Δ.Τ. 50 χρόνια ενημέρωσης, προειδοποίησης αλλά και επιπόλαιου εφησυχασμού

Δ.Τ. Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα παρουσία εκατοντάδων πολιτών

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα ”Μνήμες και Εικόνες”

Δ.Τ. Ένα αφιέρωμα στη μνήμη της συμπληρωματικής θεραπεύτριας Δήμητρας Τσατσούρη από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Βλάβες συρμού γεννούν ερωτήματα

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση για τα 20 χρόνια UPFM στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Π.Π.

4μερη γνωριμία Θεσσαλονίκης με ημερήσια επίσκεψη Χαλκιδικής με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Συνεχίζονται οι περιηγήσεις – ξεναγήσεις της Κοινο_Τοπίας στα ιστορικά αποτυπώματα της Πάτρας με αφηγήτρια τη Γιώτα Καΐκα 

Δ.Τ. Μουσική εκδήλωση για τα 20 χρόνια του UPFM στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

7μερη γνωριμία με τη μυροβόλο Χίο και τα Μαστιχοχώρια της με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Εκδηλώσεις UPFM για τα 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Καλό Πάσχα. Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει κλειστή 13-23 Απριλίου

Δ.Τ. «Καθυστερήσεις δρομολογίων. Ως πότε;»

Δ.Τ. Επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Διαχρονική ταυτότητα του τόπου της καρδιάς μας. Ενθουσίασε η αφήγηση της Γιώτας Καΐκα – ξεκινούν οι περιηγήσεις

3μερη γνωριμία με Αργυρόκαστρο, Βουθρωτό, Αγ. Σαράντα, Εξαμίλι, Δερβιτσάνη, Γαλάζιο μάτι της Αλβανίας

Δ.Τ. Επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ενεργά μέλη, υποστηρικτές και φίλοι στήριξαν το 2022 την Κοινο_Τοπία και τις δράσεις της

Δ.Τ. Διαχρονική ταυτότητα του τόπου της καρδιάς μας. Ομιλία-περιηγήσεις με την Κοινο_Τοπία

]

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία παρουσιάζει την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη στον πολυχώρο της την ταινία του Tζέιμς Γκρέι ..Σε επικίνδυνη τροχιά..

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

Δελτίο Τύπου

28 Νοέμβρη 2011

 

Το ημερολόγιο ταινιών της Κοινο_Τοπίας την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη

παρουσιάζει την ταινία του Tζέιμς Γκρέι «Σε επικίνδυνη τροχιά»

 

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία σε συνέχεια του κύκλου προβολών της με τίτλο «Ημερολόγιο ταινιών» προβάλλει την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη «Σε επικίνδυνη τροχιά» (The Yards) του Tζέιμς Γκρέι (James Gray).

Σκοπός των προβολών είναι -πέρα από το να δούμε ή να ξαναθυμηθούμε διαμάντια της έβδομης τέχνης- η συζήτηση και ο προβληματισμός που ξεκινούν από τη θεματική μιας ταινίας. Θεματική που με συναρπαστικό τρόπο θέτει το εύρημα όλης της προβληματικής της με την εντελώς βέβαια προσωπική αισθητική του δημιουργού της, αλλά και η ανάγκη για συνάντηση των ανθρώπων.

Η προβολή θα γίνει στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης 4ος όροφος (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου) στην Πάτρα με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. Τη διοργάνωση προβολής και τη συζήτηση με το κοινόσυντονίζουν οι Π. Καρώνης κ Κ. Κυριακόπουλος. Ώρα προσέλευσης 8.15μμ. Έναρξη προβολής 8.30μμ.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Tζέιμς Γκρέι (James Gray), ΧΩΡΑ: HΠΑ 2000, ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 112’,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Harris Savides, ΜΟΥΣΙΚΗ: Howard Shore, ΣΕΝΑΡΙΟ: Tζέιμς Γρέι, Mατ Pιβς, ΠΑΙΖΟΥΝ: Μαρκ Γουόλμπεργκ (Mark Wahlberg), Γιοακίν Φίνιξ (Joaquin Phoenix), Σαρλίζ Θέρον (Charlize Theron), Τζέιμς Κάαν (James Caan), Έλεν Μπέρστιν (Ellen Burstyn), Φέι Ντάναγουει (Faye Dunaway) κ.α.

