Δ.Τ. Τρίτη 11 Φεβρουαρίου το καθιερωμένο Αποκριάτικο Πάρτι για τα παιδιά της..Μέριμνας..από τους Πολίτες Εν Δράσει και την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Μετά τη μεγάλη συμμετοχή στο εισαγωγικό σεμινάριο ‘‘Η Μέθοδος της Μη Βίαιης Επικοινωνίας’’ 4 δίωρα εργαστήρια με τη Μ. Αγραφιώτη

Δ.Τ. Με επιτυχία παρουσιάστηκε η νεότερη ιστορική έρευνα του Δ.Λυμπουρίδη με θέμα “Οι Υπεύθυνοι της εθνικής καταστροφής του 1922”

1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2025. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Η Μέθοδος της Μη Βίαιης Επικοινωνίας με πυξίδα τις Ανθρώπινες Ανάγκες. Εισαγωγικό δίωρο σεμινάριο με τη Μαγδαληνή Αγραφιώτη

Δ.Τ. Παρουσία πλήθους φίλων η Κοινο_Τοπία έκοψε την πίτα της εν μέσω ευχών και ασμάτων της χορωδίας της

Δ.Τ. Οι Υπεύθυνοι της εθνικής καταστροφής του 1922, υπό το φως της νεότερης ιστορικής έρευνας με τον Δ. Λυμπουρίδη

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία συνέδραμε 4 περιπτώσεις θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Συγκεντρώνει χρήματα για να βοηθήσει και άλλες περιπτώσεις

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία κόβει την πίτα της και σας περιμένει για ανταλλαγή ευχών εν μέσω ασμάτων της χορωδίας της

Δ.Τ. Οι Υπεύθυνοι της εθνικής καταστροφής του 1922, υπό το φως της νεότερης ιστορικής έρευνας με τον Δ. Λυμπουρίδη

Ευχές από την Κοινο_Τοπία για το 2025 με Κεφαλλονίτικα κάλαντα

Δ.Τ. Στήριξη της Αλκυόνης με χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε ψυχαγωγική βραδιά της Κοινο_Τοπίας

Λειτουργία γραμματείας Κοινο_Τοπίας για την εορταστική περίοδο 2024-2025

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε το εργαστήρι δημιουργικότητας « Ο Χριστουγεννιάτικος γύρος του κόσμου… σε 3 ώρες !!!

9η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο αφιέρωμα στον Σταμάτη Βούλγαρη

Δ.Τ. «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ. Κτίζοντας τον Μύθο της Οδύσσειας». Πραγματοποιήθηκε το συναρπαστικό ταξίδι με την Δ. Καμαρινού στην Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ο Σταμάτης Βούλγαρης και η πολεοδομική εξέλιξη της Πάτρας

8η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Η Δημοτική Αστυνομία είναι προφανής ανάγκη για την Πάτρα, όχι πρόβλημα !

Δ.Τ. Η οικολογική ισορροπία είναι ο δρόμος περιορισμού των μεδουσών

Σύνδεσμος Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

Ευρύτερης Περιοχής Πάτρας (ΣΠΟΕΠΠ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27 Μαρτίου 2018

Η οικολογική ισορροπία είναι ο δρόμος περιορισμού των μεδουσών

Τοποθέτηση του ΣΠΟΕΠΠ για το επίμαχο θέμα με τις «τσούχτρες»

 

Το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των μεδουσών (τσούχτρες) -ιδιαίτερα στον Κορινθιακό Κόλπο τα τελευταία χρόνια- έχει πράγματι σοβαρές επιπτώσεις στη χρήση των παραλιών μας για αναψυχή αλλά και οικονομικές για τον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού.

Σύμφωνα με τις περισσότερες επιστημονικές μελέτες ο υπερπληθυσμός αυτός και η προσέγγιση στις ακτές ιδίως του είδους pelagia noctiluca, ενός είδους, όπως λέει και το όνομά του κανονικά πελαγικού, το οποίο είναι αυτό που προκαλεί τα επώδυνα τσιμπήματα στους κολυμβητές, πιθανότατα σχετίζεται με την υπεραλίευση ψαριών που καταναλώνουν τα αυγά της ή και την αλιεία με καταστροφικά συρόμενα εργαλεία. Άλλες απόψεις μιλούν για «κύκλο προσέγγισης και απομάκρυνσης από τις ακτές» του είδους αυτού. Επίσης εκτιμάται ότι η κλιματική αλλαγή ευνοεί αυτά τα είδη που θέλουν θερμότερα νερά.

Η θέση των οργανώσεων του ΣΠΟΕΠΠ είναι ότι στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος είναι ανάγκη να προταχθεί η μακροχρόνια λογική της αποκατάστασης των ισορροπιών του θαλάσσιου οικοσυστήματος με καταπολέμηση της καταστροφικής αλιείας, κάτι που ευνοείται και από την ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου στο Δίκτυο Natura 2000. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει Φορέα διαχείρισης που παρακολουθεί σταθερά την κατάστασή του και θα προωθεί τη συστηματική επιστημονική του παρακολούθηση.

Σε ότι αφορά το θέμα της λήψης μέτρων τύπου διχτυών προστασίας των πολυσύχναστων κολυμβητικών παραλιών η θέση μας είναι: Τέτοιου τύπου μέτρα έχουν επιτραπεί, με το άρθρο 19 του νόμου 4519/2018 για τους Φορείς Διαχείρισης.

Θεωρούμε ότι η λελογισμένη χρήση τους, μετά όμως από λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τη χρήση τους, τα οφέλη και τις επιπτώσεις της σε άλλες χώρες, μπορεί να δοκιμαστεί με προσοχή και, προφανώς, σε περιορισμένη κλίμακα (πολυσύχναστες κολυμβητικές παραλίες και μόνο). Στο κόστος, θεωρούμε, πρέπει να συμβάλουν οι σημαντικότερες από τις τουριστικές παράκτιες επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν. Επίσης μπορούν να δοκιμαστούν επιλεκτικά εργαλεία συλλογής των τσουχτρών.

Καμιά αυταπάτη όμως για συνολική αντιμετώπιση δεν πρέπει να υπάρχει: μόνο η ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος μπορεί να περιορίσει τους πληθυσμούς των μεδουσών στα συνήθη τους επίπεδα. Προς τα εκεί πρέπει να κινηθούμε αντιμετωπίζοντας πρώτα από όλα την παράνομη αλιεία με συρόμενα εργαλεία.

 

Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις του Συνδέσμου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

 

  • Οικολογική Κίνηση Πάτρας 2610.321010
  • Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ 2610.451790
  • ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ 2615.002009
  • Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας 2610.271500 (9-12 πμ)
  • Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου 2610.994.362

Share
Share

Comments are closed.