7μερη Κωνσταντινούπολη-Πριγκηπόνησα των χρωμάτων και των αρωμάτων με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Ολοκληρώνεται η δράση της Κοινο_Τοπίας για το κατάστημα κράτησης Αγ. Στεφάνου Αχαΐας

Η σημασία των λεκανών απορροής ποταμών. Επετειακή εσπερίδα της ΟΙΚΙΠΑ

3η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2024. Προτάσεις της Κοινο_Τοπίας για προγραμματισμένα συναπαντήματα

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Ασημάκη Παπαδόπουλου ”Οι Εκμυστηρεύσεις”

2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Ο αυτισμός δεν είναι μια επιλογή, αλλά η αγάπη και η κατανόηση είναι

Δ.Τ. Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Διονύση Μπονέλη…Οι Μουσικοί της Πάτρας. Οι γιε-γιέδες – Η δεκαετία – Τέλος εποχής

Δ.Τ. Με πολύ κέφι και χορό το πάρτι μασκέ της Κοινο_Τοπίας. Επευφημίες στην παρέλαση των κορασίδων στους δρόμους της Πάτρας

Δ.Τ. Η Κοινο_Τοπία συγκεντρώνει βοήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για το κατάστημα κράτησης Αγ. Στεφάνου Αχαΐας

Δ.Τ. Είχε μπρίο, είχε απ’ ούλα, με χορό και με τραγούδια

Δ.Τ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιήγηση γνωριμίας με το Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας από την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Την Τσικνοπέμπτη η Κοινο_Τοπία διασκέδασε και απόλαυσε το δρώμενο με τις χήρες σε πολλές παραλλαγές και προσεγγίσεις

Δ.Τ. Μεγάλο το ενδιαφέρον για την περιήγηση γνωριμίας στο κάστρο του Ρίου με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Σκωπτικά, σατυρικά, με χορό και χωρατά, όλα τα ‘χει η βραδιά

Δ.Τ. Περιήγηση γνωριμίας στο Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Κέφι και χορός στο καθιερωμένο Αποκριάτικο Πάρτι για τα παιδιά της ‘‘Μέριμνας’’ από ΠΕΔ και Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Περιήγηση γνωριμίας στο κάστρο του Ρίου με την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ανοικτή βιωματική συζήτηση. Όλα αυτά που δε βλέπουμε…

Δ.Τ. Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου το καθιερωμένο Αποκριάτικο Πάρτι για τα παιδιά της ..Μέριμνας.. από τους Πολίτες Εν Δράσει και την Κοινο_Τοπία

Δ.Τ. Τι να κάνουμε με το παλαιό λιμάνι… απαιτούνται συνθέσεις όχι λογικές μηδενικού αθροίσματος !

Δ.Τ. Μεγάλο το ενδιαφέρον για την περιήγηση γνωριμίας στο κάστρο του Ρίου με την Κοινο_Τοπία

Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9 Μαρτίου 2024

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την περιήγηση γνωριμίας

στο κάστρο του Ρίου με την Κοινο_Τοπία

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με τις ιστορικές μνήμες της πόλης διοργάνωσε με τη βοήθεια του μέλους της Κωνσταντίνας Καραΐνδρου εκπαιδευτικού και αρχαιολόγου μια αναλυτική και περιεκτική περιήγηση γνωριμίας μιάμισης ώρας με το κάστρο του Ρίου (Κάστρο του Μοριά) την Κυριακή 3 Μαρτίου.

Στην περιήγηση συμμετείχαν 45 συμπολίτες οι οποίοι ξεκινώντας από την κύρια πύλη και μέσω της διαμορφωμένης διαδρομής επισκεπτών περιηγήθηκαν στις οχυρώσεις της Οθωμανικής και της Ενετικής περιόδου, πληροφορήθηκαν για τη δημιουργία των τάφρων, για τις τυφεκιοθυρίδες και τις κανονιοθυρίδες, για τα έργα αποχωμάτωσης, για την αποκατάσταση εξωτερικών όψεων και cordone, για το Οθωμανικό λουτρό, για τον τρόπο δόμησης των Ενετών και των Οθωμανών. Στο Βόρειο Ενετικό προμαχώνα είδαν τα λιθόστρωτα δάπεδα εντός των καμαροσκεπών χώρων, την εσωτερική αυλή, τη θαλάσσια πύλη, την ενετική πυριτιδαποθήκη, τους χώρους κράτησης βαρυποινιτών από το 1828-1925 και τέλος επισκέφθηκαν τους δύο καμαροσκεπείς χώρους που λειτουργούν ως χώρος πληροφόρησης με ενημερωτικές πινακίδες.

Η δράση αυτή εντάσσεται σε ένα διαχρονικό σχεδιασμό του συλλόγου που στόχο έχει την προσέγγιση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Πάτρας ανασύροντας μνήμες με τη βοήθεια συμπολιτών με ειδίκευση γνωστικού αντικειμένου.

Σχετικά με το κάστρο

Το Φρούριο Ρίου (Κάστρο του Μοριά) είναι χτισμένο στο ομώνυμο ακρωτήριο που βρίσκεται στη Δυτική είσοδο του Κορινθιακού κόλπου. Μαζί με το Φρούριο του Αντιρρίου (Κάστρο της Ρούμελης), γνωστά και ως Μικρά Δαρδανέλλια, έλεγχαν το θαλάσσιο πέρασμα του Κορινθιακού κόλπου.

Κατασκευάστηκε από το Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β’ το 1499, όμως η σημασία της γεωγραφικής του θέσης το κατέστησε γρήγορα αντικείμενο έριδος των εκάστοτε κατακτητών και η σημερινή του μορφή αντικατοπτρίζει το πέρασμά τους μέσα από ποικίλες οικοδομικές φάσεις. Το 1532 το Φρούριο καταλαμβάνεται από τον Andrea Doria και ακολουθούν οι ιππότες της Μάλτας το 1603. Σταθμό στην ιστορία του Φρουρίου όμως αποτέλεσε η κατάληψή του από τους Ενετούς το 1687, οι οποίοι έως το 1715 πραγματοποίησαν επιμελώς τον ανασχεδιασμό και την επέκτασή του σύμφωνα με το προμαχωνικό σύστημα. Το ίδιο έτος οι Οθωμανοί το ανακατέλαβαν διατηρώντας το υπό την κατοχή τους για πάνω από 100 χρόνια, έως το 1828 οπότε και μετά από μάχη παραδόθηκε στο γάλλο στρατηγό N.J.Maison. Κατά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους και επί βασιλέων Όθωνος και Γεωργίου Α’ τμήμα του μετατράπηκε σε φυλακές βαρυποινιτών, ενώ κατά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξακολούθησε να λειτουργεί ως οχυρό, το οποίο οι Γερμανοί κατέλαβαν το 1941. Ο Ελληνικός στρατός το χρησιμοποίησε ως στρατόπεδο μέχρι το 1975 οπότε και παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Ανδρέας Σπηλιώτης 2610.27717

Share
Share

Comments are closed.