Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο για την αντιμετώπιση των έμφυλων στερεότυπων από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. «Άμεση επανεκκίνηση των δρομολογίων»

Δ.Τ. Σεμινάριο για την αντιμετώπιση των έμφυλων στερεότυπων από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο της Δήμητρας Καμαρινού Γυμνές αλήθειες γυναικών. Η αθέατη Ιστορία

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία ξεναγήθηκε στην έκθεση του Φώτη Κόντογλου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας

Γνωριμία με τη Λευκάδα της παράδοσης, της φύσης και του πολιτισμού γνωστή στην αρχαιότητα και ως Λευκαδίων Χερσόνησος

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το βιβλίο της Δήμητρας Καμαρινού. Γυμνές αλήθειες γυναικών. Η αθέατη Ιστορία

Δ.Τ. Ξενάγηση στην έκθεση του Φώτη Κόντογλου που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας

Δ.Τ. Οι κορασίδες του Α’ Παρθεναγωγείου μαζί με φίλους της Κοινο_Τοπίας θα βολτάρουν αύριο Σάββατο στους δρόμους της καρναβαλούπολης

Δ.Τ. Την Τσικνοπέμπτη η Κοινο_Τοπία απόλαυσε τις κορασίδες του Α’ Παρθεναγωγείου στις γυμναστικές τους επιδείξεις

5μερη γνωριμία με τον Έβρο, την Αλεξανδρούπολη, τη Δαδιά, το Σουφλί, το Διδυμότειχο, τις Φέρες κ.α. με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Mε αφορμή την παγκόσμια μέρα ραδιοφώνου η Κοινο_Τοπία πρόβαλε «Μέρες ραδιοφώνου» του Γούντι Άλεν

Δ.Τ. Κέφι και χορός στο καθιερωμένο Αποκριάτικο Πάρτι για τα παιδιά της ‘‘Μέριμνας’’ από ΠΕΔ και Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Την τελευταία Παρασκευή της αποκριάς το πάρτι μασκέ της Κοινο_Τοπίας

2η Πολιτιστική εξόρμηση 2023 με την Κοινο_Τοπία (5 Μαρτίου)

Δ.Τ. Μελωδικές δράσεις από τη Χορωδία της Κοινο_Τοπίας στην κοπή της πίτας Συλλόγου Ευρυτάνων και Συλλόγου Δροσιάς Τριταίας οι ΓΙΑΝΝΙΑΔΕΣ

Δ.Τ. «Μέρες ραδιοφώνου» του Γούντι Άλεν από την Κοινο_Τοπία με αφορμή την παγκόσμια μέρα ραδιοφώνου

Δ.Τ. Νέα προβλήματα – Προτάσεις για την αξιοπιστία του Προαστιακού

Δ.Τ. Την Τσικνοπέμπτη το βράδυ η Κοινο_Τοπία θα το τσικνίσει μετά μουσικής και χορού στο PUB ΕΝΤΕΚΑ

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία έκοψε την πίτα της εν μέσω ευχών και ασμάτων της χορωδίας της

]

Δ.Τ. Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας παρουσιάζει το λεύκωμα «Η Ελλάδα μέσα από 231 ιστορικά πιάτα (1863-1973)»

Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας

με την υποστήριξη της ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑΣ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

17 Ιανουαρίου 2017

 

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας παρουσιάζει το λεύκωμα

«Η Ελλάδα μέσα από 231 ιστορικά πιάτα (1863-1973)»

 

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 8μμ ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτραςμε την υποστήριξη της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και ΠολιτισμούΚοινο_Τοπία www.koinotopia.gr θα παρουσιάσει το λεύκωμα «Η Ελλάδα μέσα από 231 ιστορικά πιάτα (1863-1973)» των εκδόσεων Μίλητος στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ (Αγ. Ανδρέου 16 και Αράτου). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ρούλα Κορομηλά (παρουσιάστρια, δημοσιογράφος), Μανούσος Μανουσάκης (σκηνοθέτης), Λόλα Νταϊφά(συλλέκτρια, Δ/ντρια Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου STAR Channel),Κατερίνα Παρασκευοπούλου (υπ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών), Αλέξης Σκαρμέας (Δικηγόρος, τ. Αντιδήμαρχος Πατρέων). Την εκδήλωση θα συντονίσει η Νατάσα Ράγιου(δημοσιογράφος, τ. Βουλευτής Αχαΐας).

Το λεύκωμα φιλοξενεί τη σπάνια συλλογή πιάτων της Λόλας Νταϊφά -τα οποία κατασκευάστηκαν στη Σύρο, στον Πειραιά και στην Αθήνα από το 1863 μέχρι και το 1973- τηv πληρέστερη συλλογή πιάτων που υπάρχει σε δημόσια και ιδιωτική συλλογή.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με λαογραφικό–ιστορικό θέμα, ένα προϊόν υπομονετικής και συστηματικής αναζήτησης συγκεκριμένων κεραμικών κατά τη διάρκεια πολλών ετών, το οποίο παραδίδεται στο κοινό με την απαραίτητη επιστημονική επεξεργασία, η οποία συνεπάγεται έρευνα και συγκρίσεις με ευρύτερες συναφείς ομάδες που ακολούθησαν παράλληλες διαδρομές, ώστε να ενημερώσει όχι μόνο για ιστορικές στιγμές, αλλά και για την καθημερινότητα ανθρώπων που έζησαν στον ευρύτερο ελληνικό χώρο και τα χρησιμοποίησαν.

Στην εικονογράφηση των μοναδικών αυτών πιάτων, παρουσιάζονται γεγονότα, που «σφράγισαν» την ιστορία της χώρας μας, από τους αρχαίους χρόνους έως τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και εμβληματικές προσωπικότητες, που διαδραμάτισαν ρόλο πρωταγωνιστή.

Ο αναγνώστης αυτής της προσεγμένης συλλεκτικής έκδοσης θα «συναντήσει» τον Ρήγα Φεραίο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον Σπύρο Λούη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το θωρηκτό «Αβέρωφ», τη Μονή Αρκαδίου, όπως και μια πλειάδα βασιλέων, από τον Γεώργιο Α΄ έως τον Κωνσταντίνο Β΄.

Σε ξεχωριστή ενότητα του βιβλίου «231 πιάτα αφηγούνται την Ιστορία της Ελλάδας», συστήνεται για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία και δίνεται το δημιουργικό στίγμα του Χανιώτη κεραμίστα και γλύπτη Κώστα Ντουσάκη, που έδωσε συνέχεια στην παράδοση.

Την επιστημονική έρευνα της έκδοσης έχει η πολυγραφότατη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαογράφος Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου. Τον πρόλογο υπογράφει ο Ακαδημαϊκός και μακροβιότερος διευθυντής Μουσείου (από τη θέση του στο Μουσείο Μπενάκη), Άγγελος Δεληβορριάς.

Οι εκδόσεις «Μίλητος», με διορατικότητα, γνώση και επαγγελματισμό, χωρίς χορηγούς, ανέλαβαν την ευθύνη αυτής της προσεγμένης έκδοσης.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Γωγώ Μοσχονά 6974.406008

Share
Share

Comments are closed.