Δ.Τ. Συνήθη προβλήματα Ωτορινολαρυγγολογίας και αντιμετώπισή τους. Σήμερα η 2η παρουσίαση–συζήτηση με τον ΩΡΛ Κώστα Κηπουργό

Δ.Τ. Θράσος ηχορρυπαινόντων, ανεπάρκεια και προσχηματική δράση των αρχών, απελπίζουν τα θύματα της ηχορρύπανσης

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του ιστορικού Νίκου Τόμπρου. Η Πάτρα στον Αγώνα (1821-1828)

Δ.Τ. Η πραγματικότητα για την Ηγουμενίτσα, οι εναλλακτικές για το λιμάνι της Πάτρας, και ο Προαστιακός

Δ.Τ. Συνήθη προβλήματα Ωτορινολαρυγγολογίας και αντιμετώπισή τους. Παρουσίαση–συζήτηση με τον ΩΡΛ Κώστα Κηπουργό

Δ.Τ. Αναγγελία προγράμματος ανάδειξης της νεότερης αρχιτεκτονικής της Πάτρας

2μερη γνωριμία με την Πρέβεζα, Νικόπολη, Κασσώπη, Ζάλογγο, Βόνιτσα με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Πως τα μέσα σταθερής τροχιάς συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη

Δ.Τ. Ψυχαγωγική βραδιά με την Κοινο_Τοπία εν μέσω της Ευρωπαϊκής εβδομάδας βιώσιμης κινητικότητας

Δ.Τ. Μια νέα πρόταση και μια πάγια θέση για τον προαστιακό της Πάτρας. 22 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Κινητικότητας

Βραδινό με αφορμή την έναρξη της περιόδου 2023-24 με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Περιβάλλον, νέες ιδέες, πολιτισμός, ανθεκτικότητα. Οι προτεραιότητες της ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑΣ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

Δ.Τ. Η αλυσίδα αλληλεγγύης της Κοινο_Τοπίας στηρίζει τις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία ‘‘daniel’’ περιοχές

Δ.Τ. Πρόσκληση γνωριμίας σε νέους φίλους για χορωδιακό συναπάντημα με την παρέα της Κοινο_Τοπίας (26 Σεπτέμβρη)

Φθινοπωρινές αποδράσεις της Κοινο_Τοπίας σε Χαλκίδα, Πρέβεζα, Μαδρίτη

Επανέναρξη λειτουργίας γραμματείας Κοινο_Τοπίας (ωράριο)

Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει ανοιχτή μόνο 26 Ιουλίου και 9 Αυγούστου για την καλοκαιρινή περίοδο

Δ.Τ. Ψυχαγωγική βραδιά με την Κοινο_Τοπία υπό τους ήχους των κελαρυσμάτων των νερών του ποταμού Γλαύκου

Πέμπτη 6 Ιουλίου, βραδινό με την Κοινο_Τοπία με αφορμή το κλείσιμο της περιόδου 2022-23

Δ.Τ. Το πολιτιστικό απόθεμα των εκατοντάδων εικαστικών έργων του Ιδρύματος Ελληνικής Διασποράς εντυπωσίασε τα μέλη της Κοινο_Τοπίας

]

Δ.Τ. Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης ‘‘Κεραμέων Έργα’’

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ

Εταιρία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9 Οκτωβρίου 2009

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση ‘‘Κεραμέων Έργα’’  

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση με έργα κεραμικής θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009 στις 9μμ στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά της Πάτρας. Στην έκθεση που γίνεται με την επιμέλεια του Χάρη Κανελλακόπουλου Διακοσμητή, και Ξενοφώντα Παπαευθυμίου Μουσειολόγου, με θέμα: ‘‘ΚΕΡΑΜΕΩΝ ΕΡΓΑ’’ από το Τσανάκ-Καλέ στα νεοκλασικά κεραμουργήματα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό της Πάτρας δεκάδες αξιόλογα δείγματα μιας άλλης εποχής τα οποία βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και προσφέρθηκαν να παρουσιαστούν στο κοινό της πόλης.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από Παρασκευή 16 – Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009 10πμ-1μμ και 6μμ-9μμ Το Σάββατο και Κυριακή η έκθεση θα είναι ανοιχτή 10πμ-2μμ ενώ τις Δευτέρες ο χώρος θα είναι κλειστός.

