Δ.Τ. Τρίτη 11 Φεβρουαρίου το καθιερωμένο Αποκριάτικο Πάρτι για τα παιδιά της..Μέριμνας..από τους Πολίτες Εν Δράσει και την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Μετά τη μεγάλη συμμετοχή στο εισαγωγικό σεμινάριο ‘‘Η Μέθοδος της Μη Βίαιης Επικοινωνίας’’ 4 δίωρα εργαστήρια με τη Μ. Αγραφιώτη

Δ.Τ. Με επιτυχία παρουσιάστηκε η νεότερη ιστορική έρευνα του Δ.Λυμπουρίδη με θέμα “Οι Υπεύθυνοι της εθνικής καταστροφής του 1922”

1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2025. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Η Μέθοδος της Μη Βίαιης Επικοινωνίας με πυξίδα τις Ανθρώπινες Ανάγκες. Εισαγωγικό δίωρο σεμινάριο με τη Μαγδαληνή Αγραφιώτη

Δ.Τ. Παρουσία πλήθους φίλων η Κοινο_Τοπία έκοψε την πίτα της εν μέσω ευχών και ασμάτων της χορωδίας της

Δ.Τ. Οι Υπεύθυνοι της εθνικής καταστροφής του 1922, υπό το φως της νεότερης ιστορικής έρευνας με τον Δ. Λυμπουρίδη

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία συνέδραμε 4 περιπτώσεις θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Συγκεντρώνει χρήματα για να βοηθήσει και άλλες περιπτώσεις

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία κόβει την πίτα της και σας περιμένει για ανταλλαγή ευχών εν μέσω ασμάτων της χορωδίας της

Δ.Τ. Οι Υπεύθυνοι της εθνικής καταστροφής του 1922, υπό το φως της νεότερης ιστορικής έρευνας με τον Δ. Λυμπουρίδη

Ευχές από την Κοινο_Τοπία για το 2025 με Κεφαλλονίτικα κάλαντα

Δ.Τ. Στήριξη της Αλκυόνης με χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε ψυχαγωγική βραδιά της Κοινο_Τοπίας

Λειτουργία γραμματείας Κοινο_Τοπίας για την εορταστική περίοδο 2024-2025

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκε το εργαστήρι δημιουργικότητας « Ο Χριστουγεννιάτικος γύρος του κόσμου… σε 3 ώρες !!!

9η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο αφιέρωμα στον Σταμάτη Βούλγαρη

Δ.Τ. «ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ. Κτίζοντας τον Μύθο της Οδύσσειας». Πραγματοποιήθηκε το συναρπαστικό ταξίδι με την Δ. Καμαρινού στην Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ο Σταμάτης Βούλγαρης και η πολεοδομική εξέλιξη της Πάτρας

8η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Η Δημοτική Αστυνομία είναι προφανής ανάγκη για την Πάτρα, όχι πρόβλημα !

Δ.Τ. ‘‘Κεραμέων Έργα’’ δημιουργίες ανεξίτηλες στο διάβα του χρόνου

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ

Εταιρία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

25 Σεπτεμβρίου 2009

 

‘‘Κεραμέων Έργα’’  δημιουργίες ανεξίτηλες στο διάβα του χρόνου

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση ετοιμάζεται με πολύ μεράκι από τον Διακοσμητή Χάρη Κανελλακόπουλο, το Μουσειολόγο Ξενοφώντα Παπαευθυμίου και συλλέκτες κεραμικής τέχνης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά της Πάτρας.

Συγκεκριμένα από Παρασκευή 16 – Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009 δεκάδες αξιόλογα δείγματα μιας άλλης εποχής θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό της Πάτρας με θέμα: ‘‘ΚΕΡΑΜΕΩΝ ΕΡΓΑ’’ από το Τσανάκ-Καλέ στα νεοκλασικά κεραμουργήματα.

Στη έκθεση «Κεραμέων Έργα» παρουσιάζονται κεραμικά του Τσανάκ-Καλέ  (Αγγειόκαστρο), τα οποία από το 18ο αιώνα διαδόθηκαν μέσω των θαλάσσιων εμπορικών οδών σε ανατολή και δύση, αποτελώντας ένα ξεχωριστό δείγμα χρηστικής κεραμικής με έντονα διακοσμητικό χαρακτήρα, έργα ντόπιας κεραμικής η οποία δέχθηκε επιρροές ακόμη και από τη γειτονική δύση και τα Επτάνησα και μπολιάστηκε ακόμη και με το πνεύμα του νεοκλασικισμού, ώστε να προκύψει μια πληθώρα διακοσμητικών αρχιτεκτονικών μελλών τα οποία βρήκαν εφαρμογή στη νεότερη αστική αρχιτεκτονική του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Όλες αυτές οι μορφές της κεραμικής τέχνης που συλλέχτηκαν και διασώθηκαν με αγάπη και φροντίδα από κάποιους λάτρεις της «ψημένης γης», παρουσιάζονται ως μαρτυρίες της πλούσιας παράδοσης της ελληνικής κεραμικής όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 200 χρόνια μέσα από πολιτισμικές επιρροές και ιστορικές συγκυρίες.

Την έκθεση οργανώνουν και επιμελούνται οι Ξενοφώντας Παπαευθυμίου Συντηρητής Έργων Τέχνης Μουσειολόγος και ο Χάρης Κανελλακόπουλος Διακοσμητής επίσης συμμετέχουν με έργα από τις συλλογές τους οι Χρήστος Καραντζάς, Νίκος Νικολάου και Δημήτρης Ρουσόπουλος. Θα παρουσιαστεί ακόμα υλικό από το αρχείο του Πολιτιστικού Κέντρου Πάτρας – Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Την υποστήριξη οργάνωσης της έκθεσης έχει αναλάβει η ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ τελεί δε υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και της ΔΕΠΑΠ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009 στις 9μμ

Η έκθεση εκτός από το ευρύ κοινό της πόλης μας απευθύνετε και στους μαθητές της Β/θμιας εκπαίδευσηςπαρέχοντας τους τη δυνατότητα ξενάγησης, μετά από προσυνεννόηση, στο χώρο της έκθεσης τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της από κατηρτισμένα άτομα.

 

Για δημοσιογραφική επικοινωνία: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.277171

Ξενοφώντας Παπαευθυμίου 6976.359769

Share
Share

Comments are closed.