Δ.Τ. Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση Στιγμές της ζωής των ανθρώπων στην Πάτρα από την προϊστορία έως τον 20ο αιώνα

Η Ευρώπη μας, μια «Υπερδύναμη του καλού» ! του Γιώργου Κανέλλη

3η Πολιτιστική επίσκεψη Αθήνα (Βιβλιοθήκη Αδριανού, Μεγάλη Παναγιά, Τζαμί Τζισδαράκη, Μουσείο Αυτοκινήτου, Παναθηναϊκό Στάδιο-Καλλιμάρμαρο)

Δ.Τ. Στιγμές της ζωής των ανθρώπων στην Πάτρα από την προϊστορία έως τον 20ο αιώνα με τη Γιώτα Καΐκα και την Κωνσταντίνα Ακτύπη

4η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2025. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Κυριακή 11 Μαΐου εξόρμηση με δράση και αναψυχή στη Στροφυλιά

Καλό Πάσχα. Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει κλειστή 17 έως και 27 Απριλίου

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη – ξενάγηση της Κοινο_Τοπίας στην περιοδική έκθεση με θέμα Ιριδισμοί

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε ομιλία και συζήτηση με αφορμή το νέο βιβλίο του συγγραφέα Κώστα Λογαρά…Διπλή ζωή

Δ.Τ. Επίσκεψη – ξενάγηση της Κοινο_Τοπίας στην περιοδική έκθεση με θέμα Ιριδισμοί «Η ιστορία του γυαλιού στην αρχαία Πάτρα»

Δ.Τ. Με πολύ κέφι και χορό το αποκριάτικο πάρτι της Κοινο_Τοπίας

Δ.Τ. Δεκάδες οι συμμετέχοντες στη διάλεξη του Δημήτρη Καλλέ Τεχνητή Νοημοσύνη. Χτες γνωστή, σήμερα φίλη, αύριο τι;

Παγκόσμια Μέρα Ποίησης. Πετώ τα άχρηστα πετώ τα περιττά (της Μαντώς Μηναδοπούλου Χαραλαμποπούλου)

Δ.Τ. ”Ανάγνωση, ένας συνεχής διάλογος με το διαφορετικό” με τον συγγραφέα Κώστα Λογαρά

Δ.Τ. Ενεργά μέλη, υποστηρικτές και φίλοι στήριξαν το 2024 την Κοινο_Τοπία και τις δράσεις της

3η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2025. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Τεχνητή Νοημοσύνη. Χτες γνωστή, σήμερα φίλη, αύριο τι;

Δ.Τ. Η χορωδία της Κοινο_Τοπίας σκόρπισε μελωδίες και χαρά

Δ.Τ. Την Τσικνοπέμπτη η Κοινο_Τοπία διασκέδασε και απόλαυσε το δρώμενο με τα Ατάλαντα Ταλέντ

2η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2025. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία διέσχισε τη γέφυρα Χ. Τρικούπη με το σύνθημα παραμένουμε όρθιοι – συνεχίζουμε

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

19 Ιουλίου 2020

Η Κοινο_Τοπία διέσχισε τη γέφυρα Χαρ. Τρικούπη με το σύνθημα παραμένουμε όρθιοι – συνεχίζουμε

          Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η βραδιά διάσχισης της γνωστής σε όλους μας γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης που ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο από την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr

          Φέτος κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και υπό την προϋπόθεση της αποδοχής των κανόνων όπως ορίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περί συναθροίσεων πάνω από 70 συμπολίτες προσήλθαν στο σημείο εκκίνησης στο δυτικό κλιμακοστάσιο του πυλώνα Μ1 στο Ρίο και αφού πληροφορήθηκαν το πλαίσιο εξέλιξης της βραδιάς από τον εκπρόσωπο της Κοινο_Τοπίας Ανδρέα Σπηλιώτη ξεκίνησαν τον όμορφο περίπατο βλέποντας τη δύση του ηλίου στους ορεινούς όγκους της Κλόκοβας και της Βαράσοβας.

          Και σαν έφτασαν στην αντίπερα ακτή έκαναν μια ωραία βόλτα βλέποντας το υπέροχα φωτισμένο κάστρο του Αντίρριου να στέκει σιωπηλό, φρουρός αλλοτινών καιρών αλλά και την ωραία πλατεία του χωριού όπως και τις γραφικές γειτονιές.

      Κάτι το περπάτημα, κάτι το περασμένο της ώρας, κάτι κάποιες μυρωδιές ψητού οδήγησε κάποιους σε κοντινές ταβερνούλες του Αντιρρίου και μετά όλους να ξαναπερνούν το αυλάκι, αρκετούς με τα πόδια, άλλους με το πλοίο για ένα ποτό στο Ρίο ή για το σπίτι τους.

Από τη ψυχαγωγική βραδιά δεν έλειψαν και τα μηνύματα εκ μέρους της οργάνωσης θυμίζοντας ότι συνεχίζεται από την Κοινο_Τοπία η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για τη στήριξη του πολυχώρου, η λαχειοφόρος για το συλλεκτικό ουίσκι, ενώ διανεμήθηκαν έντυπα της καμπάνιας για το πως προστατευόμαστε το καλοκαίρι από υπερβολική έκθεση στον ήλιο και από τις μολύνσεις από κουνούπια. Τέλος δόθηκαν έντυπα με πληροφορίες για τη γέφυρα Χαρίλαος Τρικούκης που διασχίσαμε και προσέφερε η Γέφυρα Α.Ε.

          Η γέφυρα αποτελείται από τις εξής κατασκευές: Την κυρίως γέφυρα, δηλαδή μια καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων μήκους 2.252 μέτρων, με ανοίγματα μήκους 286μ-560μ-560μ-560μ-286μ. Δύο γέφυρες πρόσβασης μήκους 392 μέτρων στην πλευρά του Ρίου και 239 μέτρων στην πλευρά του Αντιρρίου.

          Ο Χαρίλαος Τρικούπης με καταγωγή από το Μεσολόγγι ήταν ο οραματιστής της. Στις 29 Μαρτίου 1889, μίλησε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την ανάγκη γεφύρωσης του Στενού Ρίου-Αντιρρίου. Ωστόσο, η κατασκευή του έργου αυτού δεν ήταν τεχνικά εφικτή μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Στις 12 Αυγούστου 2004, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, εγκαινιάστηκε η Γέφυρα Χαρ. Τρικούπης (Ρίου-Αντιρρίου), τέσσερις μήνες νωρίτερα από τη συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους 2615.002009 Ανδρέας Σπηλιώτης

Share
Share

Comments are closed.