Δ.Τ. 50 χρόνια ενημέρωσης, προειδοποίησης αλλά και επιπόλαιου εφησυχασμού

Δ.Τ. Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα παρουσία εκατοντάδων πολιτών

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα ”Μνήμες και Εικόνες”

Δ.Τ. Ένα αφιέρωμα στη μνήμη της συμπληρωματικής θεραπεύτριας Δήμητρας Τσατσούρη από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Βλάβες συρμού γεννούν ερωτήματα

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση για τα 20 χρόνια UPFM στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Π.Π.

4μερη γνωριμία Θεσσαλονίκης με ημερήσια επίσκεψη Χαλκιδικής με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Συνεχίζονται οι περιηγήσεις – ξεναγήσεις της Κοινο_Τοπίας στα ιστορικά αποτυπώματα της Πάτρας με αφηγήτρια τη Γιώτα Καΐκα 

Δ.Τ. Μουσική εκδήλωση για τα 20 χρόνια του UPFM στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

7μερη γνωριμία με τη μυροβόλο Χίο και τα Μαστιχοχώρια της με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Εκδηλώσεις UPFM για τα 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Καλό Πάσχα. Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει κλειστή 13-23 Απριλίου

Δ.Τ. «Καθυστερήσεις δρομολογίων. Ως πότε;»

Δ.Τ. Επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Διαχρονική ταυτότητα του τόπου της καρδιάς μας. Ενθουσίασε η αφήγηση της Γιώτας Καΐκα – ξεκινούν οι περιηγήσεις

3μερη γνωριμία με Αργυρόκαστρο, Βουθρωτό, Αγ. Σαράντα, Εξαμίλι, Δερβιτσάνη, Γαλάζιο μάτι της Αλβανίας

Δ.Τ. Επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ενεργά μέλη, υποστηρικτές και φίλοι στήριξαν το 2022 την Κοινο_Τοπία και τις δράσεις της

Δ.Τ. Διαχρονική ταυτότητα του τόπου της καρδιάς μας. Ομιλία-περιηγήσεις με την Κοινο_Τοπία

]

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομιλία-συζήτηση με τον Αθανάσιο Λερούνη για την Ελληνική παρουσία στην Κεντρική Ασία και τη φυλή των Καλλάσσα

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13 Νοεμβρίου 2018

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομιλία-συζήτηση με τον Αθανάσιο Λερούνη για την Ελληνική παρουσία στην Κεντρική Ασία και τη φυλή των Καλλάσσα από την Κοινο_Τοπία

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια των δράσεων της για τη βαθύτερη γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού διοργάνωσε εκδήλωση με προσκεκλημένο ομιλητή τον Αθανάσιο Λερούνη και θέμα: Η Ελληνική Παρουσία στην Κεντρική Ασία και οι Απόηχοί της στην Παγανιστική Παράδοση της Φυλής των Καλλάσσα του Β.Δ. Πακιστάν.

Ο ομιλητής Αθανάσιος Λερούνης στο εισαγωγικό μέρος της παρουσίασής του είπε ‘‘Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μου στα μουσεία της Κεντρικής Ασίας και της Ινδικής Υποηπείρου με έκπληξη διαπίστωσα ότι μερικά από τα εκθέματά τους αποδείκνυαν ότι οι λαοί των χωρών αυτών συμβάδιζαν για αιώνες με αρχαίους προγόνους μας στις περιοχές του Ινδικού Καυκάσου και του Ινδού ποταμού. Σε όλους μας είναι γνωστή η ενδεκάχρονη εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία αλλά δεν έχουμε ακούσει ή διδαχθεί για τη μετά τον Αλέξανδρο Ελληνική παρουσία στις χώρες της κεντρικής Ασίας, η οποία διήρκησε για αιώνες μετά το θάνατό του’’.

Ακολούθησε παρουσίαση των 15 Ελληνο-Βάκτριων βασιλέων από το 245-130π.Χ. και των 37 Ελληνο-Ινδών βασιλέων από το 180π.Χ. μέχρι 20μ.Χ. έτσι όπως την αφηγούνται τα ‘’λαλούντα σύμβολα’’ των νομισμάτων τους και οι λιγοστές ιστορικές πηγές που έχουν διασωθεί.

Μέσω πλούσιου εποπτικού υλικού παρουσιάστηκαν δεκάδες νομίσματα με απεικονίσεις βασιλέων της προαναφερόμενης περιοχής και χρονικής περιόδου με ιστορικά στοιχεία τα οποία εντυπωσίασαν τους συμμετέχοντες δημιουργώντας ερωτήματα και θέληση για μεγαλύτερη εμβάθυνση.

Κατόπιν οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για τη 15χρονη δράση των Ελλήνων Εθελοντών από το 1994-2009 στις κοιλάδες των Καλλάσσα οι οποίοι με την υποστήριξη πολλών φορέων και της Ελληνικής πολιτείας δημιούργησαν υποδομές για τη βελτίωση της παιδείας και της υγείας των Καλλάσσα.

Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση με συντονιστή το στέλεχος της οργάνωσης Σάκη Κάπαρηκατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε και η προσπάθεια της Κοινο_Τοπίας να συγκεντρώσει πόρους για τη βελτίωση των συνθηκών Εκπαίδευσης και Υγιεινής των Καλλάσσα καθώς και τη στήριξη της μοναδικής Παράδοσής τους.

Τέλος αποφασίστηκε μετά από αιτήματα παρευρισκομένων να οργανωθεί εργαστήρι για αυτή την ιστορική περίοδο το οποίο με τη συνεισφορά του Αθ. Λερούνη θα προσεγγίσει τα ιστορικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του απόηχου της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία ως και σήμερα.

Ο Αθανάσιος Λερούνης γεννήθηκε στα Καλάβρυτα Αχαΐας πριν από 62 χρόνια. Είναι εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Από το 1994 έως το 2009, μαζί με τα μέλη των Φίλων των Καλλάσσα – Ελλήνων Εθελοντών δραστηριοποιήθηκε στις κοιλάδες των Καλλάσσα ολοκληρώνοντας 25 έργα, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και εκπαίδευσης των κατοίκων τους καθώς & τη στήριξη της αρχέγονης παράδοσης της Φυλής.

Το Σεπτέμβριο του 2009 συλλαμβάνεται από τους Ταλιμπάν και απελευθερώνεται μετά από 7 μήνες. Έκτοτε, μαζί με άλλους Φίλους των Καλλάσσα δραστηριοποιείται για τη συντήρηση των έργων που πραγματοποιήθηκαν στις κοιλάδες τους, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν για το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν. Από το 2011 διδάσκει στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο θέματα που αφορούν την Ελληνική Παρουσία στην Κεντρική Ασία και τους απόηχούς της στις παραδόσεις των Φυλών της Ασίας.

 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2615.002009

Share
Share

Comments are closed.