Δ.Τ. Πρόσκληση γνωριμίας σε νέους φίλους για χορωδιακό συναπάντημα με την παρέα της Κοινο_Τοπίας

Η Κοινο_Τοπία αποχαιρετά τον Δημήτρη Δραγγανά (Α. Ράπτη, Α. Λάζαρης, Α. Σπηλιώτης)

Βραδινό με αφορμή την έναρξη της νέας περιόδου 2024-25 με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία προσέφερε χρηματικό ποσό που συγκέντρωσε από την εκδήλωση Στο ρυθμό της αγάπης στο ΣΟΨΥ

5η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Καλό Φθινόπωρο. Η γραμματεία στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας επαναλειτουργεί

Δ.Τ. Ψυχαγωγική βραδιά με την Κοινο_Τοπία στην παραλία του Ρίου

Η Κοινο_Τοπία για τα 50 χρόνια κατοχής της Κύπρου. Πρόσκληση στις εκδηλώσεις μνήμης.

Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει ανοιχτή μόνο 31 Ιουλίου και 21 Αυγούστου για την καλοκαιρινή περίοδο

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία ζητά τη στήριξη και την ετήσια συνεισφορά σας για την απρόσκοπτη κοινωνική προσφορά της

Δ.Τ. Του ‘παν θα βάλεις το χακί… Παρουσιάστηκε η καταγραφή στρατιωτικής λαογραφίας του Π. Καρώνη

Βραδινό με αφορμή το κλείσιμο της περιόδου 2023-24 με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ενθουσίασε μέλη και φίλους της Κοινο_Τοπίας η ξενάγηση στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση ‘‘Στο ρυθμό της αγάπης’’ μέσα από το χορό, τη μουσική και την ποίηση

Δ.Τ. Στο ρυθμό της αγάπης, μια εκδήλωση αφιερωμένη στο συνάνθρωπο από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Του ‘παν θα βάλεις το χακί… Παρουσιάζεται η καταγραφή στρατιωτικής λαογραφίας του Π. Καρώνη

Υποχρέωση και καθήκον αποτελεί η συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία. Μελετάμε τις επιλογές μας

Δ.Τ. Ξενάγηση στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Γνωριμία με το νησί του ανέμου, την κοσμοπολίτικη Μύκονο και τα αρχαιολογικά χνάρια του λαμπρού παρελθόντος της Δήλου

Δ.Τ. Κρίσιμης σημασίας η συχνότητα των δρομολογίων. Στόχος η διάρκεια του δρομολογίου τα 27 λεπτά

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στον Καθολικό Ι. Ναό του Αγ. Ανδρέα και η γνωριμία με την ιστορία της καθολικής κοινότητας στην Πάτρα

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4 Δεκεμβρίου 2016

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στον Καθολικό Ι. Ναό του Αγ. Ανδρέα και η γνωριμία με την ιστορία της καθολικής κοινότητας στην Πάτρα

 

Άλλη μια δραστηριότητα της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Tοπία www.koinotopia.gr πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή συμπολιτών την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στον Καθολικό Ι. Ναό του Αγ. Ανδρέα Πατρών με αφορμή τα 175 χρόνια (1841-2016) λειτουργίας του Ναού.

Η δράση αυτή όπως και άλλες ανάλογες γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας του συλλόγου για την προαγωγή της παιδείας, της αλληλοκατανόησης, της ιστορίας και του πολιτισμού σε χώρους που σηματοδοτούν την ταυτότητα και την εξέλιξη της Πάτρας διαχρονικά.

Αρχικά τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο π. Γεώργιος Ντάγκας η “ψυχή’’ της Καθολικής εκκλησίας της Πάτρας -τα τελευταία 4 χρόνια- με σπουδές στη Θεολογία και τις οικονομικές επιστήμες ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα της παρουσίας της καθολικής κοινότητας στην περιοχή μας.

Κατόπιν παρουσιάστηκαν από τον Αντώνη Γρίμα ο οποίος είναι στέλεχος της ενοριακής επιτροπής και υπεύθυνος του αρχείου της Καθολικής εκκλησίας στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την παρουσία της καθολικής κοινότητας της Πάτρας από την απελευθέρωση της Ελλάδας και εντεύθεν, το ρόλο της στη διαμόρφωση της σημερινής κοινωνίας, την αλληλεπίδραση των δύο κοινοτήτων ορθόδοξων και καθολικών και τέλος την ανάγκη και τις συνθήκες οικοδόμησης του πρώτου Καθολικού Ναού Πατρών -ενός μικρού πρόχειρου ξύλινου- την εποχή του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια (1828-1831) σε οικόπεδο 1000 τ.μ. που έλαβαν από το Ελληνικό κράτος κατόπιν ενεργειών του Γάλλου Προξένου Bertini όπου είναι η σημερινή θέση του Ναού. Πως κατόπιν ανεγείρεται ο δεύτερος ναός (1838-1925) από τον οποίο διασώζεται η εικόνα του Αγίου Ανδρέα που φιλοτεχνήθηκε στη Ρώμη από τον Enrico Bartolomei το 1842 και πως τέλος διαμορφώνεται ο ναός που βλέπουμε σήμερα και που οικοδομήθηκε τμηματικά σε σχέδια του αρχιτέκτονα Καραβέλλα.

Παρέμβαση με στοιχεία έγινε από τον Σάκη Κάπαρη Υπεύθυνο του Τομέα Πολιτισμού της Κοινο_Τοπίας ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά σε δύο προσωπικότητες της καθολικής κοινότητας της Πάτρας.

α) Τον πολυτάλαντο Νίκο Ατζαρίτη (1900 Πάτρα–1976 Αθήνα) που συνδέθηκε με στενή φιλία με τον Αιμίλιο Βεάκη, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, την αγιογραφία, τη γλυπτική, τη γελοιογραφία, τον κινηματογράφο και το καρναβάλι. Δύο -μεγάλων διαστάσεων- από τις περίφημες αγιογραφίες του κοσμούν τον καθολικό ναό ενώ ζωγραφικά του έργα υπάρχουν στο Δημοτικό Μέγαρο Πάτρας, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στην Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων στα γραφεία της Καθημερινής στην Αθήνα κ.α. η δε Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών τιμώντας την προσφορά του στη φιλοτελική ιδέα καθιέρωσε την απονομή του βραβείου «Ν. ΑΤΖΑΡΙΤΗ» η οποία συμβολικά γίνεται από την κόρη του Λάουρα.

β) το Νικόλα Κροτσέτη (1940 Πάτρα-Μιλάνο) άριστο μεταφραστή Ελληνικών ποιημάτων στην Ιταλική (Σολωμού, Καβάφη, Ρίτσου, Αναγνωστάκη, πατρινών ποιητών κ.α.) εκδότη του φιλολογικού περιοδικού Poesia, με συνδρομητές και αναγνώριση σε όλη την Ευρώπη, που διαφεύγει το 1945 από την Πάτρα αρχικά στη Φλωρεντία ως πρόσφυγας και όπου τον αποκαλούν Γκρέτσι.

 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους Σπηλιώτης Ανδρέας 2615.002009

Συννημένα

Share
Share

Comments are closed.