Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού
Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr
Δελτίο Τύπου
1 Δεκεμβρίου 2011
Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου-θεατρικού παραμυθιού
Ο Ασχημάνθρωπος της Μαίρης Σιδηρά
Παρουσιάστηκε στο κοινό της Πάτρας με μεγάλη επιτυχία το βιβλίο-θεατρικό παραμύθι Ο Ασχημάνθρωπος της Μαίρης Σιδηρά από τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ(www.todonti.gr) και την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού «Κοινο_Τοπία» (www.koinotopia.gr) στο φιλόξενο χώρο του θεάτρου Αγορά. Η παρουσίαση έγινε με την υποστήριξη του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Παναγοπούλου, η οποία μας έκανε μια μικρή εισαγωγή στον κόσμο του παραμυθιού και παρουσίασε το πάνελ των ομιλητών.
Ο Ανδρέας Σπηλιώτης εκ μέρους της Κοινο_Τοπίας ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του Ασχημάνθρωπου και στην επιτυχημένη παρουσίασή του στο κοινό της Πάτρας, θυμίζοντας και τις υπόλοιπες εκδόσεις και δράσεις του συλλόγου.
Λαμβάνοντας το λόγο η πρώτη ομιλήτρια Κατερίνα Κωστίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, είπε, μεταξύ άλλων, για τη συγγραφέα και το έργο της:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σιδηρά είναι μια ιδιαίτερα προικισμένη αφηγήτρια. Η “τελετουργική” αφήγησή της, με γλώσσα ποιητική αλλά και συγχρόνως στέρεα, ξετυλίγει στα μάτια του αναγνώστη ένα πεδίο ήδη γνωστό, αλλά χάρη στη γλώσσα της ακατάλυτο και δραστικό, όπου συγκρούονται η επιθυμία και η πραγματικότητα, το καλό με το κακό, το ρεαλιστικό με το φανταστικό. Με αρχετυπικές εικόνες και μοτίβα, που παραπέμπουν σε μύθους και παραμύθια άλλων εποχών, δημιουργεί ένα γοητευτικό παλίμψηστο σύγχρονο και διαχρονικό παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης και το ευάλωτο της ανθρώπινης φύσης>».
Η Δρ Φιλολογίας, συγγραφέας Ελευθερία Κρούπη Κολώνα αναφέρθηκε αρχικά στην αφηγηματική μαγεία του παραμυθιού γενικά, για να εστιάσει κατόπιν στον δραματουργικό, γλωσσικό, υφολογικό και εννοιολογικό οπλισμό του Ασχημάνθρωπου. Ιδιαιτέρως σχολίασε τον αξιακό κόσμο του συγκεκριμένου παραμυθιού, όπως διαγράφεται, χωρίς ρητορικά ξεσπάσματα, από τη δράση και το λόγο των ηρώων του.
Ο Εικαστικός Ηλίας Αηδονίδης αναφέρθηκε στα 21 ζωγραφικά σχόλια Παναγιώτη Καρώνη που συνοδεύουν το βιβλίο, υπογραμμίζοντας τη στερεότητα και το λυρισμό της γραμμής τους, την ελευθερία που αποπνέουν και την εικαστική εξέλιξη του Παναγιώτη Καρώνη, ο οποίος υπήρξε και μαθητής του.
Κατόπιν παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τη θεατρική παράσταση τουΑσχημάνθρωπου που ανέβασε η παιδική σκηνή του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας σε σκηνοθετική επιμέλεια Βασιλικής Μαντζουράτου και με τη συμμετοχή των παιδιών Αριστοτέλη Κουρελέα, Χριστίνας Λουκοπούλου, Αναστάσιου Λέκκα, Έλλης Νέγκα, Ανδρονίκης Στεφανοπούλου, Σοφίας Μαρούδα, Άννυς Παπανδρέου, Στένιας Δρακοπούλου, Κατιαλένας Πρωτοπαπά, Ιωάννας Μεσσάρη, Χρήστου Καλομενίδη, Άννας Γιαπιτζή – Παπανδρέου, Ερασμίας Καλομενίδου, Μαρέβας Μπαρή. Τα αποσπάσματα στην υποβλητική σκηνή του θεάτρου Αγορά μας θύμισαν την εξαιρετική προαναφερόμενη απόδοση τουΑσχημάνθρωπου στο θέατρο Απόλλων πριν δύο χρόνια από τη συγκεκριμένη ομάδα.
Ακολούθως, ο εκπαιδευτικός Νίκος Τσαπακίδης εξέφρασε την εμπειρία του από τη διδασκαλία και το ανέβασμα του έργου στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Γεώργιος Σάμιος» τον Απρίλιο του 2011 από τα 45 παιδιά του «Χαμόγελου του παιδιού» που ζουν στο σπίτι της Ακροκορίνθου, υπογραμμίζοντας τις αναλογίες που παρουσιάζει Ο Ασχημάνθρωπος με τη ζωή αυτών των παιδιών.
Τέλος επί σκηνής ανέβηκαν η συγγραφέας Μ. Σιδηρά και ο Π. Καρώνης που σχολίασε ζωγραφικά το βιβλίο, οι οποίοι ευχαρίστησαν από καρδιάς τους συντελεστές της έκδοσης του Ασχημάνθρωπου και της ωραίας βραδιάς.
Το βιβλίο, 78 σελίδων, μπορεί να το βρει κάποιος σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Πάτρας, της Αθήνας και της Σάμου καθώς και στα γραφεία της Κοινο_Τοπίας (Μαιζώνος 139 Πάτρα, 2615.002009).
Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης, 2615.002009 (Κοινο_Τοπία)