Δ.Τ. Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου το καθιερωμένο Αποκριάτικο Πάρτι για τα παιδιά της ..Μέριμνας.. από τους Πολίτες Εν Δράσει και την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Τι να κάνουμε με το παλαιό λιμάνι… απαιτούνται συνθέσεις όχι λογικές μηδενικού αθροίσματος !

Δ.Τ. Την Τσικνοπέμπτη το μεσημέρι η Κοινο_Τοπία θα το τσικνίσει μετά μουσικής και χορού στο Tulum Uptown

Δ.Τ. Όλα αυτά που δε βλέπουμε.. Αντιμετωπίζοντας διακρίσεις – Οικοδομώντας έμφυλες συμμαχίες – Περνώντας από την παρατήρηση στη δράση

Δ.Τ. Ενεργά μέλη, υποστηρικτές και φίλοι στήριξαν το 2023 την Κοινο_Τοπία και τις δράσεις της

Δ.Τ. Παρουσία πλήθους φίλων η Κοινο_Τοπία έκοψε την πίτα της εν μέσω ευχών και ασμάτων της χορωδίας της

2μερη γνωριμία με χωριά της Ρούμελης στη σκιά των βουνών της

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη – ξενάγηση της Κοινο_Τοπίας στην έκθεση «Τα Μυστικά του Θησαυροφυλακίου»

2η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Συνήθη προβλήματα Ωτορινολαρυγγολογίας και αντιμετώπισή τους. 4η και 5η παρουσίαση–συζήτηση με τον ΩΡΛ Κώστα Κηπουργό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Η Κοινο_Τοπία αποχαιρετά τον Νίκο Τσούκαλη

Δ.Τ. Εκατοντάδες στην παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Ν. Τόμπρου. Η Πάτρα στον Αγώνα (1821-1828) με βασική ομιλήτρια τη Μ. Ευθυμίου

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία κόβει την πίτα της και σας περιμένει για ανταλλαγή ευχών εν μέσω ασμάτων της χορωδίας της

3μερη γνωριμία με Μπίτολα, Ηράκλεια Λυγκηστίς, Οχρίδα, Λιμναίο οικισμό, Μονή Αγίου Ναούμ, Στρούγκα της Βόρειας Μακεδονίας

Δ.Τ. Επίσκεψη – ξενάγηση της Κοινο_Τοπίας στην περιοδική έκθεση με θέμα «Τα Μυστικά του Θησαυροφυλακίου»

1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του ιστορικού Νίκου Τόμπρου. Η Πάτρα στον Αγώνα (1821-1828). Τετάρτη 10 Ιανουαρίου

Ευχές από την Κοινο_Τοπία με Μοραΐτικα κάλαντα

Δ.Τ. Ανταλλάσσουμε ευχές στο στέκι μας. Στηρίζουμε την αξιοπρεπή διαβίωση συμπολιτών μας

Δ.Τ. Κατάμεστη η Αγορά Αργύρη για την εκδήλωση της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών για τον Ερνέστο Τσίλλερ

]

Δ.Τ. Κατάμεστη η Αγορά Αργύρη για την εκδήλωση της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών για τον Ερνέστο Τσίλλερ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

19 Δεκεμβρίου 2023

Κατάμεστη η Αγορά Αργύρη για την εκδήλωση
της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών για τον Ερνέστο Τσίλλερ

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Αγοράς Αργύρη στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 15/12 η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Ερνέστου Τσίλλερ που διοργάνωσε η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών.

Καθηλωτική η εισήγηση της Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη, ιστορικού τέχνης, πρώην επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης, με θέμα: «Έρνεστ Τσίλλερ: από τη Σαξονία στην Ελλάδα». Μια συγκινητική αναδρομή, μιας και η εισηγήτρια μελέτησε και εξέδωσε το έργο του Τσίλλερ (Αρχείο Εθνικής Πινακοθήκης, αναδρομική έκθεση 2009, δίγλωσση έκδοση του χειρογράφου των «Αναμνήσεων»). Αξιοσημείωτα τα συγχαρητήριά της προς την ΕΑΣ για την πρωτοβουλία, σε αντιδιαστολή, όπως τόνισε, με τους κεντρικούς φορείς που διαθέτουν και τα αρχεία του Τσίλλερ.

Εμπεριστατωμένη η εισήγηση της ομ. Καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μάρως Καρδαμίτση – Αδάμη, με θέμα: «Η Πάτρα και ο Έρνεστ Τσίλλερ», που ανέγνωσε, λόγω απουσίας της για λόγους υγείας, ο παλιός της φοιτητής Σταύρος Μαμαλούκος, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών.

Πλήρης και κατατοπιστική ήταν στην ομιλία της η Ευγενία Γατοπούλου, αρχιτέκτονας, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού, με θέμα: «Ο Τσίλλερ και η νεοκλασική αρχιτεκτονική – η αντανάκλασή της στην Πάτρα».

Διαφωτιστική τέλος ήταν η γενική τοποθέτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου, αρχιτέκτονα, Προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας, με θέμα: «Η αρχιτεκτονική κληρονομιά στο Σύγχρονο Αστικό Τοπίο και η δυναμική της», που λόγω απουσίας του ανέγνωσε η συντονίστρια της συζήτησης Ζέττα Ζάχου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου τονίζοντας ότι σκοπός της είναι η συμβολή στη διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς για μια ποιοτικά βιώσιμη και ελκυστική πόλη.

Χαιρέτισαν επίσης ο καθηγητής Σταύρος Μαμαλούκος, εκ μέρους του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών και ο Γιώργος Παπανδρέου, αρχιτέκτονας, προϊστάμενος της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου.

Ανάμεσα στο κοινό βρέθηκε πλειάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών (κυρίως από τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων και Διοίκησης Τουρισμού), ενώ διακρίναμε τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Α. Καράβολα, τον Αντιδήμαρχο Χ. Κορδά, τον νεοεκλεγέντα περιφερειακό σύμβουλο Λ. Σταυρουλόπουλο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Β. Αϊβαλή και Π. Ψωμά, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλ. Μαρλαφέκα, τον συμπαραστάτη του πολίτη της ΠΔΕ Γιώργο Τελώνη, τον πρώην βουλευτή Κ. Μάρκου κ.ά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος εκδηλώσεων της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών για τον Ερνέστο Τσίλλερ που θα διαρκέσει ως την άνοιξη του 2024.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ινστιτούτου Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας και της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία, ενώ υποστηρίζεται από το «Mosaic//Πολιτισμός και Δημιουργικότητα».

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι: Αχαΐα Κλάους, Χρώματα Γιώργος Μπάκας.

Share
Share

Comments are closed.