Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού
ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11 Φεβρουαρίου 2016
Μαλλιά-κουβάρια στην ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ
Mαθήματα δημιουργικής απασχόλησης και όχι μόνο
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr ξεκινάμαθήματα δημιουργικής απασχόλησης και όχι μόνο με ένα υλικό και μια τεχνική που αγαπήθηκε αλλά και παρεξηγήθηκε στο διάβα του χρόνου, το πλέξιμο, το οποίο όμως ποτέ δεν έπαψε να εντυπωσιάζει με τις δημιουργίες του, το στυλ του, αλλά κυρίως, με τη χρηστικότητά του. Τα μαθήματα τα οποία απευθύνονται σε αρχάριους θα γίνονται με την ανιδιοτελή προσφορά της Αναστασίας και Φωτεινής Βελλοπούλου -στελεχών της οργάνωσης- για ένα δίωρο, μία φορά τη βδομάδα στον πολυχώρο της οργάνωσης Μαιζώνος 139, 4ος όροφος και θα διαρκέσουν δύο μήνες. Για την κάλυψη κάποιων βασικών λειτουργικών εξόδων οι συμμετέχοντες θα συμβάλουν με 10€ το μήνα. Κατά τη διάρκειά των μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τους βασικούς τρόπους και τεχνικές πλεξίματος
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στο Νίκο Αναστασόπουλο καθημερινά στο 6973.250426 (λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετασχόντων θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας).
Η ιστορία του πλεξίματος είναι ένα μυστήριο, που μπορούμε μόνο να το καταλάβουμε από αρχαιολογικά δείγματα που φυλάσσονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο.
Ένα πλεκτό μπορούσε να είναι κατασκευασμένο από μαλλί, μετάξι και άλλες ίνες που όμως χαλούσαν γρήγορα, ακόμη και κάτω από ιδανικές συνθήκες. Οι βελόνες πλεξίματος που χρησιμοποιούνταν ήταν ουσιαστικά αιχμηρά ραβδιά.
Έρευνες πάνω στο θέμα έδειξαν πως το πλέξιμο πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη και στην Αμερική μέσω των αποίκων. Επικρατεί επίσης η άποψη ότι στην Ευρώπη το πλέξιμο το εισήγαγαν οι Κόπτες (κλάδος του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο). Το 13ο αιώνα στη Γαλλία, το πλέξιμο έγινε ένας από τους πιο κερδοφόρους κλάδους της βιομηχανίας. Στη Σκωτία, δημιουργήθηκε και διατηρείται μέχρι σήμερα, oπαραδοσιακός πλεκτός σκούφος.
Γεγονός που προκαλεί έκπληξη είναι ότι το πλέξιμο ήταν κατά βάση ανδρική δουλειά. Το 1612 στην Πράγα είχαν καθιερώσει μέχρι και πρόστιμο για τις γυναίκες που αποφάσιζαν απλά να πλέξουν … Αργότερα όμως όταν το πλέξιμο έγινε ευρέως διαδεδομένο άρχισαν να ασχολούνται με αυτό κατά κύριο λόγο οι γυναίκες. Το 19ο αιώνα, μια νέα μορφή πλεξίματος, το πλέξιμο με το βελονάκι έγινε μία πολύ ευχάριστη και δημοφιλής απασχόληση, και η παραγωγή δαντέλας με το βελονάκι ήταν τόσο μεγάλη που χαρακτηρίστηκε ως «παγκόσμια μανία». Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι ενδυμασίες και τα εσώρουχα ανδρών και γυναικών διακοσμούνταν πλέον με δαντέλες.
Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Σπηλιώτης Ανδρέας 2615.002009
5 απίστευτα οφέλη του πλεξίματος
Αν πιστεύεις ότι το να πιάσεις βελονάκια είναι μίζερο, για ξανασκέψου το. Χάνεις αρκετά…
Της Μαρίας Τζωρτζάκη
”Μα καλά τι γίνεται με αυτό το πλέξιμο, αναρωτήθηκα”
Δε ξέρω αν είναι μόδα, αν απλά είναι κάτι που δεν έγινε ποτέ πιασέ ή απλά δεν είχε… φώτα δημοσιότητας, αλλά δε μπορούμε να το αμφισβητήσουμε. Το πλέξιμο καλά κρατεί. Και καλά κάνει και κρατεί, γιατί έχει πολλά οφέλη. Ψάξαμε, τα βρήκαμε και σας τα παρουσιάζουμε σε περίπτωση που και εσείς απορούσατε.
1. Έχει τα ίδια οφέλη με το διαλογισμό
Η ρυθμική και επαναλαμβανόμενη κίνηση των χεριών σε συνδυασμό με τη χαλάρωση που νιώθει κάποιος όταν πλέκει, οδηγούν στο ίδια οφέλη με αυτά που έχει ο διαλογισμός. Το μυαλό και το σώμα, αντιλαμβάνονται τη δραστηριότητα του πλεξίματος σαν ένα μάθημα διαλογισμού.
2. Είναι αγχολυτικό
Από τη στιγμή που κάνεις τις πρώτες βελονιές, οι παλμοί της καρδιάς και η πίεση αρχίζουν να πέφτουν. Επίσης, το ότι συγκεντρώνεσαι σε κάτι, σε βοηθάει να ξεχαστείς από οτιδήποτε σε στεναχωρεί και σε αγχώνει.
3. Βοηθά στην πρόληψη αρθρίτιδας και τενοντίτιδας
Η ήπια… γυμναστική των άκρων σου, τα βοηθάει να είναι πιο δυνατά και οχυρωμένα απέναντι σε ασθένειες όπως η αρθρίτιδα και η τενοντίτιδα.
4. Επιβραδύνει τα “γηρατειά” του μυαλού
Ως γνωστόν, όσο πιο πολύ χρησιμοποιείς το μυαλό σου, τόσο πιο υγιές είναι. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, οι ηλικιωμένοι που έχουν δημιουργικές δραστηριότητες (και το πλέξιμο σε αυτές) είναι περίπου 30%-50% λιγότερο πιθανό να έχουν κάποια “ήπια γνωστική εξασθένηση” από αυτούς που δεν έχουν τέτοια χόμπι.
5. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση
Μπορεί αν πεις σε κάποιον ότι πλέκεις να σε κοιτάξει λίγο περίεργα, αλλά σίγουρα αν του δείξεις τι ακριβώς έχεις καταφέρει να κάνεις με τα χεράκια σου θα σου πει μπράβο. Το σίγουρο είναι ότι θα νιώσεις ένα τσακ πιο όμορφα βλέποντας τι κατάφερες με υπομονή και τα χεράκια σου.