Δ.Τ. Εργαστήρι δημιουργικότητας για παιδιά από την Κοινο_Τοπία με αφορμή τις εορτές των Χριστουγέννων

3μερη γνωριμία με Κατερίνη, Λιτόχωρο, στενά Αλιάκμονα, Πιέρια όρη, Μουσείο Αιγών, Μονή Κονταριώτισσας, σταθμοί μ Θεσσαλονίκης

Δ.Τ. Σφράγιση καταστήματος για ηχορρύπανση στην Πάτρα. Να μη μείνει μεμονωμένο γεγονός – η ηχορρύπανση πλήττει τη δημόσια υγεία

Δ.Τ. «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ. Κτίζοντας τον Μύθο της Οδύσσειας» με την Δήμητρα Καμαρινού στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα Γεφυρώνοντας το Ιόνιο

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της εθελοντικής δράσης μιας παρέας από την Πάτρα σε σχολείο της Κένυας

Γνωριμία με Ακροκόρινθο, Λιμνοθάλασσα Βουλιαγμένης, Ηραίον, Περαχώρα, Μονή Οσίου Παταπίου, Πίσια, Λουτράκι + Επόμενες αποδράσεις

Γεφυρώνοντας το Ιόνιο. Ημερίδα με στόχο τη γνωριμία, την επικοινωνία και τη συνεργασία με το Ελληνικό στοιχείο στην περιοχή της Κάτω Ιταλίας

7η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία παρουσιάζει την εθελοντική δράση μιας παρέας από την Πάτρα σε σχολείο της Κένυας

6η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Πρόσκληση γνωριμίας σε νέους φίλους για χορωδιακό συναπάντημα με την παρέα της Κοινο_Τοπίας

Η Κοινο_Τοπία αποχαιρετά τον Δημήτρη Δραγγανά (Α. Ράπτη, Α. Λάζαρης, Α. Σπηλιώτης)

Βραδινό με αφορμή την έναρξη της νέας περιόδου 2024-25 με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία προσέφερε χρηματικό ποσό που συγκέντρωσε από την εκδήλωση Στο ρυθμό της αγάπης στο ΣΟΨΥ

5η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Καλό Φθινόπωρο. Η γραμματεία στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας επαναλειτουργεί

Δ.Τ. Ψυχαγωγική βραδιά με την Κοινο_Τοπία στην παραλία του Ρίου

Η Κοινο_Τοπία για τα 50 χρόνια κατοχής της Κύπρου. Πρόσκληση στις εκδηλώσεις μνήμης.

Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει ανοιχτή μόνο 31 Ιουλίου και 21 Αυγούστου για την καλοκαιρινή περίοδο

Δ.Τ. Η ΟΙΚΙΠΑ και η ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ προβάλουν ταινίες και συζητούν με τον καθηγητή Βιολογίας του ΑΕΙ Θ. Γεωργιάδη

·      Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία

·     Οικολογική Κίνηση Πάτρας

Δελτίο Τύπου

31 Ιανουαρίου 2011

Η ΟΙΚΙΠΑ και η ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ προβάλουν ταινίες και συζητούν με τον

καθ. Βιολογίας του ΑΕΙ Θ. Γεωργιάδη με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων

 

Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011 στις 7.30μμ στον πολυχώρο της ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑΣ (Μαιζώνος 139, 4ος όροφος) με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων θα προβληθούν οι ταινίες:  «Η τελευταία νανόχηνα» με το Θανάση  Βέγγο, από την ταινία του Π. Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος» διάρκειας 35΄ και το ντοκυμαντέρ «Κοτύχι–Δάσος Στροφυλιάς» από τη σειρά εκπομπών της ΕΡΤ: “Το Υγρό Στοιχείο-Λίμνες και Λιμνοθάλασσες” διάρκειας 30΄.

Στην ταινία «Η τελευταία νανόχηνα» μια ομάδα ορνιθολόγων πηγαίνει στο Δέλτα Έβρου για να παρακολουθήσει την πορεία της τελευταίας νανόχηνας. Εκεί συναντούν ένα ηλικιωμένο θηροφύλακα που ζει χρόνια στον Έβρο και ξέρει σαν την παλάμη του το Δέλτα. Ένας ύμνος στη φύση και στη σχέση του ανθρώπου με αυτή. Υπέροχα πλάνα των υγροτόπων του Έβρου.

           Η δεύτερη ταινία  είναι ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ που μας διηγείται με ποιητικό τρόπο την ιστορία και τη σημερινή κατάσταση της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και του δάσους της Στροφυλιάς.

Μετά την προβολή των ταινιών θα ακολουθήσει συζήτηση την οποία θα συντονίσει ο καθηγητής του βιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Θεόδωρος Γεωργιάδης.

