Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού
ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23 Ιουνίου 2016
Η Κοινο_Τοπία συμμετείχε στο Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρωνολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου το τριήμερο Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο οποίο έδωσε το παρόν και η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και ΠολιτισμούΚοινο_Τοπία www.koinotopia.gr. Εκ μέρους της οργάνωσης συμμετείχαν οι: Λουκάς Γεωργίου, Ανδρέας Σπηλιώτης και Δημήτρης Φάκος οι οποίοι μετέφεραν το κλίμα, τις συζητήσεις, τους προβληματισμούς και τις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη πανελλαδικά στο χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) και της Κοινωνικής Οικονομίας.
Η διοργάνωση του Συνεδρίου έγινε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (Π.Ε.Σ.Κ.Ο.) σε σύμπραξη με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στο χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.
Στο τριήμερο αυτό, 80 ομιλητές σε 16 θεματικές ενότητες ανέδειξαν προβλήματα και παρουσίασαν θέσεις, πολιτικές και προτάσεις για τον Τρίτο Τομέα της Οικονομίας στην Ελλάδα.
Από τις τοποθετήσεις τόσο των εισηγητών όσο και των συνέδρων, προέκυψε η ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία και δικτύωση μεταξύ των φορέων της κοινωνικής οικονομίας για την υιοθέτηση και προώθηση κοινών προτάσεων και δράσεων σε θεσμικό επίπεδο και ανά τομέα.
Παράλληλα αναδείχθηκε η μεγάλη σημασία της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με φορείς της Κοινωνίας Οικονομίας, μέσω της δημιουργίας Τοπικών Κοινωνικών Αναπτυξιακών Συμπράξεων.
Μέσα από το Συνέδριο προτάθηκε η διαμόρφωση ενός πεδίου έρευνας για τη κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα με τη συμβολή του Παντείου Πανεπιστημίου. Η ανάπτυξη του πεδίου μπορεί να γίνει τόσο με την προσθήκη μαθημάτων Κοινωνικής Οικονομίας στο Πρόγραμμα Σπουδών, όσο και με τη δημιουργία σχετικού Ερευνητικού Ινστιτούτου.
Στο συνέδριο συμμετείχε ο Alain Coheur, ως εκπρόσωπος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της ΕΕ, ο οποίος έδωσε τη διάσταση της Κοινωνικής Οικονομίας σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.
Η επιστημονική διάσταση της Κοινωνικής Οικονομίας αναπτύχθηκε από τη θεματική ενότητα του Παντείου Πανεπιστημίου με τίτλο «Οι κοινωνικές επιστήμες και η κοινωνική αλληλεγγύη», την επιμέλεια της οποίας είχε αναλάβει ο Ανδρέας Λύτρας, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου, (Παρασκευή 10 Ιουνίου) αφιερώθηκε σε οριζόντια θέματα που αφορούν στην κοινωνική οικονομία όπως:
1. Το θεσμικό περιβάλλον για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία
2. Κοινωνική οικονομία – νέες τάσεις στο διεθνή χώρο
3. Οι κοινωνικές επιστήμες και η κοινωνική αλληλεγγύη
4. Τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνική οικονομία
Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, λειτούργησαν από το πρωί μέχρι το βράδυ τρία παράλληλα θεματικά εργαστήρια και συνολικά έγιναν 60 εισηγήσεις στις παρακάτω δώδεκα (12) θεματικές ενότητες.
1. Αγροδιατροφή και κοινωνική οικονομία
2. Κοινωνική επιχειρηματικότητα
3. Δια βίου εκπαίδευση και κοινωνική οικονομία
4. Χρηματοδοτικά εργαλεία – Μικροπιστώσεις για την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Ηθική Τράπεζα
5. Κοινωνική φροντίδα – υγεία και κοινωνική οικονομία
6. Εθελοντισμός, εθνικοτοπικές ομοσπονδίες
7. Εργαλεία & Δομές Υποστήριξης του Συνεργατισμού και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (ΚΟΙΝΣΕΠ)
8. Αχρήματη και ανταλλακτική οικονομία. Δίκτυα παραγωγών καταναλωτών – συνεργατισμός – καινοτομία
9. Προσφυγικό – μεταναστευτικό και κοινωνική οικονομία
10. Πολιτισμός, τουρισμός και κοινωνική οικονομία
11. Οικολογία, ενέργεια, περιβάλλον και κοινωνική οικονομία
12. Πολιτικές για την κοινωνική οικονομία και την συμμετοχική δημοκρατία
Το πρωί της Κυριακής λειτούργησε το «Ανοικτό Βήμα», στο πλαίσιο του οποίου τοποθετήθηκαν όσοι από τους Συνέδρους το επιθυμούσαν, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους αλλά και για να συμπληρώσουν, κριτικάρουν, επικροτήσουν τα όσα ακούστηκαν τις δύο προηγούμενες μέρες.
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τους συντονιστές των θεματικών ενοτήτων να παρουσιάζουν στην ολομέλεια του Συνεδρίου τις προτάσεις κάθε θεματικής ομάδας, αλλά και με ένα στρογγυλό τραπέζι εργασίας, στο οποίο δίκτυα και ομοσπονδίες συζήτησαν τη δυνατότητα μιας μόνιμης συνεργασίας σε θέματα κοινωνικής οικονομίας.
Πληροφορίες για δημοσιογράφους 2615.002009 Ανδρέας Σπηλιώτης