9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης. Δυνατή Ενωμένη Ευρώπη, πρωταγωνίστρια της δημοκρατίας και της βιωσιμότητας! (άρθρο του Γ. Κανέλλη)

Δ.Τ. Πραγματοποιήθηκαν οι 5 παρουσιάσεις–συζητήσεις με θέμα προβλήματα Ωτορινολαρυγγολογίας και αντιμετώπισή τους

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιήγηση-γνωριμία του Αγ.Όρους με οδηγό το Athos Maps και τον δημιουργό του

Καλό Πάσχα. Η γραμματεία της Κοινο_Τοπίας θα παραμείνει κλειστή 2 έως και 12 Μαΐου

Δ.Τ. Η επέκταση του θεσμού του γάμου σε όλους ενισχύει την κοινωνική συνοχή! Απόλυτη καταδίκη ύβρεων ή βίας κατά πολιτικών που τον στήριξαν!

Δ.Τ. Η Στέγη Γραμμάτων υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα. Η Κοινο_Τοπία στηρίζει την εκδήλωση

Δ.Τ. Μια περιήγηση στα αποτυπώματα του Τσίλλερ στην Πάτρα με την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών

Δ.Τ. 24η Απριλίου, Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο. Να προστατευτεί το δικαίωμα ΟΛΩΝ στον ύπνο και την καθημερινή ηρεμία ΤΩΡΑ!

Δ.Τ. Περιήγηση-γνωριμία του Αγίου Όρους με οδηγό το Athos Maps και τον δημιουργό του

7μερη Κωνσταντινούπολη-Πριγκηπόνησα των χρωμάτων και των αρωμάτων με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ολοκληρώνεται η δράση της Κοινο_Τοπίας για το κατάστημα κράτησης Αγ. Στεφάνου Αχαΐας

Η σημασία των λεκανών απορροής ποταμών. Επετειακή εσπερίδα της ΟΙΚΙΠΑ

3η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Ασημάκη Παπαδόπουλου ”Οι Εκμυστηρεύσεις”

2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Ο αυτισμός δεν είναι μια επιλογή, αλλά η αγάπη και η κατανόηση είναι

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Διονύση Μπονέλη…Οι Μουσικοί της Πάτρας. Οι γιε-γιέδες – Η δεκαετία – Τέλος εποχής

Δ.Τ. Με πολύ κέφι και χορό το πάρτι μασκέ της Κοινο_Τοπίας. Επευφημίες στην παρέλαση των κορασίδων στους δρόμους της Πάτρας

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία συγκεντρώνει βοήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για το κατάστημα κράτησης Αγ. Στεφάνου Αχαΐας

Δ.Τ. Είχε μπρίο, είχε απ’ ούλα, με χορό και με τραγούδια

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιήγηση γνωριμίας με το Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Μια περιήγηση στα αποτυπώματα του Τσίλλερ στην Πάτρα με την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΧΑΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23 Απριλίου 2024

Μια περιήγηση στα αποτυπώματα του Τσίλλερ στην Πάτρα

με την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών

Μια πολύ επιτυχημένη ξενάγηση με τίτλο «Η νεοκλασική Πάτρα στα βήματα του Τσίλλερ» διοργάνωσε η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, με τη συνεργασία της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία, στο πλαίσιο του κύκλου δράσεων για τα 100 χρόνια από το θάνατο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, που υλοποιούνται από την ΕΑΣ με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από το γενικό γραμματέα της ΕΑΣ Ξενοφώντα Παπαευθυμίου, μουσειολόγο και συντηρητή έργων τέχνης και περιλάμβανε το Δημοτικό Θέατρο Πατρών, τον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας, την Οικία Περιβολαρόπουλου (όπου έγινε μια πιο εκτενής παρουσίαση), την οικία Ράγκου και την ευρύτερη περιοχή της οδού Σατωβριάνδου.

Ο περίπατος – ξενάγηση, στον οποίο συμμετείχαν 50 συμπολίτες μέλη και φίλοι της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών και της Κοινο_Τοπίας, ξεκίνησε έξω από το Δημοτικό Θέατρο Πατρών «Απόλλων» (που θεμελιώθηκε το 1871 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1872) και συνεχίστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, του οποίου τα σχέδια της οροφής εκπόνησε ο Ε. Τσίλλερ και τα οποία σώζονται στα αρχεία του Ναού.

Αμέσως μετά οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την Οικία Περιβολαρόπουλου, στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου, όπου τους υποδέχθηκε ως οικοδέσποινα η κυρία Κατερίνα Μελιγκώνη. Το διώροφο κτίριο είναι νεοκλασικού ύφους χτισμένο στο τέλος του 19ου αιώνα, με ισόγεια στοά, η οποία στηρίζεται σε μαρμάρινους ιωνικού ρυθμού κίονες και φέρει ζωγραφική διακόσμηση στην οροφή της. Έχει εντυπωσιακή είσοδο με μαρμάρινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον όροφο ο οποίος διατηρεί τη ζωγραφική διακόσμηση στα ταβάνια του – τυπικό δείγμα των νεοκλασικών μεγάρων της εποχής του. Η αποκατάσταση του κτιρίου στατικά και των οροφογραφιών ολοκληρώθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία το 1999 και από το 2022 μέρος του στεγάζει τις δραστηριότητες ανάπτυξης προϊόντων της εταιρείας Bakalaros Group. Οι δυνατότητες που παρέχει σήμερα ο χώρος έδωσαν την ευκαιρία για μία συνολικότερη συζήτηση για τις νεοκλασικές επιρροές στην Πάτρα. 

Στην Οικία Περιβολαρόπουλου η ξενάγηση συνδυάστηκε με επίσκεψη φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι με την επιμέλεια του διδάσκοντα του Τμήματος Γιάννη Παπαδόπουλου, υλοποίησαν εικαστικό εργαστήρι βασισμένο στην αισθητική του Τσίλλερ, το οποίο ολοκληρώθηκε στο χώρο της Κοινο_Τοπίας. Τελευταίος σταθμός της ξενάγησης ήταν η ευρύτερη περιοχή της οδού Σατωβριάνδου και η οικία Ράγκου, στην οποία υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες η κυρία Αλίκη Ράγκου. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ζωντανό μουσείο από την πλευρά του κτιρίου, των οροφογραφιών και της επίπλωσης.

Εκ μέρους των διοργανωτών ο Πρόεδρος της ΕΑΣ, Βαγγέλης Πολίτης Στεργίου, εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στις κυρίες Ίλια Ράγκου, Κατερίνα Μελιγκώνη για τη συνεργασία τους και στο Bakalaros Group για τη φιλοξενία στην Οικία Περιβολαρόπουλου.

Υπενθυμίζουμε την κορυφαία προ τετραμήνου (15 Δεκεμβρίου 2023) εκδήλωση στην Αγορά Αργύρη με τίτλο «Ερνέστος Τσίλλερ και ελληνικός νεοκλασικισμός στην Πάτρα» με διακεκριμένους εισηγητές, ενώ θα ακολουθήσει συλλεκτική έκδοση με φωτογραφίες, αρχειακό υλικό και κείμενα για τον Τσίλλερ και τη σχέση του με την Πάτρα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας και της Κοινο_Τοπίας, καθώς και την υποστήριξη της εταιρείας Mosaic//Πολιτισμός & Δημιουργικότητα.

Για την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών

  Βαγγέλης Πολίτης Στεργίου

Πρόεδρος Δ.Σ.

Share
Share

Comments are closed.