Δ.Τ. Στο ρυθμό της αγάπης, μια εκδήλωση αφιερωμένη στο συνάνθρωπο από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Του ‘παν θα βάλεις το χακί… Παρουσιάζεται η καταγραφή στρατιωτικής λαογραφίας του Π. Καρώνη

Υποχρέωση και καθήκον αποτελεί η συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία. Μελετάμε τις επιλογές μας

Δ.Τ. Ξενάγηση στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Γνωριμία με το νησί του ανέμου, την κοσμοπολίτικη Μύκονο και τα αρχαιολογικά χνάρια του λαμπρού παρελθόντος της Δήλου

Δ.Τ. Κρίσιμης σημασίας η συχνότητα των δρομολογίων. Στόχος η διάρκεια του δρομολογίου τα 27 λεπτά

4η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Κοινο_Τοπία και Πολίτες Εν Δράσει προώθησαν είδη πρώτης ανάγκης για το Κατάστημα Κράτησης Πάτρας

9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης. Δυνατή Ενωμένη Ευρώπη, πρωταγωνίστρια της δημοκρατίας και της βιωσιμότητας! (άρθρο του Γ. Κανέλλη)

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκαν οι 5 παρουσιάσεις–συζητήσεις με θέμα προβλήματα Ωτορινολαρυγγολογίας και αντιμετώπισή τους

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιήγηση-γνωριμία του Αγ.Όρους με οδηγό το Athos Maps και τον δημιουργό του

Καλό Πάσχα. Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει κλειστή 2 έως και 12 Μαΐου

Δ.Τ. Η επέκταση του θεσμού του γάμου σε όλους ενισχύει την κοινωνική συνοχή! Απόλυτη καταδίκη ύβρεων ή βίας κατά πολιτικών που τον στήριξαν!

Δ.Τ. Η Στέγη Γραμμάτων υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα. Η Κοινο_Τοπία στηρίζει την εκδήλωση

Δ.Τ. Μια περιήγηση στα αποτυπώματα του Τσίλλερ στην Πάτρα με την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών

Δ.Τ. 24η Απριλίου, Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο. Να προστατευτεί το δικαίωμα ΟΛΩΝ στον ύπνο και την καθημερινή ηρεμία ΤΩΡΑ!

Δ.Τ. Περιήγηση-γνωριμία του Αγίου Όρους με οδηγό το Athos Maps και τον δημιουργό του

7μερη Κωνσταντινούπολη-Πριγκηπόνησα των χρωμάτων και των αρωμάτων με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ολοκληρώνεται η δράση της Κοινο_Τοπίας για το κατάστημα κράτησης Αγ. Στεφάνου Αχαΐας

Η σημασία των λεκανών απορροής ποταμών. Επετειακή εσπερίδα της ΟΙΚΙΠΑ

Δ.Τ. Κατάμεστη η Αγορά Αργύρη για την εκδήλωση της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών για τον Ερνέστο Τσίλλερ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

19 Δεκεμβρίου 2023

Κατάμεστη η Αγορά Αργύρη για την εκδήλωση
της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών για τον Ερνέστο Τσίλλερ

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Αγοράς Αργύρη στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 15/12 η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Ερνέστου Τσίλλερ που διοργάνωσε η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών.

Καθηλωτική η εισήγηση της Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη, ιστορικού τέχνης, πρώην επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης, με θέμα: «Έρνεστ Τσίλλερ: από τη Σαξονία στην Ελλάδα». Μια συγκινητική αναδρομή, μιας και η εισηγήτρια μελέτησε και εξέδωσε το έργο του Τσίλλερ (Αρχείο Εθνικής Πινακοθήκης, αναδρομική έκθεση 2009, δίγλωσση έκδοση του χειρογράφου των «Αναμνήσεων»). Αξιοσημείωτα τα συγχαρητήριά της προς την ΕΑΣ για την πρωτοβουλία, σε αντιδιαστολή, όπως τόνισε, με τους κεντρικούς φορείς που διαθέτουν και τα αρχεία του Τσίλλερ.

Εμπεριστατωμένη η εισήγηση της ομ. Καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μάρως Καρδαμίτση – Αδάμη, με θέμα: «Η Πάτρα και ο Έρνεστ Τσίλλερ», που ανέγνωσε, λόγω απουσίας της για λόγους υγείας, ο παλιός της φοιτητής Σταύρος Μαμαλούκος, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών.

Πλήρης και κατατοπιστική ήταν στην ομιλία της η Ευγενία Γατοπούλου, αρχιτέκτονας, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού, με θέμα: «Ο Τσίλλερ και η νεοκλασική αρχιτεκτονική – η αντανάκλασή της στην Πάτρα».

Διαφωτιστική τέλος ήταν η γενική τοποθέτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου, αρχιτέκτονα, Προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας, με θέμα: «Η αρχιτεκτονική κληρονομιά στο Σύγχρονο Αστικό Τοπίο και η δυναμική της», που λόγω απουσίας του ανέγνωσε η συντονίστρια της συζήτησης Ζέττα Ζάχου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου τονίζοντας ότι σκοπός της είναι η συμβολή στη διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς για μια ποιοτικά βιώσιμη και ελκυστική πόλη.

Χαιρέτισαν επίσης ο καθηγητής Σταύρος Μαμαλούκος, εκ μέρους του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών και ο Γιώργος Παπανδρέου, αρχιτέκτονας, προϊστάμενος της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου.

Ανάμεσα στο κοινό βρέθηκε πλειάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών (κυρίως από τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων και Διοίκησης Τουρισμού), ενώ διακρίναμε τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Α. Καράβολα, τον Αντιδήμαρχο Χ. Κορδά, τον νεοεκλεγέντα περιφερειακό σύμβουλο Λ. Σταυρουλόπουλο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Β. Αϊβαλή και Π. Ψωμά, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλ. Μαρλαφέκα, τον συμπαραστάτη του πολίτη της ΠΔΕ Γιώργο Τελώνη, τον πρώην βουλευτή Κ. Μάρκου κ.ά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος εκδηλώσεων της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών για τον Ερνέστο Τσίλλερ που θα διαρκέσει ως την άνοιξη του 2024.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ινστιτούτου Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας και της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία, ενώ υποστηρίζεται από το «Mosaic//Πολιτισμός και Δημιουργικότητα».

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι: Αχαΐα Κλάους, Χρώματα Γιώργος Μπάκας.

Share
Share

Comments are closed.