Δ.Τ. Οι Υπεύθυνοι της εθνικής καταστροφής του 1922, υπό το φως της νεότερης ιστορικής έρευνας με τον Δ. Λυμπουρίδη

Ευχές από την Κοινο_Τοπία για το 2025 με Κεφαλλονίτικα κάλαντα

Δ.Τ. Στήριξη της Αλκυόνης με χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε ψυχαγωγική βραδιά της Κοινο_Τοπίας

Λειτουργία γραμματείας Κοινο_Τοπίας για την εορταστική περίοδο 2024-2025

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε το εργαστήρι δημιουργικότητας « Ο Χριστουγεννιάτικος γύρος του κόσμου… σε 3 ώρες !!!

9η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο αφιέρωμα στον Σταμάτη Βούλγαρη

Δ.Τ. «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ. Κτίζοντας τον Μύθο της Οδύσσειας». Πραγματοποιήθηκε το συναρπαστικό ταξίδι με την Δ. Καμαρινού στην Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ο Σταμάτης Βούλγαρης και η πολεοδομική εξέλιξη της Πάτρας

8η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Η Δημοτική Αστυνομία είναι προφανής ανάγκη για την Πάτρα, όχι πρόβλημα !

Δ.Τ. Εργαστήρι δημιουργικότητας για παιδιά από την Κοινο_Τοπία με αφορμή τις εορτές των Χριστουγέννων

3μερη γνωριμία με Κατερίνη, Λιτόχωρο, στενά Αλιάκμονα, Πιέρια όρη, Μουσείο Αιγών, Μονή Κονταριώτισσας, σταθμοί μ Θεσσαλονίκης

Δ.Τ. Σφράγιση καταστήματος για ηχορρύπανση στην Πάτρα. Να μη μείνει μεμονωμένο γεγονός – η ηχορρύπανση πλήττει τη δημόσια υγεία

Δ.Τ. «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ. Κτίζοντας τον Μύθο της Οδύσσειας» με την Δήμητρα Καμαρινού στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα Γεφυρώνοντας το Ιόνιο

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της εθελοντικής δράσης μιας παρέας από την Πάτρα σε σχολείο της Κένυας

Γνωριμία με Ακροκόρινθο, Λιμνοθάλασσα Βουλιαγμένης, Ηραίον, Περαχώρα, Μονή Οσίου Παταπίου, Πίσια, Λουτράκι + Επόμενες αποδράσεις

Γεφυρώνοντας το Ιόνιο. Ημερίδα με στόχο τη γνωριμία, την επικοινωνία και τη συνεργασία με το Ελληνικό στοιχείο στην περιοχή της Κάτω Ιταλίας

7η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Παρουσίαση-συζήτηση για τη φυλή των Καλάς από την Κοινο_Τοπία και συγκέντρωση πόρων για τη στήριξή τους

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26 Απριλίου 2018

Παρουσίαση-συζήτηση για τη φυλή των Καλάς από την Κοινο_Τοπία και συγκέντρωση πόρων για τη στήριξή τους

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια των δράσεων της για προαγωγή του πολιτισμού, την κατανόηση της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας διοργανώνει βραδιές παρουσίασης-συζήτησης για τη φυλή των Καλάς την Τετάρτη 2 και την Κυριακή 6 Μαΐου στις 8μμ στον πολυχώρο της οργάνωσηςΜαιζώνος 139, όροφος 4ος και Παντανάσσης (έναντι του Δημαρχιακού Μεγάρου).

Η προσπάθεια αυτή εκτός από τη γνωριμία με τα ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της φυλής αποσκοπεί στη συγκέντρωση πόρων οι οποίοι θα δοθούν για την κάλυψη βασικών αναγκών στην εκπαίδευση, στην υγεία και τη διατήρηση της ταυτότητας των Καλάς.

Οι παρουσιάσεις-συζητήσεις οι οποίες είναι ανοιχτές για το κοινό θα γίνουν με την επιμέλεια του εκπαιδευτικού και περιηγητή Σταύρου Φραγκάκη. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν εγκαίρως την απαραίτητη επικοινωνία-κράτηση θέσης στη γραμματεία του συλλόγου στο 2615.002009. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις.

Σχετικά με τους Καλάς

Η χώρα του Πακιστάν έχει να επιδείξει μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, που κατατάσσονται ανάμεσα στους σημαντικότερους του πλανήτη μας εδώ και 5.000 χρόνια. Οι αρχαιολογικοί χώροι του Mohenjodaro, της Harappa, της Gandhara και της Λαχώρης συγκαταλέγονται μεταξύ των σπουδαιότερων του κόσμου.

Επιπλέον στο Πακιστάν ζουν πολλές απομονωμένες φυλές σε ορεινές και δύσβατες περιοχές. Η ιδιαίτερη προσφορά των φυλών αυτών στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ότι μετέφεραν μέχρι τις ημέρες μας ολοζώντανο έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής, πίστεις και δοξασίες που γυρίζουν το ρολόι του χρόνου χιλιάδες χρόνια πίσω, μπροστά στα έκπληκτα μάτια του σημερινού επισκέπτη τους.

Μία από τις φυλές αυτές είναι και η φυλή των Καλάς. Τα 2.500-3.000 μέλη της ζουν σε μικρούς οικισμούς τριών στενών απομονωμένων κοιλάδων της οροσειράς του Ινδικού Καυκάσου σε υψόμετρο 2.000-2.500μ. Η φυλή των Καλάς εικάζεται βάσει κάποιων ανθρωπολογικών, κοινωνιολογικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών ότι έλκει την καταγωγή της από τους άνδρες του εκστρατευτικού σώματος του Μ. Αλεξάνδρου που κατέλυσε στην περιοχή το 327π.Χ.

Οι Καλάς τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων τους και διατηρούν αναλλοίωτη την πλούσια παράδοσή τους, τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις ιστορίες, τα τραγούδια, τους χορούς, τις τελετές και τις μεγάλες γιορτές τους.

 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2615.002009

Share
Share

Comments are closed.