3μερη γνωριμία με Κατερίνη, Λιτόχωρο, στενά Αλιάκμονα, Πιέρια όρη, Μουσείο Αιγών, Μονή Κονταριώτισσας, σταθμοί μ Θεσσαλονίκης

Δ.Τ. Σφράγιση καταστήματος για ηχορρύπανση στην Πάτρα. Να μη μείνει μεμονωμένο γεγονός – η ηχορρύπανση πλήττει τη δημόσια υγεία

Δ.Τ. «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ. Κτίζοντας τον Μύθο της Οδύσσειας» με την Δήμητρα Καμαρινού στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα Γεφυρώνοντας το Ιόνιο

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της εθελοντικής δράσης μιας παρέας από την Πάτρα σε σχολείο της Κένυας

Γνωριμία με Ακροκόρινθο, Λιμνοθάλασσα Βουλιαγμένης, Ηραίον, Περαχώρα, Μονή Οσίου Παταπίου, Πίσια, Λουτράκι + Επόμενες αποδράσεις

Γεφυρώνοντας το Ιόνιο. Ημερίδα με στόχο τη γνωριμία, την επικοινωνία και τη συνεργασία με το Ελληνικό στοιχείο στην περιοχή της Κάτω Ιταλίας

7η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία παρουσιάζει την εθελοντική δράση μιας παρέας από την Πάτρα σε σχολείο της Κένυας

6η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Πρόσκληση γνωριμίας σε νέους φίλους για χορωδιακό συναπάντημα με την παρέα της Κοινο_Τοπίας

Η Κοινο_Τοπία αποχαιρετά τον Δημήτρη Δραγγανά (Α. Ράπτη, Α. Λάζαρης, Α. Σπηλιώτης)

Βραδινό με αφορμή την έναρξη της νέας περιόδου 2024-25 με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία προσέφερε χρηματικό ποσό που συγκέντρωσε από την εκδήλωση Στο ρυθμό της αγάπης στο ΣΟΨΥ

5η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Καλό Φθινόπωρο. Η γραμματεία στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας επαναλειτουργεί

Δ.Τ. Ψυχαγωγική βραδιά με την Κοινο_Τοπία στην παραλία του Ρίου

Η Κοινο_Τοπία για τα 50 χρόνια κατοχής της Κύπρου. Πρόσκληση στις εκδηλώσεις μνήμης.

Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει ανοιχτή μόνο 31 Ιουλίου και 21 Αυγούστου για την καλοκαιρινή περίοδο

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία ζητά τη στήριξη και την ετήσια συνεισφορά σας για την απρόσκοπτη κοινωνική προσφορά της

Η καταστροφή της λουρονησίδας στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου ! (του Θωμά Κουτρούμπα)

Αγαπητοί φίλοι

Σας προωθούμε το ενδιαφέρον άρθρο που μας κοινοποίησε ο υποστηρικτής του συλλόγου και γραμματέας του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς Θωμάς Κουτρούμπας για ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό πάρκο. Σε απόσταση αναπνοής από την Πάτρα αυτό το εξαιρετικό και πολύπαθο οικοσύστημα εδώ και χρόνια υφίσταται πολλές απειλές. Μήπως πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι ;

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ

Η καταστροφή της λουρονησίδας στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου !

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ …ΜΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ !

του Θωμά Κουτρούμπα

Ας ξεκινήσουμε με ένα κουίζ (το οποίο θα απαντηθεί στο τέλος)

Πόσα χρόνια χρειάζονται για να αποκατασταθεί η λουρονησίδα της λ/θ Κοτυχίου;

Α) 1-5

Β) 6-10

Γ) 11-15

Δ) Κύριος Οίδε!

Λιμνοθάλασσα Κοτύχι: Υγρότοπος διεθνούς σημασίας προστατευόμενος από τη συνθήκη Ramsar ενταγμένος στο Εθνικό πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Βιότοπος με ιδιαίτερα πλούσια ορνιθοπανίδα αλλά και χώρος εκτατικής ιχθυοκαλλιέργειας (διβάρι) που εκμεταλλεύεται η Δημοσυνεταιριστική Εταιρεία ΚΟΤΥΧΙ A.E. Διαχωρίζεται από τη θάλασσα με στενή λουρονησίδα και παράλληλα επικοινωνεί μαζί της μέσω στομίου (μπούκα) στο κέντρο της λουρονησίδας.

