Δ.Τ. Μια νέα πρόταση και μια πάγια θέση για τον προαστιακό της Πάτρας. 22 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Κινητικότητας

Βραδινό με αφορμή την έναρξη της περιόδου 2023-24 με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Περιβάλλον, νέες ιδέες, πολιτισμός, ανθεκτικότητα. Οι προτεραιότητες της ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑΣ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

Δ.Τ. Η αλυσίδα αλληλεγγύης της Κοινο_Τοπίας στηρίζει τις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία ‘‘daniel’’ περιοχές

Δ.Τ. Πρόσκληση γνωριμίας σε νέους φίλους για χορωδιακό συναπάντημα με την παρέα της Κοινο_Τοπίας (26 Σεπτέμβρη)

Φθινοπωρινές αποδράσεις της Κοινο_Τοπίας σε Χαλκίδα, Πρέβεζα, Μαδρίτη

Επανέναρξη λειτουργίας γραμματείας Κοινο_Τοπίας (ωράριο)

Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει ανοιχτή μόνο 26 Ιουλίου και 9 Αυγούστου για την καλοκαιρινή περίοδο

Δ.Τ. Ψυχαγωγική βραδιά με την Κοινο_Τοπία υπό τους ήχους των κελαρυσμάτων των νερών του ποταμού Γλαύκου

Πέμπτη 6 Ιουλίου, βραδινό με την Κοινο_Τοπία με αφορμή το κλείσιμο της περιόδου 2022-23

Δ.Τ. Το πολιτιστικό απόθεμα των εκατοντάδων εικαστικών έργων του Ιδρύματος Ελληνικής Διασποράς εντυπωσίασε τα μέλη της Κοινο_Τοπίας

2μερη γνωριμία με τη Χαλκίδα, πορθμό Ευρίπου, Ερέτρια, Νέα Αρτάκη με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Επίσκεψη-γνωριμία με το Ίδρυμα Ελληνικής Διασποράς

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε από την Κοινο_Τοπία το αφιέρωμα στη μνήμη της συμπληρωματικής θεραπεύτριας Δήμητρας Τσατσούρη

Δ.Τ. 50 χρόνια ενημέρωσης, προειδοποίησης αλλά και επιπόλαιου εφησυχασμού

Δ.Τ. Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα παρουσία εκατοντάδων πολιτών

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα ”Μνήμες και Εικόνες”

Δ.Τ. Ένα αφιέρωμα στη μνήμη της συμπληρωματικής θεραπεύτριας Δήμητρας Τσατσούρη από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Βλάβες συρμού γεννούν ερωτήματα

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση για τα 20 χρόνια UPFM στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Π.Π.

]

Δ.Τ. Καθαρή ενέργεια 100%, με σεβασμό στη φύση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9 Οκτωβρίου 2021

Καθαρή ενέργεια 100%, με σεβασμό στη φύση

Η μετάβαση σε μια οικονομία εξοικονόμησης της ενέργειας και παραγωγής της μόνο από ανανεώσιμες πηγές, αποτελεί πλέον μια διεθνή σταθερά, αποδεκτή από τον ΟΗΕ και το σύνολο των κρατών της γης. Βασίζεται στην απόλυτα βεβαιωμένη επιστημονικά διαπίστωση ότι οι ανθρωπογενείς πηγές προσθήκης αερίων ενώσεων του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν ήδη προκαλέσει κλιματική μεταβολή της τάξης του 1 βαθμού Κελσίου στη μέση θερμοκρασία του πλανήτη, πράγμα που ήδη συνεπάγεται βαριές βλάβες στο κλίμα, τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη διαβίωση αλλά και ανυπολόγιστες όσο και καταστροφικές ανατροπές σ’ αυτά στις δεκαετίες που έρχονται.

Έχει επομένως κρίσιμη σημασία, κάθε χώρα να συνταχθεί με τις πιο προχωρημένες διεθνώς πολιτικές όσον αφορά το ενεργειακό της μείγμα και την αναγκαία ταχεία μετάβαση σε πλήρως βασισμένη σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) παραγωγή και χρήση ενέργειας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός τέτοιου μείγματος είναι ο στρατηγικός στόχος της σταθεροποίησης των αναγκών με εξοικονόμηση και μείωση κατανάλωσης, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, μεταφορικών συστημάτων, βιομηχανίας, οικιακής κατανάλωσης, η πλήρης και ταχεία κάλυψη των αναγκών από ΑΠΕ, χωρίς στροφή προς την εξάρτηση από το φυσικό αέριο, το οποίο έχει όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά των ανθρακικών καυσίμων, έστω και σε χαμηλότερο βαθμό, ούτε στην επικίνδυνη πυρηνική ενέργεια.

Παράλληλα με την ενεργειακή κρίση εξελίσσεται με ρυθμούς που προκαλούν βαθύτατη ανησυχία μια πρωτοφανών διαστάσεων ανθρωπογενής απώλεια βιοποικιλότητας, ζωντανών ειδών δηλαδή χλωρίδας και πανίδας που επιδεινώνεται από την κλιματική κρίση.

Με δεδομένο ότι οι κυριότερες μορφές ΑΠΕ (Αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά) εγκαθίστανται κυρίως εκτατικά εκτός πόλεων το θέμα της ορθής τους χωροθέτησης, ώστε να μην έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και το τοπίο, καθίσταται κομβικής σημασίας τόσο για την απρόσκοπτη ανάπτυξή τους όσο και για την αποδοχή τους από τις τοπικές κοινωνίες.

