4η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2025. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Κυριακή 11 Μαΐου εξόρμηση με δράση και αναψυχή στη Στροφυλιά

Καλό Πάσχα. Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει κλειστή 17 έως και 27 Απριλίου

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη – ξενάγηση της Κοινο_Τοπίας στην περιοδική έκθεση με θέμα Ιριδισμοί

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε ομιλία και συζήτηση με αφορμή το νέο βιβλίο του συγγραφέα Κώστα Λογαρά…Διπλή ζωή

Δ.Τ. Επίσκεψη – ξενάγηση της Κοινο_Τοπίας στην περιοδική έκθεση με θέμα Ιριδισμοί «Η ιστορία του γυαλιού στην αρχαία Πάτρα»

Δ.Τ. Με πολύ κέφι και χορό το αποκριάτικο πάρτι της Κοινο_Τοπίας

Δ.Τ. Δεκάδες οι συμμετέχοντες στη διάλεξη του Δημήτρη Καλλέ Τεχνητή Νοημοσύνη. Χτες γνωστή, σήμερα φίλη, αύριο τι;

Παγκόσμια Μέρα Ποίησης. Πετώ τα άχρηστα πετώ τα περιττά (της Μαντώς Μηναδοπούλου Χαραλαμποπούλου)

Δ.Τ. ”Ανάγνωση, ένας συνεχής διάλογος με το διαφορετικό” με τον συγγραφέα Κώστα Λογαρά

Δ.Τ. Ενεργά μέλη, υποστηρικτές και φίλοι στήριξαν το 2024 την Κοινο_Τοπία και τις δράσεις της

3η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2025. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Τεχνητή Νοημοσύνη. Χτες γνωστή, σήμερα φίλη, αύριο τι;

Δ.Τ. Η χορωδία της Κοινο_Τοπίας σκόρπισε μελωδίες και χαρά

Δ.Τ. Την Τσικνοπέμπτη η Κοινο_Τοπία διασκέδασε και απόλαυσε το δρώμενο με τα Ατάλαντα Ταλέντ

2η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2025. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Κέφι και χορός στο καθιερωμένο Αποκριάτικο Πάρτι για τα παιδιά της ‘‘Μέριμνας’’ από ΠΕΔ και Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Τρίτη 11 Φεβρουαρίου το καθιερωμένο Αποκριάτικο Πάρτι για τα παιδιά της..Μέριμνας..από τους Πολίτες Εν Δράσει και την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Μετά τη μεγάλη συμμετοχή στο εισαγωγικό σεμινάριο ‘‘Η Μέθοδος της Μη Βίαιης Επικοινωνίας’’ 4 δίωρα εργαστήρια με τη Μ. Αγραφιώτη

Δ.Τ. Με επιτυχία παρουσιάστηκε η νεότερη ιστορική έρευνα του Δ.Λυμπουρίδη με θέμα “Οι Υπεύθυνοι της εθνικής καταστροφής του 1922”

Δ.Τ. Παρουσίαση-συζήτηση για τη φυλή των Καλάς από την Κοινο_Τοπία και συγκέντρωση πόρων για τη στήριξή τους

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26 Απριλίου 2018

Παρουσίαση-συζήτηση για τη φυλή των Καλάς από την Κοινο_Τοπία και συγκέντρωση πόρων για τη στήριξή τους

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια των δράσεων της για προαγωγή του πολιτισμού, την κατανόηση της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας διοργανώνει βραδιές παρουσίασης-συζήτησης για τη φυλή των Καλάς την Τετάρτη 2 και την Κυριακή 6 Μαΐου στις 8μμ στον πολυχώρο της οργάνωσηςΜαιζώνος 139, όροφος 4ος και Παντανάσσης (έναντι του Δημαρχιακού Μεγάρου).

Η προσπάθεια αυτή εκτός από τη γνωριμία με τα ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της φυλής αποσκοπεί στη συγκέντρωση πόρων οι οποίοι θα δοθούν για την κάλυψη βασικών αναγκών στην εκπαίδευση, στην υγεία και τη διατήρηση της ταυτότητας των Καλάς.

Οι παρουσιάσεις-συζητήσεις οι οποίες είναι ανοιχτές για το κοινό θα γίνουν με την επιμέλεια του εκπαιδευτικού και περιηγητή Σταύρου Φραγκάκη. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν εγκαίρως την απαραίτητη επικοινωνία-κράτηση θέσης στη γραμματεία του συλλόγου στο 2615.002009. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις.

Σχετικά με τους Καλάς

Η χώρα του Πακιστάν έχει να επιδείξει μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, που κατατάσσονται ανάμεσα στους σημαντικότερους του πλανήτη μας εδώ και 5.000 χρόνια. Οι αρχαιολογικοί χώροι του Mohenjodaro, της Harappa, της Gandhara και της Λαχώρης συγκαταλέγονται μεταξύ των σπουδαιότερων του κόσμου.

Επιπλέον στο Πακιστάν ζουν πολλές απομονωμένες φυλές σε ορεινές και δύσβατες περιοχές. Η ιδιαίτερη προσφορά των φυλών αυτών στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ότι μετέφεραν μέχρι τις ημέρες μας ολοζώντανο έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής, πίστεις και δοξασίες που γυρίζουν το ρολόι του χρόνου χιλιάδες χρόνια πίσω, μπροστά στα έκπληκτα μάτια του σημερινού επισκέπτη τους.

Μία από τις φυλές αυτές είναι και η φυλή των Καλάς. Τα 2.500-3.000 μέλη της ζουν σε μικρούς οικισμούς τριών στενών απομονωμένων κοιλάδων της οροσειράς του Ινδικού Καυκάσου σε υψόμετρο 2.000-2.500μ. Η φυλή των Καλάς εικάζεται βάσει κάποιων ανθρωπολογικών, κοινωνιολογικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών ότι έλκει την καταγωγή της από τους άνδρες του εκστρατευτικού σώματος του Μ. Αλεξάνδρου που κατέλυσε στην περιοχή το 327π.Χ.

Οι Καλάς τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων τους και διατηρούν αναλλοίωτη την πλούσια παράδοσή τους, τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις ιστορίες, τα τραγούδια, τους χορούς, τις τελετές και τις μεγάλες γιορτές τους.

 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2615.002009

Share
Share

Comments are closed.