ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Καλοκαιρινά συναπαντήματα της Κοινο_Τοπίας

Δ.Τ. Ναυαγίων ναυάγια σε σκηνοθεσία Μαίρης Σιδηρά. Η Κοινο_Τοπία παρακολούθησε μια έξτρα παράσταση με ανθρωπιστικό πρόσημο

Πρόγραμμα 1ης Πολιτιστικής επίσκεψης στην Αθήνα 2022 με την Κοινο_Τοπία

Μια ερευνητική εργασία για νοσήσαντες από Covid-19. Λάβε και συ μέρος ως συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Δ.Τ. Ναυαγίων ναυάγια της Μαίρης Σιδηρά. Μια έξτρα παράσταση για ανθρωπιστική δράση της Κοινο_Τοπίας

Δ.Τ. Να σταματήσει η καταστροφή των αστικών δέντρων ! Κοινή ανακοίνωση 30 φορέων και οργανώσεων

Πασχαλινές ευχές. Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει κλειστή για Πάσχα

Δ.Τ. Η προσπάθεια για την ανακούφιση των προσφύγων και των εκτοπισμένων της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από την Κοινο_Τοπία συνεχίζεται

Γνωριμία με την Πάρο και την Αντίπαρο της φύσης, της ιστορίας και του πολιτισμού

Δ.Τ. Ο Νότιος κλάδος του προαστιακού είναι ευκαιρία, αξίζει τη στήριξή μας!

Δ.Τ. Αναγκαία η ευρεία διαβούλευση για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Πάτρα

Έγκλημα και τιμωρία !! (άρθρο Μαίρης Μακρή)

Δ.Τ. Αλυσίδα αλληλεγγύης από την Κοινο_Τοπία για την ανακούφιση των προσφύγων και των αμάχων της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Δ.Τ. Ουκρανία. Τα ανθρωπιστικά περάσματα για τους αμάχους που διαφεύγουν από τις ρωσικές επιθέσεις πρέπει να παρέχουν ασφάλεια

Μέγα Αιτωλικό πεδίο για Ζέλιο ΓΗ, ποταμό Εύηνο, Ξενοκράτειον Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Άλατος με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία στηρίζει τη δράση του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας για την ειρήνη στην Ουκρανία

Το τέλος ενός κόσμου όπως τον ξέραμε (του Ανδρέα Σπηλιώτη)

Το Δημοτικό Θέατρο, ο χορός του Δημάρχου και το σμόκιν του Μουράτ… (του Θανάση Κούστα)

3μερη περιήγηση στο Πήλιο και στο Βόλο με την Κοινο_Τοπία

Η καταστροφή της λουρονησίδας στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου ! (του Θωμά Κουτρούμπα)

]

Δ.Τ. JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ 2011

Αγαπητοί φίλοι

Σας προωθούμε το πρόγραμμα του τριήμερου της Jazz με τίτλο «Jazz+Πράξεις» που γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο στην πόλη μας. Ένα εξαιρετικό τριήμερο με σπουδαίους δημιουργούς που θα ικανοποιήσουν απόλυτα τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο…..

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ

JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ

2.6.2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έχοντας διαγράψει μια συναρπαστική πορεία υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου και μεγάλης ανταπόκρισης από το μουσικόφιλο κοινό, το τριήμερο της τζαζ με τίτλο «Jazz+Πράξεις» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, φέτος ρίχνει το βάρος κυρίως στην ελληνική τζαζ και άλλους συγγενείς στυλιστικά χώρους καθιστώντας την Πάτρα τόπο συνάντησης και δημιουργικού γόνιμου διαλόγου και επιφυλάσσοντας σπάνιες εμπειρίες και δυνατές συγκινήσεις.

Για τρεις μοναδικές βραδιές, την Πέμπτη 16, την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουνίου (ώρα έναρξης: 9μμ) το φιλόδοξο πρόγραμμα φέρνει στον ατμοσφαιρικό χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου έξι κορυφαία σχήματα (δύο κάθε βραδιά), που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη άποψη από διαφορετική κάθε φορά εκκίνηση και οπτική.

Η αμεσότητα, ο αυθορμητισμός, η μαγεία της ζωντανής εμφάνισης και βέβαια το υψηλό δεξιοτεχνικό επίπεδο όλων των μουσικών που συγκεντρώνονται εδώ, αποτελούν αρετές που θα αποζημιώσουν με το παραπάνω και τον πιο απαιτητικό ακροατή της τζαζ και όχι μόνο, αφού η μουσική χωρίς υφολογικούς περιορισμούς, γεμάτη χρώματα, αισθήσεις, ρυθμούς και μελωδίες δίνει τα διαπιστευτήρια της στις συναρπαστικές συναντήσεις του τριημέρου.

