για χορωδιακό συναπάντημα με την παρέα της Κοινο_Τοπίας
Για ενδέκατη χρονιά η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.grδοκιμάζει τις δυνατότητές της στο χορωδιακό πεδίο. Η δημιουργία μιας χορωδίας από τα μέλη και τους φίλους της οργάνωσης πριν 11 χρόνια με σκοπό το δημιουργικό συναπάντημα όσων θέλουν να δοκιμάσουν τις φωνητικές τους ικανότητες στη μελωδία της μουσικής κλίμακας και του πενταγράμμου καθιερώθηκε και η 11η περίοδος ξεκίνησε. Η μέρα για τις φετινές πρόβες είναι πάλι η Τρίτη. Η συνέπεια και η συνέχεια παρακολούθησης των συναντήσεων–ασκήσεων είναι αυτονόητος κανόνας για όσους θα ήθελαν να πάρουν μέρος στη σύνθεση της ομάδας και την κοινή προσπάθεια.
Μαέστρος της χορωδίας και για τη φετινή σεζόν είναι το μέλος της Κοινο_Τοπίας Λίνα Γερονίκου μουσικός-υψίφωνος. Υπεύθυνος για το συντονισμό της προσπάθειας είναι ο Νίκος Αναστασόπουλος με αναπληρωτή την Ειρήνη Τζόλα.
Για όσους θα ήθελαννα δοκιμάσουν τις φωνητικές τους ικανότητες και να προσθέσουν τη λαλιά τους στον όμορφο κόσμο των ασμάτων δεν έχουν παρά να καλέσουν στο 6973.250426 ή στο 2610.277171 και να ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους στη Χορωδία.
Συμπληρωματικές πληροφορίες
Η χορωδία (λατ. chorus) είναι ένα μουσικό σύνολο τραγουδιστών. Η χορωδιακή μουσική με τη σειρά της, είναι η μουσική που εκτελείται από ένα τέτοιο σύνολο. Επικεφαλής μιας χορωδίας είναι ένας διευθυντής χορωδίας ή (ιδιαιτέρως στη Βυζαντινή μουσική) ένας χοράρχης. Η χορωδία αποτελείται συνήθως από τέσσερις ομάδες φωνών, καθεμιά από τις οποίες αντιστοιχεί στις τέσσερις βασικές (κατά έκταση) φωνές (σοπράνο, κοντράλτο, τενόρος και μπάσος), έτσι ώστε να μπορεί να εκτελεί κομμάτια με βάση την τετράφωνη αρμονία -κυρίαρχο στοιχείο της κλασικής μουσικής.
Μια χορωδία μπορεί να εκτελεί μουσική είτε με είτε χωρίς συνοδεία: στη δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιούμε τον προσδιορισμό ασυνόδευτη (ή άνευ συνοδείας), ή το διεθνή όρο (από τη λατινική γλώσσα) a cappella, που κατά λέξη σημαίνει στο παρεκκλήσι (δηλαδή ωσάν να εκτελείτο σε παρεκκλήσι, το οποίο λόγω μικρού συνήθως μεγέθους δε διαθέτει εκκλησιαστικό όργανο, ή άλλη οργανική συνοδεία). Τα όργανα που χρησιμοποιούνται για τη συνοδεία ποικίλουν, από το όργανο, το πιάνο ή την κιθάρα, έως ένα μικρό οργανικό σύνολο, ή μια ολόκληρη ορχήστρα.
Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.277171
Ένας φίλος, ένας συνεργάτης, ένας φωτεινό μυαλό της κοινωνίας μας έφυγε απρόσμενα πριν 40 μέρες από κοντά μας.
Ο Δημήτρης Δραγγανάς, εκπαιδευτικός, φιλόλογος, ζούσε στο Μεσολόγγι από όπου και καταγόταν. Εκτός από τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα συμμετείχε σε πολλές δράσεις για την ανάδειξη και προαγωγή του πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις, ιδιαίτερα δε των γραμμάτων και των τεχνών.
Στα 56 χρόνια του αφήνει ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα προσφοράς στο Μεσολόγγι και μια μεγάλη οδύνη στην οικογένεια του, τη σύζυγο του Γιώτα και τα δύο του παιδιά του φοιτητές Κώστα και Γλαύκο.
