Η Κοινο_Τοπία προσυπογράφει την έκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία των διαμαρτυριών στο Ιράν

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απογευματινό συναπάντημα της Κοινο_Τοπίας στο Πέτρινο

Δ.Τ. Πρόσκληση γνωριμίας σε νέους φίλους για χορωδιακό συναπάντημα με την παρέα της Κοινο_Τοπίας (27 Σεπτέμβρη)

2μερη γνωριμία με τα Τζουμεκοχώρια, 1-2 Οκτωβρίου με την Κοινο_Τοπία

Απογευματινό με την Κοινο_Τοπία για την έναρξη της νέας σεζόν στο Πέτρινο (Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 7.30μμ)

«Απόλλων», το θέατρο της καρδιάς μας (Άρθρο της Χριστίνας Κόκκοτα)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για Φθινοπωρινά συναπαντήματα 

Υπηρεσία 24ωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης για την αυτόνομη διαβίωση των ηλικιωμένων από την ΠΔΕ

Δ.Τ. Παρουσιάζεται η νέα ποιητική συλλογή του Ανδρέα Λάζαρη Πολιτικόν Ενύπνιον Ι

Ωράριο λειτουργίας γραμματείας Κοινο_Τοπίας μετά τη θερινή ανάπαυλα

Δ.Τ. Προβλήματα στη λειτουργία του Προαστιακού !

Δ.Τ. Η ηχορρύπανση είναι εδώ και βασανίζει τους πολίτες. Απαιτούνται λύσεις όχι ανοχή και προσχήματα !

Γνωριμία με την Καβάλα, Φιλίππους, Παγγαίο, Θάσο με την Κοινο_Τοπία

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απάντηση στην ενεργειακή κρίση (άρθρο του Παναγή Τουλιάτου)

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βραδινό συναπάντημα της Κοινο_Τοπίας στον πολυχώρο Azul του Αστέρα

Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει ανοιχτή μόνο 27 Ιουλίου και 10 Αυγούστου για το υπόλοιπο της καλοκαιρινής περιόδου

Απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα και τον Πατραϊκό με την Κοινο_Τοπία (Τετάρτη 13 Ιουλίου, roof garden Αστέρα)

Δ.Τ. Επιστροφή σε ρεαλιστικές λύσεις για να μη χάσουμε οριστικά και το τραίνο και τον προαστιακό!

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία στο χορωδιακό αντάμωμα με θέμα «1922-2022, Πρόσφυγες» στην Ιχθυόσκαλα (Νότιο Πάρκο)

Μια πρόκληση – βοήθεια για διακοπή του καπνίσματος. Η συμβολή της Ομοιοπαθητικής στη διακοπή του καπνίσματος από την Ηλιοστάλακτη Κόντου

]

Δ.Τ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΑΙΝΙΩΝ Πρόγραμμα προβολών 2011 // Φεβρουάριος ..13 ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ.. της Τζιλ Σπρέχερ

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ  www.koinotopia.gr

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία στα πλαίσια των Πολιτιστικών δράσεών της συνεχίζει τον κύκλο προβολών με τίτλο «Ημερολόγιο ταινιών» με σκοπό να ξαναθυμηθούμε διαμάντια της έβδομης τέχνης, αριστουργήματα που σπανίως προβάλλονται ακόμα και από τη δημόσια τηλεόραση.Ταινίες που αγαπήσαμε, ταινίες που νοσταλγούμε, ταινίες που πιθανόν δεν έχουμε δει, άγνωστες ταινίες, αλλά και νέες που παίχτηκαν πολύ λίγο ή καθόλου στην πόλη μας.

Πιστεύοντας αυτό που αναφέρει ο Βασίλης Ραφαηλίδης: <<Πάντα αντιμετώπιζα τον κινηματογράφο σαν σημείο αναφοράς των πάντων και όχι σαν μια αυτόνομη και αυτάρκη τέχνη>> θα θέλαμε οι προβολές να γίνουν η αφορμή ενός ανοιχτού διαλόγου πάνω σε σύγχρονα προβλήματα, ερωτήματα, θέσεις και ανησυχίες των σημερινών ανθρώπων γι’ αυτό μετά την προβολή -για όσους θέλουν- θα ακολουθεί διάλογος και σχόλια πάνω στη θεματική της ταινίας και στη σύνδεσή της με τη ζωή.

και ας μη ξεχνάμε αυτό που ο μεγάλος ελληνιστής E. R. Dodds αναφέρει ότι: μονάχα η ανοιχτή παιδεία, δηλαδή η απόκτηση της δυνατότητας να επιλέγουμε με τρόπο έλλογο και ελεύθερο την ερμηνεία του κόσμου και να καθορίζουμε τη στάση μας απέναντι του. Αυτή είναι η παιδεία που θα οδηγήσει σε μια ανοιχτού τύπου κοινωνία.  

