Βραδινό με αφορμή την έναρξη της περιόδου 2023-24 με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Περιβάλλον, νέες ιδέες, πολιτισμός, ανθεκτικότητα. Οι προτεραιότητες της ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑΣ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

Δ.Τ. Η αλυσίδα αλληλεγγύης της Κοινο_Τοπίας στηρίζει τις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία ‘‘daniel’’ περιοχές

Δ.Τ. Πρόσκληση γνωριμίας σε νέους φίλους για χορωδιακό συναπάντημα με την παρέα της Κοινο_Τοπίας (26 Σεπτέμβρη)

Φθινοπωρινές αποδράσεις της Κοινο_Τοπίας σε Χαλκίδα, Πρέβεζα, Μαδρίτη

Επανέναρξη λειτουργίας γραμματείας Κοινο_Τοπίας (ωράριο)

Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει ανοιχτή μόνο 26 Ιουλίου και 9 Αυγούστου για την καλοκαιρινή περίοδο

Δ.Τ. Ψυχαγωγική βραδιά με την Κοινο_Τοπία υπό τους ήχους των κελαρυσμάτων των νερών του ποταμού Γλαύκου

Πέμπτη 6 Ιουλίου, βραδινό με την Κοινο_Τοπία με αφορμή το κλείσιμο της περιόδου 2022-23

Δ.Τ. Το πολιτιστικό απόθεμα των εκατοντάδων εικαστικών έργων του Ιδρύματος Ελληνικής Διασποράς εντυπωσίασε τα μέλη της Κοινο_Τοπίας

2μερη γνωριμία με τη Χαλκίδα, πορθμό Ευρίπου, Ερέτρια, Νέα Αρτάκη με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Επίσκεψη-γνωριμία με το Ίδρυμα Ελληνικής Διασποράς

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε από την Κοινο_Τοπία το αφιέρωμα στη μνήμη της συμπληρωματικής θεραπεύτριας Δήμητρας Τσατσούρη

Δ.Τ. 50 χρόνια ενημέρωσης, προειδοποίησης αλλά και επιπόλαιου εφησυχασμού

Δ.Τ. Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα παρουσία εκατοντάδων πολιτών

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα ”Μνήμες και Εικόνες”

Δ.Τ. Ένα αφιέρωμα στη μνήμη της συμπληρωματικής θεραπεύτριας Δήμητρας Τσατσούρη από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Βλάβες συρμού γεννούν ερωτήματα

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση για τα 20 χρόνια UPFM στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Π.Π.

4μερη γνωριμία Θεσσαλονίκης με ημερήσια επίσκεψη Χαλκιδικής με την Κοινο_Τοπία

]

Δ.Τ. Κοινο_Τοπία και Πολίτες Εν Δράσει ανησυχούν για την παύση λειτουργίας του Σταθμού Μέριμνας Ζώων του Πανμίου Πατρών και ερωτούν..Και Τώρα Τι Μέλλει Γενέσθαι;

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

18 Φεβρουαρίου 2016

Κοινο_Τοπία και Πολίτες Εν Δράσει ανησυχούν για την παύση λειτουργίας του Σταθμού Μέριμνας Ζώων του Παν/μίου Πατρών και ερωτούν Και Τώρα Τι Μέλλει Γενέσθαι ;

 

Βαθιά θλίψη στα φιλόζωα συναισθήματα των μελών και φίλων της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr και των Πολιτών Εν Δράσει www.politesendrasei.gr προκαλεί η δρομολογημένη οριστική παύση λειτουργίας του Σταθμού Μέριμνας Ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών που έχει υπό την ευθύνη του το εθελοντικό μη κερδοσκοπικό σωματείο Σύλλογος Στήριξης του Σταθμού Μέριμνας Ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών εξαιτίας κακόβουλων και μικρόψυχων ενεργειών αλλά και ευθυνόφοβων πολιτικών.

Ο σταθμός που λειτουργεί από 20ετίας σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών στο Ρίο και έχει φιλοξενήσει-διασώσει χιλιάδες αδέσποτα ζώα έχει προθεσμία λίγων μηνών να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις του από τα ζώα που στεγάζει.

Οι στόχοι του Σταθμού Μέριμνας Ζώων του ΑΕΙ Πατρών που επιγραμματικά ήταν: Η προστασία των αδέσποτων ζώων από θανάτωση, βασανισμό, κακοποίηση, Η πρόληψη κινδύνων για τους ανθρώπους από αδέσποτα ζώα, Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος και της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων και Η αποτροπή ευθανασίας των ζώων και διάθεσής τους για πειράματα, απόλυτα συνυφασμένοι με τη φιλοσοφία, τις αρχές και τις αξίες της Κοινο_Τοπίας και των Πολιτών Εν Δράσει είχε οδηγήσει τις οργανώσεις σε συνεργασία στο επίπεδο των κοινών επιδιώξεων τους.

