Δ.Τ. 50 χρόνια ενημέρωσης, προειδοποίησης αλλά και επιπόλαιου εφησυχασμού

Δ.Τ. Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα παρουσία εκατοντάδων πολιτών

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα ”Μνήμες και Εικόνες”

Δ.Τ. Ένα αφιέρωμα στη μνήμη της συμπληρωματικής θεραπεύτριας Δήμητρας Τσατσούρη από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Βλάβες συρμού γεννούν ερωτήματα

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση για τα 20 χρόνια UPFM στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Π.Π.

4μερη γνωριμία Θεσσαλονίκης με ημερήσια επίσκεψη Χαλκιδικής με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Συνεχίζονται οι περιηγήσεις – ξεναγήσεις της Κοινο_Τοπίας στα ιστορικά αποτυπώματα της Πάτρας με αφηγήτρια τη Γιώτα Καΐκα 

Δ.Τ. Μουσική εκδήλωση για τα 20 χρόνια του UPFM στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

7μερη γνωριμία με τη μυροβόλο Χίο και τα Μαστιχοχώρια της με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Εκδηλώσεις UPFM για τα 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Καλό Πάσχα. Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει κλειστή 13-23 Απριλίου

Δ.Τ. «Καθυστερήσεις δρομολογίων. Ως πότε;»

Δ.Τ. Επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Διαχρονική ταυτότητα του τόπου της καρδιάς μας. Ενθουσίασε η αφήγηση της Γιώτας Καΐκα – ξεκινούν οι περιηγήσεις

3μερη γνωριμία με Αργυρόκαστρο, Βουθρωτό, Αγ. Σαράντα, Εξαμίλι, Δερβιτσάνη, Γαλάζιο μάτι της Αλβανίας

Δ.Τ. Επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ενεργά μέλη, υποστηρικτές και φίλοι στήριξαν το 2022 την Κοινο_Τοπία και τις δράσεις της

Δ.Τ. Διαχρονική ταυτότητα του τόπου της καρδιάς μας. Ομιλία-περιηγήσεις με την Κοινο_Τοπία

]

Δ.Τ. Εργαστήρι μικροκατασκευών από τεχνητό (πολυμερή) πηλό οργανώνει η Κοινο_Τοπία

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr

 

Δελτίο Τύπου

3 Νοεμβρίου 2015

Εργαστήρι μικροκατασκευών

από τεχνητό (πολυμερή) πηλό οργανώνει η Κοινο_Τοπία

Tην πανάρχαια συνήθεια του ανθρώπου να αναμιγνύει και να δουλεύει το χώμα με το νερό δημιουργώντας θα χρησιμοποιήσει η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr η οποίαδιοργανώνει εργαστήρι μικροκατασκευών από τεχνητό (πολυμερή) πηλόδιάρκειας τεσσάρων εβδομάδων. Η γνωριμία με την τεχνική θα γίνει με την εθελοντική προσφορά του μέλους της Κοινο_Τοπίας Σαλώμης Βασλαματζή-Χρυσανθακοπoύλου. Για την κάλυψη βασικών εξόδων λειτουργίας απαιτείται οι μετέχοντες να καταβάλουν 15€. Λόγω του μικρού αριθμού συμμετασχόντων θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας. Για κράτηση θέσης μπορείτε να απευθύνεστε στο 2615.002009

Από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια ο άνθρωπος είχε μάθει από την εμπειρία να αναμιγνύει το κατάλληλο χώμα με νερό, να φτιάχνει τον πηλό, να τον πλάθει με τα χέρια του και αφού του δώσει το σχήμα που θέλει, να τον αφήνει να στεγνώσει για να τον χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του.Ήταν η αρχή της κεραμικής που χάνεται στις προϊστορικές χιλιετίες.

Το κατάλληλο χώμα είναι αυτό που περιέχει άργιλο (όπως αυτό που λέμε κοκκινόχωμα). Οι άργιλοι είναι συνηθισμένο πέτρωμα (το 80% της επιφάνειας της Γης περίπου) οπότε ήταν εύκολη η ανεύρεσή του και η κεραμική διαδόθηκε εύκολα.

Με την πάροδο των χρόνων η εξέλιξη της κεραμικής συμβάδισε με τον πολιτισμό. Τα κεραμικά αντικείμενα άρχισαν να ψήνονται σε μεγάλη θερμοκρασία για να αποκτήσουν αντοχή, ήρθε η χρήση του τροχού, του υαλώματος, της διακόσμησης ορισμένων αντικειμένων με την εγχάρακτη ή γραπτή (ζωγραφική) τεχνική, η χρήση καλουπιών και η κεραμική από τη μεγάλη ποικιλία των χρηστικών σκευών ανέδειξε ορισμένα σε πραγματικά έργα τέχνης (Μινωική, Μυκηναϊκή κεραμική) με αποκορύφωμα τα φημισμένα αττικά αγγεία των κλασικών χρόνων.

Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα τα οικιακά κεραμικά αντικείμενα είχαν ευρύτατη διάδοση και ήταν απαραίτητα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Κατασκευάζονταν από έμπειρους μαστόρους με μεράκι. Κεραμικά αντικείμενα χρησιμοποιούμε και σήμερα όπως τούβλα, κεραμίδια, πλακάκια, είδη υγιεινής κ.α. την κατασκευή των οποίων έχει αναλάβει η βιομηχανία. Πολλά άλλα αντικείμενα όμως που παλαιότερα ήταν σε καθημερινή χρήση, έχουν εκτοπισθεί από το σύγχρονο τρόπο ζωής ή τα νέα βιομηχανικά υλικά κατασκευής, όπως οι στάμνες, τα πιθάρια, οι λεκάνες, τα τσουκάλια, τα ακροκέραμα, τα διακοσμητικά αγάλματα και τόσα άλλα. Ακόμη και οι γλάστρες είναι πλαστικές πλέον. Τα κεραμικά που κυκλοφορούσαν στο καθημερινό εμπόριο μέχρι τη δεκαετία του ’50 σιγά σιγά μπαίνουν στα μουσεία.

Η κατασκευή των κεραμικών αντικειμένων απαιτεί με το πλάσιμο, ψήσιμο σε ειδικούς φούρνους, σε μεγάλες θερμοκρασίες από 500οc έως 1600οc με κατάλληλη τεχνική.

Σε πολλά άτομα αρέσει το πλάσιμο και η κατασκευή αντικειμένων από πηλό (το hobby που λέμε) αλλά δεν είναι δυνατόν να διαθέτουν το φούρνο που απαιτείται για το τελικό ψήσιμο. Για να ξεπεραστεί αυτή η απαίτηση του ψησίματος σε μεγάλες θερμοκρασίες και να δοθεί η ευχέρεια και σε όσους δεν ασχολούνται επαγγελματικά με την κεραμική να μπορούν να κατασκευάζουν κάποια μικροαντικείμενα στο σπίτι τους, μερικές εταιρίες δημιούργησαν –με το αζημίωτο βέβαια– υλικά που είναι τεχνητός πηλός, από πολυμερή υλικά (όπως Fimo, Cernit κτλ). Αυτά τα υλικά που είναι κατάλληλα για μικροκατασκευές, αποκτούν τη σκληρότητά τους με σύντομο ψήσιμο στο φούρνο του σπιτιού σε θερμοκρασία 100-150οc.

Με την κατασκευή διακοσμητικών κυρίως μικροαντικειμένων με απλά υλικά θα ασχοληθούμε στο εργαστήρι της Κοινο_Τοπίας.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: 2615.002009, Ανδρέας Σπηλιώτης

Share
Share

Comments are closed.