Η Κοινο_Τοπία για τα 50 χρόνια κατοχής της Κύπρου. Πρόσκληση στις εκδηλώσεις μνήμης.

Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει ανοιχτή μόνο 31 Ιουλίου και 21 Αυγούστου για την καλοκαιρινή περίοδο

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία ζητά τη στήριξη και την ετήσια συνεισφορά σας για την απρόσκοπτη κοινωνική προσφορά της

Δ.Τ. Του ‘παν θα βάλεις το χακί… Παρουσιάστηκε η καταγραφή στρατιωτικής λαογραφίας του Π. Καρώνη

Βραδινό με αφορμή το κλείσιμο της περιόδου 2023-24 με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ενθουσίασε μέλη και φίλους της Κοινο_Τοπίας η ξενάγηση στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση ‘‘Στο ρυθμό της αγάπης’’ μέσα από το χορό, τη μουσική και την ποίηση

Δ.Τ. Στο ρυθμό της αγάπης, μια εκδήλωση αφιερωμένη στο συνάνθρωπο από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Του ‘παν θα βάλεις το χακί… Παρουσιάζεται η καταγραφή στρατιωτικής λαογραφίας του Π. Καρώνη

Υποχρέωση και καθήκον αποτελεί η συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία. Μελετάμε τις επιλογές μας

Δ.Τ. Ξενάγηση στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Γνωριμία με το νησί του ανέμου, την κοσμοπολίτικη Μύκονο και τα αρχαιολογικά χνάρια του λαμπρού παρελθόντος της Δήλου

Δ.Τ. Κρίσιμης σημασίας η συχνότητα των δρομολογίων. Στόχος η διάρκεια του δρομολογίου τα 27 λεπτά

4η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Κοινο_Τοπία και Πολίτες Εν Δράσει προώθησαν είδη πρώτης ανάγκης για το Κατάστημα Κράτησης Πάτρας

9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης. Δυνατή Ενωμένη Ευρώπη, πρωταγωνίστρια της δημοκρατίας και της βιωσιμότητας! (άρθρο του Γ. Κανέλλη)

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκαν οι 5 παρουσιάσεις–συζητήσεις με θέμα προβλήματα Ωτορινολαρυγγολογίας και αντιμετώπισή τους

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιήγηση-γνωριμία του Αγ.Όρους με οδηγό το Athos Maps και τον δημιουργό του

Καλό Πάσχα. Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει κλειστή 2 έως και 12 Μαΐου

Δ.Τ. Η επέκταση του θεσμού του γάμου σε όλους ενισχύει την κοινωνική συνοχή! Απόλυτη καταδίκη ύβρεων ή βίας κατά πολιτικών που τον στήριξαν!

Δ.Τ. Θράσος ηχορρυπαινόντων, ανεπάρκεια και προσχηματική δράση των αρχών, απελπίζουν τα θύματα της ηχορρύπανσης

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάτρα, 28 Νοεμβρίου 2023

Θράσος ηχορρυπαινόντων, ανεπάρκεια και προσχηματική δράση των αρχών,

απελπίζουν τα θύματα της ηχορρύπανσης

Οι συνεχιζόμενες απελπισμένες εκκλήσεις για κάποιου είδους συμπαράσταση, συμπολιτών μας απ’ όλη την Ελλάδα, υποχρεώνουν το εθελοντικό μας «Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από την Ηχορρύπανση», ένα χώρο συνάντησης, κοινών αναφορών και δράσεων οργανώσεων και απλών ενεργών πολιτών, με έδρα την Πάτρα να επανέλθουμε, μετά από μια περίοδο περιορισμένης δημόσιας παρουσίας, υπενθυμίζοντας και πάλι τα αυτονόητα. Αυτονόητα μεν, που όμως αγνοούνται μονίμως από τις αρμόδιες αρχές.

Πράγματι άνθρωποι που ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ (καμιά υπερβολή στη χρήση του όρου) από την ποικίλων πηγών ηχορρύπανση, απευθύνονται σε μας ζητώντας συμπαράσταση, παρότι γνωρίζουν ότι δεν είμαστε κάποια «αρχή», αλλά μόνο κάποιοι που θ’ ακούσουν τον πόνο τους και μπορεί να δώσουν ίσως κάποια συμβουλή για τη μάχη που δίνουν με αναλγησία των ηχορρυπαινόντων και την αδιαφορία ή την προσχηματική δράση των αρμόδιων αρχών.

Στην παρούσα ανακοίνωση δίνουμε το λόγο σε αυτούς: στους αγνώστους μας συμπολίτες από την Αθήνα, την Πάτρα, τις Σέρρες, τη Μύκονο, τη Ρόδο… για να περιγράψουν τον εφιάλτη του να μη μπορείς να ησυχάσεις μέρα και νύχτα, να μην έχεις αποτελεσματική βοήθεια από τις αρχές και να έχεις, επιπλέον, ακόμη και φόβο εκείνων που οι πιο θρασείς από τους ηχορρυπαίνοντες μπορεί να σου στείλουν για να σε «συνετίσουν».