Τα τελευταία χρόνια το οικοσύστημα αυτό δέχεται έντονες ανθρωπογενείς και φυσικές πιέσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύει όχι μόνο η διατήρηση του, αλλά και η ίδια του η ύπαρξη.

Συγκρατείστε τις ημερο-χρονολογίες:

2-2-2010. (Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, κατά σύμπτωση) H συνεχής διάβρωση της αμμολωρίδας που χωρίζει τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι από τη θάλασσα και οι έντονες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, είχαν σαν αποτέλεσμα το «σπάσιμο» της λουρονησίδας και την απώλεια της ιχθυοπαραγωγής του εκεί συνεταιρισμού.

17-10-2011. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και ξαναχάνεται η παραγωγή των ψαριών, προς μεγάλη απογοήτευση των ψαράδων που οργισμένοι ζητούν τη «λήψη μέτρων».

Αύγουστος του 2012. Κανένα μέτρο δε λαμβάνεται και οι ψαράδες αποφασίζουν να δράσουν. Με βαριά μηχανήματα (σε οικολογικά ευαίσθητα αμμοθινικά οικοσυστήματα) μπαζώνουν το σημείο στο οποίο έσπασε η λουρονησίδα, χωρίς καμιά αδειοδότηση και μελέτη. Η ενέργεια καταγγέλλεται από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ), επεμβαίνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας αλλά και το ΣΥΓΑΠΕΖ (Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών) το οποίο καταγράφει την υπόθεση στο Μητρώο Υποθέσεων Περιβαλλοντικής Ευθύνης.

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Το θέμα όπως είναι φυσικό απασχολεί το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και αναλαμβάνει δράση για την οριστική και με επιστημονικό τρόπο αντιμετώπιση του θέματος της αποκατάστασης της λουρονησίδας,

  1. Αναθέτει στο ΕΛΚΕΘΕ την εκπόνηση «ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΤΟΠΟΥ 2120 ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ Λ/Θ ΚΟΤΥΧΙΟΥ» Η εν λόγω εμπειρογνωμοσύνη αποσκοπούσε στην εκτίμηση και καταγραφή της κατάστασης και στην πρόταση μέτρων για την αποκατάσταση και σταθεροποίηση του διαβρωμένου τμήματος των θινών. 14 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων του ΕΛΚΕΘΕ εκπονούν μελέτη και προτείνουν ήπιες παρεμβάσεις με βασική φιλοσοφία τη «δυναμική της φύσης». Συγκεκριμένα προτείνεται όπως ενισχυθεί η αμμολωρίδα με τεχνητή τροφοδοσία, με μεταφορά δηλαδή κατάλληλων υλικών και απόθεση αυτών στο μέτωπο της λουρονησίδας. Το υλικό στη συνέχεια με τη «βοήθεια» των δυτικών ανέμων θα μεταφερθεί στις θέσεις εναπόθεσης και θα ενισχυθεί φυσικά η αμμολωρίδα. Υποδεικνύουν μάλιστα τόσο τις ποσότητες των υλικών όσο και τη θέση απόληψής τους (Από το προσχωσιγενές μέτωπο της τεχνητής λίμνης του Πηνειού ποταμού. Περιοχή Αγραπιδοχώρι). Η μελέτη ολοκληρώνεται και παραδίδεται το 2015.
  2. Η δεύτερη ενέργεια του Φορέα ήταν η οριοθέτηση του αιγιαλού από την περιοχή των Λουτρών Υρμίνης έως και τις Αλυκές Λεχαινών. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε το 2017 Κράτησε μόλις… πέντε χρόνια!!!
  3. Η Τρίτη ενέργεια του Φορέα ήταν η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Έτσι ο Φ.Δ. ενέταξε τη διαχειριστική δράση Π.4.2 με τίτλο: «Υλοποίηση διαχειριστικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της αμμολωρίδας Λ/Θ Κοτυχίου-αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας τύπου οικοτόπου 2110*2120», η υλοποίηση της οποίας στηρίζεται στην προαναφερόμενη εμπειρογνωμοσύνη που εκπόνησε το ΕΛΚΕΘΕ.

Άρα από το 2017 έχουν εξασφαλιστεί, η μελέτη, η οριοθέτηση του αιγιαλού και η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Τι απέμενε πλέον για την αποκατάσταση της λουρονησίδας και την προστασία του Κοτυχιού;

Η εκτέλεση του έργου.

