Δ.Τ. Ενεργά μέλη, υποστηρικτές και φίλοι στήριξαν το 2024 την Κοινο_Τοπία και τις δράσεις της

3η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2025. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Τεχνητή Νοημοσύνη. Χτες γνωστή, σήμερα φίλη, αύριο τι;

Δ.Τ. Η χορωδία της Κοινο_Τοπίας σκόρπισε μελωδίες και χαρά

Δ.Τ. Την Τσικνοπέμπτη η Κοινο_Τοπία διασκέδασε και απόλαυσε το δρώμενο με τα Ατάλαντα Ταλέντ

2η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2025. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Κέφι και χορός στο καθιερωμένο Αποκριάτικο Πάρτι για τα παιδιά της ‘‘Μέριμνας’’ από ΠΕΔ και Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Τρίτη 11 Φεβρουαρίου το καθιερωμένο Αποκριάτικο Πάρτι για τα παιδιά της..Μέριμνας..από τους Πολίτες Εν Δράσει και την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Μετά τη μεγάλη συμμετοχή στο εισαγωγικό σεμινάριο ‘‘Η Μέθοδος της Μη Βίαιης Επικοινωνίας’’ 4 δίωρα εργαστήρια με τη Μ. Αγραφιώτη

Δ.Τ. Με επιτυχία παρουσιάστηκε η νεότερη ιστορική έρευνα του Δ.Λυμπουρίδη με θέμα “Οι Υπεύθυνοι της εθνικής καταστροφής του 1922”

1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2025. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Η Μέθοδος της Μη Βίαιης Επικοινωνίας με πυξίδα τις Ανθρώπινες Ανάγκες. Εισαγωγικό δίωρο σεμινάριο με τη Μαγδαληνή Αγραφιώτη

Δ.Τ. Παρουσία πλήθους φίλων η Κοινο_Τοπία έκοψε την πίτα της εν μέσω ευχών και ασμάτων της χορωδίας της

Δ.Τ. Οι Υπεύθυνοι της εθνικής καταστροφής του 1922, υπό το φως της νεότερης ιστορικής έρευνας με τον Δ. Λυμπουρίδη

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία συνέδραμε 4 περιπτώσεις θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Συγκεντρώνει χρήματα για να βοηθήσει και άλλες περιπτώσεις

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία κόβει την πίτα της και σας περιμένει για ανταλλαγή ευχών εν μέσω ασμάτων της χορωδίας της

Δ.Τ. Οι Υπεύθυνοι της εθνικής καταστροφής του 1922, υπό το φως της νεότερης ιστορικής έρευνας με τον Δ. Λυμπουρίδη

Ευχές από την Κοινο_Τοπία για το 2025 με Κεφαλλονίτικα κάλαντα

Δ.Τ. Στήριξη της Αλκυόνης με χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε ψυχαγωγική βραδιά της Κοινο_Τοπίας

Λειτουργία γραμματείας Κοινο_Τοπίας για την εορταστική περίοδο 2024-2025

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επίσκεψη-ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας με την Κοινο_Τοπία

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11 Δεκεμβρίου 2016

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επίσκεψη-ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας με την Κοινο_Τοπία

Μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη–ξενάγηση διοργάνωσε η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.grστο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας. Με τη βοήθεια του διπλωματούχου Αρχαιολόγου και ξεναγού Βασίλη Παναγιωτόπουλουτα 45 μέλη και οι φίλοι του συλλόγου γνώρισαν καλύτερα την ιστορική περίοδο της Πάτρας από την εποχή του Xαλκού έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο μέσω της περιήγησης του Μουσείου αλλά και του διαλόγου που ακολούθησε.

Η δράση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια ενός διαχρονικού σχεδιασμού του συλλόγου που στόχο έχει την προσέγγιση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Πάτρας με τη βοήθεια συμπολιτών με ειδίκευση γνωστικού αντικειμένου.

Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης η επίσκεψη–ξενάγηση θα επαναληφθεί στους επόμενους μήνες για τα μέλη που δε μπόρεσαν να συμμετάσχουν και να απολαύσουν έτσι κι αυτοί με την καθοδήγηση γνώστη το θαυμάσιο αυτό κόσμημα για την Πάτρα που πολλοί δεν έχουν γνωρίσει σε βάθος.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα μοντέρνας σύλληψης και αισθητικής κτήριο στη βόρεια είσοδο της Πάτρας όπου φιλοξενούνται αντικείμενα από την εποχή του Χαλκού 3.000π.Χ. έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο 4αι. μ.Χ. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου διαρθρώνεται σε τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες, που παρατίθενται αντίστοιχα στις τρεις αίθουσες του Μουσείου.

Στην ενότητα του Ιδιωτικού βίου (1η αίθουσα) παρουσιάζεται στον επισκέπτη η καθημερινή ζωή και οι ασχολίες των κατοίκων με κυριότερη αναφορά στην κατοικία (αγροτική και αστική) στην Πάτρα και στους οικισμούς γύρω από αυτήν, στη διαβίωση, τα επαγγέλματα, τις ασχολίες, τα εργαστήρια παραγωγής προϊόντων, τα οικιακά κ.ά. σκεύη και εργαλεία, τα είδη καλλωπισμού.

Στην ενότητα του Δημοσίου Βίου (2η αίθουσα) ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί για την τοπογραφία των Πατρών και για τα κυριότερα δημόσια μνημεία της, για τις τεχνικές υποδομές της (υδραγωγείο-ύδρευση, λουτρά, Νυμφαία, δρόμους, γέφυρα, λιμάνι) καθώς επίσης για τις κυριότερες από τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής του ανθρώπου στην περιοχή από τα προϊστορικά έως και τα ρωμαϊκά χρόνια, όπως είναι το εμπόριο, η διοικητική-κοινωνική οργάνωση, ο πόλεμος, η θρησκεία, η ψυχαγωγία.

Στην ενότητα της Νεκρόπολης (3η αίθουσα) πληροφορείται ο επισκέπτης για την χωροταξική οργάνωση των νεκροταφείων, την ταφική αρχιτεκτονική, τον πλούτο και την ποικιλία των κτερισμάτων των τάφων καθώς και για τα έθιμα που αφορούν στον ενταφιασμό των νεκρών.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2615.002009

Share
Share

Comments are closed.