4η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2025. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Κυριακή 11 Μαΐου εξόρμηση με δράση και αναψυχή στη Στροφυλιά

Καλό Πάσχα. Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει κλειστή 17 έως και 27 Απριλίου

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη – ξενάγηση της Κοινο_Τοπίας στην περιοδική έκθεση με θέμα Ιριδισμοί

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε ομιλία και συζήτηση με αφορμή το νέο βιβλίο του συγγραφέα Κώστα Λογαρά…Διπλή ζωή

Δ.Τ. Επίσκεψη – ξενάγηση της Κοινο_Τοπίας στην περιοδική έκθεση με θέμα Ιριδισμοί «Η ιστορία του γυαλιού στην αρχαία Πάτρα»

Δ.Τ. Με πολύ κέφι και χορό το αποκριάτικο πάρτι της Κοινο_Τοπίας

Δ.Τ. Δεκάδες οι συμμετέχοντες στη διάλεξη του Δημήτρη Καλλέ Τεχνητή Νοημοσύνη. Χτες γνωστή, σήμερα φίλη, αύριο τι;

Παγκόσμια Μέρα Ποίησης. Πετώ τα άχρηστα πετώ τα περιττά (της Μαντώς Μηναδοπούλου Χαραλαμποπούλου)

Δ.Τ. ”Ανάγνωση, ένας συνεχής διάλογος με το διαφορετικό” με τον συγγραφέα Κώστα Λογαρά

Δ.Τ. Ενεργά μέλη, υποστηρικτές και φίλοι στήριξαν το 2024 την Κοινο_Τοπία και τις δράσεις της

3η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2025. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Τεχνητή Νοημοσύνη. Χτες γνωστή, σήμερα φίλη, αύριο τι;

Δ.Τ. Η χορωδία της Κοινο_Τοπίας σκόρπισε μελωδίες και χαρά

Δ.Τ. Την Τσικνοπέμπτη η Κοινο_Τοπία διασκέδασε και απόλαυσε το δρώμενο με τα Ατάλαντα Ταλέντ

2η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2025. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Κέφι και χορός στο καθιερωμένο Αποκριάτικο Πάρτι για τα παιδιά της ‘‘Μέριμνας’’ από ΠΕΔ και Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Τρίτη 11 Φεβρουαρίου το καθιερωμένο Αποκριάτικο Πάρτι για τα παιδιά της..Μέριμνας..από τους Πολίτες Εν Δράσει και την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Μετά τη μεγάλη συμμετοχή στο εισαγωγικό σεμινάριο ‘‘Η Μέθοδος της Μη Βίαιης Επικοινωνίας’’ 4 δίωρα εργαστήρια με τη Μ. Αγραφιώτη

Δ.Τ. Με επιτυχία παρουσιάστηκε η νεότερη ιστορική έρευνα του Δ.Λυμπουρίδη με θέμα “Οι Υπεύθυνοι της εθνικής καταστροφής του 1922”

Ομιλία-συζήτηση με τον Αθανάσιο Λερούνη για την Ελληνική παρουσία στην Κεντρική Ασία και τη φυλή των Καλλάς από την Κοινο_Τοπία

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

25 Οκτωβρίου 2018

Ομιλία-συζήτηση με τον Αθανάσιο Λερούνη για την Ελληνική παρουσία στην Κεντρική Ασία και τη φυλή των Καλλάς από την Κοινο_Τοπία

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια των δράσεων της για τη βαθύτερη γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού διοργανώνει εκδήλωση με προσκεκλημένο ομιλητή τονΑθανάσιο Λερούνη και θέμα: Η Ελληνική Παρουσία στην Κεντρική Ασία και οι Απόηχοί της στην Παγανιστική Παράδοση της Φυλής των Καλλάσσα του Β.Δ. Πακιστάν. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 στις 7μμ στην αίθουσα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών ‘‘Κωστής Στεφανόπουλος’’ Φιλοποίμενος 24 και Ρήγα Φεραίου, γ΄όροφος.

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση και θα γίνει αναφορά στη βοήθεια που έχει αποσταλεί από την Κοινο_Τοπία αλλά και για το πως αυτό μπορεί να συνεχιστεί και υποστηριχθεί.

Ο Αθανάσιος Λερούνης γεννήθηκε στα Καλάβρυτα Αχαΐας πριν από 62 χρόνια. Είναι εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Από το 1994 έως το 2009, μαζί με τα μέλη των Φίλων των Καλλάσσα – Ελλήνων Εθελοντών δραστηριοποιήθηκε στις κοιλάδες των Καλλάσσα ολοκληρώνοντας 25 έργα, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και εκπαίδευσης των κατοίκων τους καθώς και τη στήριξη της αρχέγονης παράδοσης της Φυλής.

Το Σεπτέμβριο του 2009 συλλαμβάνεται από τους Ταλιμπάν και απελευθερώνεται μετά από 7 μήνες. Έκτοτε, μαζί με άλλους Φίλους των Καλλάσσα δραστηριοποιείται για τη συντήρηση των έργων που πραγματοποιήθηκαν στις κοιλάδες τους, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν για το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν. Από το 2011 διδάσκει στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο θέματα που αφορούν την Ελληνική Παρουσία στην Κεντρική Ασία και τους απόηχούς της στις παραδόσεις των Φυλών της Ασίας.

Σχετικά με τους Καλλάς

Τα 2.500-3.000 μέλη της φυλής των Καλλάς ζουν σε μικρούς οικισμούς τριών στενών απομονωμένων κοιλάδων της οροσειράς του Ινδικού Καυκάσου σε υψόμετρο 2.000-2.500μ. Η φυλή των Καλλάς εικάζεται βάσει κάποιων ανθρωπολογικών, κοινωνιολογικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών ότι έλκει την καταγωγή της από τους άνδρες του εκστρατευτικού σώματος του Μ. Αλεξάνδρου που κατέλυσε στην περιοχή το 327π.Χ.

Οι Καλλάς τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων τους και διατηρούν αναλλοίωτη την πλούσια παράδοσή τους, τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις ιστορίες, τα τραγούδια, τους χορούς, τις τελετές και τις μεγάλες γιορτές τους.

 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2615.002009

Share
Share

Comments are closed.