           Τώρα η Πάτρα, η Αχαΐα αλλά και η Δυτική Ελλάδα θα μείνει χωρίς κυνοκομείο μιας και ήταν το μοναδικό που λειτουργούσε στην περιοχή μας κ οι μικροί μας φίλοι θα βρεθούν αβοήθητοι. Δήμος Πατρέων, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, άλλοι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής, αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες καλούνται να διαχειριστούν ένα πρόβλημα άμεσα και αποτελεσματικά πριν δούμε εκατοντάδες ζώα, σκυλιά κυρίως, εξαθλιωμένα στους δρόμους όπως σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Και αν κάτι είχαμε να λέμε σαν Πατρινοί -ότι είμαστε πιο καλά και πιο μπροστά από άλλες πόλεις της Ελλάδος- ήταν ότι έχουμε λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των αδέσποτων. Τώρα τι θα λέμε;

Η παράγραφος 1, άρθρο 9 του ν. 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από τον ν. 4235/2014 αναφέρει: Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων.

           O Δήμος της Πάτρας προκήρυξε διαγωνισμό για τις 28 Ιανουαρίου 2016 με προϋπολογισμό 73.615€ στον οποίο δεν προσήλθε κανένας. Για ακόμα μια φορά είμαστε απροετοίμαστοι σαν κοινωνία στο πως θα αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα. Τι κι αν αυτό έχει ψυχή… μεγάλη ψυχή σαν αυτή των εθελοντών του Σταθμού Μέριμνας Ζώων του ΑΕΙ Πατρών που τους γνωρίσαμε, τους θαυμάσαμε και κάπου τους ζηλέψαμε για το κουράγιο και την ανιδιοτέλειά τους.

 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2615.002009

Ανακοίνωση του Συλλόγου Μέριμνας Ζώων του Παν/μίου Πατρών

25 Δεκεμβρίου 2016

 

“Συμπληρώθηκαν φέτος 20 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου Μέριμνας Ζώων του Παν/μίου Πατρών, εθελοντικού μη κερδοσκοπικού σωματείου, που διαχειρίζεται το Σταθμό Μέριμνας Ζώων στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου. Στο διάστημα αυτό ο Σταθμός, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προσέφερε μοναδικές υπηρεσίες στην κοινωνία της Πάτρας και όχι μόνο:

Χιλιάδες αδέσποτα περισυλλέχτηκαν, σιτίστηκαν περιθάλφθηκαν κτηνιατρικά και δόθηκαν για υιοθεσία

Εκατοντάδες συμπολίτες μας εξυπηρετήθηκαν σε προβλήματα που αντιμετώπισαν

Βελτιώθηκε αισθητά η εικόνα της πόλης από εξαθλιωμένα αδέσποτα, παρά τη συνεχή εγκατάλειψη ιδιόκτητων ζώων

Ο Σταθμός με σύγχρονες εγκαταστάσεις και οργάνωση μοναδική στον Ελληνικό χώρο, έγινε πρότυπο κυνοκομείο για αδέσποτα και απέσπασε βραβεία αναγνώρισης από διεθνείς και εγχώριους φορείς

Φαίνεται όμως πως η επιτυχημένη πορεία του Σταθμού ενόχλησε κάποιους οι οποίοι φρόντισαν να τον οδηγήσουν στο κλείσιμο. Συγκεκριμένα:

Κατόπιν συκοφαντικής καταγγελίας «φιλόζωης (!) συμπολίτισσας» η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος προχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο (2015) σε εξονυχιστικό έλεγχο των εγκαταστάσεων του Σταθμού και την επιβολή κατόπιν αυτού προστίμου 3.405 ευρώ για ασαφείς, ανύπαρκτες και μηδαμινές «παραβάσεις» της νομοθεσίας. Π.χ

-«Σε κάποια κελιά τα ζώα δεν προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες», παρότι σε ΟΛΑ τα κελιά υπάρχουν στέγαστρα και επιπλέον σπιτάκια σκύλων,

-«Σε κάποια κελιά δεν τηρείται ο χώρος των 8τ.μ. ανά ζώο που προβλέπει ο νόμος», όταν μικρή απόκλιση (περίπου 7,5μ.) διαπιστώθηκε συγκυριακά σε 3 μόνο από τα 28 κελιά του Σταθμού, στα οποία σημειωτέον ο χώρος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Ο Σύλλογος υπέβαλε ένσταση κατά της επιβολής του προστίμου στην οποία αποδόμησε μία προς μία τις υποτιθέμενες παραβάσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πρόσφατα μας ανακοινώθηκε ότι επιβλήθηκε οριστικά από πλευράς της κτηνιατρικής υπηρεσίας πρόστιμο 3.000 ευρώ, ενέργεια πρωτοφανής για εθελοντικό Σύλλογο μη επιδοτούμενο από το κράτος ή άλλη πηγή, ο οποίος με τεράστιο κόπο προσπαθεί να καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας του. Επί πλέον δεν ελήφθη υπ’ όψιν ότι ο Σταθμός είναι το μοναδικό κυνοκομείο για αδέσποτα στη Δυτ. Ελλάδα, ούτε και η άθλια συγκριτικά κατάσταση που επικρατεί στην πλειοψηφία ανάλογων κυνοκομείων στη χώρα.

