Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα ”Μνήμες και Εικόνες”

Δ.Τ. Ένα αφιέρωμα στη μνήμη της συμπληρωματικής θεραπεύτριας Δήμητρας Τσατσούρη από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Βλάβες συρμού γεννούν ερωτήματα

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση για τα 20 χρόνια UPFM στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Π.Π.

4μερη γνωριμία Θεσσαλονίκης με ημερήσια επίσκεψη Χαλκιδικής με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Συνεχίζονται οι περιηγήσεις – ξεναγήσεις της Κοινο_Τοπίας στα ιστορικά αποτυπώματα της Πάτρας με αφηγήτρια τη Γιώτα Καΐκα 

Δ.Τ. Μουσική εκδήλωση για τα 20 χρόνια του UPFM στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

7μερη γνωριμία με τη μυροβόλο Χίο και τα Μαστιχοχώρια της με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Εκδηλώσεις UPFM για τα 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Καλό Πάσχα. Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει κλειστή 13-23 Απριλίου

Δ.Τ. «Καθυστερήσεις δρομολογίων. Ως πότε;»

Δ.Τ. Επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Διαχρονική ταυτότητα του τόπου της καρδιάς μας. Ενθουσίασε η αφήγηση της Γιώτας Καΐκα – ξεκινούν οι περιηγήσεις

3μερη γνωριμία με Αργυρόκαστρο, Βουθρωτό, Αγ. Σαράντα, Εξαμίλι, Δερβιτσάνη, Γαλάζιο μάτι της Αλβανίας

Δ.Τ. Επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ενεργά μέλη, υποστηρικτές και φίλοι στήριξαν το 2022 την Κοινο_Τοπία και τις δράσεις της

Δ.Τ. Διαχρονική ταυτότητα του τόπου της καρδιάς μας. Ομιλία-περιηγήσεις με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο για την αντιμετώπιση των έμφυλων στερεότυπων από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. «Άμεση επανεκκίνηση των δρομολογίων»

]

Δ.Τ. Δευτέρα 17 Οκτώβρη η παρουσίαση του λευκώματος «Η ιεροτελεστία της Ανοιξης» του Παν. Καρώνη

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr

 

Δελτίο Τύπου

14 Οκτωβρίου 2011

Δευτέρα 17 Οκτώβρη παρουσιάζεται το λεύκωμα «Η ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Παναγιώτη Καρώνη από ΤΟ ΔΟΝΤΙ και την ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ

Οι εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ (www.todonti.gr) σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού «Κοινο_Τοπία» (www.koinotopia.gr) παρουσιάζουν ένα πολυτελές δίγλωσσο (ΕλληνοΑγγλικό) λεύκωμα με τίτλο «Η ιεροτελεστία της Άνοιξης – Χορός και πομπή του Άη Γιώργη στη Νεστάνη Αρκαδίας», σε επιμέλεια Παναγιώτη Καρώνη.

Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 8μμ στο φιλόξενο χώρο τουΠερί Τεχνών (Κανακάρη 65, Πάτρα). Το λεύκωμα θα παρουσιάσουν:

Βασιλική Μαργέλου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Ευγενία Αρβανίτη – Παλαιολόγου, Φιλόλογος, Ποιήτρια

και ο επιμελητής της έκδοσης Παναγιώτης Καρώνης

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ανδρέας Τσιλίρας, υπεύθυνος εκδόσεων ΤΟ ΔΟΝΤΙ. Η παρουσίαση θα γίνει με την υποστήριξη του ‘‘Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας’’ και του ‘‘Πολιτιστικού Κέντρου Πάτρας – Μουσείο Λαϊκής Τέχνης’’.

Όπως προδίδει ο τίτλος του, το λεύκωμα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Νεστάνη της Αρκαδίας, στην εορτή του Αγίου Γεωργίου, και δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα των ιστορικών, πολιτιστικών και λαογραφικών στοιχείων του εθίμου, παρουσιάζοντας παράλληλα την ιστορία και τα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Στο λεύκωμα αναδημοσιεύονται δύο σπουδαία επιστημονικά κείμενα που σχετίζονται με το έθιμο:

·       Τη μελέτη της λαογράφου, εθνολόγου και θεατρολόγου Κατερίνας Κακούρη, «Χόρος και πομπή του Άη Γιώργη στη Νεστάνη της Αρκαδίας», από το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Εθνογραφικά» του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (Π.Λ.Ι.) (1978) η οποίαπραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1975, με επιτόπια έρευνα και αυτοψία από την ίδια και συνεργάτες του (Π.Λ.Ι.).

·       Το κείμενο «Ο Άγιος Γιώργης της Νεστάνης» από το βιβλίο τηςσυγγραφέως εθνολόγου και ιστορικού Μαρίας Μιχαήλ Δέδε «Γιορτές-Έθιμα και τα τραγούδια τους» (Εκδ. Φιλιππότης, 1987).

Το έθιμο του Άη-Γιώργη (του Αγιώρη για τους Νεστανιώτες) έχει πανάρχαιες καταβολές και συμβολισμούς, εφόσον η λατρεία και ο εορτασμός του Αγίου αποτελεί, κατά τους μελετητές, συνέχεια της λατρείας προχριστιανικών θεοτήτων της περιοχής.

Το όλο τελετουργικό, με την πομπή και το χορό, κλείνει μέσα του όλη τη νεοελληνική λαϊκή λατρεία. Στο 2ο μ.Χ. αιώνα, ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει μεγάλη ανοιξιάτικη γιορτή κοντά στη Νεστάνη, χωρίς δυστυχώς να προβαίνει σε καμιά περιγραφή της. Ο στολισμός της γκλίτσας με αγριοσέλινα και δάφνες δε μπορεί παρά να ανασύρει την εικόνα των δάφνινων στεφανιών των νικητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και το στεφάνωμα με αγριοσέλινο στα Νέμεα, τους αγώνες που διεξάγονταν στη Νεμέα προς τιμήν του Δία, αν και σελινοστολισμοί μαρτυρούνται και σε αρχαίες διονυσιακές γιορτές.

Η παρακολούθηση τούτης της πανάρχαιης γιορτής, που τα ίχνη της χάνονται στα βάθη των μακρινών αιώνων, φέρνει στο νου σκηνές και δρώμενα μιας άλλης Ελλάδας, είναι ο απόηχος της ίδιας της ανάγκης για ζωή, της ίδιας της ορμής της νιότης.

Η επιμέλεια της μετάφρασης είναι ευγενική προσφορά της Γεωργίας Στεφάτουενώ χαιρετισμό απευθύνουν ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Το λεύκωμα 158 σελίδων μπορεί να το βρει κάποιος σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Πάτρας, Τρίπολης, Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και στα γραφεία της Κοινο_Τοπίας (Μαιζώνος 139 Πάτρα, 2615.002009).

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2615.002009

Share
Share

Comments are closed.