Σίγουρα ο κινηματογράφος δίνει τα αμεσότερα και δυνατότερα ερεθίσματα αφού προσφέρεται τόσο ως αντίδοτο στους δύσκολους καιρούς μας, όσο και ως γόνιμο έδαφος για στοχασμό.

Οι προβολές θα γίνονται στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας www.koinotopia.grΜαιζώνος 139 και Παντανάσσης 4ος όροφος (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου) με ελεύθερη είσοδο. Ώρα προσέλευσης 8.15μμ Έναρξη προβολής 8.30μμ

Υπεύθυνος Δράσης: Παναγιώτης Καρώνης, karonispan@gmail.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ 2010-2011:

Οκτώβριος (Τετάρτη 6/10 στις 20:30): «Όνειρα» του Ακίρα Κουροσάβα

Νοέμβριος (Τετάρτη 3/11 στις 20:30): «Ένας άντρας μόνος» του Τομ Φορντ

Δεκέμβριος (Τετάρτη 1/12 στις 20:30): «Μήδεια» του Πιερ Πάολο Παζολίνι

Ιανουάριος (Τετάρτη 12/1) στις 20:30: «Ο γάμος της Τούγια» του Κουανάν Γουάνγκ

Φεβρουάριος (Τετάρτη 9/2, 20:30): «13 απόψεις για την ευτυχία» της Τζιλ Σπρέχερ

Μάρτιος (Τετάρτη 9/3 στις 20:30): «The straight story» του Ντέιβιντ Λιντς

Απρίλιος (Τετάρτη 6/4 στις 20:30): «Aντίο Φάλκενμπεργκ» του Τζέσπερ Γκάνσλαντ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΑΙΝΙΩΝ Πρόγραμμα προβολών 2010-11

Φεβρουάριος: “13 ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ” της Τζιλ Σπρέχερ

 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζιλ Σπρέχερ (Jill Sprecher)

ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζιλ Σπρέχερ, Κάρεν Σπρέχερ (Karen Sprecher)

ΧΩΡΑ: ΗΠΑ 2001 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 104′ έγχρωμη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Dick Pope ΜΟΥΣΙΚΗ: Alex Wurman

ΠΑΙΖΟΥΝ: Μάθιου Μακ Κόναχι (Matthew McConaughey), Τζον Τορτούρο (John Turturro), Κλέα Ντιβάλ (Clea DuVall) Alan Arkin, David Connolly, Joseph Siravo, A.D. Miles, κ.α.

 

Ο Ευριπίδης στις Τρωάδες παρουσιάζει την ευτυχία σαν τον άστατο άνθρωπο που, πότε πηγαίνει εδώ και πότε εκεί, τονίζοντας πως είναι κουτός όποιος νομίζει πως θα έχει την ευτυχία για πάντα. Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι: «Ο άνθρωπος που εξαρτά την ευτυχία του από τον εαυτό του και όχι από τους άλλους, έχει υιοθετήσει τον καλύτερο τρόπο για μια ευτυχισμένη ζωή. Είναι ένας άνθρωπος σώφρων, ένας άνθρωπος με σιδερένιο χαρακτήρα και σοφία», για να συμφωνήσει μαζί του ο Αριστοτέλης λέγοντας ότι « Η ευτυχία μας εξαρτάται από εμάς». Από την άλλη ο Μπέντζαμιν λέει ότι: «Ευτυχία είναι το να σκέπτεσαι το μέλλον δίχως να τρομάζεις». Πέρα όμως από την φιλοσοφική σκέψη, που ορίζει ολιστικά το θέμα και θέτει τα ερωτήματά της, ο άνθρωπος έμπλεος μέσα στην άγνοιά του, συγχέει την ευτυχία ταυτίζοντάς την με παροδικές απολαύσεις, επαγγελματική άνοδο, ευχάριστες στιγμές, και ότι η σύγχρονη κοινωνία νομίζει ότι κάνει “ευτυχισμένο” τον άνθρωπο, έτσι οι απόψεις για την ευτυχία –σίγουρα παραπάνω από 13- εύκολα μπορεί να γίνουν ένα κουβάρι και άντε να το ξεμπλέξεις.