Ο Λίο Xάντλερ έχει μόλις αποφυλακιστεί, έχει δηλαδή ανακτήσει την ελευθερία του, αφού εξέτισε ποινή για ένα αδίκημα που ποτέ του δε διέπραξε. Το χρεώθηκε όμως και δεν κάρφωσε τους υπεύθυνους που ούτως η άλλως καλά γνώριζε. Προσπαθεί να στήσει ξανά τη ζωή του, αφήνοντας πίσω το “ένοχο” παρελθόν του. Και ακριβώς εδώ κάνει το κρίσιμο λάθος, γιατί, αντί να ξεκόψει με το παρελθόν και την οικογένεια, αφήνει τα δίχτυα τους να τον τυλίξουν και πάλι, χάνοντας έτσι την μόλις ανακτημένη ελευθερία του.

Ο σκηνοθέτης Tζέιμς Γκρέι (Μικρή Οδησσός) αποφεύγοντας τη λαμπερή μεγαλούπολη της Νέας Υόρκης τοποθετεί τη δράση της ταινίας στις απόμακρες και ελάχιστα κινηματογραφημένες όψεις της, στην συνοικία Kουίνς, εκεί που ένα σκοτεινό υπόγειο “ποτάμι” κυλάει, είναι αυτό του υποκόσμου, της ανανδρίας, της απληστίας και του πουλήματος κάθε ιδανικού. Εκεί μπορούν να συμπεριληφθούν η εταιρεία του πατριού της εξαδέλφης του ήρωα, ο φίλος του Γουίλι, με μια λέξη ο περίγυρός του.

Ο κεντρικός ήρωας (Mark Wahlberg) με την σπουδαία υποκριτική του, ανοίγεται μπροστά μας σαν πλάσμα αδύναμο να έχει τον αυτοέλεγχο της ζωής του. Με χαμηλούς τόνους χωρίς δραματικές εξάρσεις δίνει την αίσθηση ενός προσώπου που άγεται από τα γεγονότα -που αδυνατεί να τα διαμορφώσει, έτσι έχει αφεθεί στη ροή τους. Η φυλακή της οικογένειας τον έχει πλέον συνθλίψει γιατί παρ όλη τη λαμπερή ατμόσφαιρα του κόσμου της εναρκτήριας σπιτικής γιορτής, ο ήρωας μας θα ανακαλύψει ότι είναι μόνος, γιαυτό και η συντριβή του θα είναι ολοκληρωτική παρόλο το happy end που η χολιγουντιανή συνταγή επέβαλε.

Τώρα, τα περί συγκρίσεως που γράφτηκαν με τη σπουδαία ταινία του Luchino Visconti ο “Ρόκο και τα αδέλφια του”, μάλλον άσκοπα δείχνουν, αφού είναι άλλοι οι μέλλοντες και οι παρελθόντες της κάθε ταινίας. Ειδική μνεία στη φωτογραφία του ελληνικής καταγωγής Χάρη Σαββίδη, όπως και στην εξαιρετική μουσική του Χάουαρτ Σορ, στην οποία εντοπίζονται Χατζιδακικές επιρροές της “χολιγουντιανής” περιόδου του Μάνου.

 

Τραγωδία υπάρχει όταν ένας χαρακτήρας ξέρει, ή πιστεύει, ότι η ζωή του δεν είναι στα χέρια του, ότι δεν την ελέγχει” λέει ο σκηνοθέτης που μετά τη “Μικρή Οδησσό” μας χαρίζει τούτη τη καταπληκτική ταινία και μείς τον εμπιστευόμαστε απόλυτα.

 

Παναγιώτης Καρώνης, από το site της Κοινο_Τοπίας

Share
Share

Comments are closed.