9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης. Δυνατή Ενωμένη Ευρώπη, πρωταγωνίστρια της δημοκρατίας και της βιωσιμότητας! (άρθρο του Γ. Κανέλλη)

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκαν οι 5 παρουσιάσεις–συζητήσεις με θέμα προβλήματα Ωτορινολαρυγγολογίας και αντιμετώπισή τους

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιήγηση-γνωριμία του Αγ.Όρους με οδηγό το Athos Maps και τον δημιουργό του

Καλό Πάσχα. Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει κλειστή 2 έως και 12 Μαΐου

Δ.Τ. Η επέκταση του θεσμού του γάμου σε όλους ενισχύει την κοινωνική συνοχή! Απόλυτη καταδίκη ύβρεων ή βίας κατά πολιτικών που τον στήριξαν!

Δ.Τ. Η Στέγη Γραμμάτων υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα. Η Κοινο_Τοπία στηρίζει την εκδήλωση

Δ.Τ. Μια περιήγηση στα αποτυπώματα του Τσίλλερ στην Πάτρα με την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών

Δ.Τ. 24η Απριλίου, Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο. Να προστατευτεί το δικαίωμα ΟΛΩΝ στον ύπνο και την καθημερινή ηρεμία ΤΩΡΑ!

Δ.Τ. Περιήγηση-γνωριμία του Αγίου Όρους με οδηγό το Athos Maps και τον δημιουργό του

7μερη Κωνσταντινούπολη-Πριγκηπόνησα των χρωμάτων και των αρωμάτων με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ολοκληρώνεται η δράση της Κοινο_Τοπίας για το κατάστημα κράτησης Αγ. Στεφάνου Αχαΐας

Η σημασία των λεκανών απορροής ποταμών. Επετειακή εσπερίδα της ΟΙΚΙΠΑ

3η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Ασημάκη Παπαδόπουλου ”Οι Εκμυστηρεύσεις”

2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Ο αυτισμός δεν είναι μια επιλογή, αλλά η αγάπη και η κατανόηση είναι

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Διονύση Μπονέλη…Οι Μουσικοί της Πάτρας. Οι γιε-γιέδες – Η δεκαετία – Τέλος εποχής

Δ.Τ. Με πολύ κέφι και χορό το πάρτι μασκέ της Κοινο_Τοπίας. Επευφημίες στην παρέλαση των κορασίδων στους δρόμους της Πάτρας

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία συγκεντρώνει βοήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για το κατάστημα κράτησης Αγ. Στεφάνου Αχαΐας

Δ.Τ. Είχε μπρίο, είχε απ’ ούλα, με χορό και με τραγούδια

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιήγηση γνωριμίας με το Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιήγηση-γνωριμία του Αγ.Όρους με οδηγό το Athos Maps και τον δημιουργό του

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3 Μαΐου 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιήγηση-γνωριμία του Αγ.Όρους με οδηγό το Athos Maps και τον δημιουργό του

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με την πολιτισμική κληρονομιά μας παρουσίασε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, μια ιδιαίτερη περιήγηση του Αγίου Όρους μέσα από το φωτογραφικό φακό, τους χάρτες και τις πληροφορίες του Ανδρέα Μιχαλόπουλου πολλές από τις οποίες είναι αποτυπωμένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://athosmaps.blogspot.com που με πολύ μεράκι έχει δημιουργήσει και διαρκώς εμπλουτίζει με νέες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό.

Κατά την πρωτότυπη παρουσίαση του ο Α. Μιχαλόπουλος στο πρώτο μέρος αναφέρθηκε στους ιστορικούς σταθμούς από την πρώτη κατοίκηση του Αγίου Όρους, την προχριστιανική εποχή, τους πρώιμους Βυζαντινούς αιώνες, τις απαρχές του μοναστικού βίου, τις περιόδους ακμής, τα δύσκολα χρόνια μέχρι και τις μέρες μας.

Στο δεύτερο μέρος παρουσίασε εντυπωσιακές φωτογραφίες από το οδοιπορικό του στο Αγ. Όρος μέσα από μια μεγάλη συλλογή που αποτυπώνει την ιστορία, τη φύση, τον πολιτισμό, τη λειτουργία και τη ζωή στην Αθωνική Πολιτεία. Δόθηκαν πληροφορίες για το πώς ασκείται η διοίκηση στο Άγιο Όρος, για τις δομές που υπάρχουν, την καθημερινότητα των μοναχών αλλά και τη δυνατότητα επίσκεψης λαικών παίρνοντας διαμονητήριο.

Τέλος παρουσιάστηκε το Athos Maps μια εύχρηστη Εικονική Πύλη περιήγησης του Αγίου Όρους που ενθουσίασε τους συμμετέχοντες.

Το Athos Maps παρέχει πλήρη, καινοτόμα και αξιόπιστη ενημέρωση με εύχρηστο τρόπο για τις 20 Μονές, τις Σκήτες, τους Μοναστικούς Οικισμούς, τις Ησυχαστικές περιοχές. Με οπτική περιήγησηχρησιμοποιώντας το Google Earth και το Google Maps, το Athos Maps σας επιτρέπει να εξερευνήσετε εικονικά το Άγιο Όρος, να εντοπίσετε εύκολα τις Μονές και τις Σκήτες, και να λάβετε πληροφορίες για αξιοθέατα, χρήσιμα τηλέφωνα και διαδρομές.

Συχνά το Άγιο Όρος χαρακτηρίζεται <<Κιβωτός>>, και στο ρυθμό της λέξης αυτής ηχεί το τάλαντον που καλεί τους μοναχούς και τους προσκυνητές στη λατρεία. Ο χαρακτηρισμός δεν είναι τυχαίος: όπως η Κιβωτός του Νώε διέσωσε τα πλάσματα του Θεού από τον κατακλυσμό, έτσι και το Άγιον Όρος διασώζει μια διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης που λανθάνει στη συνείδηση του σημερινού ανθρώπου-τη δυνατότητα που δίνει η χάρις του Θεού να υπερβεί ο άνθρωπος τη φύση του και να οδηγηθεί στη θέωση.

Ακόμα, όμως, κι αν αποσιωπηθεί η διάσταση αυτή της προσέγγισης στον Κτίσαντα, ο χαρακτηρισμός παραμένει εύστοχος αφού, σαν αληθινή Κιβωτός, το Άγιον Όρος διασώζει σε ασύλληπτο βαθμό τον πλούτο και την ποικιλότητα της Κτίσης. Για τους φυσιοδίφες είναι βοτανικός παράδεισος, για τους μελετητές, αστείρευτη πηγή τεκμηρίωσης, για τους φιλότεχνους, ανεξάντλητος ταμιευτήρας έργων τέχνης.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.277171

Share
Share

Comments are closed.