Εικοσιδύο δεξιοτέχνες μουσικοί, επίλεκτες μορφές της τζαζ και όχι μόνο που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, -ανάμεσά τους και ο ογκόλιθος της διεθνούς τζαζ Milcho Leviev, που ζει στη Θεσσαλονίκη- θα αναδείξουν ποικίλες παραμέτρους καλύπτοντας μια ευρύτατη γκάμα στυλ, απόψεων και δημιουργικών μίξεων. Από την πειραματική electronica και τη free jazz στην κλασική τζαζ, από την balkan jazz έως την progressive folk και από τη rock και τον μινιμαλισμό στην παράδοση και τον αυτοσχεδιασμό, οι σταθμοί του φετινού τριημέρου διακρίνονται για την μεγάλη ποικιλία τους.

Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 16 Ιουνίου με το ρηξικέλευθο και πρωτότυπο ντουέτο του Spyweirdos και του Σωτήρη Ντούβα, όπου έχουν ως αφετηρία των αναζητήσεών τους την Πάτρα. Ένα εκρηκτικό μείγμα ελληνικής πειραματικής electronica και free jazz. Ο Spyweirdos, γνωστός από τις συνεργασίες του με Alva Noto, Murcof, Panacea, Funcarma, Ollie Olsen, Γιάννη Μουρτζόπουλο, Φλώρο Φλωρίδη και με εξαιρετικά άλμπουμ στο ενεργητικό του και ο Σωτήρης Ντούβας, μέλος του Poly Quartet, με εξαιρετική πορεία στον ελληνικό και διεθνή χώρο και συνεργασίες με Soo Cho, Jason Lindner, John Ruocco, Heyn Van Den Geyn, Jasper Blom, Eric Vloeimans, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Ελένη Καραίνδρου, Μάνο Αχαλινωτόπουλο, David Lynch and the Heavy Metal Band, Θοδωρή Ρέλλο, θα μοιραστούν τη σκηνή ανοίγοντας νέους δρόμους στη σύγχρονη εγχώρια πειραματική μουσική σκηνή. Ο πρωτοποριακός ηλεκτρονικός ήχος του Spyweirdos σε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με το δυναμισμό και την ευρηματικότητα των ντραμς του Σωτήρη Ντούβα.

Την ίδια βραδιά το κουιντέτο του εκλεκτού κοντραμπασίστα και συνθέτη Κώστα Θεοδώρου, αποτελούμενο από επίλεκτες μορφές της σύγχρονης ελληνικής τζαζ και όχι μόνο- Τάκης Φαραζής: πιάνο, Κυριάκος Ταπάκης: ούτι, μαντόλα, ταμπούρα, Κώστας Αναστασιάδης: τύμπανα, Παντελής Στόικος: τρομπέτα, καβάλ, ακορντεόν και Κώστας Θεοδώρου, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Τραγούδια χωρίς λόγια», που πρόσφατα είχε θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς στο φημισμένο φεστιβάλ Jazzahead της Βρέμης.

Τραγούδια κυκλοθυμικά για φεγγάρια και για πρόσωπα. Ιστορίες με ήχους, φωνές, σιωπές. Χοροί…  Κι άλλοι χοροί! ‘Ένα εκλεκτό πρόγραμμα με την ιδιοσυγκρασιακή σφραγίδα του Κώστα Θεοδώρου, που αναπτύσσεται χωρίς στυλιστικές περιχαρακώσεις και με μια αξιοζήλευτη ισορροπία μεταξύ δομημένης σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού. Ποίηση, ατμόσφαιρα, ευαισθησία, πάθος, ενέργεια, υψηλή δεξιοτεχνία από μουσικούς με σπάνια παιδεία που μεταμορφώνουν τις νότες σε ατόφια συγκίνηση σε ένα από τα πιο απαιτητικά live των ημερών μας, συνοδευμένο από την αύρα του τελευταίου αριστουργηματικού άλμπουμ του Θεοδώρου «Ρουσίλβο», που αποθεώθηκε από την κριτική αλλά και της λοιπής σημαντικής δισκογραφίας του(«Νόστος», «Εchotopia», «Νώε»). Μια ιδανική και άκρως προσωπική εκδοχή της Balkan jazz που θα σας γοητεύσει.

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου η ατμόσφαιρα θα μεταφερθεί στο χώρο της progressive folk rock με θραύσματα επιρροών από την τζαζ, αφού το εκπληκτικό συγκρότημα Ciccada, που άφησε άφωνους κριτικούς και κοινό στο διεθνές στερέωμα με το σπουδαίο άλμπουμ του «A Child In The Mirror», το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε από την ιταλική Fading, επιφυλάσσει μια μαγευτική, ατμοσφαιρική μουσική εμπειρία.