Η Κοινο_Τοπία γνώρισε τον Δημήτρη αρκετά χρόνια πριν μέσω της επιστήθιας φίλης του και ενεργού μέλους της Κοινο_Τοπίας Αλέκας Ράπτη. Συνεργάστηκε σε εκδηλώσεις-παραγωγές της οργάνωσης όπως:
το υπερβατικό τοπίο ερωτικής ποίησης με το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη, ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη καθώς κ’ άλλων ποιητώνσε επιμέλεια της εκπαιδευτικού καιεμψυχώτριαςΑλέκας Ράπτη στις 12 Φεβρουαρίου 2017 στο θέατρο ‘‘Αγορά’’
την μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στα βιβλία του Χαλίλ Γκιμπράν ‘‘Ο Προφήτης και ο Κήπος του Προφήτη’’ σε επιμέλεια της εκπαιδευτικού καιεμψυχώτριαςΑλέκας Ράπτηστον πολυχώρο Επίκεντρο την 1 Ιουνίου 2018
την μουσικοποιητική βραδιά με αφετηρία το βιβλίο ‘‘Μαντόνα Σιξτίνα’’ του Β. Γκρόσσμαν σε επιμέλεια της εκπαιδευτικού και εμψυχώτριας Αλέκας Ράπτη στις 10 Φεβρουαρίου 2019 στην αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας-Ωδείο Πατρών
την περιήγηση στονΚήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι όπου οι συμμετέχοντες είχαν την εμπειρία ενός βιωματικού – διαδραστικού project για ενήλικες με τίτλο Ξυπνώντας τις μνήμεςμε σημεία αναφοράς (συνδιαλέγομαι με τα μνημεία – αφουγκράζομαι τον χώρο – πλησιάζω τα αγάλματα – φεύγω με λέξεις δώρα των αγαλμάτων). Έμπνευση-υλοποίηση Δ. Δραγγανά στις 14 Απριλίου 2019
Με τον Δημήτρη, ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, φεύγοντας από τα δύσκολα χρόνια του covid19, η Κοινο_Τοπία είχε σχεδιάσει πολλές δράσεις. Δυστυχώς το απρόσμενο άφησε μετέωρα όλα τα σχέδια και ο Δημήτρης πέταξε για τα ουράνια αφήνοντας μια θλίψη σε όσους τον γνώρισαν και τον αγάπησαν.
Απλός, φιλικός, στοχαστικός, βαθύς γνώστης των γραμμάτων και της τέχνης, της ιστορίας, του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου του και της πατρίδας του το οποίο αγωνιζόταν να αναδείξει, παράδειγμα για όλους.
Η Κοινο_Τοπία χαιρετά και αποχαιρετά τον φίλο και συνεργάτη που τίμησε με την παρουσία του και την προσφορά του την οργάνωση.
Για την Κοινο_Τοπία
Ανδρέας Σπηλιώτης
Στη μνήμη Δημήτρη Δραγγανά από τη φίλη του Αλέκα Ράπτη,
εκπαιδευτικό, εμψυχώτρια, ηθοποιό
Φωνές
Ιδανικές φωνές και αγαπημένες εκείνων που πεθάναν.
Κάποτε μέσα στα όνειρά μας ομιλούνε.
Κάποτε μες στη σκέψη τις ακούει το μυαλό…
(Απόσπασπα Κωνσταντίνος Καβάφης)
………Καθώς ανάμεσά τους διαφαίνεται η σκοτεινή υποψία πως αυτό το καλοκαίρι με τα τζιτζίκια του, τα δέντρα του, τη θάλασσά του, με τα σφυρίγματα των πλοίων του στα ένδοξα λιογέρματα, με τις βαρκάδες του στο φεγγαρόφωτο κάτω από τα μπαλκονάκια και με την υποκριτική ευσπλαχνία του, θα ‘ναι το τελευταίο……
(Απόσπασμα Γιάννης Ρίτσος, Το τελευταίο καλοκαίρι)
Και ήταν αποφράδα εκείνη η ημέρα, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024 που ένας άγγελος επί Γης άνοιξε φτερά για το αιώνιο ταξίδι στη γειτονιά των αγγέλων και η Κορινθιακή Γη (τόπος καταγωγής της συζύγου του) δέχθηκε στα σπλάχνα της έναν πολύτιμο φίλο, αδελφό.
