Δ.Τ. Συνήθη προβλήματα Ωτορινολαρυγγολογίας και αντιμετώπισή τους. Σήμερα η 2η παρουσίαση–συζήτηση με τον ΩΡΛ Κώστα Κηπουργό

Δ.Τ. Θράσος ηχορρυπαινόντων, ανεπάρκεια και προσχηματική δράση των αρχών, απελπίζουν τα θύματα της ηχορρύπανσης

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του ιστορικού Νίκου Τόμπρου. Η Πάτρα στον Αγώνα (1821-1828)

Δ.Τ. Η πραγματικότητα για την Ηγουμενίτσα, οι εναλλακτικές για το λιμάνι της Πάτρας, και ο Προαστιακός

Δ.Τ. Συνήθη προβλήματα Ωτορινολαρυγγολογίας και αντιμετώπισή τους. Παρουσίαση–συζήτηση με τον ΩΡΛ Κώστα Κηπουργό

Δ.Τ. Αναγγελία προγράμματος ανάδειξης της νεότερης αρχιτεκτονικής της Πάτρας

2μερη γνωριμία με την Πρέβεζα, Νικόπολη, Κασσώπη, Ζάλογγο, Βόνιτσα με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Πως τα μέσα σταθερής τροχιάς συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη

Δ.Τ. Ψυχαγωγική βραδιά με την Κοινο_Τοπία εν μέσω της Ευρωπαϊκής εβδομάδας βιώσιμης κινητικότητας

Δ.Τ. Μια νέα πρόταση και μια πάγια θέση για τον προαστιακό της Πάτρας. 22 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Κινητικότητας

Βραδινό με αφορμή την έναρξη της περιόδου 2023-24 με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Περιβάλλον, νέες ιδέες, πολιτισμός, ανθεκτικότητα. Οι προτεραιότητες της ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑΣ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

Δ.Τ. Η αλυσίδα αλληλεγγύης της Κοινο_Τοπίας στηρίζει τις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία ‘‘daniel’’ περιοχές

Δ.Τ. Πρόσκληση γνωριμίας σε νέους φίλους για χορωδιακό συναπάντημα με την παρέα της Κοινο_Τοπίας (26 Σεπτέμβρη)

Φθινοπωρινές αποδράσεις της Κοινο_Τοπίας σε Χαλκίδα, Πρέβεζα, Μαδρίτη

Επανέναρξη λειτουργίας γραμματείας Κοινο_Τοπίας (ωράριο)

Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει ανοιχτή μόνο 26 Ιουλίου και 9 Αυγούστου για την καλοκαιρινή περίοδο

Δ.Τ. Ψυχαγωγική βραδιά με την Κοινο_Τοπία υπό τους ήχους των κελαρυσμάτων των νερών του ποταμού Γλαύκου

Πέμπτη 6 Ιουλίου, βραδινό με την Κοινο_Τοπία με αφορμή το κλείσιμο της περιόδου 2022-23

Δ.Τ. Το πολιτιστικό απόθεμα των εκατοντάδων εικαστικών έργων του Ιδρύματος Ελληνικής Διασποράς εντυπωσίασε τα μέλη της Κοινο_Τοπίας

]

Δ.Τ. Πως τα μέσα σταθερής τροχιάς συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη

Φίλοι Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πάτρας

& Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάτρα 2 Οκτωβρίου 2023

Πως τα μέσα σταθερής τροχιάς συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη

Οι σιδηρόδρομοι διαδραμάτισαν ιστορικά σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και συνεχίζουν να το κάνουν σε πολλά μέρη του κόσμου. Η ΕΕ δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σιδηροδρόμων με μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, οχήματα και τεχνολογία.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς, μπορούν να αποτελούν μέρη ενός ευρύτερου συστήματος μεταφορών. Το όραμά μας είναι τα μέσα σταθερής τροχιάς να ενσωματωθούν πλήρως στα πρότυπα μεταφορών και κινητικότητας λόγω των υψηλών περιβαλλοντικών επιδόσεών τους: υψηλή ενεργειακή αποτελεσματικότητα (efficiency) και χαμηλά εξωτερικά κόστη (externalities), εξ ου και η λέξη «αειφόρος» (sustainable).

Οι σιδηρόδρομοι τροφοδοτούν την αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη για τους παρακάτω λόγους:

Είναι το πιο αποδοτικό μέσο για τις χερσαίες μεταφορές:

Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι πιο αποτελεσματικά από τις οδικές μεταφορές. Για συγκεκριμένο διάδρομο εδάφους, (περίπου έξι μέτρα και με γρασίδι!) έχει τη μεγαλύτερη δυνατή χωρητικότητα, από κάθε άλλο μέσο, τη μεγαλύτερη ταχύτητα, με το μικρότερο περιβαλλοντικό και λειτουργικό κόστος καυσίμων και προσωπικού, με χαμηλότερη τιμή εισιτηρίου.