Ο δίσκος φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στις λίστες με τις κυκλοφορίες του 2010 και του 2011 και συμπράττουν κορυφαίοι μουσικοί της progressive σκηνής όπως ο σπουδαίος ντράμερ Alberti De Grandis των DFA και ο Paolo Botta των Yugen στα keyboards, P. Cavedon, V. Cipollone και M.Signo. Η μουσική των Ciccada (με ιδρυτικά μέλη τους Νίκο Νικολόπουλο- φλάουτο, φλογέρα, πλήκτρα, Γιώργο Μούχο- κιθάρες, τραγούδι και την εκφραστική τραγουδίστρια Ευαγγελία Κοζώνη- πλήκτρα, κρουστά-στην Πάτρα θα εμφανιστούν με επταμελή σύνθεση), επηρεασμένη από τον ήχο των Jethro Tull, Gentle Giant, Gryphon, Forest, Spirogyra, Camel, King Crimson, Renaissance, Strawbs, Alan Stivell, Curved Air, Flairck, ισορροπεί περίτεχνα ανάμεσα στο ύφος της κέλτικης φολκ, του ροκ, του progressive, του ήχου του Canterburry και της τζαζ εμπλουτισμένο με μια μεσογειακή αίσθηση. Αναμφίβολα μια από τις σπουδαιότερες καταγραφές του είδους σε παγκόσμια κλίμακα με ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Θα τους διαδεχτεί στη σκηνή το κουαρτέτο ενός θρύλου της διεθνούς τζαζ μουσικής σκηνής, του πολυβραβευμένου Βούλγαρου πιανίστα και συνθέτη Milcho Leviev (υποψήφιος για βραβείο Grammy Prize για την ενορχήστρωση και Honorary Gold Medal της Διεθνούς Ακαδημίας Τεχνών του Παρισιού(1995), του οποίου το άστρο μεσουράνησε στην Αμερική για πολλά χρόνια. Περιόδεψε σε όλη την Αμερική και στην Ευρώπη, έδωσε κοντσέρτα και ηχογράφησε με κορυφαίες φυσιογνωμίες της τζαζ όπως τους Art Pepper, Roy Haynes, Dave Holland, Charlie Haden, Herbie Mann, Marc Murphy, Airto Moreira, Flora Purim, Randy Brecker, Michel Lambert, Benny Golson, Bill Hollman, Carmen McRae, Joe Farrel, John Klemmer, James Newton, Manhatan Transfer, Ray Brown και Peter Erskine, Michel Franks, Michel Donato, Lainie Kazan, Willie Bo, με επίλεκτους μουσικούς της βουλγαρικής τζαζ όπως τον Τheodosii Spassov και πολλούς άλλους, ήταν μόνιμο μέλος και συνεργάτης στην Don Ellis Orchestra και στην Billy Cobham Band(συνθέτης, ενορχηστρωτής, πιανίστας) και μέλος του θρυλικού γκρουπ Jazz Focus ΄65. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες τζάζμεν όπως τους Γιώτη Κιουρτσόγλου, Παντελή Στόικο, Λάκη Τζήμκα, David Lynch, Σταύρο Λάντσια και βέβαια με την εκφραστική Βουλγάρα τραγουδίστρια Βίκυ Αλμαζίδου, με την οποία συνυπέγραψε το εκπληκτικό άλμπουμ «Quiet Song». Με παρακαταθήκη την σπουδαία δισκογραφία του και της εκτίμησης που χαίρει στο παγκόσμιο τζαζ στερέωμα, στην Πάτρα θα εμφανιστεί με τη Βίκυ Αλμαζίδου, και δυο δεξιοτέχνες μουσικούς, τον κοντραμπασίστα Λάκη Τζήμκα και τον ντράμερ Χρήστο Γερμένογλου.

Το Σάββατο 18 Ιουνίου πρώτος θα εμφανιστεί σόλο ο διακεκριμένος κιθαρίστας, συνθέτης και αυτοσχεδιαστής Μπάμπης Παπαδόπουλος(κιθάρα-ηλεκτρονικά). Γνωστός από τη μακρόχρονη θητεία του στις «Τρύπες», από τις ευρηματικές ενορχηστρώσεις και τη συμμετοχή του στους δίσκους και στις συναυλίες του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του Σωκράτη Μάλαμα, από τις συνεργασίες του με το Νίκο Παπάζογλου, το Φλώρο Φλωρίδη και τους Χειμερινούς Κολυμβητές, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος – καταφέρνει να περνά με ευκολία από την τζαζ, στην ελληνική λαϊκή μουσική, στην ροκ ψυχεδέλεια και στην avant garde της Νέας Υόρκης, πάντα με μοναδικούς αυτοσχεδιασμούς και απρόβλεπτους πειραματισμούς. Στις συναυλίες του με τίτλο Electric Solo, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με δικές του οργανικές συνθέσεις αλλά και “πειραγμένα” γνωστά τραγούδια με βασικό όργανο την κιθάρα, ηλεκτρική και ακουστική, που άλλοτε κρατάει τον πρώτο ρόλο κι άλλοτε αφήνει χώρο σε κάθε είδους ήχο που προκύπτει από την ίδια, με την συνύπαρξη loops και fx. Τo ηχητικό αποτέλεσμα είναι ένα πλέγμα από μουσικές εικόνες που τις χαρακτηρίζουν rock, ambient, jazz-electronic στοιχεία αλλά και ο αυτοσχεδιασμός. Σε πλήρη ανάπτυξη όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τον ήχο του τόσο ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό, αναγνωρίσιμο και εν τέλει αγαπητό. Ένα ταξίδι «ανοιχτής διάθεσης», γεμάτο μελαγχολία ή θυμό, ένα ταξίδι μελωδικό, γεμάτo εικόνες και χρώματα.

