Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού
ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr
Δελτίο Τύπου
2 Απριλίου 2013
Το Ημερολόγιο Ταινιών της Κοινο_Τοπίας παρουσιάζει την ταινία
του Αλεχάντρο Αμεναμπάρ (Alejandro Amenábar) AGORA
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία σε συνέχεια του κύκλου προβολών της με τίτλο «Ημερολόγιο ταινιών» προβάλλει την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 20:00 την ταινία του Αλεχάντρο Αμεναμπάρ AGORA.
Σκοπός των προβολών είναι -πέρα από το να δούμε ή να ξαναθυμηθούμε διαμάντια της έβδομης τέχνης- η συζήτηση και ο προβληματισμός που ξεκινούν από τη θεματική μιας ταινίας. Θεματική που με συναρπαστικό τρόπο θέτει το εύρημα όλης της προβληματικής της με την εντελώς βέβαια προσωπική αισθητική του δημιουργού της, αλλά και η ανάγκη για συνάντηση των ανθρώπων.
Η προβολή θα γίνει στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης 4ος όροφος (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου) στην Πάτρα με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. Τη διοργάνωση προβολής και τη συζήτηση με το κοινόσυντονίζουν οι Π. Καρώνης κ. Κ. Κυριακόπουλος. Ώρα προσέλευσης 7.45μμ.Έναρξη προβολής 8.00μμ.
Ημερολόγιο Ταινιών: Μ ά ρ τ ι ο ς
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλεχάντρο Αμεναμπάρ (Alejandro Amenábar), ΧΩΡΑ: Ισπανία 2009 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 127΄έγχρωμο, ΜΟΥΣΙΚΗ: Dario Marianelli, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Xavi Giménez, ΣΕΝΑΡΙΟ: Alejandro Amenábar και Mateo Gil, ΠΑΙΖΟΥΝ:Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac, Ashraf Barhom, Michael Lonsdale,Rupert Evans, Richard Durden, Sami Samir, Manuel Cauchi, Homayoun Ershadiκ.α.
Η ταινία μας ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια του 4ου αιώνα μ.Χ. και στο σταδιακό τέλοςτης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στο μεταίχμιο δηλαδή ανάμεσα στο πέρας του αρχαίου κόσμου και στο ξεκίνημα του Μεσαίωνα. Το 391 μ.Χ., όπου εκτυλίσσεται η ταινία, η μυθική πόλη αποτελεί εστία μιας σεβαστής πνευματικής και επιστημονικής αναγέννησης, και η Υπατία μια ελληνικής καταγωγής φιλόσοφος, αποτελεί μέρος της. Η Υπατία μεγαλωμένη με της αρχές της Πλατωνικής σχολής, και έχοντας ασπαστεί την ελληνική σκέψη, ερευνά και διατυπώνει με την ιδιότητα της αστρονόμου, πρωτοποριακές για την εποχή απόψεις πάνω στην κίνηση των πλανητών και την ιεράρχηση του ηλιακού συστήματος. Ο χριστιανισμός όμως φοβούμενος την αντίδραση κάθε ελεύθερου πνεύματος, φρόντισε για την εξουδετέρωσή της έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία νέα ανακάλυψη που θα άλλαζε τα δεδομένα του κόσμου και θα έθετε σε κίνδυνο την κυριαρχία του και τις αρχές του.
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης μας λέει: «Η “Agora” είναι η ιστορία μιας γυναίκας, μιας πόλης, ενός πολιτισμού και ενός πλανήτη. Η “Agora” είναι ο πλανήτης όπου πρέπει να ζήσουμε όλοι μαζί. Προσπαθήσαμε να δείξουμε την ανθρώπινη πραγματικότητα μέσα στο πλαίσιο όλων των ειδών της Γης, καθώς και τη Γη μέσα στο πλαίσιο του Σύμπαντος- βλέποντας τους ανθρώπους σα μυρμήγκια και τη Γη σα μια ακόμη μικρή μπάλα, που κινείται ανάμεσα σε πολλά άλλα αστέρια.
Κάποιες φορές εύχομαι να μπορούσα να κοιτάξω μέσα από μια κλειδαρότρυπα και να δω το παρελθόν ακριβώς όπως συνέβη, ακόμη κι αν ήταν δυνατόν να το κάνω για 5 δευτερόλεπτα ή για 5 λεπτά. Κάτι τέτοιο προσπαθήσαμε να κάνουμε με αυτή την ταινία, να προσφέρουμε στο κοινό την ευκαιρία να δει το παρελθόν μέσα από μια “κλειδαρότρυπα” -τη μεγάλη οθόνη- για 2 ώρες.»
Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2615.002009