Παρακαλούμε όσους έχουν τη δυνατότητα να την προβάλλουν, φορείς μέσων επικοινωνίας ή πολίτες, να το κάνουν. Αν πιέσουμε αρκετά μπορεί επιτέλους να υπάρξει ορατή βελτίωση.

Ας ξεκινήσουμε από τα θεμελιώδη:

Σύμφωνα με την έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας «Burden of disease from environmental noise: Quantification of healthy life years lost in Europe», η ηχορρύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία.

Μετά απ’ αυτή την αναγκαία, όσο και οδυνηρή υπενθύμιση, ότι η ηχορρύπανση δεν είναι απλώς μια «όχληση» αλλά σοβαρός ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, δίνουμε, όπως προείπαμε, το λόγο στους συμπολίτες μας που παλεύουν ΜΟΝΟΙ απέναντι στη θρασύτητα των ηχορρυπαινόντων αλλά και την ανεπάρκεια, την αναζήτηση προσχημάτων αδράνειας, την αδιαφορία, συχνά, των αρμόδιων αρχών.

Έχοντας υπόψη μηνύματα (και πλήθος ανάλογα) που παραθέτουμε παρακάτω, επαναλαμβάνουμε μονότονα:

Απαιτείται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ενδιαφέρον από τις αρχές, ΜΕΘΟΔΟΣ, αποφυγή ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΩΝ (να επεμβαίνουμε μεν, να αφήνουμε τους παρανομούντες να ξεγλιστράνε δε), ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ μέτρων (όχι εξάρσεις και μετά πάλι αδιαφορία).

Αν οι αρμόδιες αρχές θελήσουν, μπορούν να περιορίσουν δραστικά το φαινόμενο της ηχορρύπανσης, τόσο αυτής που προέρχεται από στατικές πηγές, όσο και αυτής που προέρχεται από την κυκλοφορία.

Η κοινωνία ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ, είναι άδικο και βαθιά αντικοινωνικό να αφήνουμε τα θύματα των ηχορρυπαινόντων ΑΒΟΗΘΗΤΑ στην απελπισία τους.

Τα επιλεγμένα μηνύματα πολιτών που υποφέρουν από ηχορρύπανση:

Μήνυμα 1

Θα ήθελα τη βοήθεια σας και την καθοδήγησή σας, δε γνωρίζω που αλλού να απευθυνθώ.

Κάτω απ’ την οικία μου υπάρχει ένα καφενείο το οποίο χρόνια δημιουργεί προβλήματα με φωνασκίες από θαμώνες και μουσική, απ’ το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και Σαββατοκύριακο, δεν τηρεί τις ώρες κοινής ησυχίας με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει γίνει αφόρητη αφού δε μπορούμε να ησυχάσουμε στο σπίτι μας ποτέ. Μέσα στο σπίτι ακούγεται ένα βουητό απ’ τη μουσική, το σπίτι του καθένα είναι ιερό, είναι το ησυχαστήριο του πλέον δε μπορούμε να σταθούμε, να ηρεμήσουμε.

Έχουμε προσπαθήσει πολλές φορές, άλλες ήρεμα άλλες έντονα, να του μιλήσουμε αλλά ο άνθρωπος δεν είναι σωστός επαγγελματίας για να μην πω κάτι πολύ χειρότερο. Έχουμε φωνάξει και την αστυνομία πάρα πολλές φορές, τις περισσότερες δεν έχουν έρθει κ όσες έχουν έρθει μόλις τους βλέπει χαμηλώνει τη μουσική κ οι θαμώνες του επειδή είναι “μιλημένοι” σηκώνονται για να δείξουν ότι φεύγουν, προφανώς του ζητάνε την άδεια, ποια ακριβώς δεν ξέρω, και φεύγουν. Να πω ότι μόνο καφενείο δεν είναι, είναι μπαρ, είναι μπουζούκια, είναι μεζεδοπωλείο, ταβέρνα έχει τεράστιο φουγάρο στην ταράτσα… δε μπορεί να έχει άδεια για όλα!!!!! Και είμαι σίγουρη ότι δεν έχει και άδεια για τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής που παίζει. Ο ένας με τον άλλον στη γειτονιά καλύπτονται γιατί γνωρίζονται με αποτέλεσμα να μη δίνει κανείς σημασία.

Συγνώμη για το μακροσκελές μειλ μου. Αυτή τη στιγμή είμαι στο σαλόνι με την τηλεόραση ανοιχτή και όμως ακούγεται το τραγούδι που παίζει στο καφενείο. Επίσης να σας πω ότι είμαστε 2 γυναίκες οι οποίες εύκολα γίνονται στόχος ειδικά από τέτοιους τύπους σαν τον κύριο που έχει το καφενείο, οπότε επώνυμη καταγγελία δε μπορώ να κάνω.

