Δ.Τ. Η Στέγη Γραμμάτων υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα. Η Κοινο_Τοπία στηρίζει την εκδήλωση

Δ.Τ. Μια περιήγηση στα αποτυπώματα του Τσίλλερ στην Πάτρα με την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών

Δ.Τ. 24η Απριλίου, Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο. Να προστατευτεί το δικαίωμα ΟΛΩΝ στον ύπνο και την καθημερινή ηρεμία ΤΩΡΑ!

Δ.Τ. Περιήγηση-γνωριμία του Αγίου Όρους με οδηγό το Athos Maps και τον δημιουργό του

7μερη Κωνσταντινούπολη-Πριγκηπόνησα των χρωμάτων και των αρωμάτων με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ολοκληρώνεται η δράση της Κοινο_Τοπίας για το κατάστημα κράτησης Αγ. Στεφάνου Αχαΐας

Η σημασία των λεκανών απορροής ποταμών. Επετειακή εσπερίδα της ΟΙΚΙΠΑ

3η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Ασημάκη Παπαδόπουλου ”Οι Εκμυστηρεύσεις”

2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Ο αυτισμός δεν είναι μια επιλογή, αλλά η αγάπη και η κατανόηση είναι

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Διονύση Μπονέλη…Οι Μουσικοί της Πάτρας. Οι γιε-γιέδες – Η δεκαετία – Τέλος εποχής

Δ.Τ. Με πολύ κέφι και χορό το πάρτι μασκέ της Κοινο_Τοπίας. Επευφημίες στην παρέλαση των κορασίδων στους δρόμους της Πάτρας

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία συγκεντρώνει βοήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για το κατάστημα κράτησης Αγ. Στεφάνου Αχαΐας

Δ.Τ. Είχε μπρίο, είχε απ’ ούλα, με χορό και με τραγούδια

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιήγηση γνωριμίας με το Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Την Τσικνοπέμπτη η Κοινο_Τοπία διασκέδασε και απόλαυσε το δρώμενο με τις χήρες σε πολλές παραλλαγές και προσεγγίσεις

Δ.Τ. Μεγάλο το ενδιαφέρον για την περιήγηση γνωριμίας στο κάστρο του Ρίου με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Σκωπτικά, σατυρικά, με χορό και χωρατά, όλα τα ‘χει η βραδιά

Δ.Τ. Περιήγηση γνωριμίας στο Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Κέφι και χορός στο καθιερωμένο Αποκριάτικο Πάρτι για τα παιδιά της ‘‘Μέριμνας’’ από ΠΕΔ και Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Με επιτυχία παρουσιάστηκε η νέα ποιητική συλλογή του Ανδρέα Λάζαρη Πολιτικόν Ενύπνιον

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

6 Οκτωβρίου 2022

Με επιτυχία παρουσιάστηκε η νέα ποιητική συλλογή

του Ανδρέα Λάζαρη Πολιτικόν Ενύπνιον Ι

Η Εταιρεία Κοινωνικής δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.grπαρουσία δεκάδων συμπολιτών παρουσίασε τη νέα ποιητική συλλογή του Ανδρέα Αθ. Λάζαρη, Πολιτικόν Ενύπνιον Ι (2020).

Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πάτρας μίλησαν η Μαρία Ψάχου, φιλόλογος, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας και ο Στέλιος Μαφρέδας, ποιητής. Η εκπαιδευτικός και εμψυχώτρια Αλέκα Ράπτη απήγγειλε ποιήματα από τη συλλογή. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Ιόνια ορχήστρα του Χρίστου Παναγιωτόπουλου ο οποίος μελοποίησε το ποίημα από το βιβλίο του Ανδρέα Λάζαρη Οι Ποιητές. Συμμετείχαν η Έλενα Βούλγαρη τραγούδι και η Λάκρυ Ιακώβου βιολί. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Σοφία Καυκοπούλου.

Ο συγγραφέας κλείνοντας τη βραδιά μίλησε για το νέο του βιβλίο, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τους συντελεστές της εκδήλωσης, και δήλωσε έτοιμος για νέα εγχειρήματα και πνευματικές περιπλανήσεις.

Ο ποιητής Στέλιος Μαφρέδας ανέφερε για το βιβλίο μεταξύ άλλων: Με τη δεύτερη ποιητική συλλογή του «Πολιτικόν ενύπνιον» ο Ανδρέας Λάζαρης, επιβεβαιώνει την παρουσία του, στην ποιητική επικράτεια. Με λόγο σαφή και συγκεκριμένο, περιγράφει τα προβλήματα, πνευματικά και κοινωνικά, που κυριαρχούν σήμερα στη ζωή και καθορίζουν τον καθ’ ημέραν βίο του σύγχρονου ανθρώπου. Εκθέτει, σκέψεις με φιλοσοφικό και κοινωνιολογικό υπόβαθρο, που στηρίζεται επάνω στην πλούσια πνευματική σκευή και αισθητική του καλλιέργεια.

Ως αριστοτελικός επίγονος ο Ανδρέας Λάζαρης, κρίνει τα πράγματα και την ουσία τους, μέσω της ηθικής αρετής, που αποτελεί τη βάση για την πολιτική αρετή, όπως την εθεσμοθέτησε ο Αριστοτέλης. Ούτως ώστε, με τους στίχους του να διαφαίνεται ως λύση των προβλημάτων, η σχέση με τον Άλλον. Έτσι ο Έρωτας, περιφέρεται στα ποιήματα του ως κυρίαρχος και καθοδηγητής, άλλοτε εξιδανικευμένος σε απόλυτο βαθμό και άλλοτε ως περιδίνηση εγκαυστική των αισθημάτων. Ενώ η πολιτική, που καθορίζει τις λειτουργίες του βίου και τις σχέσεις των ανθρώπων, εξετάζεται με κριτήρια ποιητικής, που δεν έχουν σχέση με θριαμβολογίες ή γόους και ελεγειακούς τονισμούς. Είναι αξιοπαρατήρητος ο τρόπος που στιχουργεί ο Ανδρέας Λάζαρης, για γεγονότα του πολύ πρόσφατου παρελθόντος, των ημερών μας, και πως μέσω αυτών, αναδεικνύει τη στροφή που πρέπει να συντελεστεί σε κοινωνικό επίπεδο, ώστε να βελτιωθούν οι όροι της ζωής των ανθρώπων, επί της γης.

Ποίηση γερή, με μια υποβόσκουσα σεμνότητα, δίχως επιτήδευση και ελαφρολογία, που εξοστρακίζει κάθε βερμπαλισμό και μεγαληγορία, και διασκελίζει το ποιητικό τοπίο που καθόρισε ο ποιητής μας, με σταθερά ανοίγματα και βεβαιότητα για ό,τι κλήθηκε να υπηρετήσει.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.277171

Εμβολιαζόμαστε – Τηρούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ – Προστατευόμαστε

Share
Share

Comments are closed.