Οι ήρωες της ταινίας που μας απασχολεί εδώ, αντιμετωπίζουν το μέλλον περισσότερο με τρόμο παρά με τη σιγουριά που δίνει μια ζωή ολοκληρωμένη και γεμάτη, δεν είναι σίγουροι για τις αποφάσεις τους, τα συναισθήματά τους, κυνηγούν το χρήμα και την επαγγελματική επιτυχία ταυτίζοντάς την με την προσωπική. Βασίζουν την ευτυχία τους στους γύρω τους αρνούμενοι να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να συλλογιστούν αυτό που αναφέρει ο Πλάτωνας. Δεν αναλογίζονται ότι με τη δύναμη των πράξεών τους κατέχουν και κατευθύνουν τη μοίρας τους.

Το κυνήγι της ευτυχίας είναι προαιώνιο και ακολουθεί τον άνθρωπο. Η ευτυχία είναι θα λέγαμε μια “υποχρέωση” ένα “ρούχο” με το οποίο οφείλεις να είσαι ντυμένος μόνιμα για να ικανοποιείς γνωστούς και οικείους, σαν το χαμόγελο που πρέπει να σκας σε κάθε κοινωνική σου επαφή.

Πέντε ζωές, πέντε ήρωες, πέντε σύγχρονες ιστορίες δοσμένες με λιτό τρόπο, που διαδραματίζονται στη χαοτική Νέα Υόρκη, εκεί που οι ζωές των ηρώων μας θα διασταυρωθούν μεταξύ τους αποκαλύπτοντας την καταλυτική επίδραση που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος πάνω στον άλλο.

Έχουμε ένα μεσήλικα που αποφασίζει να αλλάξει την ζωή του. Βλέπουμε τα όνειρα ενός ανερχόμενου δικηγόρου να ναυαγούν εξ αιτίας μιας μοναδικής πράξης. Μια γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απιστία του άντρα της. Ένας ζηλόφθονος υπάλληλος που θέλει να εκδικηθεί μόνιμα τον ευδιάθετο συνάδελφό του. Και τέλος μια αισιόδοξη καθαρίστρια που περιμένει ένα θαύμα που δε ζυγώνει…

Οι χαρακτήρες της ταινίας προσπαθούν κάθε δευτερόλεπτο της ζωής τους να είναι ευτυχισμένοι, είναι ο κύριος στόχος τους που απεγνωσμένα μάχονται συνεχώς να φτάσουν.

H Τζιλ Σπρέχερ φτιάχνει μια τολμηρή και όμορφη κινηματογραφική ταινία. Επιδέξια ύφανση πέρα δώθε μεταξύ των πέντε κεντρικών ιστοριών που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια ενός έτους, και αυτή η παλίρροια του πέρα δώθε είναι ένα τέχνασμα, αλλά και το μέσο για την εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα σε αυτούς τους πραγματικά ξένους, οι οποίοι μπορεί να συνειδητοποιούν, αλλά μπορεί και να μη συνειδητοποιούν, την κεντρική επίδραση που έχουν στις ζωές του περίγυρού τους.Τα ανθρώπινα όντα γεμίζοντας το κάθε καρέ, φαίνονται σα χαρακτήρες μιας πραγματικής ζωής ανθρώπων σταδιακά καταρρέουσας, καθώς συνειδητοποιούν το λίγο έλεγχο που έχουν στις επιλογές τους και σε κάθε τι που μπορεί να αλλάξει το μέλλον τους…

Μια ταινία που σφύζει από εμπάθεια προς τους ατελείς χαρακτήρες της, που συλλαμβάνει την επινοητικότητα και την ευθραυστότητα της ανθρώπινης φύσης με συνέπεια μια απότομη ματιά που αποδεικνύεται πραγματικά μαγευτική. Μια πραγματική συνομιλία για τις επιλογές του καθενός από εμάς και τις επιπτώσεις που οι επιλογές αυτές μπορεί να έχουν στις ζωές των άλλων.

Η ταινία “13 Απόψεις για την Ευτυχία” είναι μια εκπληκτική ελεγεία για τη ζωή για το πως πρέπει να αποφεύγεται η αλαζονεία, να αντικρίζεται κατάματα η πραγματικότητα, και με θάρρος να παίρνονται οι αποφάσεις μας. Τα ανθρώπινα όντα, τοποθετούνται όλα στην ίδια βάρκα που η τιμονιέρης Τζιλ Sprecher με τόσο πάθος οδηγεί, θέλοντας να μας καταστήσει σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να βρούμε πραγματικά την ευτυχία είναι να ζήσουμε τη ζωή, να τη ζήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παίρνοντας τις αποφάσεις μας, όσο λανθασμένες κι αν είναι και να είμαστε ευγνώμονες στους γύρω μας ακόμα και αν οι δικές τους αποφάσεις είναι εξίσου λανθασμένες όσο οι δικές μας…

 

Παναγιώτης Καρώνης, (Από το site της Κοινο_Τοπίας www.koinotopia.gr )

Share
Share

Comments are closed.