Έχοντας δυο προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του, το «Σκηνές από ένα ταξίδι» του 2008 και το «Από τη σπηλιά του δράκου» του 2011, στο οποίο διασκευάζει ιδιοσυγκρασιακά επτά ρεμπέτικα τραγούδια, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος επιφυλάσσει μια μοναδική εμπειρία σπάνιας δεξιοτεχνίας και υψηλής ενέργειας.

H αυλαία θα πέσει το ίδιο βράδυ με το διάσημο jazz trio «Trilogia» του ντράμερ και συνθέτη Γιώργου Τρανταλίδη, πρώην μέλους των Socrates και μουσικού που συνέδεσε το όνομά του με την εκκίνηση και την λαμπρή πορεία της ελληνικής τζαζ. Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας τζαζίστας που επεξεργάστηκε μουσικά τις μορφές επικοινωνίας της τζαζ με τις παραδοσιακές μουσικές φόρμες, κατά κύριο λόγο τις ελληνικές, μια δεκαετία πριν γίνει της μόδας, ενώ συμμετείχε ως συνθέτης και ενορχηστρωτής στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 της Αθήνας με τη σύνθεση «Καρπός» διασκευάζοντας το τραγούδι «Το αστέρι του Βοριά» του Μάνου Χατζιδάκι.

Μαζί του στη συναυλία της Πάτρας ο δαιμόνιος δεξιοτέχνης Γιώργος Κοντραφούρης στο hammond και ο βιρτουόζος κιθαρίστας Γιώτης Σαμαράς, μέλος των σπουδαίων Page One και με εντυπωσιακές συνεργασίες στο χώρο της ελληνικής και διεθνούς μουσικής. Η εμφάνιση του εκρηκτικού τρίο Trilogia υπόσχεται μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη ζωντάνια, πάθος, απόλαυση και υποδειγματικά παιξίματα από τρεις πρωτοκλασάτους μουσικούς σε ένα υψηλής συνοχής σχήμα και έρχεται σχεδόν παράλληλα με την κυκλοφορία του υπέροχου άλμπουμ του Γιώργου Τρανταλίδη «Global Vision», όπου συμμετέχουν μουσικοί διεθνούς κύρους και πρώτης κλάσης όπως οι Fred Lipsius, Barry Finnerty, Alex Foster, Ron McClure, Tony Lakatos κ.α.

Τρεις εξαιρετικές μουσικές βραδιές με έξι εκλεκτές συμμετοχές, που θα φωτίσουν πολλές και διαφορετικές συνιστώσες της τζαζ αναδεικνύοντας στο έπακρο το πνεύμα και την ψυχή της και προσδιορίζοντας την ανοιχτή θεματολογία του «Jazz+Πράξεις».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

SPYWEIRDOS (ηλεκτρονικά) – ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΟΥΒΑΣ (ντραμς)

-ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ QUINTET «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ»

Κώστας Θεοδώρου (κοντραμπάσο)

Τάκης Φαραζής (πιάνο)

Κυριάκος Ταπάκης (ούτι, μαντόλα, ταμπούρα)

Κώστας Αναστασιάδης (τύμπανα)

Παντελής Στόικος (τρομπέτα, καβάλ, ακορντεόν)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

CICCADA

-MILCHO LEVIEV QUARTET

Μilcho Leviev (πιάνο)

Βίκυ Αλμαζίδου (φωνή)

Λάκης Τζήμκας (κοντραμπάσο)

Χρήστος Γερμένογλου (ντραμς)

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

-ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

TRILOGIA JAZZ TRIO: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣ (ντραμς) – ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗΣ (hammond) – ΓΙΩΤΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (κιθάρα)

TΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 12 ευρώ ανά βραδιά και 25 ευρώ ενιαίο για όλο το τριήμερο

Συννημένα

Share
Share

Comments are closed.