Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού
ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
9 Μαΐου 2020
9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης. «Θα αντέξει η Ευρώπη και σε αυτήν την κρίση;»
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr με αφορμή
τη μέρα της Ευρώπης παρεμβαίνει στο διαδικτυακό διάλογο που θα πραγματοποιηθεί
5-6.30μμ την Τρίτη 12 Μαΐου 2020 και καλεί μέλη και φίλους σε συμμετοχή.
Συγκεκριμένα
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct που φιλοξενείται
στο ΕΛΙΑΜΕΠ, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης,
διοργανώνουν διαδικτυακό Διάλογο Πολιτών
του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά,
με τον Καθηγητή Λουκά Τσούκαλη, Πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, με θέμα:
«Θα αντέξει η Ευρώπη και σε αυτήν την κρίση;»
Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη.
Ο Διάλογος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Μαΐου 2020
και ώρα 17:00-18:30 και θα μεταδίδεται ζωντανά
στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ (link is external)
και στους επίσημους λογαριασμούς της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα
στο Facebook (link is external) και στο Twitter (link is external).
Mπορείτε να στέλνετε τα ερωτήματά σας πριν την εκδήλωση στο events@eliamep.gr
Λίγα λόγια για τους Διαλόγους Πολιτών:
Οι διάλογοι με τους πολίτες είναι δημόσιες συζητήσεις με τους Ευρωπαίους επιτρόπους και άλλους φορείς λήψης αποφάσεων της ΕΕ, όπως ευρωβουλευτές και πολιτικούς σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.
Οι διάλογοι λαμβάνουν τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων. Σας δίνουν την ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις στους πολιτικούς της ΕΕ, να διατυπώσετε παρατηρήσεις και να τους πείτε πώς σας επηρεάζουν οι πολιτικές της ΕΕ. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε τις ιδέες σας σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.
Μπορείτε επίσης να λάβετε μέρος σε συζητήσεις στο Twitter χρησιμοποιώντας την ετικέτα #Eudialogues.
Με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2615.002009
Στόχοι και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)
Στόχοι
Στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:
· να προάγει την ειρήνη, τις αξίες της καθώς και την ευημερία των πολιτών της
· να προσφέρει ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη χωρίς την ύπαρξη εσωτερικών συνόρων
· να προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση την ισόρροπη οικονομική μεγέθυνση και τη σταθερότητα των τιμών, μια ανταγωνιστική οικονομία της αγοράς με πλήρη απασχόληση και κοινωνική πρόοδο, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος
· να αγωνίζεται κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων
· να προωθεί την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο
· να ενισχύει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή καθώς και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών
· να σέβεται την πλούσια πολιτιστική και γλωσσική της πολυμορφία
· να δημιουργήσει μια οικονομική και νομισματική ένωση με νόμισμα το ευρώ.
Αξίες
Η αξίες της ΕΕ είναι κοινές με εκείνες των κρατών μελών σε μια κοινωνία όπου επικρατεί η κοινωνική ένταξη, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η μη διακριτική μεταχείριση. Οι αξίες αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής:
· Ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται, αποτελεί δε την ίδια τη βάση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
· Ελευθερία
Η ελεύθερη κυκλοφορία εξασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα εντός της Ένωσης. Οι ατομικές ελευθερίες, όπως ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής, η ελευθερία της σκέψης, της θρησκείας, του συνέρχεσθαι, της έκφρασης και της ενημέρωσης προστατεύονται από το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
· Δημοκρατία
Η λειτουργία της Ένωσης στηρίζεται στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Το να είναι κάποιος Ευρωπαίος πολίτης σημαίνει επίσης ότι απολαύει πολιτικών δικαιωμάτων. Κάθε ενήλικος πολίτης της ΕΕ έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στη χώρα κατοικίας τους, ή στη χώρα καταγωγής τους.
· Ισότητα
Η ισότητα σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα ενώπιον του νόμου. Η αρχή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών διέπει όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές και αποτελεί τη βάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ισχύει για όλους τους τομείς. Η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία συμπεριλήφθηκε στη Συνθήκη του 1957. Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες, η ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.
· Κράτος δικαίου
Η ΕΕ στηρίζεται στο κράτος δικαίου. Όλες οι ενέργειές της βασίζονται στις Συνθήκες, τις οποίες τα κράτη μέλη έχουν εγκρίνει αυτοβούλως και δημοκρατικά. Η προάσπιση του δικαίου και της δικαιοσύνης εξασφαλίζεται από ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα. Τα κράτη μέλη παραχώρησαν την τελική δικαιοδοσία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι αποφάσεις του οποίου πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους.
· Ανθρώπινα δικαιώματα
Τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Αυτά καλύπτουν το δικαίωμα σε μη διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, και/ή το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη.
Αυτοί οι στόχοι και αξίες αποτελούν τη βάση της ΕΕ και καθορίζονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Το 2012, η ΕΕ έλαβε το βραβείο Νόμπελ ειρήνης για το έργο της με σκοπό την προαγωγή της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://europa.eu/european-
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα σημαντικό φόρουμ για πολιτική συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται άμεσα από ψηφοφόρους σε όλα τα κράτη μέλη για να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών όσον αφορά τη νομοθεσία της ΕΕ και να διασφαλίζουν ότι άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ λειτουργούν δημοκρατικά.
Με την πάροδο των ετών και με επακόλουθες αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, το Κοινοβούλιο απέκτησε ουσιαστικές νομοθετικές και δημοσιονομικές εξουσίες που του επιτρέπουν να καθορίσει, μαζί με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών μελών στο Συμβούλιο, την κατεύθυνση προς την οποία κατευθύνεται το ευρωπαϊκό σχέδιο. Με αυτόν τον τρόπο, το Κοινοβούλιο επιδίωξε να προωθήσει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα – όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.europarl.europa.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το πολιτικά ανεξάρτητο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. Είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για την κατάρτιση προτάσεων για νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, και εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ.