Δ.Τ. Στο ρυθμό της αγάπης, μια εκδήλωση αφιερωμένη στο συνάνθρωπο από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Του ‘παν θα βάλεις το χακί… Παρουσιάζεται η καταγραφή στρατιωτικής λαογραφίας του Π. Καρώνη

Υποχρέωση και καθήκον αποτελεί η συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία. Μελετάμε τις επιλογές μας

Δ.Τ. Ξενάγηση στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Γνωριμία με το νησί του ανέμου, την κοσμοπολίτικη Μύκονο και τα αρχαιολογικά χνάρια του λαμπρού παρελθόντος της Δήλου

Δ.Τ. Κρίσιμης σημασίας η συχνότητα των δρομολογίων. Στόχος η διάρκεια του δρομολογίου τα 27 λεπτά

4η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Κοινο_Τοπία και Πολίτες Εν Δράσει προώθησαν είδη πρώτης ανάγκης για το Κατάστημα Κράτησης Πάτρας

9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης. Δυνατή Ενωμένη Ευρώπη, πρωταγωνίστρια της δημοκρατίας και της βιωσιμότητας! (άρθρο του Γ. Κανέλλη)

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκαν οι 5 παρουσιάσεις–συζητήσεις με θέμα προβλήματα Ωτορινολαρυγγολογίας και αντιμετώπισή τους

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιήγηση-γνωριμία του Αγ.Όρους με οδηγό το Athos Maps και τον δημιουργό του

Καλό Πάσχα. Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει κλειστή 2 έως και 12 Μαΐου

Δ.Τ. Η επέκταση του θεσμού του γάμου σε όλους ενισχύει την κοινωνική συνοχή! Απόλυτη καταδίκη ύβρεων ή βίας κατά πολιτικών που τον στήριξαν!

Δ.Τ. Η Στέγη Γραμμάτων υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα. Η Κοινο_Τοπία στηρίζει την εκδήλωση

Δ.Τ. Μια περιήγηση στα αποτυπώματα του Τσίλλερ στην Πάτρα με την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών

Δ.Τ. 24η Απριλίου, Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο. Να προστατευτεί το δικαίωμα ΟΛΩΝ στον ύπνο και την καθημερινή ηρεμία ΤΩΡΑ!

Δ.Τ. Περιήγηση-γνωριμία του Αγίου Όρους με οδηγό το Athos Maps και τον δημιουργό του

7μερη Κωνσταντινούπολη-Πριγκηπόνησα των χρωμάτων και των αρωμάτων με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ολοκληρώνεται η δράση της Κοινο_Τοπίας για το κατάστημα κράτησης Αγ. Στεφάνου Αχαΐας

Η σημασία των λεκανών απορροής ποταμών. Επετειακή εσπερίδα της ΟΙΚΙΠΑ

Δ.Τ. Εκατοντάδες στην παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Ν. Τόμπρου. Η Πάτρα στον Αγώνα (1821-1828) με βασική ομιλήτρια τη Μ. Ευθυμίου

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

18 Ιανουαρίου 2024

Εκατοντάδες στην παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού Ν. Τόμπρου

Η Πάτρα στον Αγώνα (1821-1828) με βασική ομιλήτρια τη Μ. Ευθυμίου

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της γνωριμίας με ιστορικές αναφορές στην πόλη της Πάτρας παρουσίασε μαζί με τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ και την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας το νέο βιβλίο του ιστορικού Νίκου Τόμπρου Η Πάτρα στον Αγώνα (1821-1828) Ιστοριογραφία και δημόσιος λόγος, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του φιλόξενου ξενοδοχείου My Way στην Πάτρα.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θανάσης Ζούπας, ο Ανδρέας Τσιλίρας εκ μέρους των εκδόσεων ΤΟ ΔΟΝΤΙ και η Μαίρη Κάργα εκ μέρους της Κοινο_Τοπίας.

Η Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα, ιστορικός με την ομιλία “Η Πάτρα στην περίοδο της Τουρκοκρατίας” προσπάθησε -μέσα από πληροφορίες και διαφάνειες, που μας δίνουν ξένοι ταξιδιώτες, οι οποίοι πέρασαν ή έμειναν στην πόλη για μικρό διάστημα- να παρουσιάσει πως ήταν η Πάτρα (πόλη και κάτοικοι) στην προεπαναστατική περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μία εικόνα της καθημερινότητας εκείνη την εποχή και κατανοούμε καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1821-1828 που αναφέρονται στο βιβλίο.

Η Μαρία Ευθυμίου Ιστορικός και Καθηγήτρια πανεπιστημίου, ερευνήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με τη σειρά της συνεχάρη τον συγγραφέα για το βιβλίο του, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη της πόλης. Αιτιολογώντας τη συγκεκριμένη άποψη είπε ότι όποιος μελετήσει την πολιορκία της Πάτρας θα δει σε μικρογραφία όλη την ελληνική Επανάσταση, την έκρηξή της, τη μορφή της, την εξέλιξή της, τις ελλείψεις της, τις εμφύλιες έριδες, το τελικό της αποτέλεσμα, καθώς στην οκτάχρονη σχεδόν στρατιωτική επιχείρηση, πραγματοποιήθηκαν πολεμικές νίκες και ήττες, πολιτικές αντιπαραθέσεις, ρήξεις, εμφύλιες διαμάχες, οικονομικές δυσχέρειες κ.λπ.

Τέλος ο συγγραφέας Νίκος Τόμπρος αναφέρθηκε αρχικά στις τρεις χρονικές περιόδους που υποδιαιρείται η μακρόχρονη πολιορκία του κάστρου της Πάτρας και στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια μίλησε για τα βασικά αίτια που δεν επέτρεψαν να κυριευτεί ποτέ το πατραϊκό κάστρο από τους επαναστατημένους Έλληνες.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μάγνης. Ακολούθησε σύντομος διάλογος με τους παραβρισκόμενους.

Παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, η Αντιδήμαρχος Πατρέων Αναστασία Τογιοπούλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος Σοφία Στεφανοπούλου (σπιράλ), ο Πρώην Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών Βαγγέλης Πολίτης, ο Πανοσιολογιότατος ηγούμενος μονής Ομπλού Νεκτάριος Κοτσάκης, η μοναχή Συγκλητική (μονή Μακελλαριάς), ο πρώην Πρόεδρος Εφετών Γιώργος Σπηλιωτόπουλος κ.α.

Ο Νίκος Φ. Τόμπρος (Πάτρα, 1968) αποφοίτησε το 1992 από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου το 2001 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Από το 2003 και έως το 2012 δίδαξε Ελληνική Ιστορία στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στην οποία το 2012 εξελέγη λέκτορας <<Πολιτικής Ιστορίας>>. Έχει διδάξει διάφορα γνωστικά αντικείμενα στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Ιωαννίνων, ΕΑΠ και στο Ιόνιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πολιτική και κοινωνική ελληνική ιστορία του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ου αι.

Έργα του α) Μονές και Μοναχοί στον Ελλαδικό χώρο, β) Τα σχολεία τα λαϊκά… γ) Ευρετήριο αρχείου καποδιστριακής περιόδου, δ) Αναγνώσεις του ελληνικού Μεσοπολέμου (1922-1940), ε) Από τον Νέο Ελληνισμό στο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος (1453-1832), στ) ο Μοναχισμός στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, ζ) Η πόλη πρόνοιας και ο Δήμος Πατρέων.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.277171

Share
Share

Comments are closed.