Για να μπορέσει όμως να υλοποιηθεί το έργο απαιτείται πρωτίστως η εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (MΠE). Ωστόσο ο Φ.Δ. δε μπορεί να εκπονήσει τη ΜΠΕ καθώς δε διαθέτει συγκροτημένη Τεχνική ΥπηρεσίαΘα πρέπει να συνάψει Προγραμματική Σύμβαση (ΠΣ) με υπηρεσία που να διαθέτει την απαιτούμενη στελέχωση της Τεχνικής της υπηρεσίας και να είναι σε θέση να υποστηρίξει την υλοποίηση της προαναφερθείσας μελέτης και του έργου. Οι πόροι για την εκπόνηση της ΜΠΕ αλλά και του έργου είναι εξασφαλισμένοι.

Με επανειλημμένες επιστολές του ο ΦΔ, τόσο προς τον τοπικό ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ (11-11-2020 & 16-2-2021) όσο και προς την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (στις 27-4-2021) ζητά τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης. Ο Δήμος απάντησε πως η τεχνική του υπηρεσία δε μπορεί ενώ η Περιφέρεια δεν απάντησε ποτέ!

18 Νοεμβρίου 2021.

Αντιπροσωπεία της ΟΙΚΙΠΑ μαζί με τη Συντονίστρια του Φορέα κ. Γεωργία Καραμπέρου πραγματοποιεί διά ζώσης επαφή τόσο με τον Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Λάμπρο Δημητρογιάννη, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα και μας παρέπεμψε στο σύμβουλο του Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μητρογιώργο. Αυτός υποσχέθηκε να μελετήσει και να προωθήσει το θέμα.

Τρείς μήνες μετά και … δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη στο θέμα.

2 Φεβρουαρίου 2022. (Ξανα-γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων)

Η ΟΙΚΙΠΑ με ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ απευθύνεται προσωπικά τόσο στο Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ιωάννη Λέντζα όσο και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη ζητώντας την παρέμβασή τους για την υπογραφή (επιτέλους) της…τιμημένης Προγραμματικής Σύμβασης με το Φορέα για να προχωρήσει και η εκτέλεση του έργου αποκατάστασης της λουρονησίδας. Η επιστολή, τα καθημερινά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και οι ραδιοφωνικές εκπομπές, είχαν σαν αποτέλεσμα την…αφύπνιση της Περιφέρειας και την ανάθεση της υπόθεσης στον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλειο Γιαννόπουλο.

7 Φεβρουαρίου 2022.

Με πρωτοβουλία του κ. Γιαννόπουλου πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας (Π. Παπαδόπουλος, Χ. Μητρογιώργος) του φορέα, (Ν. Καραβάς, Θ. Κουτρούμπας, Γ. Καραμπέρου) & του ΕΛΚΕΘΕ (Β. Παπαδόπουλος)

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η βούληση της ΠΔΕ να συμβάλει στην προώθηση του θέματος, αφού προηγουμένως διερευνήσει με τις νομικές της υπηρεσίες, αν μπορεί να υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση και με τις τεχνικές της υπηρεσίες αν μπορούν να αναλάβουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου.

Το τέλος Φεβρουαρίου 2022 ορίστηκε ως ο χρόνος υλοποίησης των διερευνητικών εργασιών.

Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες διαδικασίες, μέχρι να αποκατασταθεί η λουρονησίδα αλλά και η αποτελεσματικότητα των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ της Πολιτείας, και της Αυτοδιοίκησης.

Συμπερασματικά, πέρασαν ακριβώς 12 χρόνια από το πρώτο «σπάσιμο» της λουρονησίδας και ΚΑΝΕΙΣ* δε γνωρίζει πόσα θα χρειαστούν ακόμη…

*Μόνον ο Κύριος οίδε!!!

·       Ο Θωμάς Κουτρούμπας, είναι βιολόγος, εκπαιδευτικός στη Β/θμια εκπαίδευση

στέλεχος της ΟΙΚΙΠΑ, γραμματέας ΔΣ του Φ.Δ. Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Εμβολιαζόμαστε – Τηρούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ – Προστατευόμαστε

Ακολουθήστε μας στο Viber και στο facebook.

Share
Share

Comments are closed.