Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού
ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr
Η παρακάτω προγραμματισμένη εκδήλωση δε θα πραγματοποιηθεί κατόπιν επίκλησης θεμάτων ασφαλείας, που προέκυψαν, και μας κοινοποιήθηκαν εκ μέρους της διεύθυνσης του Υποκαταστήματος Πάτρας της Τράπεζας Ελλάδος.
Πληροφορίες. 2615.002009 (γραμματεία Κοινο_Τοπίας)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
10 Φεβρουαρίου 2018
Επίσκεψη–ξενάγηση της Κοινο_Τοπίας στην έκθεση
Ξενοφών Ζολώτας: Ο καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος
Μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη–ξενάγηση στην έκθεση που πραγματοποιείται στην Πάτρα με τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος» για τη ζωή και το έργο του Ξενοφώντος Ζολώτα διοργανώνει η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr
Η ξενάγηση με την οικονομολόγο Μαρίζα Γεωργαλά και τη συνεργασία του Διευθυντή του Υποκαταστήματος Πάτρας Στέλιου Ορφανού θα γίνει την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018 το πρωί στο επί της οδού Αγ. Ανδρέου 49-51 Κατάστημα Πάτρας της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η ιδιαίτερη αυτή έκθεση, με σπάνιο αρχειακό υλικό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2014 , στο Μουσείο της Τράπεζας στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξενοφώντος Ζολώτα. Η ίδια έκθεση έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα στο Βόλο, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα και τα Χανιά.
Στην ξενάγηση που είναι δωρεάν μπορούν να μετάσχουν άτομα από 15 ετών αφού προηγουμένως προμηθευτούν την απαραίτητη κάρτα συμμετοχής. Για την προμήθεια της μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 2615.002009 (γραμματεία Κοινο_Τοπίας). Λόγω του περιορισμένου αριθμού θα ισχύσει σειρά προτεραιότηταςστις δηλώσεις.
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ξενοφών Ζολώτας: Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος» συντελείται μια περιήγηση σε διάφορους σταθμούς της ζωής του. Πρώτος σταθμός η παιδική και νεανική του ηλικία, καθώς και οι σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ας σημειωθεί ότι ο Ξενοφών Ζολώτας, ο οποίος γεννήθηκε το 1904 στην Αθήνα, ανακηρύχθηκε διδάκτωρ οικονομικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας ήδη το 1926.
Στη συνέχεια, εκτίθενται τεκμήρια που αφορούν το πανεπιστημιακό έργο του, την εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών και το συγγραφικό έργο του την περίοδο 1926-1955. Ο Ξενοφών Ζολώτας, εξελέγη Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1928 και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1933. Μεταλαμπάδευσε γνώσεις και τεχνικές έρευνας σε νέους επιστήμονες, συμβάλλοντας στην αναπαραγωγή της οικονομικής επιστήμης στην Ελλάδα.
Η μεγαλύτερη ενότητα της έκθεσης αφορά τη θητεία του Ξενοφώντος Ζολώτα στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ υπογραμμίζεται και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Παρουσιάζονται επίσης οι απόψεις του για τις νέες βιομηχανίες, τον «δημιουργικό σοσιαλισμό», το ρόλο του κράτους στην οικονομία, τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρώπη και τη σχέση της οικονομίας με την οικολογία.
Ο Ξενοφών Ζολώτας πάντοτε επεδίωκε ανάπτυξη, νομισματική σταθερότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.Σημαντικό ήταν ότι, χάρη στο κύρος και την πειστικότητα που διέθετε ο Ξενοφών Ζολώτας, καθώς και στις πλήρως θεμελιωμένες εισηγήσεις του, είχε τη δυνατότητα να επηρεάζει σε αξιόλογο βαθμό τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική.
Προβάλλεται επίσης η διεθνής του παρουσία, μέσα από τη συμμετοχή του στην «Επιτροπή των Τεσσάρων Σοφών» και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ιστορικές έχουν μείνει οι ομιλίες του στο ΔΝΤ, τις οποίες εκφώνησε στα αγγλικά με λέξεις που έχουν ελληνική ρίζα, όχι για να εντυπωσιάσει, αλλά για να προβάλει τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας και της κλασικής Ελλάδας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Μετά το 1981 ο Ξενοφών Ζολώτας συνέχισε να αναλύει την ελληνική και τη διεθνή οικονομία και οι επιλεκτικές παρεμβάσεις του στη δημόσια συζήτηση προκαλούσαν πάντοτε αίσθηση και διάλογο.
Η έκθεση κλείνει με μια συνοπτική παρουσίαση της πολιτικής δράσης του Ξενοφώντος Ζολώτα, κυρίως ως πρωθυπουργού της οικουμενικής κυβέρνησης (1989-1990). Μια από τις παραινέσεις του Ξενοφώντος Ζολώτα ήταν:«Θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων των Ελλήνων κάθε παρατάξεως όπως συμβάλλουν εις την ανάσχεσιν της κακώς εννοουμένης πολιτικοποιήσεως των οικονομικών προβλημάτων της χώρας». Ο Καθηγητής απεβίωσε το 2004, όμως είναι προφανές ότι οι απόψεις του παραμένουν επίκαιρες.
Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2615.002009