Και ο χρόνος πάγωσε και η μέρα γέμισε θλίψη και η πόλη σκιάστηκε και ο ουρανός δάκρυσε και το αποκαλόκαιρο, γκρίζο, μελαγχολικό, έγινε λυγμός, στεναγμός, δάκρυ πικρό, ποταμός μνήμης.
Έτσι σκοτώθηκε το φετινό μου καλοκαίρι με τη σφραγίδα μιας μεγάλης απώλειας του φιλόλογου-ποιητή Δημήτρη Δραγγανά, του πολύτιμου φίλου για χρόνια, του πνευματικού μου συμπορευτή.
Μια ποιητική ψυχή έφυγε για το μεγάλο ταξίδι προς το φως, τόσο αναπάντεχα και απρόβλεπτα έφυγες αγαπημένε φίλε, και ο πόνος λόγια δεν έχει, και η πίκρα ατέρμονη και αυτή, μέσα στο κλίμα της εγκαρδιότητας του εμείς που φάνταζε αιώνιο, και τώρα εσύ, φίλε καρδιακέ μου, αιώνιος περιδιαβαίνεις την αιωνιότητα και με θωρείς από ψηλά και ένα απαρηγόρητο γιατί καίει τα σωθικά μου. Τίποτα ίδιο πια.
Έχασα έναν πολύτιμο φίλο, αδελφό, ένα αστέρι φωτεινό επί Γης, μια
παρουσία δυνατά ανθρώπινη με βαθύ φιλοσοφικό και ποιητικό στοχασμό. Ένα πνεύμα αδούλωτο, μεγάλο, πέραν του κόσμου τούτου, με ένα χάρισμα λόγου σαγηνευτικά θεϊκό. Μια παρουσία φωτεινή, με βλέμμα ενορατικό, απέραντο, όσο το σύμπαν όλο.
Θυμάμαι που μου έλεγες ‘‘Ο κόσμος δεν είναι αυτή η γραμμική ανοησία που εκτυλίσσεται, αλλά τα αισθήματα και οι συγκινήσεις που σκάνε στην κοιλιά και στο στήθος μας όταν το περπατάμε, αγαπημένη μου φίλη’’.
Με πονάει αβάσταχτα το φευγιό σου αδελφέ μου και μου λείπεις, μου λείπεις πολύ. Αιώνιοι σπορείς τα λόγια των φίλων και η μνήμη πονά. Καρέ καρέ περνούν από μπροστά μου οι υπέροχες θεατρικές παραστάσεις και τα μουσικοποιητικά αφιερώματα που κάναμε (Ελύτης, Λειβαδίτης, Madona Sιxtina, ο Προφήτης και ο Κήπος του Προφήτη του Χαλίλ Γκιμπράν)
Ήσουν η ενσάρκωση του πολιτισμού, της ποίησης, της τέχνης. Η τέχνη μου έλεγες δεν είναι απασχόληση, δεν είναι για να περνάς την ώρα σου. Είναι η θρησκεία του ζωντανού και αιώνιου πάθους. Και εμείς αυτόν το δρόμο της τέχνης τον μοιραστήκαμε με πάθος, σεβασμό και ταπεινή γενναιότητα.
Δημήτρη εσύ δε χάθηκες, είσαι στην καρδιά μου και στις καρδιές όλων όσοι σε γνώρισαν, σφραγίδα του Θεού. Τώρα στον ουρανό με τους ύμνους των αγγέλων.
Αδέλφι μου θα σε αποχαιρετήσω με την τελευταία θεατρική πράξη από το Θείο Βάνια του Τσέχοφ που τόσο λάτρευες:
Θα αναπαυτούμε,
Θα ακούσουμε τους αγγέλους,
Θα δούμε τον ουρανό πλημυρισμένο με τα διαμάντια των άστρων
και θα νιώσουμε πως όλο το κακό αυτής της γης,
όλα τα βάσανά μας θα χαθούν μέσα στο έλεος που θα γεμίσει τον κόσμο.
