλά και το ποιοτικό ραδιόφωνο του UPFM
στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών
Ο UPFM στα πλαίσια του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του, διοργανώνει το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 στις 20:30, μεγάλη μουσική εκδήλωση στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με τους τραγουδοποιούς Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη, Παντελή Κυραμαργιό και Αργύρη Λούλατζη (7μελής ομάδα μουσικών) με έντεχνη και παραδοσιακή Ελληνική μουσική. Στην εκδήλωση συμμετέχουν η χορωδία του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών, η φοιτητική ομάδα Ελληνικού χορού Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου Πατρών και ο Σύλλογος Κρητών Πάτρας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ο UPFM ευχαριστεί δημοσίως την Πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου μας τόσο για την οικονομική στήριξή της όσο και για τη δωρεάν παραχώρηση του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών για την εν λόγω εκδήλωση.
Την εκδήλωση υποστηρίζει η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία.
Σας καλούμε όλους να γιορτάσουμε μαζί τα γενέθλια μας !
Την εκδήλωση υποστηρίζει η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία…με τους τραγουδοποιούς Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη, Παντελή Κυραμαργιό και Αργύρη Λούλατζη7μελής ομάδα μουσικών με έντεχνη και παραδοσιακή Ελληνική μουσικήBANNER UPFM 103,7UPFM η ομάδα που κάνει τη διαφορά….Μουσική εκδήλωση από τον UPFM 6 Μαίου 2023
Στην πολιτιστική–ιστορική–ψυχαγωγική επίσκεψή μας θα έχουμε ως στόχο να δούμε στη Χώρα τηςΧίου και πρωτεύουσα του νομού, την πλ. Βουνακίου και τον παλιό εμπορικό δρόμο Απλωταριά, το Ναυτικό Μουσείο, το Δημοτικό κήπο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κοραής», το κάστρο 9ου αι. και την κεντρική του πύλη Porta Maggiore (1694), τους ανεμόμυλους στα Ταμπάκικα, το μιναρέ του παλιού τζαμιού (Μετζητιέ τζαμί) και τις γειτονιές Καλοπλύτη και Φραγκομαχαλά στον Κάμπο υπέροχα αρχοντικά και γραφικά χωριά, τη Νέα Μονή Χίου (1042) -που έχει κηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO- με τα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά της καθώς και το Μουσείο της, στο Πυργί το βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων 13ου αι. την τρίκλιτη βασιλική της Κοίμησης της Θεοτόκου (1694) τον γενουάτικο πύργο, στα Μεστά τον καλύτερα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό της Χίου τις εκκλησίες του Παλιού Ταξιάρχη 14ος αι. και του Μεγάλου Ταξιάρχη (από τις μεγαλύτερες του νησιού) και περίτεχνα δάπεδα, στο Βροντάδο το Μουσείο του Φιλοπρόοδου Ομίλου, το όμορφο ψαροχώρι Λαγκάδα, τα Άνω Καρδάμυλα το περίφημο καμπαναριό του Αγ. Γεωργίου (1670) και στο ρέμα της Αμυθούντας τα ερείπια νερόμυλου του 14ου αι. στο Βολισσό με τα πολλά πανέμορφα σκεπαστά σοκάκια, το σχολείο, την εκκλησία της Παναγίας με το βοτσαλωτό προαύλιο και το κάστρο, το μοναστήρι της Αγ.Μαρκέλλας.
Τέλος θα γευτούμε τοπικούς παραδοσιακούς μεζέδες, θα δοκιμάσουμε τη μαστίχα στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, τη Χιώτικη σούμα, το τουρσί από βερίκοκα κ.α.
Κόστος συμμετοχής 415€, για έγκαιρη κράτηση 385€, μέλη 380€, σε δίκλινο (περιλαμβάνονται μετακινήσεις με το λεωφορείο Πάτρα-Πειραιάς-Πάτρα και στη Χίο, εισιτήρια πλοίου (οικονομική θέση) Χίος-Πειραιάς-Χίος, 5 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο κεντρικό με πρωινό μπουφέ στην πόλη της Χίου, περιηγήσεις-ξεναγήσεις με συνοδό, μπάνια στις παραλίες του νησιού, πληροφορίες, χάρτες για την περιοχή).
