Δ.Τ. Μια νέα πρόταση και μια πάγια θέση για τον προαστιακό της Πάτρας. 22 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Κινητικότητας

Βραδινό με αφορμή την έναρξη της περιόδου 2023-24 με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Περιβάλλον, νέες ιδέες, πολιτισμός, ανθεκτικότητα. Οι προτεραιότητες της ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑΣ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

Δ.Τ. Η αλυσίδα αλληλεγγύης της Κοινο_Τοπίας στηρίζει τις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία ‘‘daniel’’ περιοχές

Δ.Τ. Πρόσκληση γνωριμίας σε νέους φίλους για χορωδιακό συναπάντημα με την παρέα της Κοινο_Τοπίας (26 Σεπτέμβρη)

Φθινοπωρινές αποδράσεις της Κοινο_Τοπίας σε Χαλκίδα, Πρέβεζα, Μαδρίτη

Επανέναρξη λειτουργίας γραμματείας Κοινο_Τοπίας (ωράριο)

Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει ανοιχτή μόνο 26 Ιουλίου και 9 Αυγούστου για την καλοκαιρινή περίοδο

Δ.Τ. Ψυχαγωγική βραδιά με την Κοινο_Τοπία υπό τους ήχους των κελαρυσμάτων των νερών του ποταμού Γλαύκου

Πέμπτη 6 Ιουλίου, βραδινό με την Κοινο_Τοπία με αφορμή το κλείσιμο της περιόδου 2022-23

Δ.Τ. Το πολιτιστικό απόθεμα των εκατοντάδων εικαστικών έργων του Ιδρύματος Ελληνικής Διασποράς εντυπωσίασε τα μέλη της Κοινο_Τοπίας

2μερη γνωριμία με τη Χαλκίδα, πορθμό Ευρίπου, Ερέτρια, Νέα Αρτάκη με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Επίσκεψη-γνωριμία με το Ίδρυμα Ελληνικής Διασποράς

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε από την Κοινο_Τοπία το αφιέρωμα στη μνήμη της συμπληρωματικής θεραπεύτριας Δήμητρας Τσατσούρη

Δ.Τ. 50 χρόνια ενημέρωσης, προειδοποίησης αλλά και επιπόλαιου εφησυχασμού

Δ.Τ. Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα παρουσία εκατοντάδων πολιτών

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα ”Μνήμες και Εικόνες”

Δ.Τ. Ένα αφιέρωμα στη μνήμη της συμπληρωματικής θεραπεύτριας Δήμητρας Τσατσούρη από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Βλάβες συρμού γεννούν ερωτήματα

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση για τα 20 χρόνια UPFM στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Π.Π.

]

Δ.Τ. Με επιτυχία παρουσιάστηκε η νέα ποιητική συλλογή του Ανδρέα Λάζαρη Πολιτικόν Ενύπνιον

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

6 Οκτωβρίου 2022

Με επιτυχία παρουσιάστηκε η νέα ποιητική συλλογή

του Ανδρέα Λάζαρη Πολιτικόν Ενύπνιον Ι

Η Εταιρεία Κοινωνικής δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.grπαρουσία δεκάδων συμπολιτών παρουσίασε τη νέα ποιητική συλλογή του Ανδρέα Αθ. Λάζαρη, Πολιτικόν Ενύπνιον Ι (2020).

Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πάτρας μίλησαν η Μαρία Ψάχου, φιλόλογος, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας και ο Στέλιος Μαφρέδας, ποιητής. Η εκπαιδευτικός και εμψυχώτρια Αλέκα Ράπτη απήγγειλε ποιήματα από τη συλλογή. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Ιόνια ορχήστρα του Χρίστου Παναγιωτόπουλου ο οποίος μελοποίησε το ποίημα από το βιβλίο του Ανδρέα Λάζαρη Οι Ποιητές. Συμμετείχαν η Έλενα Βούλγαρη τραγούδι και η Λάκρυ Ιακώβου βιολί. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Σοφία Καυκοπούλου.

Ο συγγραφέας κλείνοντας τη βραδιά μίλησε για το νέο του βιβλίο, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τους συντελεστές της εκδήλωσης, και δήλωσε έτοιμος για νέα εγχειρήματα και πνευματικές περιπλανήσεις.

Ο ποιητής Στέλιος Μαφρέδας ανέφερε για το βιβλίο μεταξύ άλλων: Με τη δεύτερη ποιητική συλλογή του «Πολιτικόν ενύπνιον» ο Ανδρέας Λάζαρης, επιβεβαιώνει την παρουσία του, στην ποιητική επικράτεια. Με λόγο σαφή και συγκεκριμένο, περιγράφει τα προβλήματα, πνευματικά και κοινωνικά, που κυριαρχούν σήμερα στη ζωή και καθορίζουν τον καθ’ ημέραν βίο του σύγχρονου ανθρώπου. Εκθέτει, σκέψεις με φιλοσοφικό και κοινωνιολογικό υπόβαθρο, που στηρίζεται επάνω στην πλούσια πνευματική σκευή και αισθητική του καλλιέργεια.

Ως αριστοτελικός επίγονος ο Ανδρέας Λάζαρης, κρίνει τα πράγματα και την ουσία τους, μέσω της ηθικής αρετής, που αποτελεί τη βάση για την πολιτική αρετή, όπως την εθεσμοθέτησε ο Αριστοτέλης. Ούτως ώστε, με τους στίχους του να διαφαίνεται ως λύση των προβλημάτων, η σχέση με τον Άλλον. Έτσι ο Έρωτας, περιφέρεται στα ποιήματα του ως κυρίαρχος και καθοδηγητής, άλλοτε εξιδανικευμένος σε απόλυτο βαθμό και άλλοτε ως περιδίνηση εγκαυστική των αισθημάτων. Ενώ η πολιτική, που καθορίζει τις λειτουργίες του βίου και τις σχέσεις των ανθρώπων, εξετάζεται με κριτήρια ποιητικής, που δεν έχουν σχέση με θριαμβολογίες ή γόους και ελεγειακούς τονισμούς. Είναι αξιοπαρατήρητος ο τρόπος που στιχουργεί ο Ανδρέας Λάζαρης, για γεγονότα του πολύ πρόσφατου παρελθόντος, των ημερών μας, και πως μέσω αυτών, αναδεικνύει τη στροφή που πρέπει να συντελεστεί σε κοινωνικό επίπεδο, ώστε να βελτιωθούν οι όροι της ζωής των ανθρώπων, επί της γης.

Ποίηση γερή, με μια υποβόσκουσα σεμνότητα, δίχως επιτήδευση και ελαφρολογία, που εξοστρακίζει κάθε βερμπαλισμό και μεγαληγορία, και διασκελίζει το ποιητικό τοπίο που καθόρισε ο ποιητής μας, με σταθερά ανοίγματα και βεβαιότητα για ό,τι κλήθηκε να υπηρετήσει.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.277171

Εμβολιαζόμαστε – Τηρούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ – Προστατευόμαστε

Share
Share

Comments are closed.