Και τότε η ζωή μας θα είναι
Ήρεμη
Γλυκειά
Σαν χάδι
Καλό σου ταξίδι στο αιώνιο φως, αδέλφι μας μη μας ξεχνάς, καρτέρα μας
Με σεβασμό στον φίλο
Ανδρέας Αθ. Λάζαρης
Διδάκτωρ Νέας Ελληνικής Φιλολογίας – Ποιητής
Όσοι το φεγγάρι αγαπούν
εκδημούν στην χώρα σου
Θάνατος αυγουστιάτικος
είναι διπλά πικρός
Το φεγγάρι γεμάτο
Μοιάζει άπληστο
Υπερτροφικό
Και όμως
ούτε αυτό σε έσωσε
Άπληστος ο χάρος
κινείται ύπουλα
Ένα θρόισμα της καρδιάς
Ήταν τόσο ευαίσθητη
Ένα φτερούγισμα του παλμού
σαν το στίχο του Καβάφη
Στο πνεύμα σου το μέλος
Στο στόμα σου η ηχώ της ποίησης
Στην ψυχή σου η αγάπη
του Βρεττάκου
Δεν γεννήθηκα για να μισώ
αλλά για να αγαπώ
Οι καημοί της λιμνοθάλασσας
θα βάλουν το άλας στην πληγή
Ου θνητό, αλλά αιώνιο σε λέω. Ου τεθνεώτα, αλλά επιζώντα και ιπτάμενο Άγγελο. Υπεράνω όλων μας, ανθρώπων και πραγμάτων. Είσαι εν τοις ουρανοίς, αλλά και επί γης. Όπως ήσουν πάντα. Δισυπόστατος και πολυδιάστατος. Με το ένα πόδι σου στη γη και το άλλο στον ουρανό. Όπως λέει ο Ελύτης. Πάντα γήινος, ανθρώπινος, αλλά και υψιπετής, ατενίζοντας μπροστά και πέρα. Όχι αιθεροβάμων, αλλά οραματιστής. Και καλλιτέχνης. Ένιωθες τον άνθρωπο, αλλά μετά πετούσες ψηλά για να τον ανεβάσεις στη σφαίρα του Απόλυτου. Ήσουν Πλατωνικός αλλά και Στωικός, επικούρειος αλλά και αριστοτελικά μιμητικός. Ήσουν πολλά και σύνθετα, όπως οι μεγάλοι του κόσμου τούτου. Δε χωρούσες εδώ αλλά και πάλι μόνο εδώ υπάρχουμε.
Πάντα οι Θεοί μισούν τον άνθρωπο που δεν φοβάται τίποτα. Ήσουν Προμηθέας και σε έδεσαν στο βράχο. Μα το πνεύμα είναι παντού. Δεν φυλακίζεται. Απελευθερώνει.
Αιωνία σου η μνήμη. Νυν και Αεί. Στο πέραν του χρόνου και του Τόπου.
Ο Δ. Δραγγανάς εν μέσω συντελεστών και της παρέας τους (Γκιμπράν 2018)Εντυπωσίασε ο Δημήτρης Δραγγανάς με την περιήγηση και ξενάγηση στο Κήπο των Ηρώων (2019)Λ. Γερονίκου, Λ. Κολυπέρα, Ν. Αναστασόπουλος, Δ. Δραγγανάς, Α. Ράπτη, Α. Σπηλιώτης, Ε. Τζόλα, Ρ. Σκούρα (Μαντόνα Σιξτίνα 2019)Λ. Κολυπέρα, Δ. Δραγγανάς, Α. Στεφανάκη, Α. Ράπτη (Μαντόνα Σιξτίνα 2019)Ν. Δεληβοριάς, Β. Τζάρα, Α. Ονουφρίου, Λ. Πετρόπουλος, Α. Ράπτη, Δ. Δραγγανάς, Ι. Ράγκου, Ν. Γιατράκος (Γκιμπράν 2018)Ξενάγηση της Κοινο_Τοπίας στον κήπο των Ηρώων (Μεσολόγγι 2019)Οι συντελεστές Δημήτρης Δραγγανάς, Αρετή Μαρίνου (βιολί), Αλέκα Ράπτη, Ελπίδα Κουτρούμπα (χορός), (Γκιμπράν 2018)Οι συντελεστές της βραδιάς (από αρ.) Τζάρα, Τσαλίδης, Ταγαρόπουλος, Δραγγανάς, Ράπτη (Ελύτης 2017)Οι συντελεστές Φιλιππάτου, Δραγγανάς, Γερονίκου, Ράπτη και μέρος της χορωδίας (Μαντόνα Σιξτίνα 2019)Ποιήματα Ελλήνων ποιητών απήγγειλαν Δ. Δραγγανάς και Α. Ράπτη (Μαντόνα Σιξτίνα 2019)Σπηλιώτης, Δραγγανάς, Ράπτη, Τσαλίδης, Τζάρα, Κάπαρης, Αναστασόπουλος, Φάκος (Ελύτης 