Προαιρετική η εκδρομή στις Οινούσες. Αναχώρηση Δευτέρα 3μμ Επιστροφή Κυριακή 10μμ
Κρατήσεις άμεσα και με σειρά προτεραιότητας στο 2610.277171, στο info@koinotopia.gr, και στο 2610.622250 ώρες γραμματείας Κοινο_Τοπίας Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11πμ-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ. Πολυχώρος Καραϊσκάκη 153, ισόγειο. Προκαταβολή 150€ με την κράτηση (δεν επιστρέφεται). Εξόφληση 20 Ιουλίου
Το πρόγραμμα συναρτάται από τις συνθήκες καιρού. Διακυμάνσεις μπορεί να επηρεάσουν
το κόστος. Είναι επιδιωκόμενο να δούμε τα αναγραφέντα καθώς κ.α.
Χάρτης ΧίουΤο χωριό φάντασμα του ΑνάβατουBόρεια της πόλης βρίσκονται οι Μύλοι της Χίου χτισμένοι σε ένα μικρό λιμενοβραχίονα στην περιοχή ΤαμπάκικαΑρχοντικό στον ΚάμποΑυλή με βότσαλα λίγο έξω από την Χώρα, στον ΚάμποΗ κεντρική πύλη Porta Maggiore του κάστρου της ΧίουΗ Νέα Μονή Χίου (1042 μ.Χ.)Η παραθαλάσσια Λαγκάδα στα ανατολικάΗ προκυμαία της ΧίουΗ τεχνική κατασκευής βασίζεται στο ξύσιμο του επιχρίσματος γι αυτό κι οι παραστάσεις αυτές λέγονται ξυστά (Πυργί)Κάμπος, για βόλτες σε έναν ατελείωτο κόσμο μυρωδιώνΚάτω Καρδάμυλα, με θέα τη θάλασσαΜαστιχόδενδρο της ΧίουΜαστιχοχώρια.. Το πιο μυθικό κομμάτι της Χίου!Μεστά, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της μαστίχαςΝέα Μονή Χίου μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCOΞυστά στο ΠυργίΟ Άγιος Ισίδωρος της ΧίουΟ Ιερός Ναός του Αγ. Γεωργίου Συκουσίου στη Χίο που χρονολογείται από τους μεσοβυζαντινούς χρόνουςΟ μεσαιωνικός οικισμός των ΜεστώνΠλατεία στο ΠυργίΠυργί, το χωριό της ζωγραφικής με τα γεωμετρικά μοτίβαΤα Μεστά με τα λαβυρινθώδη δρομάκιαΤο προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας στη Χίο
σας προωθούμε τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ραδιοφωνικός σταθμός UPFM του Πανεπιστημίου της Πάτρας για τα 20 χρόνια του. Η Κοινο_Τοπία στηρίζει το ποιοτικό ραδιόφωνο και τις εκδηλώσεις για τα 20χρονα του UPFM με τον οποίο έχει μια διαχρονική συνεργασία.
20 χρόνια UPFM – Ένας διαφορετικός Ραδιοφωνικός Σταθμός
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πανεπιστημίου Πατρών – UPFM κλείνει φέτος 20 χρόνια δημιουργικής και δυναμικής παρουσίας τόσο στα ερτζιανά, όσο και σε διάφορες πολιτιστικές, επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις. Αποτελεί μία από τις πιο ζωντανές πολιτιστικές ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών και πλαισιώνεται από μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, τα οποία ανανεώνονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια να έχουν εθελοντική συμμετοχή εκατοντάδες μουσικοί παραγωγοί.
Ο UPFM είναι βραβευμένος Πανεπιστημιακός Ραδιοφωνικός Σταθμός τόσο από την College Radio Foundation (USA) όσο και από άλλες ραδιοφωνικές μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις, σε αναγνώριση του έργου του όλα αυτά τα χρόνια εντός και εκτός συνόρων και συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Πανεπιστημιακών Ραδιοφωνικών Σταθμών Europhonica.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του η πολιτιστική ομάδα του UPFM έχει προγραμματίσει τις εξής εκδηλώσεις:
1. Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Απριλίου 2023 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με πρωτοβουλία του UPFM, σε συν-διοργάνωση του Πανεπιστημίου Πατρών με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και με τη συνεργασία και την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος «Ιωάννης & Ευτέρπη Τοπάλη», θα πραγματοποιηθεί διήμερο συνέδριο με συμμετοχή Ελληνικών Πανεπιστημιακών Ραδιοφωνικών Σταθμών με θέμα το Πανεπιστημιακό Ραδιόφωνο και οι προοπτικές του. Στην εκδήλωση είναι προσκεκλημένοι άνθρωποι του ραδιοφώνου τόσο της κρατικής όσο και της ιδιωτικής ραδιοφωνίας για να μιλήσουν για ένα από τα δημοφιλέστερα ΜΜΕ.