Παράλληλα συνεχίζεται η έκθεση φωτογραφίας για τους υγροτόπους. Στην έκθεση που γίνεται σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου-Στροφυλιάς στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, παρουσιάζεται η φορητή έκθεση του Φορέα που περιλαμβάνει πληροφορίες για το ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχώνNATURA 2000 και το εθνικό πάρκο υγροτόπων ΚΟΤΥΧΙΟΥ – ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ εστιάζοντας στις λιμνοθάλασσες του Αράξου, του Κοτυχίου και του Προκόπου αλλά και στο έλος της Λάμιας. Επίσης εκτίθενται φωτογραφίες με χαρακτηριστικά είδη της τοπικής πανίδας (θηλαστικά, ψάρια, αμφίβια, πουλιά) αλλά και εντυπωσιακές γιγαντοφωτογραφίες από τον βιότοπο. Παράλληλα στο χώρο θα παρουσιάζονται σχετικές εκδόσεις και υλικό για περιβαλλοντικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας. Για τους επισκέπτης θα υπάρχει προς διάθεση ενημερωτικό υλικό.

Οι ώρες επίσκεψης για το κοινό είναι Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη 7.30-10μμ και Σάββατο 11.30πμ-2μμ. Για σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας κατόπιν συνεννόησης

Πληροφορίες για τη νανόχηνα

Η νανόχηνα στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι η πιο σημαντική χώρα στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική διαδρομή για τις νανόχηνες καθώς από μετρήσεις και παρατηρήσεις δακτυλιωμένων ατόμων γνωρίζουμε ότι εδώ έρχεται το μεγαλύτερο τμήμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού και παραμένει για τέσσερις περίπου μήνες

Τα πρώτα πουλιά εμφανίζονται στη λίμνη Κερκίνη στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και παραμένουν εκεί μέχρι περίπου τα μέσα Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια πετούν προς τα ανατολικά για να περάσουν τον υπόλοιπο χειμώνα στοδέλτα του Έβρου, όπου θα μείνουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου. Επίσης την ίδια περίοδο λιγοστά άτομα παρατηρούνται και σε άλλους υγρότοπους της βόρειας Ελλάδας, όπως το δέλτα του Νέστου και η λίμνη Ισμαρίδα (Μητρικού). Σε αντίθεση με άλλα είδη χηνών, η παρουσία της νανόχηνας είναι σχεδόν τακτική κάθε χειμώνα και δεν εξαρτάται τόσο από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα.

Oι συνθήκες (τροφή, θέσεις κουρνιάσματος, όχληση) που επικρατούν στις περιοχές ξεχειμωνιάσματος και στις περιοχές στάθμευσης κατά την μετανάστευση είναι πολύ σημαντικές για την αναπαραγωγική επιτυχία της νανόχηνας και κατ’ επέκταση για την σταδιακή αύξηση του πληθυσμού ώστε να ξεπεράσει το κρίσιμα χαμηλό επίπεδο που βρίσκεται τώρα.

Πόσες νανόχηνες έρχονται στην Ελλάδα;

Τον χειμώνα του 2006-07 η μέγιστη παρατήρηση στο Δέλτα του Έβρου ήταν 49 νανόχηνες ενώ νωρίτερα στην Κερκίνη η μέγιστη μέτρηση ήταν 42 άτομα. Γενικά τα τελευταία χρόνια οι μέγιστες μετρήσεις στο δέλτα του Έβρου κυμαίνονται μεταξύ 40 έως 50 ατόμων ενώ στο παρελθόν οι μετρήσεις ήταν σαφώς μεγαλύτερες (πχ. 116 άτομα το 1988, 480 το 1973) με ρεκόρ τα 1630 άτομα που είχαν μετρηθεί το 1963.

Η νανόχηνα δεν ήταν πάντα σπάνια!

Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι το είδος στο παρελθόν είχε πολύ ευρύτερη εξάπλωση στην Ελλάδα και έφτανε αρκετά νοτιότερα. Γύρω στο 1860 δύο δείγματα είχαν συλλεχθεί στην Αττική και θηρευμένες νανόχηνες πωλούνταν σε αγορές της Αθήνας. Στις αρχές του 20ου αιώνα ένα ζευγάρι είχε συλλεχθεί από το δέλτα του Σπερχειού. Όλες οι αναφορές από το 1918 και μετά προέρχονται από την βόρεια Ελλάδα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Θωμάς Κουτρούμπας 6936.511013 (ΟΙΚΙΠΑ)

                                                   Ανδρέας Σπηλιώτης 2615.002009 (ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ)

Share
Share

Comments are closed.