Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού
ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15 Απριλίου 2025
Πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη – ξενάγηση της Κοινο_Τοπίας
στην περιοδική έκθεση με θέμα Ιριδισμοί
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με τις ιστορικές μνήμες της πόλης πραγματοποίησε με τη βοήθεια του Γιάννη Μόσχου Αρχαιολόγου και επιμελητή Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας, ξενάγηση στην περιοδική έκθεση με θέμα Ιριδισμοί «Η ιστορία του γυαλιού στην αρχαία Πάτρα» που πραγματοποιείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας.
Στις δύο ομάδες που ξεναγήθηκαν –από μια ώρα η κάθε μία- συμμετείχαν 56 άτομα μέλη και φίλοι της οργάνωσης τα οποία εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος της συλλογής, το χρονικό εύρος των γυάλινων εκθεμάτων, την υψηλή καλλιτεχνική αισθητική τους, την ποικιλομορφία τους, την σε καλή κατάσταση ανεύρεση και ανάσυρσή τους, την μελετημένη έκθεση τους, το 32σελιδο μίνι λεύκωμα που τη συνοδεύει αλλά και την εξαιρετική ξενάγηση του επιμελητή της έκθεσης Γ. Μόσχου στους παραβρισκόμενους.
Η δράση αυτή εντάσσεται σε ένα διαχρονικό σχεδιασμό του συλλόγου που στόχο έχει την προσέγγιση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Πάτρας ανασύροντας μνήμες με τη βοήθεια συμπολιτών με ειδίκευση γνωστικού αντικειμένου.
Η αρχαιολογική περιοδική έκθεση με θέμα Ιριδισμοί αποκαλύπτει μια ακόμα καλλιτεχνική έκφανση, αν όχι υπεροχή της αρχαίας Πάτρας. Η μορφολογία και αριθμητικά αξιόλογη συλλογή της έκθεσης περιλαμβάνει πλούσιο ρεπερτόριο διάπλασης τους γυαλιού σε απαράμιλλες μορφές. Επιπλέον των ποικίλων σκευών, διακρίνεται η διάθεση διακόσμησης όχι μόνο αρχιτεκτονικών, αλλά και κεραμικών επιφανειών απροσδόκητα πρώιμης χρονικής περιόδου (Μυκηναϊκής). Γυάλινες ψηφίδες έδιναν λάμψη στα ψηφιδωτά δάπεδα επαύλεων και δημοσίων κτηρίων ενώ τα υαλοφράγματα της ρωμαϊκής περιόδου στην Πάτρα συνιστούν εξαιρετικά σπάνια και πολυτελή ευρήματα. Μολονότι η πλειονότητα των εκτιθέμενων γυάλινων αντικειμένων βρέθηκαν ως κτερίσματα σε τάφους, δε λείπουν αντίστοιχα ευρήματα από ιδιωτικά και δημόσια οικοδομήματα (Νυμφαίο, λουτρό, ιερό), καθώς και από χώρους που μπορούν να ερμηνευθούν ως εργαστηριακοί.
Χρονολογικά τα εκθέματα ανήκουν στους ελληνιστικούς και κυρίως στους ρωμαϊκούς χρόνους. Υπάρχουν όμως ηχηροί εκπρόσωποι της Μυκηναϊκής εποχής και δείγματα της Γεωμετρικής και Κλασσικής περιόδου, ενώ ο Μεσαίωνας εκπροσωπείται με ένα ιδιαίτερου κάλλους μυροδοχείο.
Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.277171
















