Δ.Τ. Πρόσκληση γνωριμίας σε νέους φίλους για χορωδιακό συναπάντημα με την παρέα της Κοινο_Τοπίας

Η Κοινο_Τοπία αποχαιρετά τον Δημήτρη Δραγγανά (Α. Ράπτη, Α. Λάζαρης, Α. Σπηλιώτης)

Βραδινό με αφορμή την έναρξη της νέας περιόδου 2024-25 με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία προσέφερε χρηματικό ποσό που συγκέντρωσε από την εκδήλωση Στο ρυθμό της αγάπης στο ΣΟΨΥ

5η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Καλό Φθινόπωρο. Η γραμματεία στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας επαναλειτουργεί

Δ.Τ. Ψυχαγωγική βραδιά με την Κοινο_Τοπία στην παραλία του Ρίου

Η Κοινο_Τοπία για τα 50 χρόνια κατοχής της Κύπρου. Πρόσκληση στις εκδηλώσεις μνήμης.

Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει ανοιχτή μόνο 31 Ιουλίου και 21 Αυγούστου για την καλοκαιρινή περίοδο

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία ζητά τη στήριξη και την ετήσια συνεισφορά σας για την απρόσκοπτη κοινωνική προσφορά της

Δ.Τ. Του ‘παν θα βάλεις το χακί… Παρουσιάστηκε η καταγραφή στρατιωτικής λαογραφίας του Π. Καρώνη

Βραδινό με αφορμή το κλείσιμο της περιόδου 2023-24 με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ενθουσίασε μέλη και φίλους της Κοινο_Τοπίας η ξενάγηση στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση ‘‘Στο ρυθμό της αγάπης’’ μέσα από το χορό, τη μουσική και την ποίηση

Δ.Τ. Στο ρυθμό της αγάπης, μια εκδήλωση αφιερωμένη στο συνάνθρωπο από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Του ‘παν θα βάλεις το χακί… Παρουσιάζεται η καταγραφή στρατιωτικής λαογραφίας του Π. Καρώνη

Υποχρέωση και καθήκον αποτελεί η συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία. Μελετάμε τις επιλογές μας

Δ.Τ. Ξενάγηση στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Γνωριμία με το νησί του ανέμου, την κοσμοπολίτικη Μύκονο και τα αρχαιολογικά χνάρια του λαμπρού παρελθόντος της Δήλου

Δ.Τ. Κρίσιμης σημασίας η συχνότητα των δρομολογίων. Στόχος η διάρκεια του δρομολογίου τα 27 λεπτά

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απάντηση στην ενεργειακή κρίση (άρθρο του Παναγή Τουλιάτου)

Αγαπητοί φίλοι

Σας προωθούμε τις ενδιαφέρουσες σκέψεις του στελέχους της Κοινο_Τοπίας Παναγή Τουλιάτου, σχετικά με την ενεργειακή κρίση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το θέμα επίκαιρο όσο ποτέ για προβληματισμό αλλά και για στρατηγικές αποφάσεις διεξόδου …

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απάντηση στην ενεργειακή κρίση

Του Παναγή Τουλιάτου

Τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε στα ΜΜΕ για προσφυγές διαφόρων συλλόγων και φορέων και στη συνέχεια εκδόσεις αποφάσεων για τη μη χρήση ανεμογεννητριών σε διάφορες επιλεγμένες περιοχές. (Αναφέρομαι στο συγκεκριμένο είδος ΑΠΕ διότι τα άλλα είναι σχεδόν άγνωστα σε εμάς). Κατ’ εμέ τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά και γι αυτό βάζω τα παρακάτω ερωτήματα:

·       Έχουμε συνειδητοποιήσει σαν υπεύθυνοι πολίτες τι ακριβώς θέλουμε από τη ζωή μας; Προφανώς δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη θέλει την άνεση του κι όλα αυτά που περικλείονται στη στενή έννοια αυτού που λέμε πολιτισμός. Η εξέλιξη όλων αυτών έγινε με τον εξηλεκτρισμό. Ο ηλεκτρισμός είναι η ευκολότερη αποδοτικότερη και σχεδόν η καθαρότερη πηγή ενέργειας από περιβαλλοντικής άποψης.

·       Έχουμε αντιληφθεί ότι το αγαθό αυτό αποκτάται με την καύση υδρογονανθράκων κατά βάση ή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μας τις παρέχει απλόχερα η φύση; (ΑΠΕ). Υπάρχουν και άλλες πηγές ενέργειας όπως η πυρηνική και η καύση της βιομάζας αλλά τις αποφεύγουμε λόγω επικινδυνότητας και άγνοιας.

·       Έχουμε αντιληφθεί ότι τα παγκόσμια αποθέματα υδρογονανθράκων είναι περιορισμένα και μόλις που φθάνουν για τα επόμενα 50 χρόνια όπως λένε οι ειδικοί; Το ότι οι πηγές έστω αυτών των υδρογονανθράκων δεν είναι προσιτές σε όλους αλλά σε λίγους; Σήμερα δυστυχώς ζούμε όλοι μας τον ωμό εκβιασμό από τους ολίγους. Η ενέργεια δυστυχώς έγινε ένα στρατηγικό εργαλείο εκμετάλλευσης.

Πως μπορούμε να αντιδράσουμε εμείς σαν κοινωνία μπροστά σε αυτά τα διλήμματα; (των περιορισμένων αποθεμάτων υδρογονανθράκων-την εκμετάλλευση από τους λίγους και τέλος το περιβαλλοντικό πρόβλημα).