Στη έκθεση «Κεραμέων Έργα» παρουσιάζονται κεραμικά του Τσανάκ-Καλέ  (Αγγειόκαστρο), τα οποία από το 18ο αιώνα διαδόθηκαν μέσω των θαλάσσιων εμπορικών οδών σε ανατολή και δύση, αποτελώντας ένα ξεχωριστό δείγμα χρηστικής κεραμικής με έντονα διακοσμητικό χαρακτήρα, έργα ντόπιας κεραμικής η οποία δέχθηκε επιρροές ακόμη και από τη γειτονική δύση και τα Επτάνησα και μπολιάστηκε ακόμη και με το πνεύμα του νεοκλασικισμού, ώστε να προκύψει μια πληθώρα διακοσμητικών αρχιτεκτονικών μελλών τα οποία βρήκαν εφαρμογή στη νεότερη αστική αρχιτεκτονική του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Όλες αυτές οι μορφές της κεραμικής τέχνης που συλλέχτηκαν και διασώθηκαν με αγάπη και φροντίδα από κάποιους λάτρεις της «ψημένης γης», παρουσιάζονται ως μαρτυρίες της πλούσιας παράδοσης της ελληνικής κεραμικής όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 200 χρόνια μέσα από πολιτισμικές επιρροές και ιστορικές συγκυρίες.

Στην έκθεση επίσης συμμετέχουν με έργα από τις συλλογές τους οι Χρήστος Καραντζάς, Νίκος Νικολάου και Δημήτρης Ρουσόπουλος ενώ θα παρουσιαστεί ακόμα υλικό από το αρχείο του Πολιτιστικού Κέντρου Πάτρας – Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Την υποστήριξη οργάνωσης της έκθεσης έχει αναλάβει η ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ τελεί δε υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και της ΔΕΠΑΠ.

Η έκθεση εκτός από το ευρύ κοινό της πόλης μας απευθύνετε και στους μαθητές της Β/θμιας εκπαίδευσηςπαρέχοντας τους τη δυνατότητα ξενάγησης, μετά από προσυνεννόηση, στο χώρο της έκθεσης τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της από κατηρτισμένα άτομα.

 

Συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τα εκτιθέμενα ‘‘ΚΕΡΑΜΕΩΝ ΕΡΓΑ’’

 

ΤΣΑΝΑΚ – ΚΑΛΕ

Τα κεραμικά της πόλης των Δαρδανελίων Τσανάκ Καλέ / Canakkale, (ελληνιστί Αγγειόκαστρο), μικρή πόλη της ασιατικής ακτής, στο στενότερο σημείο του Ελλησπόντου, είναι διάσπαρτα στα νησιά του Αρχιπελάγους αλλά και κατά μήκος των ακτών –αλλά και της ενδοχώρας- του ανατολικού ελλαδικού κορμού, αποτελούν δημιουργία μίας κεραμικής παράδοσης που έδωσε λαϊκά αριστουργήματα τα οποία απαντώνται σε δύο χρονολογικές φάσεις, 1670 με 1800 και 1800/1830 με 1922, οπότε έχουμε μεταφορά της τέχνης στον ελλαδικό χώρο, με τους αναγκαίους μετασχηματισμούς και προσαρμογές από τους μικρασιάτες πρόσφυγες τεχνίτες και τους επιγόνους τους.

Τα κεραμικά του Τσανάκ Καλέ έχουν χρηστικό αλλά και διακοσμητικό χαρακτήρα, πιάτα, κανάτια, καράφες, καπνοδοχεία, επιτραπέζιες λάμπες, που διακρίνονται για το έγχρωμο-ζωγραφικό και ανάγλυφο διάκοσμό τους.

Από τα πιο λιτή και αφαιρετική διακόσμηση των πιάτων με φυτικά σχέδια αλλά και μυθολογικά θέματα, φτάνουμε στα έντονα διακοσμημένα κανάτια όπου κυριαρχούν τα πλούσια χρωματισμένα ανάγλυφα ζωομορφικά και φυτομορφικά στοιχεία, με τον ιδιαίτερο και μοναδικό τους χαρακτήρα.
ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΚΕΡΑΜΟΥΡΓΗΜΑΤΑ

Η πανάρχαια τέχνη της κεραμοπλαστικής, σε συνδυασμό με την τάση του Νεοκλασικισμού που ήλθε από την Ευρώπη στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος του 19ου αιώνα, παρουσίασε μία ποικιλία από αρχιτεκτονικά διακοσμητικά κεραμικά που αναβίωναν τα κλασικά ρυθμολογικά στοιχεία, προσαρμόζοντάς τα  στις νέες απαιτήσεις.

Η προμήθεια πολλών πήλινων διακοσμητικών για τα κτίρια της Πάτρας γινόταν από γνωστά εργαστήρια της Αθήνας, αλλά υπήρχαν και αρκετά ντόπια εργαστήρια τα οποία μαζί με τα τούβλα και τα κεραμίδια κατασκεύαζαν και ακροκέραμα, όπως των Χ. Αγγελόπουλου (Βλατερό), Α. Βαλσαμή (συνοικία Τζίνη), Α. Καπερώνη (Ζαβλάνι), Ηλιόπουλου (Ταμπάχανα) κ.α.

 

Για πληροφορίες: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.277171

Ξενοφώντας Παπαευθυμίου 6976.359769

Share
Share

Comments are closed.