Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του ιστορικού Νίκου Τόμπρου. Η Πάτρα στον Αγώνα (1821-1828)

Δ.Τ. Η πραγματικότητα για την Ηγουμενίτσα, οι εναλλακτικές για το λιμάνι της Πάτρας, και ο Προαστιακός

Δ.Τ. Συνήθη προβλήματα Ωτορινολαρυγγολογίας και αντιμετώπισή τους. Παρουσίαση–συζήτηση με τον ΩΡΛ Κώστα Κηπουργό

Δ.Τ. Αναγγελία προγράμματος ανάδειξης της νεότερης αρχιτεκτονικής της Πάτρας

2μερη γνωριμία με την Πρέβεζα, Νικόπολη, Κασσώπη, Ζάλογγο, Βόνιτσα με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Πως τα μέσα σταθερής τροχιάς συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη

Δ.Τ. Ψυχαγωγική βραδιά με την Κοινο_Τοπία εν μέσω της Ευρωπαϊκής εβδομάδας βιώσιμης κινητικότητας

Δ.Τ. Μια νέα πρόταση και μια πάγια θέση για τον προαστιακό της Πάτρας. 22 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Κινητικότητας

Βραδινό με αφορμή την έναρξη της περιόδου 2023-24 με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Περιβάλλον, νέες ιδέες, πολιτισμός, ανθεκτικότητα. Οι προτεραιότητες της ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑΣ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

Δ.Τ. Η αλυσίδα αλληλεγγύης της Κοινο_Τοπίας στηρίζει τις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία ‘‘daniel’’ περιοχές

Δ.Τ. Πρόσκληση γνωριμίας σε νέους φίλους για χορωδιακό συναπάντημα με την παρέα της Κοινο_Τοπίας (26 Σεπτέμβρη)

Φθινοπωρινές αποδράσεις της Κοινο_Τοπίας σε Χαλκίδα, Πρέβεζα, Μαδρίτη

Επανέναρξη λειτουργίας γραμματείας Κοινο_Τοπίας (ωράριο)

Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει ανοιχτή μόνο 26 Ιουλίου και 9 Αυγούστου για την καλοκαιρινή περίοδο

Δ.Τ. Ψυχαγωγική βραδιά με την Κοινο_Τοπία υπό τους ήχους των κελαρυσμάτων των νερών του ποταμού Γλαύκου

Πέμπτη 6 Ιουλίου, βραδινό με την Κοινο_Τοπία με αφορμή το κλείσιμο της περιόδου 2022-23

Δ.Τ. Το πολιτιστικό απόθεμα των εκατοντάδων εικαστικών έργων του Ιδρύματος Ελληνικής Διασποράς εντυπωσίασε τα μέλη της Κοινο_Τοπίας

2μερη γνωριμία με τη Χαλκίδα, πορθμό Ευρίπου, Ερέτρια, Νέα Αρτάκη με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Επίσκεψη-γνωριμία με το Ίδρυμα Ελληνικής Διασποράς

]

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

17 Απριλίου 2023

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη-ξενάγηση

στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία με την Κοινο_Τοπία’’

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία https://www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με την πολιτισμική κληρονομιά μας πραγματοποίησε επίσκεψη – ξενάγηση στην έκθεση Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία του Μιχάλη Βασιλόπουλου στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας. Η γνωριμία με τις 20 αναπαραστάσεις σε μικρογραφία των μονών του Αγίου Όρους -δημιουργίες του καλλιτέχνη- αλλά και της υπερχιλιετούς ιστορίας της Αθωνικής Πολιτείας έγινε με τη βοήθεια του Λευτέρη Σπετσιέρη, εκπαιδευτικού και Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Φίλων του Αγίου Όρους Πάτρας ‘‘Η Πλατυτέρα’’.

Στην επίσκεψη-ξενάγηση που έγινε τη Μ. Δευτέρα οι 70 συμμετέχοντες, σε δύο ομάδες, είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν -αλλά και λάβουν ως σημειώσεις- ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη διαβίωση, τον τρόπο διοίκησης κ.α. του Αγίου Όρους.

Ο Λευτέρης Σπετσιέρης που συνέδεσε την έκθεση με τα 20 δημιουργήματα του Μ. βασιλόπουλου με αφήγηση για την Αθωνική Πολιτεία μεταξύ πολλών άλλων ανέφερε:

Τον 10ο αι. μ.Χ. το Άγιον Όρος καθιερώνεται ως Πανορθόδοξη και Οικουμενική Μοναστική Πολιτεία, με τον ερχομό του μοναχού Αθανασίου μετέπειτα Αγίου, ο οποίος ίδρυσε και την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, το 963.

Τον 11ο αι. αρχίζει η πρώτη ακμή του Αγίου Όρους με παγκόσμια πλέον αναγνώριση. Εδώ συναντούνται όλοι οι τρόποι μοναστικής άσκησης. Κοινοβιακός, Ιδιόρρυθμος, Κελλιώτικος, Ερημητικός. Κτίζονται σιγά σιγά και οι άλλες μεγάλες Ιερές Μονές: Βατοπεδίου, Ιβήρων, Ξηροποτάμου, Ζωγράφου, ∆οχειαρίου, Φιλοθέου, Εσφιγμένου, Ρωσικού, Αμαλφηνών.

Η καταγωγή της Αγιορείτικης κληρονομιάς τόσο σε ό,τι αφορά στα κτήρια όσο και σε ό,τι αφορά στα κειμήλια ανάγεται χωρίς καμία αμφιβολία στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Αυτοκράτορες και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ενίσχυαν με κάθε δυνατό τρόπο το Άγιον Όρος για να αναπτυχθεί οικοδομικά αλλά και να συγκεντρώσει στα περίτεχνα αρχιτεκτονήματά του, θησαυρίσματα της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης ανά τους αιώνες.

Τόσο τα υλικά όσο και οι τρόποι δόμησης είναι ουσιαστικά κοινά με αυτά που χρησιμοποιούνται στην κοσμική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα κύρια δομικά υλικά της αρχιτεκτονικής του Αγίου Όρους είναι η πέτρα και η ξυλεία αρχικά, τα οποία αποτελούν τα δύο βασικότερα δομικά υλικά. Ανάλογα με τις συνθήκες κατά την κατασκευή υπερισχύει άλλοτε το ένα και άλλοτε το άλλο.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.277171

Share
Share

Comments are closed.