Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού
ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28 Μαΐου 2017
Πραγματοποιήθηκε η ομιλία–συζήτηση Οστεοπόρωση: η σιωπηρή επιδημία με την Αθανασία Αρμόνη στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα Οστεοπόρωση: η σιωπηρή επιδημία που διοργάνωσε η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopoia.gr στον πολυχώρο της. Το θέμα παρουσίασε με αναλυτικό και εύληπτο τρόπο κάνοντας χρήση εποπτικού υλικού η ενδοκρινολόγος Αθανασία Αρμόνη Παναγιωτοπούλου.
Μετά την εκδήλωση ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους συμμετέχοντες που συντόνισε εκ μέρους της Κοινο_Τοπίας η βιοχημικός και πρώην υπεύθυνη του ενδοκρινολογικού εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Μαίρη Μακρή.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων της οργάνωσης για την Προαγωγή της Υγείας η ομιλήτρια μεταξύ άλλων ανέφερε:
Τa οστά μας είναι ένας εξαιρετικά ζωντανός και δραστήριος ιστός που συνεχώς ανακατασκευάζεται και αυτοεπιδιορθώνεται. Η διαδικασία αυτή στηρίζεται σε δύο είδη κυττάρων τους οστεοβλάστες και τους οστεοκλάστες, οι οποίοι υπό την επίδραση ορμονών αλλά και ουσιών που εκκρίνουν τα ίδια, συντονίζονται και συμμετέχουν στην ανακατασκευή των οστών.
Η αρχιτεκτονική των οστών αλλάζει μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, προϊούσης της ηλικίας στους άνδρες, μετά από μακροχρόνια λήψη ορισμένων φαρμάκων σε άνδρες και γυναίκες, λόγω καταχρήσεων (κάπνισμα, αλκοόλ) και λόγω χρόνιων νοσημάτων.
Στα οστεοπορωτικά οστά επέρχεται αλλαγή της μικροαρχιτεκτονικής τους με ελάττωση της μάζας του οστού, λέπτυνση και μείωση του αριθμού των οστικών δοκίδων, ιδιαίτερα των οριζόντιων με αποτέλεσμα να γίνονται εύθραυστα και να προκαλούνται κατάγματα με εξάσκηση μικρής βίας.
Γιατί η ιατρική κοινότητα μιλάει για “επιδημία” η οποία επηρεάζει την ποιότητα ζωής πολλών συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους και επιβαρύνει οικονομικά τα εθνικά συστήματα υγείας; Μήπως κινδυνολογούμε;
Δυστυχώς οι αριθμοί μας λένε ότι η οστεοπόρωση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Η οστεοπόρωση προσβάλλει ολόκληρο το σκελετό και είναι υπεύθυνη για περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια κατάγματα ετησίως. Το 46% αφορά σπονδυλικά κατάγματα, το 19% αφορά κατάγματα ισχίου και το 15% κατάγματα καρπού. Μετά το πρώτο κάταγμα αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί ένα δεύτερο κάταγμα (23% των ασθενών θα υποστούν ένα δεύτερο κάταγμα μέσα στον επόμενο χρόνο). Για την εγκατάσταση της οστεοπόρωσης υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η οστεοπόρωση είναι μια “παιδική νόσος” που εκδηλώνεται στους ενήλικες. Τα γερά κόκκαλα χτίζονται μέχρι την ηλικία των 30 ετών περίπου (κορυφαία οστική μάζα). Η διατροφή, η άσκηση, το σωστό βάρος σώματος και η αποφυγή κατα χρήσεων πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής από την παιδική και εφηβική ηλικία.
Για τα παιδιά συνιστάται 60 λεπτά άσκησης την ημέρα και για τους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα. Η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου πρέπει να είναι 550 mg για τα παιδιά, 800-1000 για τους εφήβους και 700mg για τους ενήλικες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και στα επίπεδα της βιταμίνης D.
Η διάγνωση γίνεται με τη χρήση της οστικής πυκνομετρίας (ΜΟΠ με DEXA). Hφαρμακευτική αγωγή για πρόληψη και θεραπεία στοχεύει: να σταματήσει η απορρόφηση του οστού και να πυροδοτηθεί η αναδιαμόρφωσή του.
Τέλος αναφέρθηκαν τα κριτήρια για την έναρξη αγωγής και η φαρμακευτική αγωγή που συνιστάται ανά ηλικία.
Πληροφορίες για δημοσιογράφους: 2615.002009 Ανδρέας Σπηλιώτης