Δ.Τ. Θράσος ηχορρυπαινόντων, ανεπάρκεια και προσχηματική δράση των αρχών, απελπίζουν τα θύματα της ηχορρύπανσης

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του ιστορικού Νίκου Τόμπρου. Η Πάτρα στον Αγώνα (1821-1828)

Δ.Τ. Η πραγματικότητα για την Ηγουμενίτσα, οι εναλλακτικές για το λιμάνι της Πάτρας, και ο Προαστιακός

Δ.Τ. Συνήθη προβλήματα Ωτορινολαρυγγολογίας και αντιμετώπισή τους. Παρουσίαση–συζήτηση με τον ΩΡΛ Κώστα Κηπουργό

Δ.Τ. Αναγγελία προγράμματος ανάδειξης της νεότερης αρχιτεκτονικής της Πάτρας

2μερη γνωριμία με την Πρέβεζα, Νικόπολη, Κασσώπη, Ζάλογγο, Βόνιτσα με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Πως τα μέσα σταθερής τροχιάς συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη

Δ.Τ. Ψυχαγωγική βραδιά με την Κοινο_Τοπία εν μέσω της Ευρωπαϊκής εβδομάδας βιώσιμης κινητικότητας

Δ.Τ. Μια νέα πρόταση και μια πάγια θέση για τον προαστιακό της Πάτρας. 22 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Κινητικότητας

Βραδινό με αφορμή την έναρξη της περιόδου 2023-24 με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Περιβάλλον, νέες ιδέες, πολιτισμός, ανθεκτικότητα. Οι προτεραιότητες της ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑΣ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

Δ.Τ. Η αλυσίδα αλληλεγγύης της Κοινο_Τοπίας στηρίζει τις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία ‘‘daniel’’ περιοχές

Δ.Τ. Πρόσκληση γνωριμίας σε νέους φίλους για χορωδιακό συναπάντημα με την παρέα της Κοινο_Τοπίας (26 Σεπτέμβρη)

Φθινοπωρινές αποδράσεις της Κοινο_Τοπίας σε Χαλκίδα, Πρέβεζα, Μαδρίτη

Επανέναρξη λειτουργίας γραμματείας Κοινο_Τοπίας (ωράριο)

Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει ανοιχτή μόνο 26 Ιουλίου και 9 Αυγούστου για την καλοκαιρινή περίοδο

Δ.Τ. Ψυχαγωγική βραδιά με την Κοινο_Τοπία υπό τους ήχους των κελαρυσμάτων των νερών του ποταμού Γλαύκου

Πέμπτη 6 Ιουλίου, βραδινό με την Κοινο_Τοπία με αφορμή το κλείσιμο της περιόδου 2022-23

Δ.Τ. Το πολιτιστικό απόθεμα των εκατοντάδων εικαστικών έργων του Ιδρύματος Ελληνικής Διασποράς εντυπωσίασε τα μέλη της Κοινο_Τοπίας

2μερη γνωριμία με τη Χαλκίδα, πορθμό Ευρίπου, Ερέτρια, Νέα Αρτάκη με την Κοινο_Τοπία

]

Δ.Τ. Την Κυριακή η 2η παρουσίαση-προβολή οπτικού υλικού για τη φυλή των Καλάς και συγκέντρωση πόρων για τη στήριξή τους από την Κοινο_Τοπία

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3 Μαΐου 2018

Την Κυριακή η 2η παρουσίαση-προβολή οπτικού υλικού για τη φυλή των Καλάς και συγκέντρωση πόρων για τη στήριξή τους από την Κοινο_Τοπία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση-προβολή οπτικού υλικού για τη φυλή των Καλάς από την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.grστα πλαίσια των δράσεων της για προαγωγή του πολιτισμού, την κατανόηση της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας. Η εκδήλωση θα επαναληφθεί την Κυριακή 6 Μαΐου στις 8μμ στον πολυχώρο της οργάνωσης Μαιζώνος 139, όροφος 4ος και Παντανάσσης (έναντι του Δημαρχιακού Μεγάρου).

Η προσπάθεια αυτή εκτός από τη γνωριμία με τα ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της φυλής αποσκοπεί στη συγκέντρωση πόρων οι οποίοι θα δοθούν για την κάλυψη βασικών αναγκών στην εκπαίδευση, στην υγεία και τη διατήρηση της ταυτότητας των Καλάς.

Οι παρουσιάσεις-προβολές οι οποίες είναι ανοιχτές για το κοινό γίνονται με την επιμέλεια του εκπαιδευτικού και περιηγητή Σταύρου ΦραγκάκηΟι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν εγκαίρως την απαραίτητη επικοινωνία-κράτηση θέσης στη γραμματεία του συλλόγου στο 2615.002009.Λόγω του περιορισμένου αριθμού θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις.

Παράλληλα στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας ξεκίνησε τη λειτουργία του παζάρι με βιβλία σε τιμή ευκαιρίας με στόχο συγκέντρωση πόρων για τους Καλάς το οποίο θα διαρκέσει όλο το Μάιο κατά τις ώρες λειτουργίας της γραμματείας Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11πμ-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ καθώς και η διάθεση καρτών με θέμα τη φυλή των Καλάς που εκτύπωσε η Κοινο_Τοπία για τη στήριξη της προσπάθειας ενίσχυσής τους.

Σχετικά με τους Καλάς

Η χώρα του Πακιστάν έχει να επιδείξει μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, που κατατάσσονται ανάμεσα στους σημαντικότερους του πλανήτη μας εδώ και 5.000 χρόνια. Οι αρχαιολογικοί χώροι του Mohenjodaro, της Harappa, της Gandhara και της Λαχώρης συγκαταλέγονται μεταξύ των σπουδαιότερων του κόσμου.

Επιπλέον στο Πακιστάν ζουν πολλές απομονωμένες φυλές σε ορεινές και δύσβατες περιοχές. Η ιδιαίτερη προσφορά των φυλών αυτών στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ότι μετέφεραν μέχρι τις ημέρες μας ολοζώντανο έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής, πίστεις και δοξασίες που γυρίζουν το ρολόι του χρόνου χιλιάδες χρόνια πίσω, μπροστά στα έκπληκτα μάτια του σημερινού επισκέπτη τους.

Μία από τις φυλές αυτές είναι και η φυλή των Καλάς. Τα 2.500-3.000 μέλη της ζουν σε μικρούς οικισμούς τριών στενών απομονωμένων κοιλάδων της οροσειράς του Ινδικού Καυκάσου σε υψόμετρο 2.000-2.500μ. Η φυλή των Καλάς εικάζεται βάσει κάποιων ανθρωπολογικών, κοινωνιολογικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών ότι έλκει την καταγωγή της από τους άνδρες του εκστρατευτικού σώματος του Μ. Αλεξάνδρου που κατέλυσε στην περιοχή το 327π.Χ.

Οι Καλάς τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων τους και διατηρούν αναλλοίωτη την πλούσια παράδοσή τους, τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις ιστορίες, τα τραγούδια, τους χορούς, τις τελετές και τις μεγάλες γιορτές τους.

 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2615.002009

Share
Share

Comments are closed.