Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού
ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28 Φεβρουαρίου 2020
Την Τετάρτη 4 Μαρτίου τα εγκαίνια της έκθεσης έργων του γλύπτη
Θ. Παπαγιάννη που παρουσιάζει η Κοινο_Τοπία στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr σε συνεργασία με τον γλύπτη και ομότιμο καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρο Παπαγιάννη και τη στήριξη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας και του ΥΠΠΟΑ το οποίο και παραχώρησε την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων παρουσιάζει την έκθεση έργων του προαναφερόμενου καλλιτέχνη με τίτλο ΤΕΛΕΤΗ.
Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι τέλος Απριλίου θα γίνουν την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 6.30μμ παρουσία του καλλιτέχνη. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη και μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τις ώρες που λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Για όσους θα ήθελαν να γνωρίσουν σε βάθος το έργο του καλλιτέχνη και να μάθουν για τη διαδρομή του θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από την ιστορικό τέχνης Ξένια Γιαννούλη στις 15 και στις 22 Μαρτίου. Για τη συμμετοχή σας στην ξενάγηση θα πρέπει να καλέσετε στη γραμματεία της Κοινο_Τοπίας 2615.002009 για κράτηση θέσης.
Τα 15 μεγάλα έργα που θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας είναι από τη δουλειά των 5 τελευταίων χρόνων του καλλιτέχνη.
Μια δουλειά από πολυεστέρα, με ενσωματωμένα υλικά (σίδερα, ξύλα), όπως συνηθίζει ο καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια. Γλυπτά υπερμεγέθη σαν τεράστιες τερακότες σε ένα χώρο ιδανικό για την έκθεση τους. Από χρόνια ο Παπαγιάννης συνηθίζει να βάζει χρώμα στη δουλειά του και ο πολυεστέρας προσφέρεται γι’ αυτό, την κάνει πιο εκφραστική. Η αρχαιοελληνική γλυπτική χρωμάτιζε τη γλυπτική, είναι η πρώτη που το δίδαξε.
Όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις, τον απασχολεί το υπαρξιακό πρόβλημα του ανθρώπου. Εξωτερικεύει την αγωνία και το φόβο του για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις τις στη φύση και τελικά στον άνθρωπο που απειλείται με αφανισμό.
Μια σειρά από μορφές, ως επί το πλείστον, γυναικείες που κρατούν μωρά στην αγκαλιά τους. Κάτι θέλουν να μας πουν, πιθανόν να μην είναι παρά οι δικοί του φόβοι και η αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας. Τα σημάδια δεν είναι καλά, σε τι κόσμο άραγε θα ζήσουν. Μάντης κακών ίδιος δηλώνει δε θέλει να γίνει.
Τα μωρά είναι ενσωματωμένα στις μανάδες τους, σύμβολα όπως ένα ρόδι, ένα περιστέρι, ένα λουλούδι και ένα γλυπτό με καρπούς που ταυτίζεται με τη μάνα γη που μας τρέφει αλλά για πόσο χρόνο ακόμη;
Πρόκειται για 15 μορφές που δημιουργούν μια εγκατάσταση. Ανάμεσά τους υπάρχει ένα μεγάλο ταψί με ψωμιά που είναι το σύμβολο της επιβίωσης.
Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Σπηλιώτης Ανδρέας 2615.002009