Το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας και πρέπει να κερδηθεί είναι η πλήρης κάλυψη των αναγκών μας ως το 2050, ή και νωρίτερα, χωρίς μη αντιστρεπτές επιπτώσεις στα πλέον ευαίσθητα τοπία και φυσικούς βιοτόπους της ιδιαίτερα προικισμένης, όσον αφορά αυτά χώρας μας. Και τα ΔΥΟ. Ως προς το στόχο της 100% κάλυψης των αναγκών μας από καθαρή ενέργεια, είναι σημαντικό να τεθεί αυτό το ποσοστό ως ξεκάθαρα ανώτατο όριο εγκατάστασης ΑΠΕ, μαζί με εξοικονόμηση, και σε καμιά περίπτωση οι εξαγωγές. Όσο κι αν ακούγεται κάπως πρόωρο, μια και μιλάμε ακόμη για τους στόχους του 2030, ο ρυθμός των τεχνολογικών εξελίξεων αλλά και το (ευπρόσδεκτο καταρχήν) μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον δείχνουν ότι, η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει έγκαιρα και το ανώτατο όριο να τεθεί, χωρίς να αποκόψουμε το δίκτυό μας από το ευρωπαϊκό σύστημα δικτύων μεταφοράς.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ, που ισχύει από το 2008, έχει ανάγκη άμεσης αναθεώρησηςκαθώς αποδείχθηκε στην πράξη ανεπαρκές στο να διαφυλάξει προστατευόμενες και οικολογικά σημαντικές περιοχές από σοβαρή υποβάθμιση. Αναδιατάξεις προτεραιοτήτων σε ότι αφορά τη χωροθέτηση ΑΠΕ σε προστατευόμενες περιοχές οφείλουν να γίνουν γρήγορα, αξιοποιώντας την εμπειρία των 13 ως τώρα ετών εφαρμογής του. Και τούτο να γίνει με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και επιστημονική διαβούλευση. Η εγκατάσταση ΑΠΕ στις περιοχές Natura 2000, αν και αναγκαία για την επίτευξη των στόχων, οφείλει να γίνει με ουσιαστικά αυστηρότερα κριτήρια.

Σοβαρά ζητήματα ακόμη, που επείγει να λυθούν, ώστε ο στόχος για 100% καθαρή ενέργεια να έλθει σε αρμονία με το στόχο της διαφύλαξης των ζωντανών ειδών και των τοπίων, είναι η αναβάθμιση της αξιολόγησης των περιβαλλοντικών μελετών για τις χωροθετήσεις, το πάγωμα των αδειών σε περιοχές Natura 2000 ώσπου να ολοκληρωθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές μελέτες που θα αποτελέσουν βάση για τα Διαχειριστικά τους σχέδια, η αξιοποίηση δυνατοτήτων ΑΠΕ που υστερούν αδικαιολόγητα, όπως η γεωθερμία και η ταχύτερη μελέτη και ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών.

Συμπερασματικά, μαζί με το αναγκαίο ΝΑΙ στην εφαρμογή ΑΠΕ, προοπτικά κατά 100%, οφείλουμε να θέτουμε σε προτεραιότητα τη ριζική αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.

Η ριζική αυτή αναθεώρηση, σε συνδυασμό με ολοκληρωμένες βιώσιμες πολιτικές για την ενέργεια, μπορεί και πρέπει να προχωρήσει στο εξής με κύριους άξονες:

·         Τη διασφάλιση ομαλής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, με την ταχύτητα που επιβάλλουν η κλιματική κρίση και οι σχετικοί ευρωπαϊκοί στόχοι

·         Την ελαχιστοποίηση του οικολογικού κόστους και των ΑΠΕ, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τη ευρύτερη δυνατή προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και της ορθολογικής αξιοποίησης όσης ενέργειας καταναλώνουμε

·         Την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας, με αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και συμμετοχή πολιτών, κοινωνικών φορέων και αυτοδιοίκησης τόσο στην παραγωγή ενέργειας όσο και στον τοπικό και περιφερειακό ενεργειακό σχεδιασμό

·         Ένα διαφανές πλαίσιο για τους επενδυτές και λογικούς χρόνους για την υλοποίηση κάθε έργου

·         Τη μετάβαση, όπου είναι εφικτό, σε καθεστώς δημόσιας χωροθέτησης και σχεδιασμού κάθε έργου, με αποτύπωση αιολικού δυναμικού και στοιχείων περιβαλλοντικής ευαισθησίας για το σύνολο της χώρας. Η χωροθέτηση θα γίνεται από δημόσια αρχή και ο επενδυτής θα αναδεικνύεται με πλειοδοτικό διαγωνισμό, με τις απαραίτητες άδειες να έχουν ήδη εκδοθεί.

·         Την ώθηση και προετοιμασία για διαφαινόμενες τεχνολογικές εξελίξεις, όπου νέες μορφές ΑΠΕ, όπως θαλάσσια αιολικά, θα μπορούν μελλοντικά να καλύψουν οικονομικότερα και με χαμηλότερο οικολογικό κόστος μεγάλο μέρος των ενεργειακών στόχων.

Η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Η ορθή χωροθέτησή τους σε πλαίσιο σεβασμού των ευαίσθητων περιοχών και ενεργειακής Δημοκρατίας είναι επίσης Ο ΜΟΝΟΣ ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΡΟΜΟΣ.

Ας κάνουμε «ότι χρειαστεί» για να τους βαδίσουμε παράλληλα.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.277171

Εμβολιαζόμαστε – Προστατευόμαστε

Ακολουθήστε μας στο Viber και στο facebook.

Συννημένα

Share
Share

Comments are closed.