Μπορείτε σας παρακαλώ να με κατευθύνετε για το τι μπορώ να κάνω;

Μήνυμα 2

Το διπλανό μαγαζί από την οικία μου έχει άδεια μουσικής μέχρι τις 01:00. Αυτό ισχύει και για τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχουν ηχεία; Το ένα ηχείο βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα μας και ενοχλεί! Τι ισχύει για τις ώρες κοινής ησυχίας;

Μήνυμα 3

Ονομάζομαι Μ. Β. και κατοικώ στην οδό Α… στην Καλλιθέα.

Σας γράφω το παρόν email για την οικοδομή που χτίζεται τώρα επί της …. και τα τρυπάνια που βάζουν Δευτέρα έως και Σάββατο στις 7 το πρωί…..

Σκεφτόμουν αν θα μπορούσατε να κάνετε κάποια σύσταση να αναπροσαρμόσουν τις εργασίες τους με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεκινούν τις βαριές αυτές εργασίες έστω στις 8πμ και το Σάββατο έστω στις 9πμ…

Μήνυμα 4

Εδώ και πάνω από 10 χρόνια αντιμετωπίζω πρόβλημα ηχορρύπανσης από κατάστημα-καφετέρια που βρίσκεται στο ισόγειο της πολυκατοικίας μας – ακριβώς κάτω από το διαμέρισμά μου. Οι πηγές θορύβου είναι η υψηλή ένταση της μουσικής σε συνδυασμό με την παλιά κατασκευή της πολυκατοικίας, καθώς και ήχοι από τα μοτέρ μηχανημάτων που βρίσκονται στο πατάρι του καταστήματος, και ο θόρυβος της καμινάδας τους που περνάει κοντά σε ένα απ’ τα δωμάτια του σπιτιού …

Οι ενέργειες που έχω κάνει είναι πολλές – αλλά δεν ξέρω αν είναι οι σωστές ή επαρκείς – αλλά ο καταστηματάρχης αδιάφορος να με ταλαιπωρεί χωρίς λόγο και αιτία, αφού όλα τα προβλήματα με καλή διάθεση θα μπορούσαν εύκολα να έχουν λυθεί, όταν μάλιστα το κατάστημα και ο επιχειρηματίας ΔΕΝ έχει οικονομικό πρόβλημα, αλλά ακριβώς το αντίθετο (εύπορος επιχειρηματίας – κερδοφόρο μαγαζί).

Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Είμαι στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού. Το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα μου να ζω στο σπίτι μου – το άσυλο του κάθε ανθρώπου – ήρεμα, έχει τσαλαπατηθεί. Να επισημάνω ότι οι θόρυβοι τόσο της μουσικής όσο και των μοτέρ ακούγονται μέσω των δομικών στοιχείων του σπιτιού (στερομεταφερόμενοι), και όχι απέξω, οπότε και δε λύνεται το πρόβλημα με το να έχω κλειστά παράθυρα και πόρτες. … Είναι σαν εισβολή…

Μήνυμα 5

Στέλνω αυτό το μήνυμα από Σέρρες. Μένω σε μια περιοχή στις Σέρρες όπου υπάρχουν 3 κέντρα διασκέδασης τα οποία κάθε Σαββατοκύριακο παίζουν μουσική μέχρι τα ξημερώματα. …… Όσες καταγγελίες κάναμε στην αστυνομία ποτέ δεν τους επιβλήθηκε καμία παράβαση. Υπάρχει κάποια λύση στο πρόβλημά μας;

Μήνυμα 6

Απώλεια κάθε μέτρου στη Λίνδο Ρόδου

Ο τίτλος τα λέει όλα. Επί 2 και πλέον έτη προσπαθώ να επιτύχω την εφαρμογή του νόμου σχετικά με την ηχορρύπανση, χωρίς αποτέλεσμα. Οι υπηρεσίες που εμπλέκονται αρμοδίως είναι τόσες που εκ των πραγμάτων ο συντονισμός τους σε κοινή δράση καθίσταται αδύνατος. Αστυνομία, ΟΤΑ, πολεοδομία, υγειονομική υπηρεσία, αρχαιολογία, εισαγγελία κ.ο.κ.

Επιπλέον επικαλούνται και την έλλειψη προσωπικού. Να ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός μπαρ εντός του πυκνοδομημένου και ιδιαιτέρας αρχαιολογικής αξίας οικισμού, τα οποία σε ποσοστό 95% λειτουργούν σε ανοικτούς χώρους και ταράτσες.

Τι να προσθέσουμε στις απελπισμένες αυτές εκκλήσεις;

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

ΦΙΛΟΖΩ

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Γ. Κανέλλης 2610.342444, Α. Σπηλιώτης 2610.277171

Share
Share

Comments are closed.