2. Σάββατο 6 Μαΐου 2023, μουσική εκδήλωση στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με τους τραγουδοποιούς Γιώργο Ζερβάκη, Παντελή Κυραμαργιό και Αργύρη Λούλατζη (7μελής ομάδα μουσικών) με έντεχνη και παραδοσιακή Ελληνική μουσική. Στην εκδήλωση συμμετέχουν η χορωδία του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών, η φοιτητική ομάδα Ελληνικού χορού Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου Πατρών και ο Σύλλογος Κρητών Πάτρας.
3. Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, ημερήσιο μουσικό Φεστιβάλ στον αίθριο χώρο του Σκαγιοπούλειου. Η εκδήλωση αυτή θα περιλαμβάνει ποπ, ροκ και εναλλακτική μουσική με Ελληνικό και ξένο στίχο από τοπικές μπάντες για την προώθηση της μουσικής σκηνής της Πάτρας, καθώς και καλλιτέχνες πανελλαδικής εμβέλειας.
Σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις η είσοδος είναιελεύθερη.
Ο UPFM ευχαριστεί δημοσίως την Πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου μας τόσο για την οικονομική στήριξή της όσο και για τη δωρεάν παραχώρηση του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών για τις δύο πρώτες εκδηλώσεις. Χωρίς αυτή την στήριξη δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση τους. Ευχαριστεί επίσης και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ για την οργανωτική και οικονομική βοήθεια στην πρώτη εκδήλωση.
Επίσης, ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικόλαο Κοροβέση, αφού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναλάβει την πλήρη οικονομική και οργανωτική κάλυψη της τρίτης εκδήλωσής μας.
Τις εκδηλώσεις υποστηρίζει η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία https://www.koinotopia.gr
Τέλος ο UPFM ευχαριστεί τους χορηγούς, ΤΙΤΑΝ, Deloitte Business Solutions, My Laser Clinic, Pizza Fan, Χρυσανθόπουλος Γερανοί Ι.Κ.Ε., Υιοί Χρ. Κολοκυθά Α.Ε., Ρέλλος ΑΕ, Joe Record, efood delivery, Lemmy, Εκδόσεις Γκότσης, Abbey, Santa Rosa.
Στα 20 χρόνια λειτουργίας του Ραδιοφωνικού Σταθμού το μεγάλο στοίχημα όλων των μελών της Πολιτιστικής ομάδας του UPFM, ήταν και είναι να δημιουργήσουμε όχι ακόμα άλλο ένα ραδιοφωνικό σταθμό αλλά έναν ΑΛΛΟ, έναν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ραδιοφωνικό σταθμό.
Ο UPFM γιορτάζει τα 20 χρόνιαΠρόγραμμα Πανελλήνιου Συνεδρίου Πανεπιστημιακού ΡαδιοφώνουBANNER UPFM 103,7UPFM η ομάδα που κάνει τη διαφορά….Αφίσα Πανελλήνιου Συνεδρίου Πανεπιστημιακού ΡαδιοφώνουΗ Κοινο_Τοπία στηρίζει το ποιοτικό ραδιόφωνοΜια από τις πολλές ραδιοφωνικές παρέες του UPFMΜουσική εκδήλωση από τον UPFM 6 Μαίου 2023
στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία με την Κοινο_Τοπία’’
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπίαhttps://www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με την πολιτισμική κληρονομιά μας πραγματοποίησε επίσκεψη – ξενάγησηστην έκθεση Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτείατου Μιχάλη Βασιλόπουλου στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας. Η γνωριμίαμε τις 20 αναπαραστάσεις σε μικρογραφία των μονών του Αγίου Όρους -δημιουργίες του καλλιτέχνη- αλλά και της υπερχιλιετούς ιστορίας της Αθωνικής Πολιτείαςέγινε με τη βοήθεια του Λευτέρη Σπετσιέρη, εκπαιδευτικού και Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Φίλων του Αγίου Όρους Πάτρας ‘‘Η Πλατυτέρα’’.
Στην επίσκεψη-ξενάγηση που έγινε τη Μ. Δευτέρα οι 70 συμμετέχοντες, σε δύο ομάδες, είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν -αλλά και λάβουν ως σημειώσεις- ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη διαβίωση, τον τρόπο διοίκησης κ.α. του Αγίου Όρους.
