9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης. Δυνατή Ενωμένη Ευρώπη, πρωταγωνίστρια της δημοκρατίας και της βιωσιμότητας! (άρθρο του Γ. Κανέλλη)

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκαν οι 5 παρουσιάσεις–συζητήσεις με θέμα προβλήματα Ωτορινολαρυγγολογίας και αντιμετώπισή τους

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιήγηση-γνωριμία του Αγ.Όρους με οδηγό το Athos Maps και τον δημιουργό του

Καλό Πάσχα. Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει κλειστή 2 έως και 12 Μαΐου

Δ.Τ. Η επέκταση του θεσμού του γάμου σε όλους ενισχύει την κοινωνική συνοχή! Απόλυτη καταδίκη ύβρεων ή βίας κατά πολιτικών που τον στήριξαν!

Δ.Τ. Η Στέγη Γραμμάτων υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα. Η Κοινο_Τοπία στηρίζει την εκδήλωση

Δ.Τ. Μια περιήγηση στα αποτυπώματα του Τσίλλερ στην Πάτρα με την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών

Δ.Τ. 24η Απριλίου, Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο. Να προστατευτεί το δικαίωμα ΟΛΩΝ στον ύπνο και την καθημερινή ηρεμία ΤΩΡΑ!

Δ.Τ. Περιήγηση-γνωριμία του Αγίου Όρους με οδηγό το Athos Maps και τον δημιουργό του

7μερη Κωνσταντινούπολη-Πριγκηπόνησα των χρωμάτων και των αρωμάτων με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ολοκληρώνεται η δράση της Κοινο_Τοπίας για το κατάστημα κράτησης Αγ. Στεφάνου Αχαΐας

Η σημασία των λεκανών απορροής ποταμών. Επετειακή εσπερίδα της ΟΙΚΙΠΑ

3η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Ασημάκη Παπαδόπουλου ”Οι Εκμυστηρεύσεις”

2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Ο αυτισμός δεν είναι μια επιλογή, αλλά η αγάπη και η κατανόηση είναι

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Διονύση Μπονέλη…Οι Μουσικοί της Πάτρας. Οι γιε-γιέδες – Η δεκαετία – Τέλος εποχής

Δ.Τ. Με πολύ κέφι και χορό το πάρτι μασκέ της Κοινο_Τοπίας. Επευφημίες στην παρέλαση των κορασίδων στους δρόμους της Πάτρας

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία συγκεντρώνει βοήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για το κατάστημα κράτησης Αγ. Στεφάνου Αχαΐας

Δ.Τ. Είχε μπρίο, είχε απ’ ούλα, με χορό και με τραγούδια

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιήγηση γνωριμίας με το Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Η επέκταση του θεσμού του γάμου σε όλους ενισχύει την κοινωνική συνοχή! Απόλυτη καταδίκη ύβρεων ή βίας κατά πολιτικών που τον στήριξαν!

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27 Απριλίου 2024

Η επέκταση του θεσμού του γάμου σε όλους ενισχύει την κοινωνική συνοχή!

Απόλυτη καταδίκη ύβρεων ή βίας κατά πολιτικών που τον στήριξαν!

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΟΠΙΑ www.koinotopia.gr παρακολουθεί με ανησυχία τα αυξανόμενα περιστατικά άσκησης σωματικής ή ακραίας λεκτικής βίας κατά πολιτικών προσώπων που υπερψήφισαν ή εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Η καταδίκη των ενεργειών αυτών, που συνέβησαν στις περισσότερες περιπτώσεις στη διάρκεια εκκλησιαστικών τελετών, αλλά και άλλων ανάλογων μορφών αποδοκιμασίας ή βίας που στρέφονται κατά των πολιτών οι οποίοι δημοσιοποιούν τη σεξουαλική τους ταυτότητα οφείλει να είναι απόλυτη.

Η στοχοποίηση νομοθετικών μέτρων που αποσκοπούν στην επέκταση δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες, χωρίς διάκριση κανενός είδους και ειδικότερα σεξουαλικής ταυτότητας ή επιλογής, υποσκάπτει τις θεμελιώδεις για τη δημοκρατία αρχές της ισότητας και της ανοχής του διαφορετικού.

Η Βουλή νομοθετώντας τον πρόσφατο νόμο με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα σε άλλες διατάξεις» ήδη στο Άρθρο 1 εκφράζει τις παραπάνω αρχές ορίζοντας ότι αυτός «αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ». Στο δε Άρθρο 2 αναφέρει «Αντικείμενο του παρόντος νόμου αποτελούν: α) Η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου, β) οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία για την προστασία των ομόφυλων συζύγων και γονέων, γ) η διεύρυνση της προστασίας από διακρίσεις και δ) η ειδικότερη ρύθμιση σχέσεων με στοιχεία αλλοδαπότητας.

Ο δρόμος για την ισονομία και την ισοπολιτεία είναι ακόμη μακρύς, αλλά θα πρέπει ως κοινωνία να τον διαβούμε αν θέλουμε να μην αποκλείουμε συμπολίτες μας με διαφορετικές επιλογές πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, σεξουαλικής ταυτότητας, πολιτισμικής, κοινωνικής ή αισθητικής συμπεριφοράς, αν θέλουμε να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή και να παραμείνουμε ανοικτές, ελεύθερες κοινωνίες αξιοπρεπών πολιτών.

Είναι αυτό εξάλλου που μας διακρίνει από τις σύγχρονες μορφές απολυταρχίας: θεοκρατικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα ή ακόμη και κάποιες δημοκρατίες χωρίς αρκετές θεσμικές αντοχές που παρουσιάζουν ισχυρά φαινόμενα αυταρχισμού.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.277171

Share
Share

Comments are closed.