Παράλληλα με τη διαδικασία επιβολής προστίμου κινήθηκε από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος η διαδικασία αφαίρεσης της αδείας λειτουργίας του Σταθμούμε το αιτιολογικό ότι ο Σταθμός απέχει λιγότερο των 100 μ. από την πλησιέστερη κατοικία (κτίριο φοιτητικής εστίας) που προβλέπει ο νόμος. Σημειώνεται ότι ο Σταθμός κτίσθηκε με ΝΟΜΙΜΗ άδεια της Πολεοδομίας πριν από την φοιτητική εστία(!!!) και συνεπώς δεν υπάρχει από πλευράς του παράβαση! Επίσης ουδέποτε υπήρξε διαμαρτυρία ενόχλησης από τη λειτουργία του Σταθμού εκ μέρους των ενοίκων της φοιτητικής εστίας. Ενοχλήθηκαν όμως κάποιοι στην Πάτρα…..

Για την αντιμετώπιση του «σοβαρότατου», όπως χαρακτηρίσθηκε, προβλήματος της παράβασης αυτής συγκλήθηκε από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος κατακαλόκαιρο, στις 26 Αυγούστου, σύσκεψη με 15 (!) εκπροσώπους της Περιφέρειας, του Παν/μίου και του Συλλόγου, στην οποία κλήθηκε η κ. Πρύτανις του Παν/μίου να αποφασίσει ποια από τις δύο δομές, Εστία ή Σταθμό, θέλει να διατηρήσει, διότι η μία πρέπει να κλείσει ως παράνομη (και ας έχει δώσει η ίδια Υπηρεσία και τις 2 άδειες)! Με αυτονόητη την απάντηση από την κ. Πρύτανη και τη δήλωση ότι το Παν/μιο δε διαθέτει χρήματα για τη μεταφορά του Σταθμού σε άλλη θέση, η συνεδρίαση λύθηκε στις 2μ.μ. περίπου.

Με αστραπιαία, για Δημόσια Υπηρεσία, ταχύτητα, την επομένη ημέρα, 27 Αυγούστου, η Περιφέρεια απέστειλε στο Παν/μιο, προετοιμασμένη προφανώς, επιστολή με την οποία εγνωστοποιείτο ότι πρόκειται να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του Σταθμού λόγω της παράβασης που διαπιστώθηκε.

Το Παν/μιο αντέκρουσε τεκμηριωμένα την υποτιθέμενη παράβαση αποδεικνύοντας ότι όλα τα ζώα του Σταθμού συντηρούνται σε κελιά που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 100μ. από την εστία, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο οποίο και διαβιβάσθηκε η απάντηση του Παν/μίου αποφάνθηκε ότι υφίσταται παράβαση και ο Σταθμός θα πρέπει να κλείσει.

Εν τω μεταξύ, εξ αιτίας της αβεβαιότητος για τη συνέχιση λειτουργίας του Σταθμού, αποχώρησε στις αρχές Οκτωβρίου η κτηνίατρος, κάτοχος της αδείας λειτουργίας του κτηνιατρείου του Σταθμού, με αποτέλεσμα να ανακληθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία η άδεια λειτουργίας του κτηνιατρείου. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του Γραμματέα του Συλλόγου ενώ επίκειται και η αποχώρηση του υπαλλήλου περισυλλογής των ζώων.

Με τα δεδομένα αυτά, το ΔΣ του Συλλόγου αποφάσισε την αναστολή εισαγωγής στον Σταθμό νέων ζώων (πράξη που θα ήταν παράνομη χωρίς τη παρουσία κτηνιάτρου) και την παύση λειτουργίας του σε εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να δοθούν για υιοθεσία τα ήδη φιλοξενούμενα ζώα. Τυχόν δε απομένοντα ζώα θα επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον σύμφωνα με το νόμο 4039/2012.

Την ευθύνη για τη διαχείριση των αδέσποτων της Παν/λης και του Δήμου Πατρέων έχουν πλέον κατά νόμον ο Δήμος Πατρέων και η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος.

Κλείνοντας τον εικοσαετή κύκλο λειτουργίας του, το ΔΣ του Συλλόγου επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες στο Παν/μιο Πατρών, στα μέλη και τους φίλους του, καθώς και στα ΜΜΕ που στήριξαν το έργο του όλο αυτό το διάστημα. Σε όλους δε εύχεται «Καλά Χριστούγεννα» και κάθε ευτυχία στον καινούργιο χρόνο.

Share
Share

Comments are closed.