2017)Στην πατρογονική κατοικία του Χαρίλαου Τρικούπη με την Κοινο_Τοπία (2019)Στην προσαρμογή και απόδοση των κειμένων του Χ. Γκιμπράν Αλέκα Ράπτη και Δημήτρης Δραγγανάς (Γκιμπράν 2018)Συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση στην αφήγηση του Δραγγανά για την ηρωική έξοδο (2019)Czeslawa Kapuscik, Αναστασία Τογιοπούλου, Αλέκα Ράπτη, Δημήτρης Δραγγανάς (Γκιμπράν 2018)Αλέκα Ράπτη και Δημήτρης Δραγγανάς απαγγέλοντας Ελύτη (2017)Αλέκα Ράπτη, Δημήτρης Δραγγανάς, Χριστιάννα Σπηλιώτη (Γκιμπράν 2018)Άννυ Ονουφρίου, Αλέκα Ράπτη, Λευτέρης Πετρόπουλος, Δημήτρης Δραγγανάς (Γκιμπράν 2018)Απαγγέλθηκαν Παπαδιαμάντης, Βαλαωρίτης, Βαρβιτσιώτης, Ελύτης, Βρεττάκος, Ρίτσος, Σικελιανός, Βάρναλης και Παλαμάς (Μαντόνα Σιξτίνα 2019)Βασίλης Παπανίκας, Αλέκα Ράπτη, Παναγιώτης Τζόβολος, Δημήτρης Δραγγανάς (Γκιμπράν 2018)Βιωματικό – διαδραστικό project για ενήλικες με τίτλο Ξυπνώντας τις μνήμες από τον Δ. Δραγγανά (2019)Βρισηίς Πετροπούλου, Δημήτρης Δραγγανάς, Βασιλική Τζάρα, Αλέκα Ράπτη, Βασίλης Λάζαρης, Λευτέρης Πετρόπουλος (Γκιμπράν 2018)Δ. Δραγγανάς, Α. Ράπτη, Φ. Δημητρόπουλος (Μαντόνα Σιξτίνα 2019)Δείξτε εμπιστοσύνη στα όνειρα διότι κρύβουν μέσα τους την πύλη προς την αιωνιότητα (Χ. Γκιμπράν) 2018Ελεγεία αγάπης και έρωτα Μελοποιημένη ποίηση (2017)
σας περιμένει την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στις 8.30μμ
(Παγκόσμια Μέρα των Ζώων)
για μια βραδιά μετά φαγητού και ποτού
στο κατάστημα εστίασης ‘‘Βελούχι’’ οδός Σαραβαλίου 21,
παραπλεύρως από την είσοδο της Αχάια Κλάους
Για πληροφορίες – κρατήσεις προσκλήσεων απευθυνθείτε
εγκαίρως στη γραμματεία της Κοινο_Τοπίας
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11-2μμ
και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ, 2610.622250
τις υπόλοιπες ώρες στο 2610.277171
και στο info@koinotopia.gr
Το πρώτο συναπάντημα μιας νέας περιόδου…Από παιδικό έντυπο με ομοιοκαταληξία για την προστασία των ζώωνΓια πληροφορίες – κρατήσεις προσκλήσεων απευθυνθείτε εγκαίρως στη γραμματεία της Κοινο_ΤοπίαςΠαρασκευή 4 Οκτωβρίου στις 8.30μμ για μια βραδιά μετά φαγητού και ποτού
Η Κοινο_Τοπία προσέφερε χρηματικό ποσό που συγκέντρωσε
από την εκδήλωση Στο ρυθμό της αγάπης στο ΣΟΨΥ
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπίαwww.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού διοργάνωσε με επιτυχία εκδήλωση αφιερωμένη στο συνάνθρωπο μέσα από το χορό, τη μουσική και την ποίηση, την Τρίτη 18 Ιουνίουστις 8.30μμ
Η εκδήλωση με τίτλο Στο ρυθμό της αγάπης πραγματοποιήθηκε με τη στήριξητου Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην Πάτρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μουσικής (21 Ιουνίου).
