Δ.Τ. 50 χρόνια ενημέρωσης, προειδοποίησης αλλά και επιπόλαιου εφησυχασμού

Δ.Τ. Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα παρουσία εκατοντάδων πολιτών

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της ιστορικού-φιλολόγου Γιώτας Καΐκα ”Μνήμες και Εικόνες”

Δ.Τ. Ένα αφιέρωμα στη μνήμη της συμπληρωματικής θεραπεύτριας Δήμητρας Τσατσούρη από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Βλάβες συρμού γεννούν ερωτήματα

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση για τα 20 χρόνια UPFM στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Π.Π.

4μερη γνωριμία Θεσσαλονίκης με ημερήσια επίσκεψη Χαλκιδικής με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Συνεχίζονται οι περιηγήσεις – ξεναγήσεις της Κοινο_Τοπίας στα ιστορικά αποτυπώματα της Πάτρας με αφηγήτρια τη Γιώτα Καΐκα 

Δ.Τ. Μουσική εκδήλωση για τα 20 χρόνια του UPFM στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

7μερη γνωριμία με τη μυροβόλο Χίο και τα Μαστιχοχώρια της με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Εκδηλώσεις UPFM για τα 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Καλό Πάσχα. Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει κλειστή 13-23 Απριλίου

Δ.Τ. «Καθυστερήσεις δρομολογίων. Ως πότε;»

Δ.Τ. Επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Διαχρονική ταυτότητα του τόπου της καρδιάς μας. Ενθουσίασε η αφήγηση της Γιώτας Καΐκα – ξεκινούν οι περιηγήσεις

3μερη γνωριμία με Αργυρόκαστρο, Βουθρωτό, Αγ. Σαράντα, Εξαμίλι, Δερβιτσάνη, Γαλάζιο μάτι της Αλβανίας

Δ.Τ. Επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ενεργά μέλη, υποστηρικτές και φίλοι στήριξαν το 2022 την Κοινο_Τοπία και τις δράσεις της

Δ.Τ. Διαχρονική ταυτότητα του τόπου της καρδιάς μας. Ομιλία-περιηγήσεις με την Κοινο_Τοπία

]

Δ.Τ. Ομιλία-συζήτηση με θέμα..Υπατία η Αλεξανδρινή..με τη Χαρά Γιαννοπούλου στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

19 Ιανουαρίου 2014

 

Ομιλία-συζήτηση με θέμα: Υπατία η Αλεξανδρινή

με τη Χαρά Γιαννοπούλου στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση οργανώνει η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στις 8.30μμ στον πολυχώρο της Μαιζώνος 139, 4ος όροφος, έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου. Θα μιλήσει ο πολεοδόμος Χαρά Γιαννοπούλου με θέμα: Υπατία η Αλεξανδρινή. Θα ακολουθήσει συζήτηση την οποία θα συντονίσει το στέλεχος της Κοινο_Τοπίας Δημήτρης Μπάλλας.

Η ομιλία – συζήτηση είναι σε συνέχεια της προβολής από το ‘‘Ημερολόγιο ταινιών’’ της Κοινο_Τοπίας της ταινίας του Ισπανοχιλιανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Αμεναμπάρ (Alejandro Amenábar) ‘‘AGORA’’ (2009) που έγινε πριν μερικούς μήνες και αναφερόταν στην Υπατία. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Υπατία είναι μια μεγάλη μορφή στην επιστημονική ιστορία της Ελλάδας. Ο τραγικός της θάνατος κατετάραξε πράγματι την ιστορία και μέχρι σήμερα επεσκίασε ο,τιδήποτε άλλο είχε σχέση με τη ζωή της.

Οι πραγματικές όμως διαστάσεις της προσωπικότητάς της επεκτείνονται και σε άλλα πεδία. Η Υπατία ανήκει στην, άγνωστη στους πολλούς συμβολή της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα, στις επιστήμες και κυρίως στους δυσκολότερους τομείς της, τη φιλοσοφία και τα μαθηματικά. Και εξακολουθεί μια παράδοση που ξεκινάει από πολύ παλιά από τον 6ο αιώνα π.Χ. και ίσως και παλιότερα. Αυτή είναι η πρώτη διάσταση του θέματος.

Η δεύτερη διάσταση του θέματος είναι η συμβολή της στην επιστήμη των μαθηματικών αλλά και στη διδασκαλία τους. Η Υπατία δεν ήταν μόνον μελετήτρια -ερευνήτρια αλλά κυρίως έδρασε και στο χώρο της διδαχής με ξεχωριστή επιτυχία.

Τέλος ο θάνατός της μέσα σε μια ταραγμένη εποχή, την οποία επίσης πολύ λίγο γνωρίζουμε, μια και μετά την κλασσική Ελλάδα και λίγο την Ελληνιστική περίοδο το μυαλό μας πάει αμέσως στο Βυζάντιο και αγνοούμε την ενδιάμεση εποχή, η οποία είναι ο κόμβος των μελλοντικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ιστορικές καταγραφές η Υπατία έζησε το 370-415 μ.Χ. περίοδο κατά την οποία ήσαν Βυζαντινοί Αυτοκράτορες οι Θεοδόσιος ο Ι και ΙΙ και ο Αρκάδιος. Προς τιμήν της ο αστεροειδής 238 Υπατία, που ανακαλύφθηκε το 1884, πήρε το όνομά του από την ιστορική αυτή μορφή.

Βιβλία σχετικά με την Υπατία στα ελληνικά

Πέδρο Γκάλβεθ, «Υπατία: Η γυναίκα που αγάπησε την επιστήμη» μτφρ. Λήδα Παλλαντίου, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Άννας Γκέρτσου-Σαρρή, «Σχετικά με την Υπατία…», εκδόσεις Κέδρος

Dzielska Maria, «Υπατία η Αλεξανδρινή» μτφρ. Γιώργος Κουσουνέλος, εκδόσεις Ενάλιος.

Γκαμπριέλ Τραριέ, «Υπατία», μτφρ. Γιάννης Καρβέλας, εκδόσεις University Studio Press.

Δημήτρης Βαρβαρήγος, «Υπατία», ιστορικό μυθιστόρημα, εκδόσεις Εντύποις.

Λεκόντ Ντε Λιλ, «Υπατία και Κύριλλος», μονόπρακτο ποιητικό δράμα, μτφρ. Ιωάννης Μποζίκης, εκδόσεις Μποζίκης.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους 2615.002009 Ανδρέας Σπηλιώτης

Share
Share

Comments are closed.