Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού
ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15 Φεβρουαρίου 2019
Βιωματικό σεμινάριο-εργαστήριο γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελληνικών βασιλείων της Κεντρικής Ασίας μετά τον Μ.Αλέξανδρο
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr σε συνεργασία με τον Αθανάσιο Λερούνη, εκπαιδευτικό και μέλος των Ελλήνων Εθελοντών οργανώνει βιωματικό εργαστήρι γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελληνικών βασιλείων της Βακτρίας και της Ινδίας διά μέσου των νομισμάτων που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφικές έρευνες.
Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Μαρτίου από τις 5-8μμ και Κυριακή 17 Μαρτίου από 10.30πμ-1.30μμ στον πολυχώρο της οργάνωσης Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης, 4ος όροφος στην Πάτρα. Το εργαστήριο διάρκειας 6 ωρών είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της Κεντρικής Ασίας και της Ινδικής Υποηπείρου κατά τους αιώνες όπου οι λαοί των περιοχών αυτών συμβάδιζαν με τους αρχαίους προγόνους μας. Μέσα από μια προσέγγιση στις πηγές θα καταδειχθεί η Ελληνική παρουσία και επιρροή στις περιοχές του Ινδικού Καυκάσου και του Ινδού ποταμού μετά τους χρόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Συγκεκριμένα θα γίνει παρουσίαση των 15 Ελληνο-Βάκτριων βασιλέων από το 245-130π.Χ. και των 37 Ελληνο-Ινδών βασιλέων και βασιλισσών από το 180π.Χ. μέχρι 20μ.Χ. έτσι όπως την αφηγούνται τα ‘‘λαλούντα σύμβολα’’ των νομισμάτων τους και οι λιγοστές ιστορικές πηγές που έχουν διασωθεί. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ανάγνωση των κατασκευαστικών χαρακτηριστικών, των απεικονίσεων αλλά και συμβολισμών των νομισμάτων των βασιλέων.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλέσετε στη γραμματεία της Κοινο_Τοπίας 2615.002009. Για την εγγραφή θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετασχόντων. Για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων του εργαστηρίου αλλά και για την αποστολή βιβλίων της Α’ τάξης των παιδιών του σχολείου των Καλλάσσα που η οργάνωση στηρίζει, η κατ’ άτομο συμμετοχή είναι 10€ ημερησίως.
Λίγα λόγια για τον Αθανάσιο Λερούνη:
Ο Αθανάσιος Λερούνης γεννήθηκε στα Καλάβρυτα Αχαΐας πριν από 63 χρόνια. Είναι εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Από το 1994 έως το 2009, μαζί με τα μέλη των Φίλων των Καλλάσσα–Ελλήνων Εθελοντών δραστηριοποιήθηκε στις κοιλάδες των Καλλάσσα ολοκληρώνοντας 25 έργα, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και εκπαίδευσης των κατοίκων τους καθώς & τη στήριξη της αρχέγονης παράδοσης της Φυλής. Το Σεπτέμβριο του 2009 συλλαμβάνεται από τους Ταλιμπάν και απελευθερώνεται μετά από 7 μήνες. Έκτοτε, μαζί με άλλους Φίλους των Καλλάσσα δραστηριοποιείται για τη συντήρηση των έργων που πραγματοποιήθηκαν στις κοιλάδες τους, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν για το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν. Από το 2011 διδάσκει στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο θέματα που αφορούν την Ελληνική Παρουσία στην Κεντρική Ασία και τους απόηχούς της στις παραδόσεις των Φυλών της Ασίας και ιδιαίτερα της Φυλής των Καλλάσσα.
Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2615.002009