Ο Λευτέρης Σπετσιέρης που συνέδεσε την έκθεση με τα 20 δημιουργήματα του Μ. βασιλόπουλου με αφήγηση για την Αθωνική Πολιτεία μεταξύ πολλών άλλων ανέφερε:
Τον 10ο αι. μ.Χ. το Άγιον Όρος καθιερώνεται ως Πανορθόδοξη και Οικουμενική Μοναστική Πολιτεία, με τον ερχομό του μοναχού Αθανασίου μετέπειτα Αγίου, ο οποίος ίδρυσε και την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, το 963.
Τον 11ο αι. αρχίζει η πρώτη ακμή του Αγίου Όρους με παγκόσμια πλέον αναγνώριση. Εδώ συναντούνται όλοι οι τρόποι μοναστικής άσκησης. Κοινοβιακός, Ιδιόρρυθμος, Κελλιώτικος, Ερημητικός. Κτίζονται σιγά σιγά και οι άλλες μεγάλες Ιερές Μονές: Βατοπεδίου, Ιβήρων, Ξηροποτάμου, Ζωγράφου, ∆οχειαρίου, Φιλοθέου, Εσφιγμένου, Ρωσικού, Αμαλφηνών.
Η καταγωγή της Αγιορείτικης κληρονομιάς τόσο σε ό,τι αφορά στα κτήρια όσο και σε ό,τι αφορά στα κειμήλια ανάγεται χωρίς καμία αμφιβολία στην Κωνσταντινούπολη.
Οι Αυτοκράτορες και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ενίσχυαν με κάθε δυνατό τρόπο το Άγιον Όρος για να αναπτυχθεί οικοδομικά αλλά και να συγκεντρώσει στα περίτεχνα αρχιτεκτονήματά του, θησαυρίσματα της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης ανά τους αιώνες.
Τόσο τα υλικά όσο και οι τρόποι δόμησης είναι ουσιαστικά κοινά με αυτά που χρησιμοποιούνται στην κοσμική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα κύρια δομικά υλικά της αρχιτεκτονικής του Αγίου Όρους είναι η πέτρα και η ξυλεία αρχικά, τα οποία αποτελούν τα δύο βασικότερα δομικά υλικά. Ανάλογα με τις συνθήκες κατά την κατασκευή υπερισχύει άλλοτε το ένα και άλλοτε το άλλο.
Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.277171
Δεκάδες μέλη και φίλοι της Κοινο_Τοπίας στη γνωριμία με την έκθεση για το Άγιο ΌροςΆλλη μια δράση της Κοινο_Τοπίας αναδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμόΔημιουργία Μ. Βασιλόπουλου (από την έκθεση)Εκ μέρους της Κοινο_Τοπίας προλόγισε τον Λ. Σπετσιέρη ο Α. ΣπηλιώτηςΛόγω μεγάλης συμμετοχής έγιναν δύο ξεναγήσειςΜαυροπούλου, Σίτα, Αμτζοπούλου, Τσεκούρας με τον Σπετσιέρη να απαντά στις ερωτήσεις τουςΜε μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες την αφήγηση του Λ. ΣπετσιέρηΜονή Διονυσίου (Μ. Βασιλόπουλου)Μονή Ζωγράφου (Μ. Βασιλόπουλου)Μονή Ζωγράφου (Μ. Βασιλόπουλου)Μονή Ιβήρων (Μ. Βασιλόπουλου)Μονή Μεγίστης Λαύρας (Μ. Βασιλόπουλου)Μονή Παντοκράτορος (Μ. Βασιλόπουλου)Μονή Χιλανδαρίου (Μ. Βασιλόπουλου)Ο Λ. Σπετσιέρης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Αγίου Όρους Πάτρας ‘‘Η Πλατυτέρα’’.Ο Λευτέρης Σπετσιέρης, εκπαιδευτικός, συνέδεσε τα δημιουργήματα με αφήγηση για την Αθωνική ΠολιτείαΠεριήγηση στις 20 αναπαραστάσεις σε μικρογραφία των μονών του Αγίου ΌρουςΠροσεγγίζοντας την απεικόνιση της Μονής ΠαντελεήμονοςΤα κύρια δομικά υλικά της αρχιτεκτονικής του Αγίου Όρους είναι η πέτρα και η ξυλείαΤον 10ο αι. μ.Χ. το Άγιον Όρος καθιερώνεται ως Πανορθόδοξη και Οικουμενική Μοναστική ΠολιτείαΧάρτης Αγίου Όρους