Μία είναι απάντηση:

Να αποκτήσουμε την αυτονομία μας

Αυτό όμως μπορεί να γίνει αν έχουμε ως χώρα τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας:

·       Βασικά υδρογονάνθρακες. Στην πράξη έχουμε μηδενικά αποθέματα.

·       Διαθέσιμη Υδροηλεκτρική ενέργεια. Στην πράξη οι Υδροηλεκτρικές μονάδες συμμετέχουν σ’ ένα μικρό ποσοστό στην εγχώρια κατανάλωση κι αυτό ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

·       Στα Βιοκαύσιμα. Είναι άγνωστα προς εμάς διότι αφεθήκαμε στους εύκολους και φθηνούς υδρογονάνθρακες και στις

·       ΑΠΕ που μας τις δωρίζει η ίδια η φύση και οι οποίες είναι ανανεώσιμες. Ήλιος και άνεμος.

Εδώ μπορεί να θέσει κάποιος το ερώτημα: Γιατί η ανθρωπότητα δεν πήγαινε εξ αρχής σε αυτές τις πηγές – ήλιος και άνεμος – και ασχολήθηκε και ανέπτυξε την τεχνολογία καύσης των υδρογονανθράκων;

Η απάντηση είναι απλή: Διότι οι πηγές αυτές εκτός του ότι είναι ήπιες δεν έχουν σταθερή και συνεχή απόδοση. Για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά αποδίδουν όσο υπάρχει ήλιος λαμπερός. Τη νύκτα δεν αποδίδουν. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις ανεμογεννήτριες. Αυτές αποδίδουν όσο υπάρχει ποσότητα και ένταση αέρα. Οι επιστήμονες έχουν κατατάξει όλες τις πηγές ενέργειας που μπορεί να αποκτήσει ο άνθρωπος ανάλογα με την «πυκνότητα» τους (πόση ενέργεια μπορούμε να παράγουμε ανά τετραγωνικό μέτρο). Τη μεγαλύτερη πυκνότητα λοιπόν την έχουν οι υδρογονάνθρακες, ακολουθεί η πυρηνική και μετά έρχονται οι ΑΠΕ.

Είναι εύκολο να πάμε στην εκμετάλλευση μόνο των ΑΠΕ; Σαφώς όχι και δε μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τους υδρογονάνθρακες παρά ένα ποσοστό αυτών.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι δεν υπάρχει άλλος εύκολος δρόμος. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις ανέσεις μας και τον πολιτισμό μας θα πρέπει να ασχοληθούμε πλέον με τους δύσκολους δρόμους. Γι αυτό τον μεγαλύτερο ρόλο τον έχει η σωστή παιδεία και η πληροφόρηση. Η Υπεύθυνη, η τεκμηριωμένη και η συνεχής τόσο για τον προγραμματισμό όσο και για τον απολογισμό. Το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας στον τόπο μας θα πρέπει να αναφέρεται με κάθε ευκαιρία. Κάποτε στους λογαριασμούς ηλεκτρικής κατανάλωσης αναφέρονταν και τα ποσοστά συμμετοχής από κάθε πηγή ενέργειας. Τώρα έχει καταργηθεί και αυτό. Όλες οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι διάφανες. Η όποια ατεκμηρίωτη φωνή θα πρέπει να μελετάται και να απαντάται άμεσα.

Για παράδειγμα θα φέρω τις πυρκαγιές που είχαμε πριν λίγα χρόνια στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας που φαινόντουσαν από την πόλη μας. Αμέσως στα social media και σε μερίδα των ΜΜΕ βγήκε το πόρισμα ότι η φωτιά προκλήθηκε από εμπρησμό με σκοπό την χωροθέτηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Βέβαια δεν ίσχυε τίποτε από όλα αυτά αλλά ο σπόρος της αμφισβήτησης, της άρνησης και της μιζέριας είχε πέσει. Ίσα ίσα όπου υπάρξει φωτιά δεν αποδίδετε η έκταση αυτή για χρήση ανεμογεννητριών, αυτό έχει κατοχυρωθεί και με Π.Δ. Θα μπορούσαμε ακόμη να πούμε με σιγουριά ότι όπου υπάρχουν ανεμογεννήτριες δε θα υπάρξει φωτιά. Αυτό τουλάχιστον έχει δείξει η εμπειρία μέχρι σήμερα.

Άλλο παράδειγμα. Πέρυσι τελεσιδίκησε η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο ακρωτήριο Καφηρέας στη Νότια Εύβοια η οποία εκκρεμούσε 20 χρόνια. Βέβαια μετά από τόσα χρόνια τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ο επενδυτής ακύρωσε την επένδυση. Και σ’ αυτή τη περίπτωση η δικαιοσύνη έκανε το θαύμα της. Πέρασαν 20 ολόκληρα χρόνια για να πάρει απόφαση.

Τα πρόσφατα γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο μας θύμισαν ότι δε θα πρέπει να θεωρούμε τίποτε δεδομένο. Μέσα σε δύο μήνες άλλαξαν τα πάντα. Η περίφημη ’’απολιγνιτοποίηση’’ που αγωνίσθηκαν τόσες και τόσες περιβαλλοντικές οργανώσεις πήγε περίπατο. Δε μας μένει τίποτε άλλο από το να εκμεταλλευτούμε με σύνεση –με τον καλύτερο τρόπο όσο αφορά την κοινωνία αλλά και το περιβάλλον– τις ΑΠΕ που μας δώρισε η φύση. Είναι μία ευκαιρία να δείξουμε το αγωνιστικό μας ενδιαφέρον προς αυτόν το στόχο.

24 Ιουλίου 2022

Τουλιάτος Παναγής

Στέλεχος της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία

Εμβολιαζόμαστε – Τηρούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ – Προστατευόμαστε

Share
Share

Comments are closed.