Στην εκδήλωση συνέπραξαν καλλιτεχνικά η Χορωδία της Κοινο_Τοπίας, η μαέστρος Λίνα Γερονίκου, η πιανίστρια Κατερίνα Φιλιππάτου, η σχολή ‘‘Περί χορού Εμμέλεια”, η φιλόλογος και συγγραφέας Μαίρη Σιδηρά, και η δ/ντρια του Ινστιτούτου Γεωργία Πετροπούλου
Η εκδήλωση είχε και κοινωνικό πρόσημο μιας και οι συμμετέχοντες καλούνταν να στηρίξουν συμβολικά τοΣύλλογο για τη Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ). Όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δημιουργία αυτής της όμορφης βραδιάς, τους οποίους και ευχαριστούμε, προσφέρθηκαν εθελοντικά.
Το ποσό των 600€ που συγκεντρώθηκε παραδόθηκε από την τριμελή αντιπροσωπεία της Κοινο_Τοπίας Βάσω Μαρτίνη, Γιάννη Χασαπόπουλο και Αίγλη Θεοχάρους στο ΣΟΨΥ εκ μέρους του οποίου παρέλαβαν και ευχαρίστησαν η Χριστίνα Μπίκου (Πρόεδρος), Λένα Αθανασοπούλου (εργοθεραπεύτρια) κ’ Ιωάννης Χριστόπουλος από τη γραμματεία.
Ο ΣΟΨΥ Πάτρας ιδρύθηκε το 2003, είναι ένας μικτός σύλλογος, που συναποτελείται από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, τις οικογένειες φροντιστές τους, εθελοντές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Συνολικά, τα μέλη του ΣOΨΥ Πάτρας είναι περισσότερα από 450 άτομα. Ο Σύλλογος αποτελεί το βασικό φορέα αυτο-οργάνωσης και αυτοεκπροσώπησης των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, των οικογένειών τους και των φίλων τους. Είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
Η Κοινο_Τοπία ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέδραμαν στην προσπάθεια για την επιτυχία της εκδήλωσης αλλά και στη στήριξη του ΣΟΨΥ που τόσο σημαντικό έργο επιτελεί στην πόλη μας.
Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.277171
Οι συντελεστές της βραδιάς επί σκηνήςΗ χορωδία της Κοινο_Τοπίας σε άλλη μια δράσηΟι πρωταγωνίστριες της βραδιάς (από αρ.) Κ. Φιλιππάτου, Λ. Γερονίκου, Γ. Πετροπούλου, Μ. ΣιδηράΟι συμμετέχοντες στήριξαν παράλληλα και το Σύλλογο για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ)(από αρ.) Ανδρέας Παυλόπουλος και Σταύρος Κουτουλογένης από τη σχολή χορού Εμμέλεια(από αρ.) Χ. Μπίκου, Γ. Χασαπόπουλος, Β. Μαρτίνη, Α. Θεοχάρους, Λ. Αθανασοπούλου και Ι. Χριστόπουλος κατά την παράδοση της δωρεάς568_Ευχαριστήριο από ΣΟΨΥ
Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα
Οκτώβριος – Ιούνιος κάθε Τρίτη 7.15μμ πρόβες Χορωδιακού σχήματος Κοινο_Τοπίας (δηλώσεις για νέες εγγραφές από 4 Σεπτεμβρίου)
13 Οκτωβρίου Κυριακή, ημερήσια εξόρμηση στο Δήμο Δωρίδος / στο Λιδορίκι, το Λευκαδίτι, τη Συκιά, με περπάτημα κάτω από της σκιά της Γκιώνας,στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου, στο Χάνι του Ρέρεση. Η γνωριμία-περιήγηση της περιοχής θα γίνει με τη βοήθεια του μέλους της Κοινο_Τοπίας εκπαιδευτικού Κωνσταντίνας Καραΐνδρου. (δηλώσεις συμμετοχής από 4 Σεπτεμβρίου)