Έχουμε δει τον Προαστιακό γεμάτο με 300 περίπου επιβάτες να είναι σε 18 λεπτά στον Καστελόκαμπο και σε 23 λεπτά, στον Άγιο Βασίλειο (όταν πήγαινε), κανένα άλλο μέσο δε μπορεί να έχει αυτές τις επιδόσεις, σε μια υποδομή 100 περίπου ετών.

Μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση:

Στα χρόνια της πλήρους λειτουργίας του Βόρειου κλάδου έχει παρατηρηθεί μείωση της κυκλοφορίας επιβατικών οχημάτων λόγω της χρήσης του προαστιακού. Πολλοί συμπολίτες άφηναν το αυτοκίνητό τους στον Άγιο Βασίλειο και έφθαναν στην πόλη με το τραίνο. Παρατηρώντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση τα πρωινά, στην Ακτή Δημαίων, ευελπιστούμε στην καλύτερη αξιοποίηση του τραίνου.

Μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα:

Τα μέσα σταθερής τροχιάς επειδή είναι ενεργειακά πιο αποδοτικά παράγουν λιγότερες εκπομπές ανά επιβάτη ή τόνο φορτίου σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα ή τα φορτηγά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του αποτυπώματος άνθρακα στο σύστημα μεταφορών της πόλης μας.

Συνδεσιμότητα:

Τα μέσα σταθερής τροχιάς μπορούν να συνδέσουν διαφορετικά μέρη μιας πόλης, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και άλλες βασικές υπηρεσίες. Το τραμ-τραιν μπορεί να συνδέσει το κέντρο της Πάτρας με άλλα δημοτικά διαμερίσματα, και δήμους, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις. Στο σημείο αυτό αναδεικνύεται η ανάγκη κατασκευής κλάδου προς Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο και πρώην ΤΕΙ.

Οικονομικά οφέλη:

Τα μέσα σταθερής τροχιάς μπορούν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη παρέχοντας αποτελεσματική μεταφορά επιβατών. Δημιουργούν θέσεις εργασίας στην κατασκευή, τη συντήρηση και τη λειτουργία, κατοικιών και καταστημάτων, στις γειτονιές που οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση στο μέσο.

Ασφάλεια:

Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι ασφαλέστερα από τα άλλα μέσα μεταφοράς. Είναι λιγότερο επιρρεπή σε ατυχήματα που προκαλούνται από ανθρώπινο λάθος, όπως η αφηρημένη οδήγηση ή η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Δημόσιες συγκοινωνίες:

Τα μέσα σταθερής τροχιάς μπορούν να χρησιμεύσουν σαν κρίσιμο στοιχείο του συστήματος δημοσίων συγκοινωνιών, και με τροφοδοτικά λεωφορεία, παρέχουν έναν οικονομικά προσιτό και εύκολα προσβάσιμο τρόπο μεταφοράς για τους κατοίκους που μπορεί να μη διαθέτουν αυτοκίνητο ή προτιμούν να μην οδηγούν.

Μειωμένη φθορά των υποδομών:

Τα βαριά οχήματα, όπως τα λεωφορεία και τα φορτηγά, προκαλούν σημαντική φθορά στις οδικές υποδομές. Οι σιδηρόδρομοι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση αυτών των ζημιών, οδηγώντας σε εξοικονόμηση κόστους στη συντήρηση του οδικού δικτύου.

Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός:

Τα μέσα σταθερής τροχιάς αποτελούν μέρος μακροπρόθεσμων στρατηγικών πολεοδομικού σχεδιασμού, παρέχοντας μια σταθερή και αξιόπιστη επιλογή μεταφοράς που μπορεί να υποστηρίξει τη μεγέθυνση και την ανάπτυξη περιοχών της πόλης μας.

Η θέση μας

Η πόλη μας χρειάζεται ένα επίγειο ελαφρύ (tram-train) μέσο σταθερής τροχιάς με πυκνά δρομολόγια και πυκνές στάσεις με κλάδο, προς το Πανεπιστήμιο – Νοσοκομείο, και πρώην ΑΤΕΙΒιομηχανική περιοχή και Αεροδρόμιο, προοπτικές που με την υπογειοποίηση ματαιώνονται.

Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με συνοδά έργαώστε η προτεινόμενη λύση να μην περιλαμβάνει μόνο τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της γραμμής αλλά και τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες της πόλης, ανεξάρτητα από τον τρόπο χάραξης της υπεραστικής γραμμής. Αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία εμπλεκομένων φορέων, (Υπουργείο, ΟΣΕ, Δήμος, Πανεπιστήμιο, κλπ.), ώστε η πόλη να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τη διέλευση του σιδηροδρόμου.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Βασίλης Γκλαβάς 6972.077884

Share
Share

Comments are closed.