Ψυχαγωγική συνάντηση Ενεργών Μελών και φίλων με αφορμή την έναρξη της νέας περιόδου δραστηριοτήτων 2024-25 (θα ανακοινωθεί ο χώρος)
26-28 Οκτωβρίου Σάββατο-Δευτέρα, 3μερη γνωριμία με τη Νοτιοδυτική Βουλγαρία στα όρια του Εθνικού Πάρκου Πιρίν την όμορφη λουτρόπολη Σαντάνσκι, όπου εικάζεται ότι γεννήθηκε ο Σπάρτακος, δούλος που έμεινε στην ιστορία ως ηγέτης μιας εξέγερσης εναντίων των Ρωμαίων, τη μαγευτική κωμόπολη Μέλνικ (Μελένικο) με τους παράξενους βραχώδεις σχηματισμούς και το ονομαστό κρασί που παράγει από σκούρα μπλε σταφύλια, άλλοτε ανθηρό κέντρο ελληνισμού και έδρα ηγεμονίας, το Μοναστήρι του Ροζηνού/Ρόζεν -ιδρύθηκε το 1220- με την αξέχαστη θέα στους απόκρημνους βράχους από αμμόλιθο της περιοχής, το Πετρίτσι. (δηλώσεις από 4 Σεπτεμβρίου)
Νοέμβριος Παρουσίαση βιβλίου (σε αναμονή για περισσότερα)
30/11-1/12 Σάββατο-Κυριακή διήμερο στα Γιάννενα, την πόλη των θρύλων και των παραδόσεων, την πόλη του Αλή Πασά και της κυρα Φροσύνης, στη Ζίτσα με τα αρχοντικά και την εκλεκτή ποικιλία σταφυλιών Ντεμπίνα από την οποία παράγονται τα ονομαστά κρασιά της Ζίτσας τα οποία και θα γευτούμε, στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης / Θέατρο, Στάδιο, Βουλευτήριο, Πρυτανείο, Ναός Διώνης, Τειχισμένη Ακρόπολη (δηλώσεις από 4 Σεπτεμβρίου)
Πέραν των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων βρίσκονται σε διερεύνηση κ’ άλλες που θα ανακοινωθούν
Κρατήσεις με προτεραιότητα και πληροφορίες για όλα τα παραπάνω από 4/9 στο 2610.277171 (απαντά πολλές μέρες και ώρες), στο info@koinotopia.gr και στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας Καραϊσκάκη 153 (ισόγειο) στο 2610.622250 κατά το ωράριο λειτουργίας της γραμματείας Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ
Κάποια μέρα θα ξυπνήσεις και δε θα υπάρχει πια άλλος χρόνος για να κάνεις τα πράγματα που πάντα ήθελες. Κάν’ τα τώρα.
Πάουλο Κοέλο, 1947, Βραζιλιάνος συγγραφέας
Τα ονομαστά κρασιά της ΖίτσαςΚαλντερίμι στο ΜελένικοΚεντρικό ΠετρίτσιΛιδορίκι και λίμνη ΜόρνουΜελένικο. Ο κεντρικός δρόμος με το ποτάμι που διασχίζει την πόληΜερική άποψη από το ΛιδορίκιΜονή Προφήτη Ηλία (Ζίτσα)Οι χορωδοί της Κοινο_Τοπίας (2019)Πανοραμική ΜελένικουΠετρίτσι και Οροσειρά ΠιρίνΣυκιά Δωρίδας, πνιγμένη στο πράσινοΤο Μελένικο Βουλγαρίας. Photo ShutterstockΤο μοναστήρι του Ροζηνού χρονολογείται από το 13ο αι. (Βουλγαρία)Το πάρκο Σβετί Βρατς στο ΣαντάνσκιΦετιχέ τζαμί (Ιωάννινα)Χαρτογράφηση αρχαιολογικού χώρου ΔωδώνηςΑρχοντικά στο Μελένικο (Βουλγαρία)Βυζαντινό Μουσείο ΙωαννίνωνΕκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Πετρίτσι)Η γραφική ΖίτσαΗ είσοδος του αρχοντικού που ανήκε στον πλούσιο Έλληνα Κορδόπουλο (Μελένικο)Η ζωή στα Γιάννενα μόλις πέσει το σκοτάδι…Η λουτρόπολη Σαντάνσκι (Βουλγαρία)Η παραλία στη λίμνη των ΙωαννίνωνΗ Συκιά στη σκιά της ΓκιώναςΘέατρο ΔωδώνηςΙστορικό Μουσείο (Πετρίτσι)